GoToGate

Köln

Köln er en av de fire tyske byene som ble grunnlagt av romerne, og dermed en av landets eldste. Köln ligger flott til ved Rhinen og har en av verdens flotteste gotiske katedraler. I tillegg kan Köln også by på et enestående utvalg av kirker i romansk stil fra 900- til 1200-tallet. Köln har i tillegg bevart betydelige deler av sin omfattende gamleby, og kan tilby et livlig uteliv, førsteklasses shoppingmuligheter, fine museer og storartet arkitektur. Kölner-domen er oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Mer om Köln
Köln er en storby som mange nordmenn kjenner fra en av de mange messene som arrangeres i byens effektive messesenter. Kölns universitet ble grunnlagt allerede 1388. Köln er en kulturby som har tiltrukket seg de fleste av Tysklands fjernsyns- og radiokanaler, samt forlags- og avishus. Byen er også kjent for sine til tider ganske voldsomme 5-dagers feiring av Fasching – karneval knyttet til påskefeiringen. Köln har sitt eget øl, Kölsch, et lyst og friskt øl som serveres i rette, sylinderformede 0,2-liters glass.

Altstadt, Martinsviertel rundt den romanske kirken Gross St. Martin, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Kölns Altstadt har mange hyggelige strøk med uteserveringer, her fra bydelen Martinsviertel rundt den romanske kirken Gross St. Martin.

Kölns livligste og hyggeligste områder med uterestauranter er Heumarkt og Fischmarkt og Severinviertel. Heumarkt ligger i Altstadt (gamlebyen) mellom den store jernbanebroen og bilbroen, i bakkant av den eldste bebyggelsen, toppen hundre meter fra Rhinen. Langs Rhinen finner du den trivelige Rheinpromenade med det berømte Fischmarkt ved Gross. St Martin, en nesten 1000 år gammel kirke i romansk stil. Ved Rhinens bredde er det en mengde kneiper og restauranter med utendørs servering i hele Altstadts utstrekning. Severinviertel ligger helt sør i Altstadt. Köln har cirka 3.000 restauranter, ølkneiper, mikrobryggerier og weinstuben.

Mikrobryggerier, Peters Brauhaus, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

God stemning i ett av Kölns mange mikrobryggerier, Peters Brauhaus. Foto: ©KölnTourismus GmbH / Andreas Möltgen

Bydelen Martinsviertel
Martinsviertel ligger ved den enorme romanske kirken Gross St. Martin, som med sitt massive tårn ruver over den hyggelige plassen Fischmarkt ved elven Rhinen. Kirken ble oppført sent på 1100-tallet på restene av et romersk circus, en idrettsplass. Undersøkelser av krypten i kirken har også avdekket restene etter et romersk svømmebasseng.

Altstadt, Gross St Martin, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Den romanske kirken Gross St Martin bidrar sterkt til Kölns skyline.

Dette området ble svært skadet under allierte bombetokt under Den andre verdenskrigen, og er gjenoppbygd på bygningsrester fra middelalderen, med meget vellykket resultat. Smale smug og trange passasjer gjør Martinsviertel til et yndet sted for både besøkende og fastboende. Her finnes også en mengde serveringssteder, mange av dem med utendørs servering i sommerhalvåret. Et par kvartaler innenfor Gross St. Martin, i Minoritenstrasse, finner du den gotiske Minoritenkirche Maria Empfängnis, en enkel og vakker fransiskanerkirke fra siste halvdel av 1200-tallet.

Altstadt, Kölnerdomen, Römisch-Germanisches Museum, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Kölnerdomen med Römisch-Germanisches Museum til høyre.

Mer om Kölns Altstadt og severdigheter – Kölner Dom
Kölnerdomen ligger ved jernbanestasjonen i Altstadt Nord. De to karakteristiske sorte gotiske spirene, som gjør byprofilen så gjenkjennelig, rager hele 157 meter til værs. Skipet er med sine 43,5 meter under verdens nest høyeste gotiske spissbuehvelv. Domkirken ble påbegynt i år 1248 og høykoret ferdigstilt i år 1322 med usedvanlig flotte korstoler fra rundt år 1310. Kölner Dom er et must å få med seg når du besøker byen.

Stephan Lochners triptych kalt De hellige tre konger, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Stephan Lochners flotte altertavle, et triptych kalt De hellige tre konger, fra 1440-tallet i renessansestil. Foto: Welleschik/de.wikipedia

En nydelig, tredelt altertavle, et triptych, tilegnet Kölns beskyttere, De hellige tre konger, ble malt av Stephan Lochner midt på 1440-tallet. Kölner Dom ble aldri fullført i middelalderen. Etter reformasjonen i år 1516 stoppet byggearbeidene helt opp. Først på 1800-tallet ble byggingen gjenopptatt, etter at de opprinnelige byggetegningene ble funnet. I år 1880 sto den praktfulle domkirken ferdig.

