GoToGate

San Marino

San Marino er en pussig liten ministat ved Rimini, fullstendig omsluttet av Italia. San Marino er verdens eldste republikk, og har angivelig historiske røtter tilbake til den siste kristenforfølgelsen i Romerriket, under keiser Diokletian. San Marino har mye bevart middelalderbebyggelse omfattet av en dramatisk beliggenhet på det 750 meter høye fjellet Monte Titano. Turisme er den viktigste næringsveien, og til tross for betydelig suvenirhandel, er byen oppført på Unescos liste over Verdensarven.

San Marino
San Marinos historiske senter på Titano-fjellet dekker 55 mål, som inkluderer citadellet med gamlebyen, som ble bygd på den tiden da republikken ble grunnlagt som en bystat på 1200-tallet. San Marinos historiske bysenter består av middelalderbebyggelse med trange smug, portaler, byporter, passasjer og smale brosteinsgater i stedvis svært bratt terreng. Fra foten av Monte Titano går det en kabelbane opp til citadellet. San Marino var konstant under press fra nabobyene Ravenna og Rimini i middelalderen, og bygde derfor kraftige festningsmurer, som du i dag kan se. Byen på Monte Titano er en gjennomført festningsby, som ingen klarte å innta. San Marino passer kanskje best for et dagsbesøk der du for all del må oppleve den flotte utsikten. Byen har også flere hoteller, og en rekke restauranter med utendørs servering.

Prima Torre Guaita, Emilia Romagna og Marche, Midt-Italia, Italia

Prima Torre Guaita fra 1000-tallet er San Marinos eldste festningstårn.

San Marinos historiske severdigheter
Palazzo Publico ble gjenoppbygd i nygotisk stil i år 1894 over restene etter det tidligere “Magna Domus Communis” fra middelalderen. Bygget ble restaurert i år 1996 for å fremstå som mer historisk korrekt, etter tidligere tegninger og bygningsstrukturer. Palazzo Publico er San Marinos mest representative bygning og sete for kapteinenes regent, Stor- og Generalkonsilet, samt republikkens regjering. Her, og på plassen foran, Piazza delle Libertà, finner også republikkens viktigste seremonier sted.

Piazza delle Libertà, Prima Torre Guaita, Emilia Romagna og Marche, Midt-Italia, Italia

Bratt og høyt fra Piazza delle Libertà opp mot Prima Torre Guaita.

Prima Torre Guaita
Det første forsvarstårnet, Prima Torre Guaita, ble bygd i San Marino på 1000-tallet. Tårnet ble forsterket og ombygd senere i middelalderen, og fikk sitt nåværende utseende i krigen mot den mektige adelige Malatesta-familien midt på 1400-tallet. San Marino fikk støtte av Pave-staten og greven av Urbino i år 1463. I år 1754 ble tårnkomplekset valgt som sete for garden Guardia di Rocca. Prima Torre ble senere brukt som fengsel frem til år 1975 og ligger ved Salita alla Rocca i San Marinos historiske senter.

Prima Torre Guaita, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Det første forsvarstårnet, Prima Torre Guaita, sett fra det andre; Seconda Torre Cesta Foto: © www.visitsanmarino.com

Seconda Torre Cesta
Seconda Torre Cesta er det andre forsvarstårnet som ble bygd i San Marino. Det ble oppført på restene av en romersk borg på 1200-tallet, og ble på 1500-tallet en del av bymurene, som ble omfattende forsterket og utvidet for å kunne forsvare byen bedre. Tårnet står på Monte Titanos høyeste punkt på 750 meters høyde over havet, og gir en fantastisk utsikt.

Seconda Torre Cesta og Terza Torre Montale, San Marino, Emilia Romagna og Marche, Midt-Italia, Italia

Seconda Torre Cesta og Terza Torre Montale i bakgrunnen. Legg merke til den kraftige bymuren, som er intakt.

I likhet med San Marinos to andre tårn har også kjernen av Seconda Torre en femkantet grunnplan, til forskjell fra andre bygninger i San Marino. Seconda Torre huser i dag Museet for gamle våpen, som omfatter våpen, rustninger og andre fotsoldat-gjenstander fra 1100-tallet til 1800-tallet. Museet har adresse Salita alla Cesta i byens historiske senter.

San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Utsikt, heter vel dette

Terza Torre Montale
Dette tredje tårnet ble oppført på begynnelsen av 1300-tallet, både som fengsels- og forsvarstårn. Den syv meter høye gotiske porten var typisk for datidens fengselsarkitektur. Du finner det ved Salita al Montale i San Marinos historiske senter.

Guardia di Rocca – vaktskiftet
Republikkens garde, Guardia di Rocca, tjenestegjør som vaktstyrke på samme sted som der hvor vaktskiftet foregår, nemlig på Piazza della Libertà, foran Palazzo Pubblico. Vaktskiftene foregår til faste tider i sommerhalvåret.

Guardia di Rocca, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Guardia di Rocca med sine uniformer med farger og hodepryd fra middelalderen.

