GoToGate

Alanya

Alanya i Tyrkia har lenge vært en av de mest populære ferie- og badebyene blant norske feriereisende. Alanya i Tyrkia har to fantastiske strender, som ligger på hver side av klippen midt i byen, med den flotte middelalderfestningen, som har en utrolig flott utsikt over hele området. Begge strendene har umiddelbar nærhet til byen. Den østre stranden er bred og strekker seg over flere kilometer . Alanya er oppført på Unescos (tentative) liste over Verdensarven.

Alanya – en ferieby der Kleopatra fikk egen badestrand
Kleopatra-stranden har hvit, finkornede sand og er den mest populære. Alanya i Tyrkia passer godt for barnefamilier. Enkelte hoteller og reiseoperatører tilbyr all inclusive, som betyr at mat og drikke er inkludert i prisen, av og til også aktiviteter. Langs strendene ligger det skyggefulle parker med palmer og andre trær. På strendene kan du ta del i aktiviteter som vannski, paragliding og vindsurfing. Her kan du også leie solsenger, parasoller, kanoer og pedalbåter. Alanya har ca 110 tusen innbyggere.

Mer om Alanya i Tyrkia
Det finnes en mengde kafeer og restauranter med uteservering i nærheten av strendene, der man kan slå seg ned for et måltid eller en forfriskning. Maten i Tyrkia er god, og mye mildere enn mange tror. Tyrkisk mat er populær både blant barn og voksne. Ved foten av den mer en 200 meter høye klippen ved festningen, finner du gamlebyen med trang smug, koselige restauranter og en herlig atmosfære. Her ligger også Alanya sentrum, og på østsiden ligger havnen, som brukes av både lokale fiskere og besøkende. Herfra går også de populære badebåtene.

Alanya, Middelhavskysten, Tyrkia

Kleopatra-stranden sett fra klippeborgen i Alanya

Shopping og uteliv i Alanya i Tyrkia
I basarområdet kan du gjøre mange gode handler. Det er meningen at du skal prute her. Du kan gjøre gode kjøp av eksempelvis både gullsmykker, lærvarer og klær. En av gatene kalles ”Gullgaten”. Fredagsmarkedet er virkelig noe å få med seg. Her selges frukt og grønnsaker i mengder og varianter du knapt kan forestille deg. Alanya har et ganske livlig kvelds- og natteliv, som stort sett er konsentrert i sentrum. Her er det et utall barer, diskoteker og nattklubber som holder åpent til langt på natt. Visse deler av Alanya er preget av turisme, men rusler du litt opp i byen, er du plutselig i en annen virkelighet. Her kan du komme tettere på tyrkisk dagligliv, slik det arter seg i en moderne storby.

Alanya, Middelhavskysten, Tyrkia

Panorama over Alanya-bukten sett i østlig retning

Kultur og severdigheter i Alanya
Middelalderborgen er, slik den fremstår i dag, bygget av seljukkene på 1200-tallet. Du bør absolutt besøke den, ikke bare for utsiktens skyld, men også på grunn av den avanserte arkitekturen. Før dette har det ligget bysantinske, romerske, greske og frygiske forsvarsverk her. Navnet Kleopatrastranden har for øvrig sitt utspring i at Marcus Aurelius i år 37 før Kristus ga bort deler av Alanya i morgengave til Kleopatra.

Kizil Kule, "det røde tårnet", Alanya, Middelhavskysten, Tyrkia

Kizil Kule i Alanya, “det røde tårnet”, bygget i år 1225 av Seljukkene. I dag finner du Etnografisk museum her

Museer i Alanya
Alanya har et fint arkeologisk og etnografisk museum, som ligger innenfor det flotte mursteinstårnet Kizil Kule, ved festningen. Her finner du en omfattende samling med gjenstander fra forhistorisk tid, samt forskjellige historiske perioder, som bronsealder, jernalder, gresk, frygisk, romersk, hellenistisk og bysantinsk tid. Det etnografiske museet ligger rett ved siden av, med en samling fra seljukkisk, beylik og osmansk tid. Her er blant annet en samling sjeldne osmanske tepper og en flott myntsamling blant annet fra den greske antikken. Rett ved museene finner du Damlatagrottene. Du vil også ha stort utbytte av å se områdene rundt Alanya, enten du leier bil og kjører på egen hånd, eller blir med på en utflukt.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Alanya, Middelhavskysten, Tyrki

Panorama fra høydene i bakkant av Alanya

Alanya, Middelhavskysten, Tyrki

Slik ser det ut inne i Kizil Kule, “det røde tårnet” med det etnografiske museet

Alanya, Middelhavskysten, Tyrki

Fra den innerste delen av havnen i Alanya ved det røde tårnet, hvor du finner de populære badebåtene, som tilbyr utflukter og dagsturer

Alanya, Middelhavskysten, Tyrki

På toppen klippen som deler strendene ved Alanya i to, finner du et seljukkisk festningsanlegg fra 1200-tallet

Alanya, Middelhavskysten, Tyrki

Mange feriegjester besøker Alanya med båt – det er som regel livlig i havneområdet

Alanya, Middelhavskysten, Tyrkia

Det er dimensjoner over de seljukkiske festningsverkene i Alanya

Alanya, Middelhavskysten, Tyrkia

Det finnes flere historiske byggverk ved klippen i Alanya