Dreikonigenschrein, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Relikvieskrinet som angivelig skal inneholde levningene etter De hellige tre konger. Foto: Welleschik/de.wikipedia

Kölnerdomen har også praktfulle relikvieskrin fra høymiddelalderen, som «De tre kongers skrin» som ble laget i perioden år 1181-1219, for å huse levningene av De hellige tre konger, som ble bragt hit i år 1164(!).

Altstadt, Kölner Dom, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Kölner Dom er intet mindre enn et mesterverk innen gotisk byggekunst.

Kölns Altstad og severdigheter – Römermuzeum
Ved siden av Kölnerdomen finner du det meget innholdsrike og severdige Römisch-Germanisches Museum, som dokumenterer antikkens Colonia Agrippina under romertiden. De fleste blir overrasket over hvor omfattende og gjennomførte romerne bygde, selv så langt nord – og ikke minst hvor “romersk” de bygde. Altstadt omfatter for øvrig en mengde bygninger fra middelalderen, som det gotiske rådhuset og gildehallen Gürzenich fra første del av 1400-tallet. Köln bærer fremdeles preg av at byen var medlem av Hansa-forbundet i middelalderen.

Altstadt, Römisch-Germanisches Museum, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Römisch-Germanisches Museum. Foto: Rheinisches Bildarchiv Köln

Litt om Köln i middelalderen
Köln var Tysklands største by i middelalderen, med 40 tusen innbyggere rundt år 1180. Dette året ble for øvrig bymurene utvidet for siste gang. I år 1180 hadde ringmuren 12 byporter og 52 tårn – 7 av byportene av borgporter med doble tårn – symbolske tall som sammen med murenes form skulle knytte Köln til det himmelske Jerusalem. Langs Rhinen ble det også bygd bymurer, den siste sto ferdig i år 1225. Av disse byportene står Eigelsteinstor, Hahnentor og Severinstor fortsatt samt festningstårnet Ulrepforte. Rester av den opprinnelige romerske bymuren er også synlig flere steder i Altstadt.

Altstadt, Byporten Severinstorburg fra middelalderen, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Byporten Severinstorburg fra middelalderen, slik den ser ut i dag. Foto: Deutsches Bundesarchiv

Bydelen Severinsviertel
Severinsviertel er en levende og trivelig bydel helt sør i gamlebyen Altstadt. Navnet har bydelen etter basilikakirken St Severinus, oppført i romansk stil. Et lite kirkebygg ble opprinnelig oppført her på 300-tallet, som ble erstattet av en romansk basilikakirke som sto ferdig på slutten av 800-tallet. Denne er om- og utbygd en rekke ganger, sist på 1300-tallet. Blant annet ble vesttårnet ombygd til gotisk stil, i likhet med kirkens skip. Krypten som huser St Severinus’ relikvier er i karolingisk romansk stil. Ved kirken står også en av byportene fra middelalderen, Severinstorburg. Området er også kjent for sine mange serveringssteder og småbryggerier. Gate- og plassnavn som Merowingerstrasse og Chlodvigsplatz sier litt om røtter fra middelalderen.

Altstadt, St Kunibert-Kirche, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

St Kunibert-Kirche ble oppført så sent som mellom år 1215 og år 1247.

Kölns mange romanske kirker
Köln har bevart uvanlig mange kirker i romansk stil, det vil si fra 300- til 1200-tallet, hele 12 stykker. En av dem, St. Gereon, består av omfattende bygningsdeler helt tilbake fra 300-tallet. Flere av kirkene ble skadet under de alliertes bombetokt under den andre verdenskrigen, men er med ett unntak restaurert tilbake til opprinnelig utseende. Mange av kirkene er bygd på tidligere kirkebygg fra oldkirkens tid på 200- og 300-tallet. Under romersk styre ble kristne forfulgt med vekslende intensitet gjennom de tre første århundrene av vår tidsregning. Keiser Konstantin tillot kristendommen i år 314 og gjorde den senere til statsreligion. Kirkene er bygd over gravene til de første martyrene og de tidlige biskopene i det romerske Colonia Agrippa.

