GoToGate

Hamburg

Hamburg er kjent som en åpen og frimodig storby, som gjennom historien har hatt havneområdet som sitt pulserende hjerte, også hva angår forlystelser, underholdning, skjenkesteder og turisme. Hamburg er med sine mer enn 1,8 millioner innbyggere Tysklands nest største by, en selvstendig delstat og en yrende livlig havneby. Havnen er Europas 3. største. Hamburgs enorme, gamle lagerområde Speicherstadt er oppført som tentativ destinasjon på Unescos liste over Verdensarven.

Hamburg og Reperbahn
Hamburg har imidlertid mye annet å by på, som vakre parker og innsjøer, det meget omfattende kunstgalleriet Kunsthalle, det kanskje flotteste i hele Nord-Tyskland. Hamburg har ellers et hyggelig sentrum med en rådhusplass, en liten gamleby – Altstadt – med trivelige kanaler og et par kirker som opprinnelig ble bygget i middelalderen. Byens beryktede Reeperbahn har sammen med bordellkvarteret St. Pauli gitt Hamburg et noe lemfeldig rykte, men også bidratt til å trekke nysgjerrige turister hit.

Hamburg sentrum – livlig og lett tilgjengelig
Hamburg sentrum er relativt lite og overkommelig til fots. Dersom du kommer med bil eller skal bevege deg ut over sentrum, er det lurt å kjøpe dagskort – Tageskarte – til kollektivtransport. Hamburg har både T-bane og trikker. Hamburg sentrum og passasjerhavnen ligger nord for Elbe, mens containerhavnen ligger på sørsiden av elven. Hamburg ble rammet av en bybrann i 1842 som tok med seg det meste av gamlebyens bebyggelse. Bombing under den andre verdenskrigen tok også en del, men forbausende mye av 1800-tallsbebyggelsen står fremdeles, i tillegg til noen få bygninger fra før bybrannen. Rathausmarkt – rådhusplassen – regnes som byens midtpunkt og domineres av et enormt rådhus i nyrenessansestil, oppført etter 1842 og det femte i rekken siden byens grunnleggelse. Rådhuset er praktfullt utsmykket og vel verd et besøk. Legg merke til det høye tårnet, som er et signal om velstand og makt, typisk for det nordeuropeiske kontinentet. Fra rådhusplassen kan du gå tørrskodd til byens vesle innsjø, Binnenalster, gjennom de kjente Alster-arkadene. Gatene i området rundt Rathausmarkt utgjør Hamburgs fremste shoppingstrøk.

Hamburg, Alster, Nord-Tyskland, Tyskland

Alster-arkadene er meget populære, ikke minst på grunn av utsikten.

Hamburg – en utadrettet havneby
Hamburgs oppmerksomhet er rettet mot havet. Mye av det som skjer i byen, foregår nær havnen, langs kanalene og kaiene. Her vil du finne en rekke restauranter og kneiper med uteservering i sommerhalvåret. Noen få kvartaler fra Rådhusplassen ligger Altstadt, gamlebyen, hvor du fremdeles kan finne hus fra barokken, som overlevde bybrannen. Ved Nikolaifleet (Nikolaikanalen) finner du en rekke hus som utgjør et svært trivelig miljø i denne travle og moderne storbyen. Her finner du flere spisesteder og kneiper. På utsiden av denne bydelen ligger det store lagerkomplekset Speicherstadt, enorme lagerhus oppført i murstein i siste halvdel av 1800-tallet, adskilt av kanaler. Til tider ganske dystert, men også et storslått og vakkert bygningskompleks. Her finner du blant annet Deutsches Zollmuseum. Hamburg har et meget livlig uteliv og natteliv, både langs Reperbahn og i byen for øvrig. Innslaget av fremmede lands kjøkken er både stort og variert. Hamburg er i høyeste grad en flerkulturell by, med den største moskétettheten i hele Europa.

Speicherstadt, Hamburg, Alster, Nord-Tyskland, Tyskland

Fra Speicherstadt i havneområdet med kanalene og de gamle, enorme lagerbyggene fra slutten av 1800-tallet.

St. Pauli Landungbrücken
Litt lenger bort i havnen, mellom fiskemarkedet Fiscmarkt og Speicherstadt, finner du den flotte passasjerterminalen og turistattraksjonen St. Pauli Landungbrücken, der de eldste bygningene er fra år 1839. St. Pauli Landungbrücken er et meget livlig og populært treffpunkt og samlingssted med flere restauranter og barer, i tillegg til å være et viktig trafikk-knutepunkt for både sporvogner, T-bane og båttrafikk, blant annet katamaraner til den sjarmerende gamle kanalbyen Stade og til Helgoland. På vestsiden finner du en inngang til den gamle Elbetunnelen, og i den andre enden står det gamle Pegelturm (peiletårnet) der du kan avlese vannstanden. Herfra er det bare en kort spasertur opp til forlystelsesgaten Reperbahn. St. Pauli Landungbrückens pirer er flytende pontonger fra 1907 med adkomst fra 10 bevegelige broer.

