GoToGate

Nürnberg

Nürnberg er en av Tysklands og Bayerns viktigste historiske og kulturelle skattkister. Nürnberg er cirka tusen år gammel, og gamlebyen er omgitt av de samme bymurene som på 1500-tallet, kanskje før det også. Nürnberg var en viktig samlende Reichstagsstadt (Riksdagsby) for keiserne i Det tysk-romerske riket siden middelalderen, og stedet for rettsoppgjøret etter Nazi-Tysklands sammenbrudd i år 1945. Men først og fremst er Nürnberg en hyggelig, gammel, velbevart og levende by med flotte museer og historiske severdigheter.

Mer om Nürnberg
Nürnbergs historiske senter Altstadt har helt siden 1200-tallet vært delt på midten av elven Pegnitz. Den nedre delen av gamlebyen heter Lorenz-Seite (Lorenz-siden) og er omtrent av samme omfang som den øvre delen, hvor Kaiserburg (keiserborgen) ligger. Begge disse gamle bydelene utgjør til sammen Altstadt (gamlebyen) og er i sin helhet omgitt av bymurer fra senmiddelalderen. Flere av de gamle byportene med vakttårn står den dag i dag, med navn som Maxtor, Neutor, Spittlertor, Frauentor, Königstor, Marientor og Laufertor.

Nürnberg,Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Hele Altstadt i Nürnberg er omsluttet av bymurer fra middelalderen.

Både bymurene og Nürnberg for øvrig gjennomgikk store ødeleggelser under den andre verdenskrigen, men ble nøyaktig gjenoppbygd etter gamle tegninger og fotografier på forbilledlig måte. Når vi i dag sammenligner Google Earth med gamlebyens grunnplan fra 1500-tallets plantegning, ser vi at gatenett og bygningsmasser er forbløffende uendret. Noen moderne bygninger har dessverre sluppet til innenfor de gamle murene, med slikt er åpenbart ikke til å unngå, ei heller i Tyskland, som har tradisjoner for å ta vare på det gamle med respekt. Vi hater det.

Nürnberg,Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Fra den øvre delen av Nürnbergs Altstadt med bindingsverkshus og uterestauranter, oppunder festningsverkene.

Mer om Nürnbergs Altstadt – gamleby
Som i alle andre eldre europeiske byer er det de eldste kirkene som bestemmer hvor folk møtes og ting foregår – for her ligger også de gamle plassene. Og slikt endrer man ikke sånn uten videre. I gamlebyens øvre del er det den gotiske Frauenkirche, som har fått byens viktigste møteplass foran den vakre vestfasaden sin. Her ligger nemlig Hauptmarkt – hovedmarkedet – og det betyr ganske enkelt at her finnes byens travleste og viktigste markedsplass eller torgplass. På Hauptmarkt finner du torgmarked hver dag fra mandag til lørdag fra klokken 07 til klokken 20. I tillegg finnes det en rekke kafeer og restauranter med utendørs servering rundt denne viktige plassen.
For andre markeder sjekk: nuernberg.de/internet/marktamt/hauptmarkt.html

Nürnberg,Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Tysk grundighet i alle ledd preger både Altstadt og festningsanleggene.

Frauenkirche på Hauptmarkt
Frauenkirche ble for øvrig oppført som en hallkirke uten sideskip i perioden mellom 1352 til cirka 1360 på ordre fra keiser Karl IV, på stedet der den tidligere jødiske synagogen hadde stått. Denne ble revet i år 1349 etter at den jødiske befolkningen ble lynsjet – sannsynligvis fordi de fikk skylden for pesten Svartedauen som rammet befolkningen også her.

Hauptmarkt med den gotiske Frauenkirche, Nürnberg,Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Hauptmarkt med den gotiske Frauenkirche fra 1300-tallet. Her er det torgmarked hver dag fra klokken 07 til klokken 20.

Frauenkirche ble innviet i år 1358 som keiserlig hoffkapell. Vestfasaden har en interessant utsmykning, nemlig Männleinlaufen, et kunstferdig urverk med bevegelige menneskefigurer, til minne om innstiftingen av Goldene Bulle i år 1356. Hver dag klokken 12.00 åpner lukene seg, og klokkespillet starter. På plassen Hauptmarkt, ved siden av rådhuset, står også en av Nürnbergs viktigste severdigheter, nemlig Schöne Brunnen med 40 malte skulpturer. Schöne Brunnen ble bygd i perioden 1385-96 i sengotisk stil, og erstattet med en kopi i 1903. Originalen står i Germanischer Museum.