Den romanske kirken St Maria im Kapitol
Den store tidligromanske kirken St Maria im Kapitol fra cirka år 690 er reist på fundamentene av et romersk tempel for Jupiter, Juno og Minerva, som ble reist i alle romerske byer med respekt for seg selv. «Byggherren» skal angivelig ha vært en kvinne, Plektrudis, Pippin den Lilles husmester. Pippin den Lille var Karl den Stores far. St Maria im Kapitol var en klosterkirke og er den eneste romanske kirken i Köln som har bevart klostergangene. Plektrudis døde i år 717 og hennes sarkofag kan sees i kirkens flotte krypt.

Litt mer om Kölns 12 romanske kirker
Flere av de romanske kirkene ligger i det bevarte Altstadt, rundt Kölner Dom. Vi anbefaler på det varmeste å få med seg ihvertfall et par stykker. Gross St Martin er allerede nevnt. St Andreas ligger bare et kvartal unna Kölner Dom, og er en basilikakirke som ble innviet i år 974. I krypten finner du en sarkofag fra romertid, som inneholder St Albertus Magnus, en martyr som døde på 200-tallet. Kölns 12 romanske kirker heter St. Severin, St. Maria Lyskirchen, Basilika St. Andreas, St. Aposteln, St. Gereon, St. Ursula, St. Pantaleon, St. Maria im Kapitol, Groß St. Martin, St. Georg, St. Kunibert og St. Cäcilien.

Altstadt med tårnet til det gotiske rådhuset fra 1330 i forgrunnen, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Altstadt med tårnet til det gotiske rådhuset fra 1330 i forgrunnen.

Mer om Kölns severdigheter – profane middelalderbygninger
Köln har flere profane bygg fra middelalderen. Rathaus – rådhuset – ble opprinnelig påbegynt år 1135, i romansk stil med den romerske bymuren som fundament, mens den gotiske rådhusbygningen vi i dag kan besøke, har sine eldste bygningsdeler fra år 1330. Rådhustårnet ble oppført mellom år 1407 og år 1440, også det i sengotisk stil. Rådhuset er vakkert utsmykket med gotiske skulpturer. Rådhuset har en renessanseloggia i to etasjer. Foran rådhuset kan du via en glasspyramide se ned på de restene av de rituelle jødiske badene fra 1100-tallet, som ble revet i år 1424, da den betydelige jødiske befolkningen i Köln ble fordrevet fra byen. En metallplate som er støpt ned i grunnen viser hvordan den jødiske bydelens grunnplan var i middelalderen.

Gürzenich fra 1440, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Den gamle gotiske gildehallen Gürzenich fra 1440. Foto: ©KölnKongress GmbH

Flere profane middelalderbygninger
Den gotiske festbygningen Gürzenich fra 1440-tallet ble ødelagt under bombetokt i 1944, men er gjenoppbygd. Den opprinnelige gotiske gildehallen ble dessverre totalskadet. I Rheingasse ved elven finner du et bevart såkalt Patriziershaus, Overstolzenhaus oppført mellom år 1220 og 1225. Overstolz var en velstående familie som drev handelsvirksomhet. Köln hadde bevart mange slike herskapshus frem til den andre verdenskrigen, som dessverre gikk tapt under bombetoktene i perioden 1944-45. I år 1259 fikk Köln Stapelrecht, det vil si at byen kunne forlange at gjennomreisende handelsmenn måtte fremby sine medbragt varer for salg. I løpet av få år ble Stapalhaus bygd, og senere utbygd og ombygd flere ganger. Også dette huset gikk tapt i 1944-45. Kun trappetårnet og restene av den sørlige delen av bygningen står foran Gross St Martin.

Köln arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.

Gross St Martin, Stapelhaus, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Gross St Martin og trappehuset til middelalderens Stapelhaus til høyre.

Kölns museer

Köln kan by på en rekke interessante museer, vi har prioritert etter egne interesser i rekkefølgen:

Römisch-Germanisches Museum for gammel romersk og germansk kultur.

Domschatzkammer er Kölnerdomens skattekammer, som holder til i krypten under katedralen.

Museum Schnütgen, St Cäcilien, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Museum Schnütgen har utstillinger i den gamle romanske St Cäcilien. Foto: ©RBA/Michael Albers

Museum Schnütgen for middelalder- og kirkekunst holder delvis til i den romanske basilikakirken St Cäcilien, opprinnelig fra 800-tallet. Her finnes en omfattende samling av kirkeskatter og gjenstander knyttet til tidlig kristendom og middelalderkirker.

Museum Schnütgen, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Eksempel på tidlig kirkekunst – et tympanon (felt over kirkeportal) som består av komponenter hentet fra romersk gravkompleks fra tiden rundt Kristi fødsel. Foto: Museum Schnütgen

Kölnischer Stadtmuseum holder til i Zeugenhaus, der det tidligere Stapelhaus stod.

