GoToGate

Warszawa

Warszawa er byen som aldri gir opp. Byen har en lang og dramatisk historie, og befolkningen åpenbart en vilje av rustfritt stål. Mye av det du ser og er omgitt av når du rusler rundt i Warszawas gamleby, lå i ruiner etter den andre verdenskrigen i 1945. Alt er møysommelig bygget opp igjen som det var – og pietetsfullt restaurert etter gamle fotografier og plantegninger. Resultatet er forbløffende. Så er også byens bestrebelser belønnet. Warszawa ble i år 1980 oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Kulturbyen Warszawa
Vakre Warszawa har masse å by på for deg som ønsker å nyte fridager omgitt av storslått arkitektur, med lett tilgang til kunst og kultur. Prisnivået er meget behagelig.  Warszawa er og har siden middelalderen vært et viktig senter for kultur, vitenskap, politikk og industri. De mange palassene i og rundt Warszawa sentrum vitner om en historie med både rikdom og makt, og mange av bygningene er fra storhetstiden under renessansen og barokken. Gamlebyen med sine sjarmerende brosteinsgater plasser og vakre arkitektur tiltrekker seg mange feriegjester. Den store, åpne markedsplassen Rynek Starego Miasta er ikke bare hjertet i gamlebyen, den er egentlig selve hjertet i hele Warszawa.

Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Det skjer alltid noe på markedsplassen Rynek Starego Miasto, som er omgitt av fargeglade bygårder.

Mer om Warszawa og gamlebyen
Gamlebyen i Warszawa heter på polsk Stare Miasto, i dagligtale også kjent som Starowka, og er den eldste delen av den polske hovedstaden. Noe av det første du legger merke til når du kommer hit, er den store markedsplassen med flere uterestauranter. Gamlebyen, som er oppført på Unescos liste over Verdensarven, er en av byens viktigste turistattraksjoner. Den har en pittoresk beliggenhet ved elven Wisla og er kjent for sine mange velholdte historiske bygninger og sin godt bevarte middelalderplan. Her vil du finne gotisk, renessanse, barokk og nyklassisistisk arkitektur. I gamlebyen kan du fremdeles se spor fra 1200-tallet, og hit kommer både feriegjester og byens innbyggere for å treffes og ha det hyggelig sammen i flotte historiske omgivelser. Rundt gamlebyen kan du se rester av bymuren og befestninger fra 12-1300-tallet. Midt på torget står en statue av Syrenka – havfruen som har vært Warszawas symbol og hovedmotiv på byvåpenet siden middelalderen. I den gamle bykjernen finner du en rekke restauranter og kafeer.

Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Du finner rester av bymuren og befestninger fra 1200-tallet rundt gamlebyen.

Mer om gamlebyen og markedsplassen i Warszawa
Markedsplassen i gamlebyen er Warszawas kanskje livligste plass, og definitivt den mest sjarmerende. I utkanten av denne ovale opprinnelige bykjernen ligger det dominerende røde kongelige slottet i murstein. Kongeslottet sto ferdig, slik det fremstår i dag, i år 1619 og erstattet et opprinnelig 1300-talls slott som ble ombygd og endret en rekke ganger, sist til barokk stil mellom 1569 og 1619. På slottsplassen står Sigismundsøylen, som ble reist i 1644 til ære for den populære Kong Sigismund, eller Zygmund, som han het på polsk.

Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Den flotte og storslåtte slottsplassen med Zygmundsøylen og slottet til høyre.

Gamlebyen ble skrevet inn på Unescos liste over verdens kulturarv i 1980, som et eksempel på en nesten fullstendig gjenoppbygning av et historisk kulturminneområde, etter ødeleggelsene under andre verdenskrig. Andre severdighetene i gamlebyen som du bør få med deg er Kobbertakspalasset og mursteinshusene rundt markedsplassen, byporten bygget som en festning i bymuren, St. Johannes døperens katedral, Jesuittkirken og St. Martin kirke.

Kongelig slott, Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Det kongelige slottet ble grundig restaurert etter ødeleggelsene under Den andre verdenskrigen.

Warszawa – palassene og museene
Det er spesielt to palasser fra storhetstiden på 1600-tallet, som er verd å besøke. Begge er åpne for publikum, og kan by på storslått barokk arkitektur, nydelige interiører og flotte kunstsamlinger.