Rathaus, Nürnberg,Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnbergs flotte Rathaus – rådhus – er oppført gjennom flere stilepoker – renessansen på langsiden og gotikken til høyre.

Mer om Hauptmarkt – Rathaus
Rathaus – rådhuset – ved Hauptmarkt består i dag av bygningsdeler fra forskjellige perioder. Den delen av bygningen som vender ut mot markedsplassen er i gotisk stil og ble opprinnelig bygd i perioden mellom år 1332 og 1340 og ombygd på 14- og 1500-tallet. Senere, på 1600-tallet ble vestfasaden mot Rathausplatz, samt borggården bygd i renessansestil. Mellom det øvre hjørnet av rådhuset og St-Sebaldus-kirken finner du for øvrig et lite bygg, som i dag huser en bratwurst-restaurant. Her får du servert en av byens spesialiteter, Nürnberger Bratwurst, første gang skriftlig dokumentert i år 1313. Området rundt Nürnbergs eldste kirke St Sebaldus består stort sett av bilfrie soner.

Fra den øvre delen av gamlebyen Altstadt – oppunder festningen.

Nürnberg og museene
Nürnberg ble tidlig en viktig kulturby i Tyskland og Europa. Spesielt på 14- og 1500-tallet opplevde byen er rivende utvikling innen handel, kunst, håndverk og kultur. Renessansekunstneren Albrecht Dürer ble født her, og huset han vokste opp i er museum, beliggende rett nedenfor festningen. Andre viktige museer er det fantastiske Germanisches Nationalmuseum (mer om det i eget kapittel), Kunsthalle Nürnberg, Kunstverein Nürnberg, Neues Museum Nürnberg, Nüremberg Spielzeugmuseum (leketøymuseum) og Nuremberg Transport Museum.

Nazisamling i Nürnberg, dokumentasjons-museet, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Sør-Tyskland, Tyskland

Nazisamling i Nürnberg, før krigen. I dag kan du besøke dokumentasjons-museet i den uferdige kongresshallen. Foto: Nürnberg Stadtarchiv

Det enorme halvsirkelformede Documentation Center Nazi Party Rally Grounds er også åpent for publikum, med fotos og dokumentasjon som kan få noen hver til å bli tankefull. Nürnberg hadde stor symbolverdi for Hitlers Tredje Rike, ettersom byen var Reichstadt under det Tysk-Romerske Riket i nesten 1000 år. Av samme grunn ble byen også bombet intensivt av de allierte.

St Sebaldus-Kirche – Nürnbergs eldste kirke
St Sebaldus er en flott gotisk kirke bygd i perioden mellom år 1230 og 1270. Den første delen av koret i romansk stil, deretter med et markant høyere tilbygd kor i gotisk stil, som gir kirken en bemerkelsesverdig profil i lengderetning.

St Sebaldus-Kirche, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

St Sebaldus-Kirche med “påskjøtt”, vesentlig høyere kor i gotisk stil.

Kirken er også den eldste evangelisk-lutherske i byen, innviet i år 1525 etter reformasjonen. St Sebaldus har et tydelig forbilde i katedralen i Bamberg, med doble tårn i vestverket, som flankerer en flersidet apside. Kirken er meget vakkert dekorert innvendig, med blant annet en altertavle skåret av mesteren Veit Stoss på slutten av 1400-tallet, kjent fra flere usedvanlig intrikate og vakre altertavler, blant annet i Krakows Mariakirke. Noen av bygningene her er virkelig gamle, og en av dem, vis-à-vis kirkens nordlige tårn, Sebalder Pfarrhof fra 1360-årene har et karnapp i gotisk stil – originalen finnes i Germanischer Museum, mens dagens karnapp er en kopi fra år 1902.

Kaiserburg, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Kaiserburg er den vestligste og den eldste av de tre gamle festningsverkene nord i Altstadt.

