GoToGate

Ravello

Det er fristende å hevde at Ravello er Amalfi-kystens vakreste småby. Uansett er denne høytliggende lille byen et must å få med seg, for den som er interessert i historie, arkitektur og kunst. Ravello har en spektakulær beliggenhet på platået til en langstrakt, oval fjellformasjon, som stiger 360 meter nesten rett opp fra Salernobukten. Ved foten av fjellformasjonen i sør ligger byen Atrani. Ravello og Amalfi-kysten er oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Litt om Ravellos historie
For å forstå det du ser i Ravello, er det viktig å vite litt om byens historie. Ravello skal angivelig ha blitt grunnlagt i begynnelsen av 400-årene, som et fluktsted fra visigotiske krigs- og plyndringsraid. Vi vil ikke bli forundret om det i fremtiden skulle vise seg at det har ligget romerske villaer her. Ravello har noen særegenheter, som gjør den vanskelig å glemme. De viktigste historiske severdighetene i Ravello er en katedral, to villaer og en håndfull kirker fra middelalderen. Samt havet og Amalfi-kysten. Utsikten herfra er så eksepsjonelt vakker at du kan bli fullstendig bergtatt.

Litt mer om Ravellos historie
Ravello vokste seg stor, etter at noen adelsfamilier forlot Amalfi by rundt år 1000, hvor de hadde drevet sjøfart og handel. Ravello fikk utover på 1000-tallet tette kontakter med normanner-hertugene, som senere ble konger over Sicilia og Sør-Italia helt opp til Napoli. Denne påvirkningen fra Sicilia er lett synlig på Ravellos kirkearkitektur. Da normannerne erobret Sicilia, fant de bygninger etter tidligere arabiske herskere. De ble fascinert av arkitekturen og fusjonerte den med egne ideer i tillegg til bysantinsk kunst. Normannerne er for øvrig våre fjerne slektninger – etterkommere etter Gange-Rolv, som i år 911 fikk grevskapet Normandie i “gave” fra den franske kongen, mot å holde fred. Ravellos middelalderplan med smale smug og gater, passasjer og bueganger gjør denne byen til en skattkiste for den historisk interesserte.

Ravello Sør-Italia Italia

Piazza del Vescovado med Ravellos katedral St Pantaleone fra år 1087.

Mer om Ravello
Det første som møter deg når du kommer opp hovedveien, er den litt fremmedartede kirken Santa Maria a Gradillo fra 1000-tallet, som er et godt eksempel på den siciliansk-arabiske påvirkningen som pussig nok normannerne tok til seg og videreutviklet. Rett ovenfor kan du også se deler av den gamle bymuren, som omsluttet den tidlige bebyggelsen her. Området rundt Piazza del Vescovado hvor du finner byens katedral St Pantaleone, befinner seg også innenfor de gamle bymurene. Det samme gjør den flotte Villa Rufolo, som i dag drives som hotell. Du ser det gotiske vakttårnet fra 1200-tallet, som også er port inn til villaen i det ene hjørnet av plassen. Bebyggelsen her er i hovedsak fra 12-1300-tallet, men mye tyder på at eiendommen er eldre. Mer at byens katedral er kjent for sine flotte bronsedører og en helt spesiell prekestol, begge fra 1100-tallet. Selve katedralen ble bygd i år 1087. Katedralens kampanile, eller klokketårn, ble oppført på 11-1200-tallet.

St Pantaleone, Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Kampanilen til Ravellos katedral St Pantaleone er oppført på 11-1200-tallet.

Enda litt mer om Ravello
Ravello ble på 1000-tallet et bispesete, som motvekt mot byen Amalfis sentrale posisjon både innen handel, sjøfart og som kirkested. Det samme ble byen Scala, på nord-vestsiden av kløften som går opp fra Atrani. Ravello skal i sine velmaktsdager ha hatt mer enn 20 tusen innbyggere. I Ravello og nabobyen Scala, som også var et eget bispesete, var det mer enn hundre kirker, og et titalls klostre. Det finnes fremdeles klostre her, Convento San Francesco, som holder til i bygninger fra middelalderen. Flere middelalderkirker bør nevnes, ikke minst San Giovanni del Toro fra 1066 og Santa Maria Annunziata fra 1281. Det gamle rådhuset Municipo er om lag 1000 år gammelt. Ravello er i dag en ganske eksklusiv turist-destinasjon, med mange hoteller av høy standard.

Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italiailla Cimbrione, Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Ravellos Villa Cimbrione gjør inntrykk på dem som våger seg ut på Terrazza dell’Infinito (Evighetens terrasse). Utsikten trenger ingen kommentar.

Ravellos Villa Cimbrione
Villa Cimbrione har en litt spesiell historie. Den er kjent allerede fra 1000-tallet, men ble i år 1904 kjøpt av en engelsk lord, Ernest William Beckett, som fikk for seg at han her skulle samle bygninger fra forskjellige epoker. Slik ble det. Resultatet er en merkelig blanding av arkitektur både fra Ravello og andre steder, kontroversielt, men likevel severdig. Spesielt flott er terrassen helt på sydspissen av klippeplatået som byen ligger på; Terrazza dell’Infinito (Evighetens terrasse), utstyrt med en rekke byster og med en fantastisk utsikt over Salernobukten. Omtrent slik velstående romere selv ville gjort det, i antikken. Hvem vet om det her en gang lå en romersk villa? Atrani, ved foten av klippen var et kjent romersk feriested i de første århundrene etter vår tidsregning. Og vi vet fra andre steder at de verdsatte flott beliggenhet, også den gangen. I dag er Villa Cimbrone et luksushotell.