Lazienki-palasset
Lazienki-palasset med The Royal Baths Museum – er et palass- og parkkompleks, som i hovedsak fremstår slik det ble bygget på 1700-tallet av den daværende kongen Stanislaw August, som sommerresidens. Her kan du oppleve hvordan en bygningsmasse har utviklet seg fra 1300-tallet til Polens storhetstid på 17- og 1800-tallet, med en helhet som knapt finnes i Norge. Bygningene kan by på eventyrlige interiører og gir et innblikk i den rikdommen som det polske aristokratiet kunne omgi seg med.

Lazienki-palasset, Warszawa, Unesco Verdensarv, Wisla, Midt-Polen, Polen

Lazienki-palasset er omgitt av en vakker park, og kan by på en omfattende bygningsmasse, som gjennom århundrene har gjennomgått endringer som speiler forskjellige tids- og stilepoker.

Wilanow-palasset
Wilanow-palasset ble bygget som residens for kongen Jan III Sobieski og kongefamilien i perioden 1677 til 1680. Wilanow er i dag et museum åpent for publikum. Palasset ligger om lag 10 km utenfor sentrum, og du kan benytte bussrutene E-2, 116, 130, 117, 180, 519 og 522 for å komme ut hit. Holdeplassen heter Wilanow. NB! Merk at det er angitt tidspunkt for omvisning på billetten du kjøper. Møter du ikke opp til riktig klokkeslett, kan du risikere ikke å komme med på omvisningen. Wilanow-palasset har omfattende kunstsamlinger med alt fra skulpturer fra antikken til tidstypiske interiører, møbler og fresker. Her er eksempelvis malerier av renessansekunstnere som van Dyck, Rembrandt og Rafael, bare for å nevne noen. Du bør sette av 3-4 timer til besøket – for den kunstinteresserte er dette en skattkiste.

Wilanow-palasset, Warszawa, Unesco Verdensarv, Wisla, Midt-Polen, Polen

Wilanow-palasset ble bygget mellom 1675 og 1700 som residens for kong Johan III Sobieski og hans familie. Palasset er åpent for publikum og befinner seg litt utenfor sentrum, i bydelen Wilanow.

Litt om Warszawas historie
Warzawa er ingen spesielt gammel by, sett med europeiske øyne. Det ble anlagt en festning her på 900-tallet ved navn Brodno på motsatt side av elven for der gamlebyen i dag ligger. Den ble avløst av et nytt forsvarsverk på motsatt side av elven på 11-1200-tallet som het Jazdow, der du nå kan se det praktfulle Ujazdow-slottet, med kanaler tilknyttet elven Wisla eller Vistula. Etter at også denne festningen var ødelagt, vokste det frem en bosetning rundt den vesle fiskerlandsbyen Warszowa, der du nå finner den vakre gamlebyen. Warszawa fikk byrettigheter i 1334, såkalte Magdeburg-rettigheter ettersom Warszawa i likhet med mange andre polske middelalderbyer var underlagt Magdeburg-lovene, utviklet gjennom middelalderen på romersk lest.

Mer om Warszawas historie
Warszawa ble senere sete for hertugen av Masovia, og i 1596 ble den hovedstad for det svenske Vasa-dynastiet som hersket over Polen-Litauen. Byen har gjennom historien vært okkupert av mange naboland, deriblant Sverige, Tyskland og Russland, og har vært kraftig ødelagt flere ganger. Warszawa har åpenbart en livsvilje av rustfritt stål; hver gang reiser den seg, børster støvet av seg og gjenoppstår med fordums prakt. Etter å ha lidd enorm skade under krigene mot Preussen og Sverige 1655-1656, ble Warszawa igjen angrepet i 1794 av den russiske armeen og påført nye ødeleggelser og lidelser for dens befolkning.