Kaiserburg
Kaiserburg ligger på en høyde helt nord i den øverste bydelen i Altstadt, på oversiden av elven Pegnitz. Kaiserburg er omgitt av byens eldste festningsverk fra 1100-tallet. Kaiserburg består egentlig av tre festningsanlegg, de eldste til venstre for femkanttårnet “Funfeckturm” som du kommer til når du går opp Burgstrasse. Dette tårnet er for øvrig den eldste bevarte bygningen i Nürnberg, fra år 1040, og tilhører festningsanlegget Burggrafenburg. Her kan du gå inn i Kaiserburgs to borggårder til venstre, hvor du finner Sinwellturm, Tiefem Brunnen, Doppelkapelle og Palas.

Kaiserburg med det runde Sinwellturm, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Inne i den første borggården i Kaiserburg med det runde Sinwellturm.

Kaiserburg er et museum som tar inngangspenger. Den store bygningen som henger sammen med tårnet på høyre side er et ungdomsherberge, tidligere de keiserlige stallene. Umiddelbart til høyre for denne bygningen finner du (i østlig retning) det høyeste tårnet, Luginsland og befestninger fra 1400-tallet. Arkeologiske utgravninger ved Kaiserburg har for øvrig avdekket borgrester fra 900-tallet. Denne bydelen kalles Burgviertel, som betyr “borgfjerdedelen”. Her oppe under festningsverkene ligger det trivelige gamle bindingsverkshus, og flere restauranter og kafeer med utendørs servering. Du har ikke opplevd Nürnberg hvis du ikke har vært her oppe. Avstandene i Altstadt – gamlebyen – er korte.

Kaiserburg, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Kaiserburgs første borggård med vakkert dekorerte hus, sett i en litt annen vinkel.

Stadtmuseum Fembohaus
Stadtmuseum Fembohaus ligger i Burgstrasse 15, mellom Hauptmarkt og Kaiserburg på nordsiden av elven. Fembohaus er Nürnbergs eneste bevarte store kjøpmannshus i senrenessansestil og i dag et bymuseum for Nürnbergs 950 år lange historie. Flere andre av de praktfulle borgerhusene ble dessverre ødelagt under Den andre verdenskrigen. I Fembohaus kan du se en rekke utstillinger som beskriver byen Nürnberg gjennom nesten tusen år. Utstillingene er tematisk oppbygd for å gi innblikk i forskjellige sider av bylivet gjennom tidene. Her finnes også et multivisjonsshow som dokumenterer byens utvikling gjennom århundrene.

Handwerkergasse, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Handwerkergasse er et smug med håndverkere og hyggelige serverings-steder. Foto: © 2011 Congress- und Tourismus-Zentrale Nürnberg

Altstadt og Lorenzseite, sør for elven Pegnitz
Denne delen av byen har flere fine historiske severdigheter å by på. Spesielt populær er området ved den gamle byporten Königstor (Kongeporten), hvor det i byens hjørne helt nede til venstre i dag er et gammelt bymiljø med håndverkerbedrifter – kalt Handverkergasse – håndverkersmuget, omgitt av bymurer. Her finnes det flere hyggelige serveringssteder, i tillegg til håndverkerne. Det flunkende nye og moderne nabobygget Neues Museum für Kunst und Design er fullstendig malplassert, og inneholder nettopp moderne kunst og design. I denne delen av gamlebyen er det for øvrig svært tett mellom restaurantene, og svært livlig om kveldene.

Mauthalle og Zeughaus
To kvartaler ovenfor Königstor finner du det enorme kornlageret Mauthalle i gotisk stil, som i dag er et populært varemagasin med en mengde fine butikker. Mellom Königstor og Mauthalle ligger den vesle Marthakirche i gotisk stil, innerst i et lite smug. Interiørene er svært enkle, men denne fine hospitalkirken fra år 1390 har flotte glassmalerier. Det vesle Zeughaus er en etterlevning av et større byggverk, som ble oppført som våpenarsenal på slutten av 1500-tallet.