Ravello – et høyt priset feriested blant kunstnere
Mange av de forrige århundrenes store kunstnere, forfattere og statsmenn har besøkt Ravello. Blant dem er malerne Miro og turner, forfatterne Graham Greene, Tennessee Williams, Rafael Alberti og Gore Vidal. Musikere som Leonard Bernstein og Mstilav Rostropovich vendte tilbake hit. Statsmenn som John F. Kennedy, Winston Churchill og Francois Mitterand har også vært her. Ravello er dessuten nevnt i Boccacios Decameronen fra midten av 1300-tallet. Han beskriver stedets storslåtte natur og oppholdet i Villa Rufolo. Rickard Wagner var her i år 1880 og fikk inspirasjon til operaen Parcifal. Edvard Greig elsket stedet.

Amalfi, Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Amalfi by, som kysten har sitt navn etter, ser ikke så hakkendes gal ut den, heller.

Litt om Amalfikysten
Amalfi-kysten har i århundrer vært kjent for sin dramatiske og vakre natur. Helt siden middelalderen har mennesker bosatt seg her og i pakt med naturen skapt seg livsgrunnlag. Byer som Positano, Praiano, Amalfi, Ravello, Atrani og Minori kan vise til middelalder-arkitektur og -kunst av stor betydning. Amalfikysten er oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Mer om Amalfi-kysten
Amalfi-kysten utgjør den sørlige kystlinjen av Sorrento-halvøya, som på nordsiden utgjør en del av Napolibukten. Amalfi-kysten forteller sitt tydelige språk om hvordan innbyggerne gjennom århundrene har tilpasset seg den kuperte, fjellrike og dramatiske naturen, med terrasserte vinmarker og frukthager i de lavere skråningene, og beitemarker og enger høyere i terrenget. Hele denne kystlinjen består av klipper og fjell, med kløfter og dalsøkk som leder ned og ut mot kysten. Flere av byene ligger ved havet i munningen av slike kløfter, mange av dem omgitt av opptil 1200 meter høye fjell.

Positano, Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Praiano får man heller ikke vondt i øynene av å se nærmere på…

Mer om Amalfi-kystens terreng
Det er bygd vei langs mesteparten av Amalfi-kysten, som i hovedsak er anlagt nede ved havet, men som noen steder går i sik-sak et par hundre meter opp i fjellsiden for å forsere klipper, kløfter og bratte heng. Enkelte steder slynger sideveier seg opp til landsbyer som ligger lengre opp i fjellene. Utsikten herfra er mildt sagt spektakulær. Av byene som ligger i fjellsiden er Ravello mest kjent, på grunn av sine historiske kirker og villaer. Fra Positano og utover går veien opp i fjellene på grunn av alle ravinene i fjellsiden. Her ligger det flere vakre landsbyer på 300-600 meters høyde, med en mildt sagt svimlende utsikt. Mange leier seg sykkel for å utforske deler av Amalfi-kysten. Mange går fotturer i det flotte og til dels ville terrenget med mange vakre fosser, viltvoksende frukttrær, ville dyr, rovfugler og et fantastisk utsyn over Middelhavet.

Piazza del duomo, Amalfi, Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Katedralen i Ravellos naboby Amalfi er den mest kjente kirkebygningen på Amalfikysten

Amalfi-kystens kommunikasjoner
Merk at Amalfikysten har et godt utbygd rutenett med ferger som trafikkerer kysten og går innom byene som har havn. Det går også bussruter jevnlig langs Amalfikysten, for den som har nerver til det.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

By: Ravello
Land: Italia
Provins: Salerno
Innbyggere: 2506

Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Ravello – utsikten herfra over Salernobukten er mildt sagt spektakulær.

Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Over alt i Ravello finner du middelalder-arkitektur eller gjenbruk av bygningsdeler fra denne tiden – se søylen midt på bildet.

Santo Eustachio, Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Kirkeruinen Santo Eustachio i Ravellos naboby Scala, hvor man har plukket bygningsdeler.

St Eustachio, Scala, Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Ravello har mye arkitektur som er påvirket av normannisk, siciliansk-arabisk stil.

Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Denne kolonnaden i et lite klosterbygg i Villa Rufolo er som hentet fra Arabia.

Utsikt mot Minori, Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Itali

Det er ingen ting å utsette på utsikten østover fra Ravello mot byen Maiori.

Villa Rufolo, Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Det gotiske vakttårnet med portal til Villa Rufolo i Ravello.

Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Ravello har mer normannisk arkitektur.

Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Ravello og nabobyen Scala utgjorde et stort religiøst senter i middelalderen, med mer enn 100 kirker og et titalls klostre.

Santa Maria Gradillo, Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Et par av av Ravellos andre middelalderkirker, som Santa Maria Gradillo, har en spesiell takkonstruksjon.

Amalfi, normannisk, arabisk, Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Katedralen i Amalfi by er også påvirket av normannisk, siciliansk-arabisk stil.