GoToGate

Berlin

Det finnes vel knapt noen by i Europa som har et mer allsidig kultur- og utelivstilbud enn Berlin. Berlin er blitt en av Europas mest populære og besøkte storbyer. Siden gjenforeningen av Tyskland i 1990 er det investert milliarder av Euro i restaurering, byfornyelse og moderne arkitektur i Berlin. I denne flotte, dynamiske storbyen vil du finne alt besøkere kan ønske seg. Her er et meget livlig uteliv, shoppingmuligheter av en annen verden, konserter og arrangementer, museer i den absolutte verdensklasse, klassisk arkitektur, bydeler i konstant endring, kunstnerkvarterer med gallerier og store friluftsområder.

Mer om livlige Berlin
Berlin er en historisk viktig by, men i høyeste grad også en multikulturell by, noe som ikke minst merkes på restauranttilbudet. Berlinere elsker å gå ut og spise.  Det er derfor ingen selvfølge at de populære restaurantene har ledige bord. Bestill for all del bord på forhånd dersom du har planer om å besøke de mest kjente stedene, så slipper du skuffelser. Berlin er kanskje først og fremst kneipenes by – over hele Berlin finner du en mengde typiske brune og vel inndrukne tyske kneiper med klassisk husmannskost og spesialøl på menyene. Det merkelig med Berlin er at du vegg i vegg med en kneipe kan finne en moderne sushi-bar eller sære restauranter fra fjerne verdenshjørner med kjøkken du aldri visste at fantes. Mangfoldet i Berlin innen spisesteder er enormt, berlinernes glade ved å være ute og treffe andre mennesker er legendarisk. Berlineren har ord på seg for å være åpen, hjelpsom, tolerant og rappkjeftet. Her trenger du ikke være redd for å stille noen et spørsmål eller innlede en diskusjon. Men regn med å få svar på tiltale.

Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Brandenburger Tor, Øst-Tyskland, Tyskland

Fra livlige Berlin sentrum, langs gaten Kurfürstendam. Foto: Berlin Tourismus © Günter Steffen

Shopping i Berlin
Shoppingstrøkene ligger litt spredt i Berlin. Det er vanlig at innbyggerne handler i sitt eget boligområde, og derfor finner man shoppingsentre og butikkstrøk i alle bydelene. Det kan være spennende i seg selv. Berlin er en multikulturell by, og hver bydel reflekterer innbyggerne med hensyn til hva som tilbys i forretningene. Det er meget enkelt å komme seg rundt i byen med kollektive transportmidler. De viktigste shoppingstrøkene finner du ved Friedrichstrasse, Kurfürstendamm, Hackescher Markt i Mitte med Alte og Neue Schönhauser Strasse, KaDeWe – Europas største kjøpesenter, Galeries Lafayette, Potsdamer Platz Arcaden og det fasjonable Quartier 206 som huser Gucci, St Laurent og La Perla. Siste tilskudd er shopping- og fritidssenteret Alexa ved Alexanderplatz, som inneholder 180 spesialforretninger innen mote, kosmetikk, elektronikk og delikatesser, samt en enestående utstilling av modell-tog- LOXX! Uansett hva du er ute etter innen shopping, så har Berlin noe å tilby.

Berlin sentrum øst
I det østlige Berlin finner du byens historiske senter, som omfatter Mitte og deler av Kreuzberg. Bydelen Mitte tilhørte under kommunisttiden Øst-Tyskland, mens Kreuzberg den gang tilhørte Vest-Tyskland. Det berømte landemerket Brandenburger Tor er et av Berlins viktigste symboler og ligger på Pariser Platz – der grensen mellom Vest-Berlin og Øst-Berlin i sin tid gikk. Herfra strekker den kjente gaten Unter den Linden seg i østlig retning gjennom området rundt Bebelplatz og mot Museumsinsel. Museumsinsel er navnet på øya hvor mange av de aller viktigste museene finnes, og er på Unescos liste over Verdensarven. Museumsinsel ligger midt i elven Spree, som deler Berlin i to.

