GoToGate

Bremen

Bremen i Nord-Tyskland er en historisk by med røtter helt tilbake til 700-tallets Karl den Store. Bremen er noe så pussig som en innlandsby med Nordsjøhavn, noe som gjorde byen til et knutepunkt for handel allerede i tidlig middelalder. Bremen har en nydelig gamleby og en markedsplass som er oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Mer om Bremen
Bremen er en litt merkelig by. Samtidig som byen har en stor og viktig eksporthavn for blant annet biler, så er kjernen en liten, nesten provinsiell småby med gammel bebyggelse og byplan, omgitt av parkområder langs elven Weser. Forklaringen ligger i byens festningsverk, som ble bygd langs en siksak-kanal som ble gravd ut rundt byen, slik at den ble omgitt av vann på alle kanter. De første bymurene ble oppført i år 1038, og er siden blitt forsterket og utbygd gjennom århundrene, etterhvert som byen vokste i middelalderen. I dag er det ingen ting igjen av bymurene. Bremen har i den nesten 700 tusen innbyggere. Byen har ekspandert på begge sider av elven Weser og innover i innlandet, mens den historiske bydelen på den kunstige øya, har forblitt relativt godt bevart. Bremen er for øvrig, i likhet med Berlin og München, en egen delstat i Tyskland.

Essighaus er et av Bremens flotte Bürgerhäuse, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Essighaus er et av Bremens flotte Bürgerhäuser, som ble bygd i år 1618 i Weser-renessansestil. Foto: Till F. Teenk/Wikipedia

Bremens historiske bysenter
Nå er det ikke slik at alt innenfor gamlebyen er gammelt. Den sørøstlige delen av det opprinnelige Bremen er den mest interessante hva angår historiske severdigheter – men det finnes også historiske enkeltbygninger i vest. Bremen ble kraftig bombet under den andre verdenskrigen, og mye ble ødelagt. Heldigvis klarte både rådhusplassen og Schnoor-viertel seg relativt uskadd gjennom de alliertes bombetokt. Schnoor er en ytterst sjarmerende liten bydel med smale smug og bindingsverkshus, som ligger lengst sør i Bremens gamleby, ved elven og kanalen. Her finnes det en mengde kneiper og hyggelige restauranter, i tillegg til spennende butikker og Spielzeug-Museum – leketøymuseet.

Schnoor-viertel, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Fra Schnoor-viertel, den godt bevarte delen av Bremens gamleby ved elven.

Bremen og markedsplassen
Byens store stolthet er den vakre Marktplatz med det vakre Rathaus – rådhuset – Dom-Kirche St. Petri og Liebfrauenkirche. (Samt et forferdelig 1960-talls moderne delstats-regjeringsbygg, oppført av politiker-idioter). Dagens vakre Rathaus ble oppført i perioden mellom år 1405 til 1409 i gotisk stil og erstattet et tidligere rådhus fra 1200-tallet. Bremens Rathaus går for å være et av Nord-Europas viktigste eksempler på sekulær (ikke-religiøs) mursteins-gotikk – eller Backsteinsgotik, som tyskerne kaller stilen. Rathaus fikk i perioden år 1595 til år 1612 en ny fasade i den såkalte Weser-renessansestilen. De gotiske fasadefigurene av Karl den Store, hans syv kurfyrster, fire profeter og fire vise menn, som tilhørte den gotiske fasaden, ble integrert i den nye renessansefasaden. I rådhusets kjeller, ligger restauranten Ratskeller, som har spesialisert seg på tyske viner, hele 600 forskjellige kan du prøvesmake her.

 Bremen, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Bremens Rathaus – rådhuset – er opprinnelig gotisk, men fikk ny fasade i renessansestil rundt år 1600.

Mer om Bremen og Marktplatz – Roland-statuen
Marktplatz er Bremens viktigste møteplass, både for byens innbyggere og for feriegjester. Langs plassens rekke med barokke hus ligger uterestaurantene vegg i vegg. Midt på plassen står den berømte Roland-statuen fra år 1404, mer enn fem meter høy, hugd i stein og malt. Roland var muligens fetteren til Frankekongen og senere keiser Karl den Store. Sikkert var det at han var en av Karl den Stores militære ledere, og at han døde i år 778 i Pyreneene spansk Baskerland den 15. august i år 778. Han ble en meget populær sagnskikkelse i middelalderen, selve symbolet på den frihetselskende, kristne middelalder-ridderen – galant og rettferdig i all sin gjerning. Mange tyske byer har sin Roland-statue, men Bremens eksemplar er den største og eldste. Det finnes både franske og italienske Rolands-sanger eller kvad fra middelalderen. Det franske Roland-kvadet “Le Chanson de Roland” fra 1000-tallet er for øvrig det eldste overlevende manuskriptet innen fransk litteratur. Så langt borte som i Dubrovnik finnes det også referanser til Roland.