Mer om Altstadt og Lorenzseite, sør for elven Pegnitz
Denne sydlige delen av Altstadt har fått navn etter St Lorenz-Kirche fra 1200-tallet, som var hovedkonkurrenten til St Sebaldus på nordsiden av elven Pegnitz. Den dominerende St Lorenz-Kirche ble påbegynt cirka år 1250 og dimensjonert for å markere at Lorenz-Seite var vel så viktig og mektig som nordsiden av gamle Nürnberg med festningene. St Lorenz-Kirche st ferdig cirka år 1350, men ble senere tilført en nytt, stort høykor i perioden mellom år 1435 og 1477. Første St Lorenz – eller St Lauenzius-kapell nevnes i skriftlige kilder er år 1238. Senere utgravninger har vist at den gotiske nåværende kirken er bygd oppe på en tidligere romansk kirke, kanskje fra så tidlig som 1000-tallet. Utenfor kirken står en ganske spesiell fontene, nemlig Tugenbrunnen, eller dydsfontenen, fra år 1589, hvor vannet for sikkerhets skyld spruter fra brystene til de syv kardinaldydene.

Lorenzplatz og Nassauer Haus
Lorenzplatz ved St Lorenz-kirken er en av de viktigste plassene i Nürnberg. Her finner du flere serveringssteder hvor både besøkende og fastboende samles på dagtid og på kveldene. Diagonalt overfor St Lorenz-Kirche finner du en annen interessant middelalderbygning, nemlig Nassauer Haus. Dette tårnformede huset har aldri vært et forsvarsverk, men et bolighus for en velstående borgerslekt. Huset var opprinnelig bygd på 1100-tallet i romansk stil, noe man kan se på rundbuene på grunnplanet og i kjelleren. Karnappet på veggen, hjørnetårnene og utsmykningene øverst, som består av en frise av våpenskjold er tilført i perioden 1422 til 1433 i gotisk stil. Nassauer Haus er et sjeldent eksempel på tårn-bolighus fra middelalderen, og det eneste bevarte i Nürnberg.

Pegnitz, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Det er grønt og vakkert langs elven Pegnitz, som deler Nürnbergs Altstadt i to.

Severdigheter langs elven Pegnitz
Som nevnt er Nürnbergs Altstadt fullstendig omgitt av bymurer fra middelalderen. Dette gjelder også der elven Pegnitz kommer inn fra vest og renner ut i øst. I vest står Westturm ved en festningsbro – en del av bymuren, som innvendig har ganger hvor byens forsvarere kunne bevege seg. Festningsbruen er i dag flankert av en gangbro, som gir et fint utsyn nedover elven, og litt oppover. Du får også et godt inntrykk av festningsverkenes soliditet. Videre nedover elven og inn i gamlebyen kommer du til Maxbrücke fra år 1457 som tillater enveis biltrafikk. Herfra har du et flott utsyn i begge retninger. Nedover ser du den innebygde middelalderbroen som leder til bøddelens hus, eller rettere sagt tårn, Henkerhaus.

Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Middelalderbroen inn til tårnet der byens bøddel bodde – i dag et museum.

Videre nedenfor broen Maxbrücke
Nedenfor Maxbrücke deler elven seg i to løp rundt den vesle øya Trödelmarktinsel. Her går det en overbygd gangbro i tre over det ene elveløpet og mur over det andre, til den andre siden hvor det står et tårn fra middelalderen. I dette tårnet, som heter Henkerhaus, bodde byens bøddel, som ingen kunne ha med å gjøre uten – hans yrke var betraktet som ugudelig – men han var likevel betalt av byens borgere. Snakk om dobbeltmoral. NB! Henkerhaus fra år 1320 er i dag et spennende Bøddelmuseum, som gir innblikk i et av middelalderens innbringende men tvilsomme yrker. Bygningen ved siden av heter Weinstadel og er også fra middelalderen, og var vinlager. Øya Trödelmarktinsel er omgitt av bygninger med en plass midt på som heter Trödelmarkt, hvor det på 13- og 1400-tallet var grise- og kvegmarked, kalt Säumarkt. Fra 1400-tallet ble det bygd flere slipemøller her – skarpe kniver var jo viktig for slakterne. I dag finnes det både forretninger og bolighus her, men ingen bygninger er spesielt gamle. Øya har imidlertid en viss sjarm.

