GoToGate

Xanten

Xanten er en liten og trivelig by med cirka 20 tusen innbyggere, beliggende ved Rhinen i delstaten Nordrhein-Westfalen. Det gamle Xanten ligger innenfor en bymur fra middelalderen. Denne gamlebyen har en del historisk bebyggelse og en hyggelig markedsplass omgitt av butikker og restauranter i til dels gammel bebyggelse. Resten av byens butikker ligger langs en lang bilfri gate som starter ved markedsplassen.

Mer om Xanten
De lokale myndighetene er meget bevisst Xantens lange historie, som leder helt tilbake til romertiden. Xanten er mye besøkt på grunn av det flotte Römermuseum og Archäologischer Park rett utenfor sentrum, som tar for seg Xantens fortid og opprinnelse som romersk koloni. Xanten er en hyggelig og trivelig by som har alt det som skal til for at du skal kunne kose deg på ferie.

Litt om Xantens historie
Dagens Xanten er indirekte knyttet til den romerske kolonien, som var anlagt en drøy kilometer utenfor Klever Tor, en byport fra 1300-tallet. (I Klever Tor er det ferieleiligheter til leie). Xanten fikk bystatus i år 1228. Historien forteller at en gang, sannsynligvis på slutten av 200-tallet, skal en mann ved navn Victorius ha lidd martyrdøden her, angivelig sammen med 3-400 andre kristne, som nektet å tilbe romerske guder. ( Les mer på http://www.katolsk.no/biografi/vxanten.htm). Victorius eller Viktor ble senere helgenforklart, og på 500-tallet ble det angivelig oppført en kirke over hans grav, hvor du i dag finner den gotiske kirken Dom St. Victor. Denne kirken ble anlagt på kirkegården til den romerske byen, hvor altså den godeste Victorius i sin tid ble gravlagt. Dom St. Victor ruver i Xanten, og er synlig fra hele byen. Xanten er for øvrig nevnt i middelalder-diktet Niebelungenlied, der dragedreperen Siegfried angis å være født i nettopp Xanten “bei dem Rhin”. Byen litt underlige navn Xanten kommer av nettopp St Viktors martyrium, og er avledet av ad Sanctos – stedet for de hellige.

Litt om Dom St. Victor
Dom St. Victor ble påbegynt i år 1263, bygd oppe på restene av en karolingisk kirke, som i sin tid ble bygget på restene av en tidligere kirke, kanskje den fra 500-tallet – eller kanskje til og med før det. Dom St. Victor er meget vakker, både utvendig og innvendig. Inne i kirken finnes flere triptych, tredelte altertavler, fra 1400-tallet og 1500-tallet, med fantastiske bemalte utskjæringer i tre. I tillegg inneholder kirkerommet mange fine arkitektoniske detaljer. Dom St. Victor er oppført i kalkstein, i en harmonisk blandingsstil stil, både romansk og gotisk. Det er også mulig å gå ned i krypten, hvor det finnes et minnesmerke over holocaust. Det finnes en liten utstilling med gotiske skulpturer ved inngangspartiet, utvendig. Ikke langt fra kirken kan du se Gotisches Haus, et kjøpmannshus oppført i år 1540 i sengotisk stil beliggende øverst på Marktplatz – i dag restaurant. På markedsplassen er det for øvrig er markedsdag på mandag ettermiddag og torsdag morgen/formiddag. Da er plassen full av boder og tilreisende handelsfolk, som selger alt fra regionale spesialiteter, grønnsaker, fersk fisk og kjøtt- og pølsevarer, til klær, sko og kunsthåndverk. Lørdag morgen/formiddag er det et rent matvaremarked her.

Mer om Xanten og Römermusem
Römermuseum (Romermuseet) ligger en drøy kilometer utenfor sentrum. Gå mot Klever Tor, gjennom den og følg veien videre nordover. Du ser snart museet på venstre hånd, som ligger i Archäologischer Park, en meget omfangsrik park med rekonstruerte murer, porter og bygninger for øvrig – blant annet et amfiteater, en omfattende bymur med vakttårn, to porter, restene etter et tempel og et romersk herberge, hvor du for øvrig kan overnatte. Museet er topp moderne ligger inne i den opprinnelige romerske byen Colonia Ulpia Traiana, Romas nordligste utpost og en viktig strategisk beliggende garnisonsby på vestsiden av Rhinen. På østsiden hadde germanske stammer herredømme. Selve museumsbygget er oppført på fundamentene til forhallen til et ganske stort romersk bad. Restene av badet kan du se i en sidefløy i museet.