Bremen, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Liebfrauenkirche bak rådhuset har et tårn i romansk stil, mens resten er bygd i gotisk stil etter år 1220. Rolands-statuen fra år 1440 står foran rådhuset

Mer om Bremens Marktplatz – Dom-Kirche
Dom-Kirche St. Petri er et enormt kirkebygg i romansk stil – oppført tidlig på 1000-tallet. Kirkens fasade og to tårn er fra denne tiden, mens andre deler er ombygd og tilbygd gjennom tusen år. Spesielt de to østkrypten er interessant ettersom det her fremdeles står romanske kapiteler og en kristusfigur fra cirka år 1050. Kirken har også relieffer i gotisk stil i den vestlige delen av koret, hvor du dessuten kan se rester av de originale korstolene, som dessverre gikk tapt på 1800-tallet. Domkirken inneholder for øvrig mye flott kirkekunst, blant annet en prekestol i barokk stil, bekostet av den svenske dronningen Christina på 1630-tallet. Bremens Dom-Kirche gjør et sterkt inntrykk der den ruver over Marktplatz.

Bremen, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Denne husrekken ved Bremens Marktplatz ble oppført på slutten av 1500-tallet, men er noe endret underveis.

Marktplatz og Liebfrauenkirche
Liebfrauenkirche bak rådhuset er byens eldste kirke i gotisk stil, opprinnelig bygd som en romansk Ratskirche i år 1020, men påbygd i tidlig gotisk stil i år 1220 og utbygd til hallkirke i år 1230. I år 1220 endret kirken navn til Liebfrauenkriche. Kirken har ett tårn i romansk stil og ett høyere i gotisk stil.

Havnen, Bremen, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Liebfrauenkirche er synlig også fra havnen, hvor det for øvrig skipes ut 700 tusen tyskproduserte biler i året.

Mer om Bremens historiske severdigheter
Flere av gatene som munner ut i Marktplatz kan by på storslått arkitektur fra middelalderen, renessansen og barokken. Bremen ble med i Hanseat-forbundet i år 1358, og opplevde et voldsomt oppsving i handel med blant annet kaffe og ull. Store rikdommer ble skapt i byens handelshus, og dette avstedkom igjen bygging av såkalte Bürgerhäuse – borgerhus – påkostede, luksuriøse bygninger med vakre fasader og storslåtte interiører.

Gewerbehaus, Bremen, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Gewerbehaus ble påbegynt i år 1616 og huser i dag verdens eldste fortsatt eksisterende handelskammer.

Gewerbehaus og Haus Schütting
Flere av byens handelshus er bevart. Gewerbehaus ble påbegynt i år 1616 i typisk Weser-renessansestil, og er fortsatt i bruk.  Haus Schütting, som var kjøpmannslaugets møtested, ble oppført i årene 1537 til 1539 av Antwerpen-arkitekten Johann der Buschener i hollandsk renessansestil. Hollenderne var aktive innen både håndverk, skipsfart og handel. Deres arkitektur finnes rundt hele Nordsjøkysten og Østersjøen, ikke minst i de polske Hanseatbyene.

Langenstrasse og Böttscherstrasse
Flere av gatene rundt Marktplatz, som Langenstrasse og Böttcherstrasse, kan by på flere flotte historiske bygninger, som Stadtwaage – byens offisielle vekt. Böttcherstrasse betyr bøtkergaten – tønnemakergaten – på norsk. Merk deg også havnepromenaden Schlachte ved elven Weser, her ligger det tett i tett med restauranter og kneiper med utendørs servering, og her er det livlig ut over kveldene.