Enda litt mer om Warszawas historie
Warszawas mest utrolige rehabilitering er imidlertid gjenoppbyggingen etter en nærmest total destruksjon under andre verdenskrig. Rundt halvparten av befolkningen drepes eller deporteres etter at Hitler okkuperer Polen og Warszawa. Opprørene i den jødiske gettoen i Warszawa inntreffer første gang i 1943 som protest mot at stadig flere av den jødiske befolkningen fraktes til masseutryddelsesleiren Treblinka. Det mest kjente Warszawa-opprøret inntreffer i 1944, og er en desperat kamp om å overleve, eller rettere sagt å dø i kamp snarere enn i et gasskammer. I løpet av få uker blir det meste som er igjen av Warszawa ødelagt. Etter krigen havner Polen bak jernteppet og under kommunistisk styre frem til 1989, da det første demokratiske valget blir holdt.

Shopping i Warszawa
Warszawa kan by på mange shoppingmuligheter. Her finnes både lokale småbutikker i gamlebyen og sentrum for øvrig, som selger alt fra mote til brukskunst og spesialiteter innen mat. Warszawa har også flere store kjøpesentre:
Zlote Tarasy er et populært og skinnende nytt kjøpesenter som ble åpnet i 2007. ligger sentralt plassert, like ved jernbanestasjonen. Kjøpesenteret er enormt og har en mengdeinternasjonale merkebutikker, samt detaljhandel og underholdning. Her finner du også Polens første Hard Rock Cafe i tillegg til en jazzklubb og en kino. Her er mer enn tjue restauranter, kafeer og barer inklusive en Burger King-restaurant.

Mer om shopping i Warszawa
Arkadia er angivelig det største kjøpesenteret i Sentral-Europa, fordelt på fem etasjer. Også her finner en rekke motebutikker og internasjonale merkevareforretninger. Dessuten er det flere store forretninger som har spesialisert seg på elektronikk og musikk.

Galeria Mokotow er et annet populært kjøpesenter med mange internasjonale merkebutikker innen klær og mote for både menn og kvinner. I toppetasjen finner du et stort underholdningssenter som blant annet omfatter en bowlinghall og en kino. Galleri Mokotow inneholder også flere spennende restauranter.

Øst for Warszawa ligger kjøpesenteret Promenada som er vel verdt et besøk hvis du er på jakt etter nye klær. Her finner du flere kjente internasjonale merkebutikker innen klær og mote, samt spesialforretninger som selger delikatesser og tradisjonell polsk mat.

Transport og kveldsliv
Warszawa har et meget effektivt kollektivtransportnett, som først og fremst er bygget på et stort antall busser og trikker som går i rute på kryss og tvers gjennom byen, i et rimelig forståelig system. De aller fleste innbyggerne benytter disse hyppig, og mange turister hiver seg på etter et par dager. Warszawa har også en t-bane som går i retning nord-sør i byen, men kapasiteten her er mye mindre, og folk flest sverger til bussene og trikkene. Billetter får du kjøpt over alt, i kiosker, butikker etc. Ta gjerne taxi, men ring og bestill for sikkerhets skyld.

Warszawa har et meget livlig uteliv. Det er akkurat som om man fremdeles har behov for lette trykket etter kommunisttiden. Her er mengder av kneiper, barer og restauranter i alle prisklasser. Nattklubbene florerer over hele byen og holder ofte åpent til siste gjest er gått.

Museer

Warszawa Uprising
Warszawa Uprising er et tankevekkende museum som åpnet i 2004 og beskriver Warszawas desperate opprør mot tyskerne høsten 1944. Museet ligger i en gammel kraftstasjon og går over tre etasjer.  Uprisingmuseet leder deg gjennom den dramatiske historien med interaktive bilder, videoer og lydeffekter som dokumenterer alt som skjedde på en ganske realistisk måte. Du hører nærgående støy fra maskingevær, tanks og bombefly mens lyden av hjerteslag i bakgrunnen skaper en underlig atmosfære du sent vil glemme, ikke minst fordi du vet at så mange mistet livet på meningsløst vis her. Museets fasade bærer navnene på de 4000 som døde.

Warszawa Uprising, Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Fra krigsmonumentet ved museet Warszawa Uprising – en uhyggelig påminnelse om Den andre Verdenskrigens redsler.

Frederic Chopin Museum
Frederic Chopin ble født 1. mars 1810 og døde så tidlig som 1849. Han ble født i en liten landsby 50 kilometer vest for Warszawa. Frederic Chopin Museum holder til i et staselig bygg og dokumenterer den kjente komponisten liv og arbeid. Museet har utstillinger av komponistens manuskripter, personlige eiendeler, malerier, skulpturer og, ikke minst, hans aller siste piano. Utstillingene er bygget opp rundt de forskjellige fasene i Chopins liv, fra perioden 1810 – 1830 da han levde i Polen, til han reiste til Wien, og frem til hans død i 1849 i Paris.