Elven Pegnitz ved Hauptmarkt og Lorenz-Platz
Vi har nå fulgt elven Pegnitz fra vest og er kommet til midten av Altstadt. Her er det to brede moderne broer, som tilhører fotgjengersonene i sentrum. Den første vestligste broen heter Fleischbrücke, noe som forteller at her lå kjøttmarkedet i tidligere tider. Begge broene er forbundet med Hauptmarkt, og den østligste leder direkte fra Lorenz-Platz til Hauptmarkt. Denne gågaten, Königstasse, er for øvrig meget livlig med markedsboder og uteserveringer. Fra Königstrasse og broen her, har du flott utsikt til en av Nürnbergs viktigste severdigheter, nemlig Heilig-Geist-Spital (Helligånd-hospitalet), som ligger ut i Pegnitz der elven på ny deler seg og renner på begge side av øya Schütt.

Heilig-Geist-Spital, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Heilig-Geist-Spital er et av middelalderens mest kjente hospitaler.

Heilig-Geist-Spital
Heilig-Geist-Spital er et av de største og mest kjente hospitalene som ble bygd i middelalderen. Forløperen Elisabeth-Hospital ble grunnlagt allerede i år 1227 av korsfarerordenen Teutonic-Ordenen og utmerket seg ved at det var tilgjengelig for alle, både byens innbyggere og gjester. På 1300-tallet var dette for lite, og ble erstattet av et stort nybygg, Heilig-Geist-Spital, grunnlagt år 1332 og ferdigstilt i år 1339, som omfattet hele 400 senger, mot tidligere 200. På 1400-tallet ble hospitalet ytterligere utvidet, med tilbygget som strekker seg ut i elven Pegnitz. I dag omfatter dette unike middelalder-hospitalet blant annet en restaurant og vinstue med utsikt over elven, samt en utendørs servering blant de gotiske arkadene i borggården. Heilig-Geist-Spital ligger kun et steinkast fra Hauptmarkt.

Pegnitz ved Schuldturm og Heubrücke, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Vakker beliggenhet langs elven Pegnitz ved Schuldturm og Heubrücke.

Siste del av elven Pegnitz inne i Altstadt
Nedenfor er det nok en bro, med et middelaldertårn, Schuldturm. Ved broen her er det sjarmerende gamlebymiljøer med kafeer og restauranter. Her ligger også ruinen etter middelalderens Katharinenkirche. Nedenfor er det en moderne gangbro. Ved bymuren og Hubnertor ligger et hus med to restauranter og en liten Biergarten – en ølhage i trivelige omgivelser. Langs elven helt nede ved vannet ligger det flere bolighus i fine omgivelser.

Germanisches Nationalmuseum, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Germanisches Nationalmuseum ble grunnlagt i år 1852 og holdt til i et middelalderkloster, som ble sterkt ødelagt under den andre verdenskrigen.

Germanisches Nationalmuseum
Museet ble grunnlagt i år 1852 i et tidligere karteusiansk kloster. Germanisches Nationalmuseum har samlinger som omfatter gjenstander helt tilbake fra førhistorisk tid. Her finnes folkekunst, brukskunst, middelalderkunst, våpen og rustninger, musikkinstrumenter og gobeliner. Her er også gjenstander fra romertid og folkevandringene på 4-500-tallet. Dette flotte museet har dessuten av kunstsamlinger fra romansk tid, gotikken, renessansen og barokken. Nürnburg var tidlig ute når det gjaldt boktrykkerkunsten, som ble oppfunnet i år 1445 av Johann Gutenberg, og har en samling trykk fra 1500-tallet, hvorav 2 originaltrykk av Dürer-illustrasjoner.

Albrecht Dürers nesehorn fra år 1515, Germanisches Nationalmuseum, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Albrecht Dürers nesehorn fra år 1515. Foto: Germanisches Nationalmuseum

Samlingene er ordnet avdelingsvis og omfatter også tyske malerier fra 18 og 1900-tallet. Den opprinnelige middelalderbygningen ble svært skadet i bombetoktene under den andre verdenskrigen, og er i dag gjenoppbygd i moderne stil, med deler av middelalderklosteret integrert i nybygget. Det kunne vært skrevet en bok om dette fantastiske museet. Besøk det og få et unikt innblikk i tysk kultur.

Schloss Neunhof, Germanisches Nationalmuseum, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Schloss Neunhof, som ligger nord for sentrum, tilhører også Germanisches Nationalmuseum.

