GoToGate

Praiano

Den billedskjønne byen Praiano på Amalfi-kysten ligger på cirka 100 meters høyde over havet. Praiano har en liten strand og et lite havneområde for byens fiskerbåter i den ene enden av byen, og en annen strand i den andre enden, beliggende i liten kløft – hvor det er høy rock’n roll-faktor. Praiano er – med unntak av den østlige kløften – en meget stille og rolig liten by. Amalfikysten og Praiano er oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Mer om Praiano
Praiano er spredt over et ganske stort område, på begge sider av et klippefremspring. Praiano er en by med røtter fra middelalderen, noe du kan oppleve i et par av byens kirker. En av Praionos viktigste kultur-severdigheter er Chiesa di San Luca Evangelista. Kirken har flere sidekapeller med kirkeskatter og gjenstander knyttet til Lukas’ liv, en vakker sølvfigur av evangelisten fra 1696 og et vakkert dekorert gulv av dekorerte keramiske fliser fra 1700-tallet. Kirken San Luca Evangelista antas å være oppført så tidlig som 900-tallet, og er nevnt i skriftlige kilder i 1123 og 1202. Kirken huser også malerier av renessansekunstneren Giovanni Bernardo Lama fra 1500-tallet. Absolutt verd å få med seg. San Luca fikk sin nåværende form i renessansestil sent på 1500-tallet. En annen middelalderkirke, San Gennaro, opprinnelig fra 1200-tallet, har et originalgulv av dekorerte keramiske fliser, som den interesserte bør få med seg. San Gennaro sto ferdig i år 1602 i sin nåværende barokke form. Som mange vil se, benyttes også keramiske fliser utvendig, blant annet på Amalfikystens kirkekupler, gjerne i sterke kontrastfarger i flotte mønstre.

Praiano, Amalfikysten, Sør-Italia-Italia

San Gennaro-kirken er bygd på en tidligere middelalderkirke fra 1200-tallet og fikk sin nåværende barokke form i år 1602.

Mer om Praiano og hvorfor byen “bare nesten” er stille og rolig
Praiano er i det store og hele stille og rolig. Dagene tilbringes gjerne på stranden i vest ved den vesle fiskerhavnen, eller på vandringer i terrenget over byen, hvor både naturen og utsikten er aldeles praktfull. Hotellene ligger terrassert i skråningen over havet, og utsikten er fantastisk også fra uterestaurantene her. Det finnes flere gode spisesteder i byen, og hotellenes restauranter tar i mot gjester utenfra, som ikke bor der. Pussig nok kan dovne Praiano by på en av Amalfi-kysten fremste nattklubb-attraksjoner. Klubben Africana holder til i en grotte ved den smale badestranda øst i Praiano og her er det full rulle til langt ut i de små timer. Africana Club har sitt opphav i 1960-årene, da hippiene og jetsetterne hadde oppdaget Amalfikysten og hadde behov for et sted å feste.

Praiano, Amalfikysten, Italia

Vakre Praiano sett fra Amalfibukten. Foto: Jensens / Wikipedia

Litt om Praianos historie
Amalfi-kystens gullalder i middelalderen var fra 900-tallet til midt i første halvdel av 1100-tallet. Praiano var sommerresidens for Amalfi-republikkens doger – grever – på denne tiden, på grunn av sin skjønnhet. Praiano hadde en blomstrende silkeindustri på 1500-tallet. Før det hadde byen vært engasjert i Amalfi-republikkens handels- og sjøfartsvirksomhet i Middelhavets østlige og vestlige del. Silkeindustrien møtte sterk konkurranse, og måtte gi opp på 1800-tallet. På 1900-tallet oppdaget man koraller, og bearbeiding og foredling av disse til smykker og prydgjenstander ble viktig for flere av byene på Amalfi-kysten. Praiano opplevde stor utflytting fra 1800-tallet frem til cirka 1920, med nær halvparten av befolkningen som emigrerte til Australia og Amerika – i likhet med Norge. I dag er turisme den viktigste næringsveien i Praiano, i tillegg til fiske.

Ravello, Amalfikysten, Sør-Italia, Italia

Eksempel på utsyn over Amalfikysten og Salernobukten – her fra Ravello

Amalfi-kysten og kommunikasjon
Merk at Amalfikysten har et godt utbygd rutenett med ferger som trafikkerer kysten og går innom byene som har havn. Det går også bussruter jevnlig langs Amalfikysten, for den som har nerver til det.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

By: Praiano
Land: Italia
Region: Salerno
Innbyggere: 1911

Praiano, Amalfikysten, Sør-Italia, Italia

Det er stedvis svært bratt på Amalfikysten.

Praiano, Amalfikysten, Sør-Italia, Italia

Det er vanlig at kirkekuplene her er dekket med keramiske fliser i friske farger og mønstre.

Praiano, Amalfikysten, Sør-Italia, italia

Praianio ligger på et platå cirka 100 meter over havet med badestrender i hver ende av byen.