GoToGate

Lübeck

Lübeck er en av de fineste, mest levende middelalderbyene i hele Europa. Hansastadt Lübeck var i siste del av middelalderen en av Tysklands viktigste handelsbyer, og selve knutepunktet for Hansa-forbundet, som hadde viktige forgreininger til Norge, særlig Bergen og Tønsberg. Lübeck er i dag en meget pittoresk by med gågater, brostein, kneiper, barer og restauranter med utendørs servering i en historisk ramme som det ikke finnes maken til i hele verden. Lübeck ble år 1987 oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Mer om Lübeck
Når du vandrer rundt i Lübeck, så ser du rødt. Mursteinsrødt. Det kommer av at (nesten) hele byen fra middelalderen og frem til nå, er oppført i byggematerialet murstein – eller Backstein (bakestein – murstein stekes til fast, hard form i ovner), som tyskerne kaller det. Det innebærer at store deler av den historiske bebyggelsen er i såkalt “Backsteingotik”, eller mursteingotikk, som vi sier. Dette er en retning innen den gotiske stilen som er vanligst i Nord-Europa, selv om vi også finner den lenger sør. Når du sitter på en av gamlebyens mange plasser og koser deg med en forfriskning, så er du omgitt av denne vakre arkitekturen. Selv om mye av bebyggelsen ble skadet under den andre verdenskrigen, så har møysom gjenoppbygging gitt aldeles strålende resultater – Lübeck er da også blitt et meget populært reisemål. TV-serien Huset Buddenbrook baserte seg på romanen av samme navn, skrevet av byens store sønn, nobelprisvinneren Thomas Mann.

Lübeck, Schleswig-Holstein, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Hansaforbundet, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Slik skal du nærme deg Lübecks historiske sentrum, gjennom Holstentor – en av de opprinnelige byportene fra 1400-tallet.

En nærmere titt på Lübecks historiske sentrum
De fleste som besøker Lübecks gamleby kommer inn fra vest og passerer Holstentor – Holsten-byporten, som ble oppført i siste del av 1400-tallet etter tegninger av flamske arkitekter. Holstentor er i dag byens varemerke, som du blant annet finner avbildet på emballasjen til byens spesialitet, marsipan. Når du passerer Holstentor må du over en kanal, som er tilknyttet den store elven Elbe lenger sør. Lübeck ligger på en liten øy, naturlig formet ettersom elven Trave deler seg før gamlebyen og samler seg igjen nedenfor, før den slår seg sammen med elven Wakenitz. Lübeck var dermed lett å forsvare ettersom elveløpene utgjorde vollgraver. Lübeck hadde dessuten adkomst fra Østersjøen via Traves brede løp fra byen og ut til havet.

Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Utsikt over den fine havnen fra broen ved byporten Holstentor. Legg merke til de flotte husfasadene i barokk stil, ofte eldre hus ombygd på 1600-tallet for å følge moten.

Mer om Lübecks historiske sentrum
Hvis du ser til høyre når du går over broen etter Holstentor, så ser du havnen. Her er det ytterst livlig sommerstid, på uterestaurantene langs kanalen med vakker utsikt over bebyggelse fra middelalderen, 15- og 1600-tallet. Lübeck har også en fantastisk flott byport fra år 1444 på nordsiden av gamlebyen, den høye Burgtor i sengotisk stil, med kuppel fra 1600-tallet og barokken. Du får størst utbytte om du beveger deg til fots i gamlebyen. Her er utrolig mye å se, hvis du har øynene med deg både høyt og lavt. Når du kommer inn i gamlebyen er du fra første meter omgitt av historisk arkitektur, stort sett mursteins-bebyggelse, men også bindingsverkshus og pussede barokkfasader. Det flotteste er kanskje at ingen av husene er helt like. Mange av dem har flotte dekorasjoner og noen av bindingsverkshusene har detaljrike treskjæringer i bjelkelagene. Over alt i Lübeck finner du serveringssteder, enten på de åpne plassene eller innendørs – ofte tradisjonsrike kneiper og restauranter.

Lübeck, Trave, Østersjøen, middelalder, Backsteinsgotik, Ostsee, Unesco Verdensarv, Gamlebyen, Altstadt, Hansestadt Lübeck, Mecklenburg Vorpommern, Nord-Tyskland

Husrekken langs elven Trave sett fra en annen vinkel. Foto: © reisdit.no

De viktigste severdighetene fra middelalderen
Noe av det første du legger merke til med Lübeck, er de høye kirketårnene, i alt syv stykker. Når du har passert det første kvartalet på vei inn fra Holstentor, ligger den dominerende Marienkirche på venstre hånd. Pussig nok er denne større enn byens katedral, Lübecker Dom. Ved bakre del av skipet til denne enorme gotiske mursteins-kirken med to tårn ligger Marktplatz med byen berømte Rathaus (rådhus) fra år 1226, en litt fremmedartet bygning med en rekke spir rundt skjermfasadene med buer. Spesielt, men flott. Marktplatz er Lübecks mest populære samlingssted. Hit kommer både besøkende og fastboende for å nyte et skummende glass omgitt av historiske bygninger.