Nasjonalmuseet
Nasjonalmuseet i Warszawa holder til i en imponerende tre etasjers bygning med den største samlingen av polsk kunst som finnes. Her finner du også samlinger fra antikkens Egypt, Hellas og Iran, en unik samling kunst fra det kristne Nubia, en avdeling for middelalderkunst, en avdeling for europeisk malerkunst med italiensk og fransk kunst fra det 14. til det 18. århundre – blant annet en Botticelli, 14-1500-talls tysk og nederlandsk kunst, samt 1600-talls flamsk og hollandsk kunst, pluss 1800-tallskunst. Og som om det ikke var nok har dette museet også en samling 1900-talls polsk kunst ved siden av en avdeling for polsk dekorativ kunst, med møbler, tepper, ur, etc. Et meget fint museum, som anbefales.

Warszawas Historiske Museum
Warszawas historiske museum dokumenter gjennom gjenstander, malerier, modeller, kunst og forskjellige grafiske trykk 700 år av byens historie. Her er mer enn 60 rom fullpakket med unike gjenstander, som forteller hvordan den ene dramatiske epoken avløses av neste. Her får du også et innblikk i hvilken makt og rikdom Warszawa i perioder hadde, og hvilke grusomme historiske nederlag og ødeleggelser denne djerve byen opplevde og gjenreiste seg fra.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Den historiske bydelen Stare Miasto er oppført på Unescos liste over Verdensarven

Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Panorama over gamlebyen ved markedsplassen Rynek Starego Miasta

Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Den gamle markedsplassen Rynek Starego Miasta er Warszawas viktigste møteplass

Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

En vakker vannpumpe ved den gamle markedsplassen Rynek Starego Miasta

Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Middelalder, gotikk og barokk bebyggelse i skjønn forening rundt Slottsplassen og Zygmundsøylen

Barbican, Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Den gamle byborgen Barbican er åpen for publikum og inneholder et historisk museum


Billig pakkereise

Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Barbican fra år 1540 ble bygget for å erstatte eldre bymurer

Barbican, Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Barbican ligger på grensen mellom gamlebyen og det moderne sentrum

Santa Marias kirke fra 1411, Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, Wisla, Midt-Polen, Polen

Santa Marias kirke fra år 1411 er et av de få gotiske byggene som fortsatt står

Santa Marias kirke, Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, Wisla, Midt-Polen, Polen

Santa Marias kirke fra år 1411 står på en tidligere kultplass for hedenske ofringer i den nyere bydelen

Lazienki-palasset, Warszawa, Unesco Verdensarv, Wisla, Midt-Polen, Polen

Lazienki-palasset ligger i parken med samme navn, litt sør for sentrum, ikke langt fra elven. På folkemunne kalles det Vann-palasset

Lazienki-palasset, De Kongelige Badene, Warszawa, Unesco Verdensarv, Wisla, Midt-Polen, Polen

Lazienki-palasset går også under navnet De Kongelige Badene, og er i dag et museum åpent for publikum


Billig pakkereise

Wilanow-palasset, Warszawa, Unesco Verdensarv, Wisla, Midt-Polen, Polen

Wilanow-palasset ble oppført på slutten av 1600-tallet, og inneholder praktfulle kunstsamlinger

Wilanow-palasset, barokk, Warszawa, Unesco Verdensarv, Wisla, Midt-Polen, Polen

Fasadedetalj fra det overdådige Wilanow-palasset, i barokk stil

Wilanow-parken, Warszawa, Unesco Verdensarv, Wisla, Midt-Polen, Polen

I den store Wilanow-parken finner du et vakkert mausoleum

Braniki-palasset, Warszawa, Unesco Verdensarv, gamlebyen Stare Miasto, Starowka, historisk bydel, middelalder, markedsplass Rynek Starego Miasto, Wisla, Midt-Polen, Polen

Branicki-palasset fra 1700-tallet i rokokkostil huser i dag byrådet

Den barokke Karmelitow-kirken St Josef