Mer om Nürnbergs kunstmuseer
Rett ved siden av Germanisches Nationalmuseum finner du et annet moderne bygg, Neues Museum – Staatliches Museum für Kunst und Design, som har omfattende samlinger samtidskunst og regional kunst fra 1900-tallet. I kort avstand herfra ved byporten Marientor finner du Kunsthalle Nürnberg, som i dag arrangerer vandreutstillinger som dokumenterer trender og strømninger innen moderne kunst – 6 utstillinger pr år av aktuelle kunstnere. (Kunsthalle Nürnberg var tidligere var byens museum for samtidskunst – samlingene er nå overført til – Staatliches Museum für Kunst und Design.)

Albrecht Dürers keiserbilder, Germanisches Nationalmuseum Nürnberg

Fra samlingene: Albrecht Dürers keiserbilder Foto: Germanisches Nationalmuseum

Litt om andre museer
Leketøysmuseet Spielzeugmuseum/Toy Museum ligger i Karlstrasse 13-15 i en flott renessansebygning, og omfatter tre etasjer proppfulle av leker fra tidligere tider frem til dagens mest populære utgaver. Her er egne avdelinger for papirleker, dukker, modelltog, metalleker – herunder dampmaskiner og Mekano – samt Lego, Playmobil og Barbie, bare for å ha nevnt noe. Dette er gøy for ungene, og vel så moro for de voksne. Mange nordmenn vil oppleve rørende gjensyn med leker vi ikke ante at var produsert i Tyskland. Museet omfatter også et lekerom for barna, hvor de kan prøve forskjellige gamle og nye leker, eksperimentere og tegne, eller bla i bøker. Dette er et internasjonalt anerkjent museum.

Museum Tucherschloss mit Hirsvogelsaal
Dette museet i Hirschelgasse 9 – 11gir et innblikk i den velstanden som rike kjøpmannsfamilier i Nürnberg kunne omgi seg med. Dette praktfulle renessanseslottet ble delvis ødelagt under krigen, men er i dag gjenoppbygd og restaurert tilbake til fordums prakt, slik det sto i på 1500-tallet. Her er ikke bare interiører og møbler, men også sølvtøy, malerier, og gjenstander typisk for denne stilepoken. Hirschvogelsaal (hjortefuglsalen) fra 1534, som går for å være en juvel innen tysk renessanse, er nylig restaurert og åpnet for publikum. Fembohaus Stadt-Museum og Kaiserburg museum er beskrevet i tidligere avsnitt.

Nürnberg arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.

Elizabeth-Kirche, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnbergs Elizabeth-Kirche fra slutten av 1700-tallet

NürnbergCard
Merk at + Fürth gir 2 dagers fri reise med kollektivtransport og fri inngang til museene i byen. http://www.tourismus-nuernberg.de/v04/pub/index.html?navID=en135

Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Kaiserburg – keiserborgen – troner over byens velstelte og fine Altstadt

Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnbergs gamleby Altstadt er delt i to av elven Pegnitz, med mange vakre broer og bygninger

Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Den eldste avbildning av Nürnberg er fra år 1493 – fra det illustrerte verket Schedelschen Weltchronik

Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Dürer Haus, huset der renessansekunstneren Albrecht Dürer ble født – i den øvre delen av Nürnberg historiske bydel oppunder Kaiserburg

Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

En trivelig gate i Nürnbergs Altstadt, der nytt er tilpasset gammelt

Frauenkirches Männleinlaufen, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Marktplatz, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnberg – Frauenkirches Männleinlaufen er et kunstferdig urverk med bevegelige figurer, som forestiller keiseren og hans hoff

Frauenkirche, Hauptmarkt, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, historisk, middelalder, Sør-Tyskland, Tyskland

Den gotiske Frauenkirche når markedsplassen Hauptmarkt er ryddet

Schöne Brunnen, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

På Nürnbergs Hauptmarkt står Schöne Brunnen, opprinnelig fra slutten av 1300-tallet

Schöne Brunnen, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Schöne Brunnen har flotte malte figurer, og det betyr lykke å berøre messingringen på gjerdet

Billig pakkereise
Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Detalj av de flotte gotiske figurene på Schöne Brunnen – originalene kan du se på Germanischer Nationalmuseum

Albrecht Dürer, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Renessansekunstneren Albrecht Dürer er byens store sønn, med eget museum i huset der han ble født. Selvportrett i Alte Pinakhotek, Munchen. Foto: Wikipedia/www.wga.hu/index.html