Wallraf-Richartz Museum for europeisk maleri fra 1200-tallet til tidlig 1900-tall.

Käthe Kollwitz Museum i Köln huser den mest omfattende samlingen av kunstnerens verk.

Kolumba Kunstmuseum for erkebispedømmet Köln holder til i et moderne bygg oppført på middelalderruiner.

Museum für Ostasiatische Kunst

Museum Ludwig for moderne kunst.

Farina Fragrance Museum, huset der Eau de Cologne ble født.

Museum für Angewandte Kunst museum for applisert kunst.

EL-DE Haus, de tidligere loalene til Gestapo huser et museum som dokumenterer Nazistyret i Köln med spesielt fokus på forfølgelse av politiske dissidenter og minoriteter.

German Sports und Olympic Museum, med utstillinger fra antikken til i dag.

Chocolate Museum, offisielt kalt Imhoff-Schokoladenmuseum.

Forum for Internet Technology in Contemporary Art – samlinger av Internet-basert kunst, en del av NewMediaArtProjectNetwork):cologne – den eksperimentelle platformen for kunst og nye media.

Flora und Botanischer Garten Köln, byens park og botaniske hage.

Forstbotanischer Garten Köln, et arboretum med botanisk hage i skogsmiljø

De fleste av museene er representert under www.museenkoeln.de, dessverre i en sterkt forkortet versjon på engelsk.

Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Rhein, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Panorama over Köln ved Rhinen, sett fra nord

Kölnerdom, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Panorama over gamlebyen Altstadt, med Kölnerdomen. © KölnTourismus GmbH / Udo Haake

Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Altstadt by night. © KölnTourismus GmbH / Udo Haake

Karneval, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Fra Kölns berømte karneval. ©KölnTourismus GmbH

Fischmarkt i bydelen Martinsviertel, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Fra Kölns Altstadt – den trivelige plassen Fischmarkt i bydelen Martinsviertel. ©KölnTourismus GmbH

Rheinpromenade, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Kölns Rheinpromenade med en av de mange utendørs serveringsstedene

Kölsch, Brauhaus Früh, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Det tappes Kölsch til den store gullmedaljen i Brauhaus Früh. ©www.koelntourismus.de

Biergarten Maybach, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Biergarten Maybach. ©Privatbrauerei Gaffel

Gross St Martin, Martinviertel, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Den romanske kirken Gross St Martin fra 1.000-tallet har gitt navn til bydelen Martinviertel

Billig pakkereise
Fischmarkt, Martinviertel, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Trivelige Fischmarkt, nok en gang

Kölner Dom, Hauptbahnhof, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Den ensomme rytter

Kölner Dom, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Fra Kölner Doms 43,5 meter høye kor

Kölner Dom, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Kölnerdomen i all sin prakt

Kölner Dom, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Kölnerdomen byr på alt av gotikkens spir og detaljer

Kölner Dom, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Kölnerdomens trapp er blitt et samlingspunkt

Kölner Dom, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Et av domens vakre glassmalerier

Römisch-Germanisches Museum, Kölner Dom, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Fra Römisch-Germanisches Museums samlinger. Foto: Rheinisches Bildarchiv Köln

Billig pakkereise
Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Köln anno 1531 – kjenner du deg igjen? Illustrasjon av Anton Woensam

Hahnentorburg, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Hahnentorburg var en del av den åtte kilometer lange bymuren fra år 1180-1220

Bayenturm, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Bayenturm beskyttet innseilingen til havnen i middelalderen

Kirken St Maria im Kaptiol, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Den romanske kirken St Maria im Kaptiol. ©KölnTourismus GmbH / Udo Haake

St Gereon, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

St Gereon med deler fra 300-tallet til år 1227 og en kuppel med ribbehvelv på 48 meter i diameter

St Pantaleon fra år 866, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

St Pantaleon er tidligromansk kirke, første gang nevnt i skriftlige kilder i år 866. ©KölnTourismus GmbH / Udo Haake

Rathaus, Rådhus, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Kölns rådhus ble opprinnelig oppført rundt år 1330 – foto fra år 1900

Det gamle rådhuset, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Det gamle rådhuset fra middelalderens Köln er en populær severdighet

Altes Rathaus, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Det gamle rådhuset avbildet på et kobberstikk fra år 1665

Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Gürzenichsaal – foto fra 1899

Overstolzenhaus fra år 1225, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Patrisierhuset fra år 1225, som tilhørte den rike familien Overstolz, overlevde krigen

Kolumba, Kunstmuseum, Altstadt, Köln, Nordrhein-Westfalen, Vest-Tyskland, Tyskland

Kolumba, Kunstmuseum for erkediokeset i Köln. ©Hélène Binet