Böttcherstraße, Bremen, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Böttcherstraße Bremen: Robinson-Crusoe-Haus og Haus Atlantis. Front mot Martinistraße. Foto: Jürgen Howaldt/Wikipedia

Mer om Böttcherstrasse
Frem til midt på 1920-tallet var den Böttcherstrasse en ganske alminnelig gatestump hvor mange av Bremens tønnemakere holdt til. I år fikk kjøpmannen Ludwig Roselius en idé, grepet av suksessen hans kaffehus opplevde, og besnæret av den nye kunstretningen Art Deco. Den meget velstående Roselius hadde sterke sympatier med den tyske nasjonalsosialismen – nazismen – og ga kunstneren Bernard Hoetger frie hender til å utforme den nye Böttcherstrasse. Mellom år 1926 og 1931 lot han denne gaten forskjønne med denne nye kunsten – til en viss bestyrtelse for nazistene som kom til makten i 1933. Spesielt var det forgylte basrelieffet “Førerens seier over de mørke krefter” kontroversielt.

Böttcherstrasse, Bremen, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Böttcherstrasse inneholder flere vakre bygninger – legg merke til utsmykningen mellom gavlene. Foto: Xocolatl/Wikipedia

For nazistene var dette entartet kunst – utartet og degenerert kunst fordi den ikke var naturalistisk – gaten ble derfor fordømt og deretter fredet av nazistene i år 1937, som et eksempel på Weimar-periodens dekadente kunst. Hitler selv refererte til denne for ham motbydelige kunsten i en tale hvor han nedsettende bruker begrepet “Böttcherstrassekunst”. Ikke helt vellykket, med andre ord. I dag er denne vel bevarte gaten en viktig attraksjon og et sjelden eksempel på et tysk arkitekturensemble i Art-Deco stil.

Bremen, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Fra Bremens sjarmerende gamlebydel Schnoor; Restaurant Kaiser Friedrich holder til i et hus fra år 1630. Foto: Rami Tarawneh/Wikipedia

Litt om Schnoor-viertel
Schnoor-viertel er et lite hjørne av gamle Bremen, som på mirakuløst vis kom nesten uskadd fra bombingen under den andre verdenskrigen. Schnoor var det historisk Bremens fattigste bydel, hvor småhus fra 1400 til 1700-tallet har fått stå i fred for modernisering og nye byplaner. På slutten av 1950-tallet fattet “de kunstnerisk anlagte” interesse for bydelen. De så et potensiale som i dag langt på vei er realisert. Schnoor-viertel er et prakteksempel på hva man kan få til med gammel bebyggelse når man viser respekt for det opprinnelige.

Mer om Schnoor-viertel
Bydelen Schnoor er en herlig nostalgisk by i byen, med en mengde kafeer, butikker, kneiper og restauranter. Hit kommer selvfølgelig mange av Bremens feriegjester for å oppleve en laid-back stemning i flotte omgivelser. Midt i Schnoor ligger en gotisk fransiskanerkirke, St Johannes-Kirche, fra år 1380, oppført klosterkirke til som var grunnlagt cirka år 1225. I Schnoor finner du også et privat Antiken-Museum med samlinger av gamle greske vaser fra antikken, samt Spielzeugmuseum – leketøysmuseet. Et steinkast fra Schnoor, på festningsvollene, finner du også Kunsthalle Bremen.

Litt om Kunsthalle Bremen
Kunsthalle Bremen har helt unike samlinger av kunst fra 1300-tallet frem til vår tid, og er det eneste med så verdifulle samlinger, som fortsatt er i privat eie. Museet ble opprinnelig grunnlagt av 34 handelsmenn, som gikk sammen om å bygge opp en samling. Museet innledet allerede i 1843 et samarbeid med museer i Greifswald, Lübeck, Rostock og Hamburg om vandreutstillinger til felles nytte. Kjente kunstnere som impresjonistene Camille Pissarro, Claue Monet Manet og Auguste Renoir, samt viktige kunstnere som Picasso, Manet, Van Gogh, Courbet og Degas, for å ha nevnt noen. Hvis du tar turen hit, må du få med deg denne perlen av et kunstmuseum.

Litt om Bremens øvrige museer
Übersee-Museum er et etnologisk museum, opprinnelig grunnlagt i år 1881 som en samling som skulle dokumentere tysk kolonisering. I dag har dette museet fokus på gjenstander og modeller fra stillehavskulturer, særlig fra Salomonøyene.