Brandenburger Tor,

Brandenburger Tor er byens viktigste landemerke. Foto: Berlin Tourismus © Wolfgang Scholvien

Brandenburger Tor
Brandenburger Tor ble oppført i perioden mellom 1788-91. I 1795 ble Brandenburger Tor dekorert med motiver fra gresk mytologi i form av relieffer. Hel øverst står skulpturen Quadriga, som i 1806 ble fjernet av Napoleon da franske styrker okkuperte Berlin. I 1814 ble den tilbakeført til Berlin i triumf og plassert som seierssymbol på sin gamle plass øverst på Brandenburger Tor. Quadriga-skulpturen ble endret til at gudinnen som fører firspannet nå holdt en stav med jernkorset i en laurbærkrans som krones av en prøyssisk ørn. Da Brandenburger Tor i årene 1956-58, den gang beliggende i Øst-Tyskland, gjennomgikk en restaurering på grunn av skader fra den andre verdenskrigen, ble Quadriga-skulpturen restaurert i Vest-Tyskland. I de neste 30 årene skuet den over den delte byen til Berlin-muren ble revet i 1989. Brandenburger Tor har tung symbolverdi for innbyggerne i Berlin.

Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Øst-Tyskland, Tyskla

Museumsinsel – museumsøya – er på Unescos liste over Verdensarven. Foto: Berlin Tourismus © Wolfgang Scholvien

Berlin, Museumsinsel og Pergamonmuseum
Museumsinsel er museumsøya som ligger midt i elven Spree, sentralt i Berlin. På Museumsinsel finner du en enestående samling museer i verdensklasse: Pergamonmuseum, som inneholder en av verdens viktigste oldsakssamlinger. Museet er et resultat av omfattende tyske utgravinger i det østlige middelhavsområdet i siste del av 1800-tallet og første del av 1900-tallet. Tyske arkeologer var blant de første som kom til Hellas og det nære Østen, og de tok, i likhet med franskmenn og engelskmenn, med seg oldsakene hjem og stilte dem ut i museer, noe som i dag er helt uhørt. Pergamonmuseet er ikke desto mindre enestående, og delt inn i tre uavhengige samlinger; gresk-romersk, det nære Østen og islamsk kunst, som omfatter skulpturer, mosaikker og gjenstander.

Pergamonalteret, Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Øst-Tyskland, Tyskland

Pergamonalteret ble demontert, fraktet til Berlin og gjenoppbygd. Foto: Berlin Tourismus © Günter Steffen

Museet har fått navn etter det kjente Pergamonalteret fra olditdsbyen Pergamon i Lille-Asia, som ble fraktet til Berlin og gjenoppført her. Her finnes også andre bydeler rekonstruert, som den 16 meter høye Markedsporten fra Miletus i Lille-Asia fra ca 120 etter vår tidsregning, Ishtar-porten fra Babylon fra år 500 før Kristus, deler av et Assyrisk palass fra år 1100 før Kristus, deler av fasaden fra Mshatta-palasset i Jordan fra år 744 etter vår tidsregning og det såkalte Aleppo-rommet fra rundt år 1600.

Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Brandenburger Tor, Øst-Tyskland, Tyskland

Alte Nationalgalerie med noen av Tysklands største kunstskatter. Foto: © reisdit.no

Berlin øst og Museumsinsel for øvrig
Museumsinsel omfatter også følgende museer som holder til i nyklassisistiske bygg av høy arkitektonisk kvalitet: Altes Museum tegnet av Schinkel og ferdigstilt i 130 inneholder en enestående samling greske og romerske oldsaker. Neues Museum, nyåpnet i mars 2009 etter omfattende restaureringer inneholder egyptiske samlinger, samt forhistoriske og tidlig historiske oldsaker. Alte Nationalgalerie inneholder i dag malerier fra den tyske romantikken, mens Bodemuseum inneholder en omfattende skulptursamling, et myntgalleri og en enestående samling malerier av gamle mestere. Den vakre broen Schlossbrücke utgjør overgangen mellom gaten Unter den Linden og Schlossplatz, og er tegnet av arkitekten Schinkel, som i stor grad preger denne bydelen. På Museumsinsel ligger også Berliner Dom i nybarokk stil med sin 98 meter høye kopperkuppel.