Litt om San Marinos historie
San Marino er en av verdens eldste republikker, og den eneste overlevende italienske bystaten. San Marino skal angivelig ha blitt grunnlagt som republikk allerede år 301 av to munker fra Kroatia, Marino og Leo, som unnslapp keiser Diokletians forfølgelser av kristne. I følge legenden er San Marino oppkalt etter den ene munken, mens nabobyen San Leo ble grunnlagt av den andre munken. Den første skriftlige kilden som nevner stedet er fra begynnelsen av 500-tallet, der et kloster på toppen av Monte Titano beskrives. Den første skriftlige kilden som beskriver republikken San Marino, er et brev fra 995 der kong Berengario av Italia, nevner “plebe Sancti Marini”. Man tror at munken Marino døde den 3. september år 366, og feirer denne dagen med prosesjoner og urgamle seremonier.

San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Den 3. september hvert år feirer San Marino sin grunnlegger med pomp og prakt.

Mer om San Marinos historie
Først i år 1243 finnes det skriftlige bevis på at San Marino har et folkevalgt styre. San Marino ble oppført på Unescos liste over Verdensarven som et vitnesbyrd om en fri republikk som har eksistert uavbrutt siden middelalderen. Republikkens historiske senter omfatter citadeller, det vil si beboelser omgitt av festningsverk, borgmurer, byporter, tårn og bastioner. I tillegg ligger det klostre fra 1300- og 1500-tallet her, samt en neoklassisk basilikakirke og byens Palazzo Publico fra 1800-tallet, samt Teatro Titanico fra 1700-tallet. Sam Marinos historiske senter er fortsatt bebodd og har bevart alle sine institusjonelle funksjoner. Takket være beliggenheten øverst på Monte Titano, er byen forblitt upåvirket av den utviklingen som samfunnet ellers har gjennomgått fra middelalderen frem til vår postindustrielle alder.

San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Hvert år arrangeres det middelalder-festival i San Marino, hvor de fastboende skyter på turister etter at de har spist opp eplene deres.

Fra Unescos begrunnelse:
San Marino representerer et viktig steg i utviklingen av demokratiske modeller i Europa og verden ellers. Befestningene og den historiske bydelen har gjennomgått endringer over tid, blant annet store restaureringsarbeider på slutten av 1800-tallet og de første tiårene av 1900-tallet. Disse arbeidene er i seg selv historiske eksempler på hvordan holdningen til bevaring og presentasjon av kulturarv har endret seg over tid.

San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Etruskisk halvmåneformet barberkniv fra 600-tallet før vår tidsregning.

San Marinos tidlige historie
Det har bodd mennesker her fra steinalderen, og funn fra neolittisk tid kan sees i Museo di Stato på Piazza del Titano. Det er også funnet en bronseøks fra cirka 2000 år før vår tidsregning, gjenstander fra Villanova-tiden cirka 1000-900 f Kr og de påfølgende etruskerne, som styrte frem til år 286 før Kristus, da området ble innlemmet i Det romerske riket. Også fra denne tiden er det mange spennende arkeologiske funn. I 1892-93 ble det gjort et oppsiktsvekkende og rikt gravfunn fra 500-tallet etter Kristus, av en nobel ostrogostisk kvinne, gravlagt med verdifulle prydgjenstander.

Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Monte Titano, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

San Marino befinner seg øverst på Monte Titano som er 750 meter på sitt høyeste. Foto: © www.visitsanmarino.com

San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

San Marinos historiske senter er oppført på Unescos liste over Verdensarven. Foto: © www.visitsanmarino.com

Seconda Torre Cesta, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Seconda Torre Cesta fra 1200-tallet er oppført på restene av en romersk borg, og ble på 1500-tallet omfattet av bymurene

Piazza delle Libertà, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

I San Marino er du også omgitt av middelalder på byens hovedmøteplass, trivelige Piazza delle Libertà

San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

San Marino er dessverre også kjent for sine mange suvenirsjapper

Palzzo Publico ved Piazza delle Libertà, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Bildet gir et inntrykk av hvor bratt byen er – Palzzo Publico ved Piazza delle Libertà nederst i bildet

Piazza delle Libertà med Palazzo Publico til venstre, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Piazza delle Libertà med Palazzo Publico til venstre

Palazzo Publico og Piazza delle Libertà, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Palazzo Publico og Piazza delle Libertà, hvor mange møtes for en matbit

Piazza delle Libertà, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Kveldssteming på Piazza delle Libertà

Monte Titano, Appeninene, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Monte Titano er en forsmak på fjellkjeden Appeninene

Passo Cani, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Det er smale passasjer fra det ene borgtårnet til det andre, “hundeveien” kalles denne

San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

I San Marino ermiddelalderen tilstede over alt

Mercur, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Bronsefigur av Mercur fra romersk tid, 100-tallet f Kr. Foto: © www.museidistato.sm

 500-talls beltespenne, glass infattet i gullDomagnano-skatten, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

500-talls beltespenne, glass infattet i gull, fra Domagnano-skatten. Foto: © www.museidistato.sm

Smykker og prydgjenstander fra Domagnano-skatten, San Marino, Emilia Romagna og Marche og Abruzzo, Midt,-Italia, Italia

Smykker og prydgjenstander fra Domagnano-skatten. Foto: © www.museidistato.sm