Nürnbergsviktige museum Documentation Center Nazi Party Rally Grounds ligger rett utenfor sentrum

 Documentation Center Nazi Party Rally Grounds, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

…og slik ser det ut innvendig i dag – Documentation Center Nazi Party Rally Grounds

Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Fra inngangspartiet til dokumentasjonssenteret

St Sebaldus-Kirche, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnbergs St Sebaldus-Kirche og byens mest kjente Bratwurst-restaurant

Sebalder Pfarrhof, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Sebalder Pfarrhof fra 1360-årene har et karnapp i gotisk stil

Kaiserburg, Dürer Haus, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Kaiserburg ruver bak Dürer Haus

Kaiserburg, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Det er pent og prydelig i borggården til Nürnbergs flotte Kaiserburg

Kaiserburg, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Et populært vannhull nedenfor Kaiserburg

Billig pakkereise
Luginsland, Kaiserburg, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnberg – borgens høyeste tårn, Luginsland, ved enden av den tidligere stallbygningen, nå ungdomsherberge

Wiessgerberstrasse, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Wiessgerberstrasse i Nürnberg ligger rett nord for elven Pegnitz

Fembohaus, Burgstrasse 15, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnbergs Stadtmuseum Fembohaus ligger i Burgstrasse 15, mellom Hauptmarkt og Kaiserburg

Königstor, Handwerkergasse, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Ved Königstor i sørøst av Altstadt ligger den sjarmerende Handwerkergasse

Weisser Turm fra 1200-tallet, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnberg – Weisser Turm fra 1200-tallet med en 14-1500-talls barbakan byport foran – rett ved Elisabeth-Kirche i bydelen Lorenz-Seite

Zeughaus, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Zeughaus fra 1588-89 er en rest av et tidligere større forsvarsverk

Den gotiske St. Lorenz-Kirche, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnbergs gotiske St. Lorenz-Kirche ruver sentralt i gamlebyen Altstadt

Nassauer Haus, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Nassauer Haus er et sjeldent eksempel på tårn-bolighus fra middelalderen

Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnbergs Mauthalle er et enormt kornlager i gotisk stil fra middelalderen, som i dag er omgjort til et kjøpesenter

Bøddeltårnet Henkerhaus, museum, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnbergs middelalderbro ved bøddeltårnet Henkerhaus, som i dag er et spennende bøddelmuseum

Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Panorama over Nürnberg med Kaiserburg i det fjerne

Schürstabhaus, Albrecht Dürer-Platz, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Schürstabhaus ved Albrecht Dürer-Platz er et av byens viktige patrisierhus fra middelalderen, opprinnelig fra 1100-tallet

Heilig-Geist-Spital, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnbergs Heilig-Geist-Spital ble utvidet med denne fløyen på 1400-tallet

St Lorenz-Kirche, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

St Lorenz-Kirche i Nürnberg har en flott vestportal med et vakkert tympanon over dørene

St Lorenz-Kirche, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Nürnberg – St Lorenz-Kirches gavl er også meget forseggjort

Germanisches Nationalmuseum, Nürnberg, Bayern, Unesco Verdensarv, Altstadt, Historisk, Middelalder, Hauptmarkt, Sør-Tyskland, Tyskland

Germanisches Nationalmuseum er i dag gjenoppbygd i moderne stil, med deler av middelalderklosteret integrert i nybygget. Foto: Germanisches Nationalmuseum

Codez Aureus Echternach fra 1000-tallet, Germanisches Nationalmuseum Nürnberg

Fra samlingene i Germanisches Nationalmuseum Nürnberg: Codez Aureus Echternach fra 1000-tallet. Foto: Germanisches Nationalmuseum

Schlüssfelder Schiff fra år 1503, Germanisches Nationalmuseum, Nürnberg

Fra samlingene: Schlüssfelder Schiff fra år 1503. Foto: Germanisches Nationalmuseum

Middelalder-gjenstander i Galeribau, kapell, Germanisches Nationalmuseum Nürnberg

Fra samlingene: Middelalder-gjenstander. Foto: Germanisches Nationalmuseum Nürnberg

Fra samlingene i Germanisches Nationalmuseum Nürnberg: Et flyveblad fra år 1546 beskriver en underlig fisk fanget ved København. Foto: M. Runge/GM