Mer om Römermusuem
Römermuseum gir en meget grundig og pedagogisk innføring i Xantens fortid, både fra forhistorisk og historisk tid. Det er gjort omfattende arkeologiske utgravninger her, og alle mulige gjenstander er presentert, både våpen, hjelmer, husgeråd, gravsteiner, smykker, mynter og gjenstander knyttet til personlig hygiene. Alt er presentert med omfattende informasjon og tysk grundighet. Vi har besøkt Xanten to ganger, i 2008 og sist i 2010. Det er tydelig at man har store planer for Archäologischer Park, og at området står foran en oppgradering eller utvidelse.

Mer om Xanten, museer severdigheter
Stiftsmuseum ligger ved siden av kirken og inneholder gjenstander fra byens to tusen år lange historie. Her er kirkekunst og -skatter, relikvier, liturgiske gjenstander, skrifter, malerier og skulpturer fra 500-tallet til 1800-tallet. Xanten var i middelalderen et viktig religiøst senter, på grunn av St. Viktor og helligdommene.

Niebelungen(h)ort inneholder informasjon rundt middelalder-diktet Niebelungenlied, som første ble nedskrevet på 1200-tallet. Niebelungenlied er imidlertid mye eldre, og har overlevd som muntlige overleveringer gjennom århundrene siden folkevandringstiden på slutten av 400-tallet. Wikipedia forteller “ – Nibelungenlied er basert på førkristne germanske heltemotiv som vitner om historiske hendelser som burgundernes nederlag mot et forbund av romerske og hunerske styrker i slaget ved Worms i år 436. Norrøne parallelle fortellinger av legendene er blitt bevart i Volsungesaga, Den eldre Edda og Den yngre Edda, tåtten Norna-Gests þáttr og Didrikssagaen. Sentral i handlingen er dragedreperen Siegfried (i Norden kjent som Sigurd Fåvnesbane) ved burgundernes hoff, hvordan han ble drept og om hevnen til hans hustrus Kriemhild (norrønt Gudrun).”

Xanten – arrangementer og aktiviteter
I likhet med de fleste andre tyske byer, foregår det stadig noe i Xanten. Helgen rundt Kristi Himmelfart er det Middelalderfest med turneringer og Siegfried-opptog, i august arrangeres det festspill i det romerske amfiteateret, i adventstiden er det julemarked. Det finnes også en eventyrpark for barn og familie. Xanten ligger nær Rhinen, og du kan stå på vannski og være med på andre vannsport-aktiviteter her.

Praktiske opplysninger:
Xanten er et perfekt stoppested hvis du er på bil- eller mc-tur i Europa, som første stopp fra Kiel, eller nest siste stopp på hjemveien. Stade ligger ved grensen til Nederland, cirka 45 mil fra Kiel. En mulighet er å ta siste stopp i Hansastadt Stade, en idyllisk middelalderby beliggende cirka 4 mil fra Hamburg, ved Elbe. Fra Stade er det om lag 15 mil til Kiel via Hamburg. Du kan også ta Elbefehre (ferge) Wischofen-Glückstadt og kjøre småveier til Kiel. Du må påregne en drøy halvtime i fergekø, totalt drøye to timers biltur denne veien. Bonus er et grønt og frodig skoglandskap, samtidig som får se små nordtyske byer med karakteristisk mursteins-arkitektur og hus med stråtak.

Xanten arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Dom St. Viktor, Xanten

Dom St. Viktor er en vakker kirke i gotisk stil, påbegynt i år 1263

Xanten altstadt

Skulpturgruppe ved byens gamle vannpost

Klevetor, Xanten, middelalder, Vest-Tyskland

Klevertor er en byport fra middelalderen. Her er det mulig å leie ferieleilighet

Tempel, Römerpark, Xanten

Rester av et stort romersk tempel i Römerpark

Xanten Römerpark, Vest-Tyskland

Xanten sett fra Römerpark

Xanten, Klevetor, Vest-Tyskland

Byporten Klevetor sett fra utsiden