Alte Nationalgalerie, Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Brandenburger Tor , Øst-Tyskland, Tyskland

Alte Nationalgalerie inneholder kunstskatter uten like. Foto: Berlin Tourismus © Günter Steffen

Kort om Berlins tidlige historie
Berlin er ikke en spesielt gammel by til å være tysk. De første bosetningene ble anlagt her langs Sprees bredder på 1200-tallet. Berlins første kirke Nikolaikirche ble grunnlagt på 1230-tallet, men så godt som totalskadet under bombingen i 1945. Kun fundamenter og to tårn fra 1300-tallet er opprinnelig av den gjenoppbygde kirken. Marienkirche, ikke langt fra Alxanderplatz, ble oppført i annen halvdel av 1200-tallet og begynnelsen av 1300-tallet. Kirken har endret utseende noe, blant annet etter en brann i 1380, og ved et nytt tårn oppført rundt år 1400. Kirken er bygget i tidliggotisk stil, vakkert dekorert med døpefont fra 1400-tallet og barokk prekestol og altertavle fra 1700-tallet. Kirken ligger i dag helt alene ved siden av det 365 meter høye Fernseheturm, på folkemunne kalt Telespargel, som betyr Tele-asparges, Berlins høyeste bygg.

Et solgløtt fra den vakre hovedgaten Unten den Linden. Foto: © visit-berlin.de-Koch

Berlin øst – området rundt Bebelsplass
Området rundt Bebelsplass omfatter mange av de vakreste klassiske bygningene i Berlin, og fremstår som et livlig og tiltalende strøk. Her er flere de senere årene kommet flere kafeer og restauranter, noen med utendørs servering i sommerhalvåret. Her ligger Statsbiblioteket og Humboldt-universitetet, Neue Wache, Zeughaus med Historisk Museum vis-à-vis Kronprinzenpalaais, den nygotiske Friedrichwerdersche Kirche tegnet av Schinkel (I dag omgjort til Schinkel-museum), samt (operaen) Staatsoper Unter den Linden, midt på Bebelplatz, ved siden av Altes Palais og St.-Hedwigs-Kathedrale.

Unter den Linden, Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Brandenburger Tor , Øst-Tyskland, Tyskland

Zeughaus inneholder Tysklands historiske museum og ligger i hovedgaten Unter den Linden. Foto: Berlin Tourismus © Wolfgang Scholvien

Gaten Unter den Linden har navnet fra lindetrær plantet på 1600-tallet. Gaten fikk etter krigen i 1946 igjen plantet fire rekker lindetrær og er en av Berlins mest kjente. Gaten er svært livlig med mange nye elegante butikker og flere bokboder på plassen foran Humboldt-universitetet. Neue Wache er et minnesmerke for alle krigsofre, tegnet i nyklassisistisk stil av Karl Friedrich Schinkel og oppført i årene 1816-1818.

Berlin øst, Rote Rathaus,  Alexanderplatz og Nikolaiveirtel
Berlins ”Røde Rådhus” henspiller på mursteinsfargen og er byens administrasjonssenter, kjennetegnet av et høyt tårn midt på. Rundt helle bygningen kan du følge en sammenhengende frise, som viser byens historie.

Rotes Rathaus, Berlin, Unesco Verdensarv, Øst-Tyskland, Tyskland

Rotes Rotes Rathaus er et flott rådhus med et kraftig tårn, slik som tradisjonen er på kontinentet. Foto: Berlin Tourismus © Wolfgang Scholvien

Alexanderplatz eller ”Alex”, på folkemunne, ble tilnærmet utslettet av bombing under den andre verdenskrigen. I dag er plassen dominert av pregløs moderne arkitektur, akkompagnert av det enorme fjernsynstårnet. Nikolaiviertel er et svært populært og livlig kvarter ved elven Spree, beliggende rundt den gamle Nikolaikirken. Her er det flere kafeer, kneiper og restauranter som holder til i eldre bebyggelse i forbausende grønne omgivelser, rett ved siden av fjernsynstårnet. På den andre siden av tårnet, langs elven, ligger akvariet Berlin Sea Life Center. Hoveattraksjonen Aqua-Dom er en 25 meter høy sylinderformet akvariumtank i plexiglass med innebygd transparent heis! Akvariet inneholder om lag 2600 fisker fordelt på 56 arter, som daglig fores av 2 dykkere, og her finnes også kontorer, en restaurant og et hotell. Märkishes Museum holder til i et klosterliknende mursteinsbygg i nygotisk stil lenger opp i elven der den deler seg ved Mueumsinsel. Her dokumenteres byens utvikling fra de første bosetningene med en original og spesiell samling som omfatter alt fra spiseredskaper til malerier, skulpturer og mekaniske musikkinstrumenter. Disse demonstreres for øvrig hver søndag kl 15.