Landungsbrücken, Hamburg, Alster, Nord-Tyskland, Tyskland

Landungsbrücken er havneterminal for Hamburgs passasjertrafikk.

Hamburgs eldste kirker
Hamburg har to middelalderkirker som er gjenoppbygd i original stil, St. Petrikirche fra 12-1300-tallet og Jacobskirche fra år 1340. Den første ble ødelagt av bybrannen i 1842 og gjenoppbygd i nygotisk stil. Madonna-skulpturen fra sistehalvdel av 1400-tallet står fremdeles her, mens høyalteret fra 1383 er flyttet til Kunsthalle. Jacobskirche ble ødelagt under 2. verdenskrig, og har en tredelt altertavle – et såkalt triptykon – med evangelisten Lukas som tema. Dette sengotiske mesterverket ble laget i 1499, opprinnelig til byens katedral. Denne ble revet tidlig på 1800-tallet.

Kunsthalle, Unesco Verdensarv, Hamburg, Alster, Nord-Tyskland, Tyskland

Kunsthalles samlinger kan måle seg med de fleste kunstmuseer i Europa.

Kunsthalle i Hamburg – et av Tysklands flotteste museer
Kunsthalle ligger et steinkast fra Binnenalster og er vel verd et besøk. Kunsthalles samlinger består av 1300-tallskunst fra Hamburg, 14-, 15- og 1600-tallskunst fra Holland og Flandern, fransk og tysk 1800-tallskunst og en egen avdeling for moderne kunst. Samlingene omfatter viktige verk av tyske kunstnere som Max Liebermann, Lovis Corinth, Philipp Otto Runge, Max Ernst, Caspar David Friedrich, Adolf Menzel. I ”Gallerie der Gegenwart” finner du moderne kunst fra det tidlige 1900-tallet av internasjonale størrelser som Emil Nolde, Pablo Picasso, Paul Klee og Max Beckmann, samt kunst etter 1945, der blant annet Andy Warhol er representert. Av andre viktige kunstnere som er representer i Kunsthalle, kan nevnes Paul Cezanne, Albrecht Dürer, Paul Gaugin, Claude Monet og Auguste Renoir, samt de norske kunstnerne Edvard Munch, J.C. Dahl og Thomas Fearnley. ”De gamle mesterne” omfatter blant andre verk av Mester Bertram og Mester Francke fra 13- og 1400-tallet, samt Lucas Cranach den Eldre fra 1500-tallet i tillegg til Rembrandt van Rhein, Hans Holbein den Eldre og Jacob van Ruisdael. Merk deg også kopperstikksamlingen, som er av eksepsjonell høy kvalitet med en egen mestertegneravdeling der størrelser som Leonardo da Vinci, Rafael, Michelangelo, Dürer, Bruegel, Rembrandt, Piranesi, Goya, Beckmann, Kirchner, Nolde, Baselitz og Polke er representert.

Hamburg arrangerer flere julemarkeder fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her, her og her.

Reisdit.no har vært med på byvandring i Hamburg.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Hamburg, Alster, Unesco Verdensarv, Speicherstadt, Kunsthalle, Nord-Tyskland, Tyskland

Panorama med Hamburgs storslåtte rådhus i forgrunnen

Hamburg, Alster-arkadene, Altstadt, Unesco Verdensarv, Speicherstadt, Kunsthalle, Nord-Tyskland, Tyskland

Alster-arkadene gjør at du kan gå tørrskodd fra rådhuset til innsjøen Innenalster

Hamburg, Alster-arkadene, Altstadt, Unesco Verdensarv, Speicherstadt, Kunsthalle, Nord-Tyskland, Tyskland

Noen få kvartaler fra Rådhusplassen ligger Altstadt, gamlebyen, hvor du fremdeles kan finne hus fra barokken – her fra Deichstrasse

Hamburg, Alster-arkadene, Altstadt, Unesco Verdensarv, Speicherstadt, Kunsthalle, Nord-Tyskland, Tyskland

Hamburgs Speicherstadt er et stor område i havnen med lagerhus fra slutten av 1800-tallet

Hamburg, Alster-arkadene, Altstadt, Unesco Verdensarv, Speicherstadt, Kunsthalle, Nord-Tyskland, Tyskland

Utsikt over innsjøen Innenalster, ikke langt fra rådhuset

Hamburg, Alster-arkadene, Altstadt, Unesco Verdensarv, Speicherstadt, Kunsthalle, Nord-Tyskland, Tyskland

Det bygges moderne i Hamburgs havneområde – Hafen City

Hamburg, Alster-arkadene, Altstadt, Unesco Verdensarv, Speicherstadt, Kunsthalle, Nord-Tyskland, Tyskland

Det som er igjen av Hamburgs Altstadt er unektelig verd en titt

Landungsbrücken, Reperbahn, Hamburg, Alster-arkadene, Altstadt, Unesco Verdensarv, Speicherstadt, Kunsthalle, Nord-Tyskland, Tyskland

Fra Landungsbrücken er det kort vei til Reperbahn og sentrum for øvrig. Say no more!