Rathaus, Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Den trivelige og populære Marktplatz med det gotiske rådhuset til høyre.

Under rådhuset og de andre bygningene som omgir denne vakre plassen, er det arkader. På markedsplassen står også det opprinnelige Markt i gotisk stil; en liten åpen overbygd hall med plass til boder rundt. Ved plassen ser du også en staselig hvit bygning i renessansestil, som tidligere var mursteinsrød. Her finner du Ratskeller, en av byens bedre restauranter. Marienkirche er også verd et besøk, ettersom du her kan se helt unik kirkekunst fra forskjellige epoker, blant annet et triptych, en tredelt altertavle, praktfullt utskåret og malt i Antwerpen i år 1518.

Lübeck, Trave, Østersjøen, middelalder, Backsteinsgotik, Ostsee, Unesco Verdensarv, Gamlebyen, Altstadt, Hansestadt Lübeck, Mecklenburg Vorpommern, Nord-Tyskland

Fra innsiden av det gamle rådhuset – Rathaus. Foto: © reisdit.no

Heiliger-Geist-Hospital og Augustinerklosteret St-Annen
Denne unike hospitalbygningen fra 1200-tallet er en av de aller best bevarte i sitt slag i hele Europa. Det virker som om middelalderens byggmestre i denne byen var besatt av tårn, også Heiliger-Geist-Hospital har smale, spisse minaret-liknende tårn som strekker seg mot himmelen på den vakre gotiske fasaden. Augustinerklosteret er i dag omgjort til museum for kirkekunst. Her finner du en mengde altere, som ble bestilt av byens bedrestilte familier til deres kirkekapeller. Med penger kunne man kjøpe sitt eget familiekapell i en av byens fem kirker, og på den måten skaffe seg ekstra hurtig passering gjennom skjærsilden og derfra fri adgang til paradiset. Her finner du blant annet altertavler av den flamske renessansekunstneren Hans Memling, samt et flott alter skåret av byens egne kjente kunstner Bernt Notke.

Heiliger-Geist-Hospital, Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Heiliger-Geist-Hospital er Europas mest komplette i sitt slag, og har smale, spisse tårn som strekker seg mot himmelen på den vakre gotiske fasaden.

Litt om byens øvrige middelalderkirker
Lübecker Dom er en stor og vakker middelalderkirke i mursteingotisk stil, ferdigstilt i år 1341. Denne kirken har en bemerkelsesverdig altertavle, et 17 meter høyt kors med Kristus, som strekker seg mot taket fra en skillevegg med gotiske buer. Korset skal være skåret ut av et enkelt stykke eiketre. Museumskirche St Katharinen er en klosterkirke bygget av fransiskanere på 13-1400-tallet, og Jacobikirche, en 1400-tallskirke som senere ble ombygd til barokk stil. Begge kirkene kan by på flott kirkekunst i tillegg til vakker arkitektur med mange fine detaljer.

Lübecks viktigste museer
Et av Lübecks mest besøkte museer er Heinrich- und Thomas-Mann-Museum, som holder til i det såkalte Buddenbrook-Haus, i Mengstrasse vis-à-vis Marienkirche. Familien Mann bodde her i store deler av 1800-tallet, og Thomas mann skrev romanen med samme navn som bygningen og fikk Nobels Pris i Litteratur for den i år 1929. Museet dokumenterer familiens liv og brødrene Heinrich og Thomas’ liv, etter at de i 1933 i protest mot nazistyret forlot byen og Tyskland. Et annet privathus som i dag er museum er Schabbelshaus i Mengstrasse 48-50. Dette huset ble oppført cirka 1560 i renessansestil og fikk på 1700-tallet en vakker gildehall i overdådig barokk stil. Schabbelshaus er åpent for publikum, i tillegg til å huse en restaurant.