Judisches Museum, Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Brandenburger Tor , Øst-Tyskland, Tyskland

Det gripende Judisches Museum består av både klassisk og strengt moderne bygningsmasse. Foto: Berlin Tourismus © Wolfgang Scholvien

Berlin øst – Jüdisches Museum med flere
Det spektakulære Jüdishes Museum befinner seg i Lindestrasse, noen kvartaler fra Spree og Museumsinsel. Museet har en grensesprengende, symboltung arkitektur, tegnet av den polsk-jødiske arkitekten Daniel Liebeskind, bosatt i USA, som skal formidle holocaust. Museets samling setter fokus på jødisk kunst og historie. Bydelen huser også Deutsches Technikmuseum, et funn for deg som er opptatt av veteranbiler og -tog, ved siden av andre tekniske nyvinninger gjennom tidene. Her er også to vindmøller, et bryggeri og en smie. Museet Topographie des Terrors omfatter tre fryktede institusjoner fra Nazi-tiden, SS, Gestapo og Det tredje rikes sikkerhetstjeneste.

Berlin – sentrum vest
Denne delen av Berlin omfatter bydelene Tiergarten(dyrehagen), et tidligere kongelig jaktområde, Charlottenburg, deler av Kreuzberg samt noe av Mitte, som tidligere tilhørte Øst-Berlin. Ved Potzdamer Platz, som tidligere var ingenmannsland på grensen mellom øst og vest er det nå bygd en hypermoderne bydel. Vest-Berlins museer og gallerier er samlet i Kulturforum, i den sørøstlige delen av Tiergarten ved Potzdamer Platz. Her finner du Gemäldegalerie med en utrolig kompletterende samling verk av gamle mestere som Caravaggio, Vermeer, Rembrandt, Botticelli, Jan van Eyck etc. Kupferstichkabinett har trykk og tegninger av eksempelvis Albrecht Dürer og Edvard Munch, Kunstgewerbemuseum er et kunstindustrimuseum, og Philharmonie – Berlinerfilharmoniens konserthus, Musikinstrumenten-Museum har samlinger fra 15- til 1900-tallet og Staatsbibliothek samlinger av gamle skrifter og dokumenter. Her ligger også Kunstbibliothek, samt Neue Nationalgalerie tegnet av Mies van der Rohe.

Neue Nationalgalerie, Berlin, Unesco Verdensarv, Øst-Tyskland, Tyskland

Neue Nationalgalerie er tegnet av Mies van der Rohe og inneholder en famtastisk samling nyere kunst fra slutten av 1800-talllet frem til i dag – blant annet Edvard Munch. Foto: Berlin Tourismus © Wolfgang Scholvien

Mer om Berlin sentrum vest
Den sørligste delen av Tiergarten består i dag av Zoologischer Garten med en rekke attraksjoner. I nærheten av denne finnes nok et av Berlins mest kjente landemerker, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, vigslet i 1895 og sønderbombet i 1943. Etter krigen sto kun vesttårnet igjen, som nå er supplert med den hypermoderne åttekantede minnehallen Gedenkhalle, som dokumenterer kirkens historie. Området på begge sidene av gaten Kurfürstendamm som går i sørvestlig retning fra Gedenkhalle er full av sjarmerende bebyggelse med en mengde kafeer, barer og restauranter. Her er det meget livlig på kveldstid, for berlinerne elsker utelivet.

Godset Schloss Charlottenburg ligger litt vest for sentrum og inneholder fantastiske interiører og kunstsamlinger. Foto: Berlin Tourismus © Wolfgang Scholvien

Nord for Kurfürstendamm ligger godset Charlottenburg, som bydelen har tatt sitt navn etter. Midt i Tiergarten står Siegessäule, reist til minne om seieren i krigen mellom Preussen og Danmark. Sokkelen er dekorert på romersk vis med basrelieffer som viser berømte slag. Søylen sto opprinnelig foran riksdagen. Men ble flyttet til Tiergarten av nazistene i 1938. Det er tilgang til observasjonsterrassen på toppen av søylen, der man har en fenomenal utsikt over Berlin. Hamburger Bahnhof er i dag ombygd til museum som huser Europas kanskje beste samling av moderne kunst. Ikke langt unna ligger det naturhistoriske museet Museum für Naturkunde, med blant annet verdens største dinosaurusskjelett. Reichstag – riksdagen – ligger på sørsiden av Spree, rett ved Pariser Platz og Brandenburger Tor.