Übersee-Museum, Bremen, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Übersee-Museum holder til i en staselig klassisistisk bygning.

Focke-Museum, eller Bremen Landesmuseum für Kunst und Kunstgeschichte er et meget innholdsrikt og spennende museum for dem som er litt interessert i byhistorie. Museets samlinger omfatter historisk og dekorativ kunst, og forteller mye om Bremens utvikling fra middelalderen til Hanseattidens velstand og rikdom utover i renessansen og 1600-tallets barokk. Ved siden av bygningsskulpturer, og prydgjenstander fra byens herskapshus, finner man også en arkeologisk avdeling som dokumenterer menneskenes liv i området i forhistorisk tid. Her er også en avdeling som dokumenterer Bremens deltagelse i hvalfangst, samt en utstilling knyttet til utvandringen til USA på 18- og 1900-tallet.

Bremen arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.

Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Karl Gildemeisters litografi “Der Marktplatz von Bremen” fra år 1859 Kilde: Wikipedia

Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Bremen, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Bremen – Marktplatz med det vakre råhuset og domkirken St. Petri i romansk stil fra tidlig på 1000-tallet

Bremen, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Bremens Marktplatz med rådhuset, Roland-statuen og historisk bebyggelse

Weser, Bremen, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Bremen ligger ved elven Weser og har dypvannshavn

Schnoorviertel, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Kveldsstemning i Bremens vakre gamlebydel Schnoorviertel

 Schnoor, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Sjarmerende gateparti i Bremens gamle bydel Schnoor. Foto: Rami Tarawneh/Wikipedia

Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Rathaus, Weser-renessanse Nord-Tyskland, Tyskland

Trivsel på Bremens berømte Marktplatz foran det vakre rådhuset

Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Rathaus, Weser-renessanse, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Den fine renessanse-loggiaen langs fasaden på rådhuset i Bremen

Roland, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Bremens berømte Rolandstatue fra år 1404, som står på plassen foran rådhuset

den mektige Dom-Kirche, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Bremens mektige Dom-Kirche fra tidlig på 1000-tallet, som står ved Marktplatz

Billig pakkereise
Dom-kirkche, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Et skjevt blikk på rådhusfasaden og Bremens Dom-Kirches ene tårn

Musikantene i Bremen, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Et av Bremens mest kjente symboler er skulpturen “Musikantene i Bremen” fra 1953 av Gerhard Marcks

Liebfrauenkirche, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Et lite, gammelt hus ved foten av Liebfrauenkirche. Foto: Rami Tarawneh/Wikipedia

Liebfrauenkirche, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Bremens Liebfrauenkirche med tårn i forskjellige stiler, gotisk til venstre og romansk til høyre. Foto: Jürgen Howaldt/Wikipedia

Gewerbehaus, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Bremens Gewerbehaus fra første del av 1600-tallet. Foto: Jürgen Howaldt/Wikipedia

Bötscherstrasse, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Fra inngangen til gaten Bötscherstrasse. Foto: Jürgen Howaldt/Wikipedia

Billig pakkereise
Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Bremens byplan anno cirka år 1600. Tegning: Braun/Hogenberg/Wikipedia

Huset Schütting, kjøpmannslaugets møtested, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Huset Schütting var kjøpmannslaugets møtested, oppført i årene 1537 til 1539 i hollandsk renessansestil. Foto: Jürgen Howaldt/Wikipedia

Bernard Hoetger,  Art Deco, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Bernard Hoetger var kunstneren bak dette basrelieffet i Art Deco stil år 1926-31. Foto: Jürgen Howaldt/Wikipedia

Stadwaage fra år 1587 i typisk Weser-renessansestil, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Bremens Stadwaage fra år 1587 i typisk Weser-renessansestil, som huset byens offisielle vekt. Foto: Jürgen Howaldt/Wikipedia

Schnoor-viertel, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Trivelig og innbydende i bydelen Schnoor-viertel. Foto: Thorsten Pohl/Wikipedia

Schnoor-viertel, Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Mer fra Bremens idylliske bydel Schnoor-viertel. Foto: Rami Tarawneh/Wikipedia

Bremen, Unesco, Altstadt, Historisk,Middelalder, Marktplatz, Nord-Tyskland, Tyskland

Sidefasaden til Bremens gamle rådhus – rytterstatuer tilført i år 1901