Lübeck, Trave, Østersjøen, middelalder, Backsteinsgotik, Ostsee, Unesco Verdensarv, Gamlebyen, Altstadt, Hansestadt Lübeck, Mecklenburg Vorpommern, Nord-Tyskland

Fra hovedgaten Engelsgrube som går fra St Jacobskirche til elven Trave, finner du mange trivelige bakgårder og smug med svært gammel bebyggelse. Foto: © reisdit.no

Den beskjedne østkanten av Lübecks gamleby
Mens Lübeck ofte forbindes med kjøpmennenes patrisierhus, har også gamlebyen en mer beskjeden side, i den østlige delen nedenfor byporten Burgertor. Her består kvartalene av en mye mer sammensatt bygningsmasse, med smale smug tvers gjennom bakgårder og langs små hageflekker. Her finner du såkalte Höfe, gårdsplasser og tun, med til dels svært sjarmerende bebyggelse og omgivelser. Fra nord og den gamle byporten Burgertor går Grosse Burgerstarsse forbi Heiligen-Geist og Jacobi-kirche ned til Marienkirche med tvillingtårnene og Marktplatz med gotiske rådhuset. Vis-à-vis Jacobi-kirche finner du det kjente skipperlagshuset “Haus der Schiffergesellshaft” fra år 1535, som i dag huser en elegant restaurant med samme navn. Det er i strøket rundt Marienkirche de flotteste patrisierhusene fra Hansa-tiden befinner seg. Ta deg god tid her.

Nabobyen Travemünde og fergeforbindelser
Fra nabobyen Travemünde, en vakker by med flott badestrand, er det fergeforbindelse med Trelleborg og Malmö i Sverige og den finske hovedstaden Helsingfors. Det er 17 km mellom Travemünde og Lübeck, og alt etter behov kan man bo i den ene byen for besøk i den andre.

Lübeck arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.

Reisdit.no har vært på byvandring i Lübeck. Gå inn på bloggen mothor.no på denne linken, og skroll deg et stykke ned på siden forbi Hamburg, til Lübeck.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Petrikirche fra 1300-tallet og Marienkirche med tvillingtårn står for tre av byens syv høye tårn.

Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Rådhusfasaden er i hollandsk renessansestil, med gotisk skjermfasade bak, ved den trivelige møteplassen Marktplatz i gamlebyen

Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Det er idyllisk langs elvekanelen Trave, som går rundt Lübecks historiske senter

Rathaus, Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Dette dekorerte karnappvinduet er å finne på Lübecks gotiske rådhus

Lübeck, Trave, Østersjøen, middelalder, Backsteinsgotik, Ostsee, Unesco Verdensarv, Gamlebyen, Altstadt, Hansestadt Lübeck, Mecklenburg Vorpommern, Nord-Tyskland

Den vakre renessansetrappen på baksiden av rådhuset. Foto: © reisdit.no

Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Tilnærmet tidsriktig i Lübecks livlige havneområde

Burgertor, Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Burgertor er navnet på den gotiske byporten fra år 1444 nord i gamlebyen

Holstentor, Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Lübecks middelalderbyport Holstentor sett innenfra det historiske bysenteret

Haus der Schiffergesellschaft, Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Haus der Schiffergesellschaft – hit kom byens skippere i Hansa-tiden for å møtes over et beger

Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Eksempel på gatebilde i Lübeck med ymse arkitektoniske stilretninger

Zwarte-altar mit Madonna, Marienkirche, Hansestadt Lübeck, Schleswig-Holstein, Hansaforbundet, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Markt, Nord-Tyskland, Tyskland

Det sengotiske hovedalteret i Lübecks Marienkirche kalles ofte “Zwarte-altar mit Madonna” og er laget i Antwerpen i det Herrens år 1518. Legg merke til kisen med solbriller

Lübeck, Trave, Østersjøen, middelalder, Backsteinsgotik, Ostsee, Unesco Verdensarv, Gamlebyen, Altstadt, Hansestadt Lübeck, Mecklenburg Vorpommern, Nord-Tyskland

Fra et kvartal med meget gammel bebyggelse, sett fra tårnet til St. Petri-kirche. Foto: © reisdit.no

Lübeck, Trave, Østersjøen, middelalder, Backsteinsgotik, Ostsee, Unesco Verdensarv, Gamlebyen, Altstadt, Hansestadt Lübeck, Mecklenburg Vorpommern, Nord-Tyskland

Eksempel på passasje inn til bakgårdene, en såkalt Gange. Foto: © reisdit.no

Lübeck, Trave, Østersjøen, middelalder, Backsteinsgotik, Ostsee, Unesco Verdensarv, Gamlebyen, Altstadt, Hansestadt Lübeck, Mecklenburg Vorpommern, Nord-Tyskland

På innsiden av disse trange Gangene hvor du må bøye deg ned for å komme inn, er det flotte bygningsmiljøer. Foto: © reisdit.no

Lübeck, hanseatforbundet, Schiffergesellschaft, Nord-Tyskland

I dette vakre middelalderhuset finner du restauranten Schiffergesellschaft. Foto: © reisdit.no