Reichstag, Berlin, Unesco Verdensarv, Brandenburger Tor, Øst-Tyskland, Tyskland

Reichstag – Berlins flotte parlamentsbygning i nyklassisistisk stil ligger ikke langt fra Brandenburger Tor.

Berlin – storbyen rundt sentrum
Stor-Berlin omfatter en lang rekke tidligere forsteder og bydeler, og har i dag totalt 3,6 millioner innbyggere. Byens mange kanaler og vannveier bidrar til at mange lokale strøk fremstår som rene idyller, og Berlin har i sannhet mer å by på enn de fleste andre storbyer i Europa. Jo flere dager du har anledning til å bli her, desto større utbytte har du selvfølgelig av det voldsomme kultur- og utelivstilbudet.

Transport i Berlin
Berlin har flere muligheter innen kollektivtransport enn kanskje noen annen europeisk by: Her er et godt utbygd t-banesystem som heter U-Bahn, og en mengde bussruter og trikker som går på kryss og tvers av dette. Den såkalte S-Bahn er et tognett som går over hele byen. Et annet spennende transportmiddel er alle de små fergene som trafikkerer de mange kanalene i Berlin, og som mange av innbyggerne bruker for å komme seg rundt. Om natten går det både tog og nattbusser, så mulighetene er enorme.

Berlin arrangerer flere julemarkeder fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.

Reisdit har vært på besøk i Berlin. Les mer på bloggen mothor.no

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, Berlin, Unesco Verdensarv, Øst-Tyskland, Tyskland

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche er et kjent landemerke vest i Berlin sentrum. Den ble ødelagt under Den andre verdenskrigen, og gjenoppbygd i år 1963

Panorama over storbyen Berlin, med fjernsynstårnet som rager i bakgrunnen

Alexanderplatz, Berlin, Unesco Verdensarv, Øst-Tyskland, Tyskland

Shoppingmuligheter og moderne arkitektur ved Alexanderplatz. Foto: Berlin Tourismus © Wolfgang Scholvien

Nikolai-Viertel er Berlins gamleby med flere trivelige kneiper og gatemiljøer. Foto: Berlin Tourismus © Wolfgang Scholvien

Brandenburger Tor med seierssymbolet skulpturen Quadriga på toppen

Quadriga, Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Brandenburger Tor , Øst-Tyskland, Tyskland

På toppen av Brandenburger Tor – den heftige Quadriga med seiersgudinnen Victoria

Billig pakkereise
Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Øst-Tyskland, Tyskland

Museumsinsel sett fra en laid-back synsvinkel. Foto: Wikipedia

Pergamon-Museum, Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Øst-Tyskland, Tyskland

Det er mye å ta inn over seg i Pergamon-Museum. Foto: Berlin Tourismus © Günter Steffen

Pergamonmuseum, Ishtar-porten, Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Øst-Tyskland, Tyskland

Pergamonmuseum: Motiv på Ishtar-porten fra Babylon cirka 500 år før Kristus

Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Øst-Tyskland, Tyskland

Panorama over deler av Museumsinsel

Altes Museum, Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Øst-Tyskland, Tyskland

Sobert, klassisk og opphøyd i Altes Museum på Museumsinsel

Bodemuseum, bysantinsk, Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Øst-Tyskland, Tyskland

Fra Bodemuseums bysantinske samling Foto: Andreas Präfcke

Josefsgeschichte, Konstantinopel, Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Øst-Tyskland, Tyskland

“Beretningen om Josef” – relieffpaneler i marmor fra 1100-tallets Konstantinopel Foto: Andreas Präfcke/Wikipedia

Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Brandenburger Tor, Øst-Tyskland, Tyskland

Den vakre Berliner Dom skumringstimen. Foto: © reisdit.no

Berlin, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Brandenburger Tor, Øst-Tyskland, Tyskland

Nikolaiviertel er Berlins eldste strøk. Foto: © reisdit.no

Berlin, Alte Nationalgalerie, Unesco Verdensarv, Museumsinsel, Brandenburger Tor, Øst-Tyskland, Tyskland

Caspar David Friedrichs “Munken på stranda”. Foto: © reisdit.no