GoToGate

Albufeira

Albufeira på Algarve-kysten i Portugal landets mest kjente og populære feriemål, en gedigen fulltreffer helt siden 70-tallet. Det er mange grunner til det. For det første har Albufeira noen av Portugals fineste strender. Albufeiras gamleby ligger på en klippe rett ovenfor den supre badestranden. Det gjorde at Albufeira i sin tid var lett å forsvare, samtidig som det var kort avstand til havet.

Mer om Albufeira
I løpet av de siste 40 årene har Albufeira opplevd et kraftig oppsving som følge av turismen, og har ekspander kraftig med mengder av hoteller og resorter i området rundt den opprinnelige gamlebyen. Det som gjør Albufeira ekstra trivelig, er at gamlebyen fremdeles fungerer som byens naturlige sentrum, dit både lokalbefolkning og turister kommer for å møtes, spise, drikke og handle. Her finnes det mengder av barer, kafeer og restauranter med utendørs servering, og en stor skyggefull plass hvor man bare kan slappe av. Lokale spesialiteter som afrikansk krydret Piri-piri-kylling og fersk fisk og skalldyr er gjengangere på menyene.

Albufeira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Albufeira ligger høyt med flott utsikt over havet – naturen har sørget for en kraftig bymur

Albufeira, familieopplevelser, bading og soling
Strendene i Albufeira er suverene og ligger inne i en bukt, mellom karakteristiske sandsteinsklipper, som avgrenser den ene stranden fra den neste i begge retninger. For er det noe Algarve-kysten i Portugal kan by på, så er det strender. De fleste og de beste strendene ligger i østlig retning mot Spania. Kysten fra Albufeira vestover består av klipper, men med bukter og viker med trivelige fiskerlandsbyer og små, lune strender. Albufeira ligger mot Atlanterhavet, noe som gjør at det av og til kan blåse en del, samtidig som det kan være sterke havstrømmer her. Merk også at det ikke er langgrunt her. Det er viktig å være litt på vakt, spesielt når det gjelder de minste barna. Følg derfor med på flaggene: Rødt betyr badeforbud, gult at du må være på vakt og grønt at det ikke er fare forbundet med bading. I det store og hele er det det grønne flagget man ser mest til. Langs stranden, både på nedsiden og oversiden av bymuren er det kafeer og restauranter med uteservering, både på dagtid og kveldstid. Sesongen varer fra april til oktober, med juli og august som høysesong. På flere av strendene kan du leie parasoll og solseng, samt delta i en rekke aktiviteter innen vannsport, som jetski, vannski, paragliding og muligheten å kjøre bananbåt.

Mer om Albufeira i Portugal – shopping og fornøyelser
Albufeira og området rundt har om lag 35 tusen faste innbyggere, som øker til 300 tusen i høysesongen. Det betyr naturlig nok at det er ganske fullt over alt i høysesongen, men der det er livlig er det gjerne også trivelig. Likevel klarer Albufeira å beholde sin dovne sjarm, i stor utstrekning omgitt av gammel, hvitkalket murbebyggelse. Gamlebyen kan by på visse shoppingmuligheter. Her går det gjerne i lokalprodusert keramikk og lærvarer, samt selvfølgelig dagligvarer. I de store shoppingsentrene i utkanten av byen, er selvsagt utvalget mye større når det gjelder internasjonale merkevarer. Generelt er prisnivået behagelig i Albufeira. Kvelds- natte- og fornøyelseslivet er meget livlig, både her i selve Albufeira og i nabobyen Oura, med sin legendariske ”The Strip”. Her er det partystemning til tidlige morgentimer, og Albufeira ligger ikke langt etter. De aller fleste hotellene ligger et lite stykke unna sentrum og gamlebyen, slik at nattesøvnen ikke forstyrres.

Albufeira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Albufeira – når mørket faller på og strendene er tomme, er det livlig oppe i gamlebyen

Albufeira, aktiviteter og oppdagelsesferd
Ved siden av vannsport er det både i Albufeira og langs Algarve-kysten usedvanlig mange flotte 9- og 18-hulls golfbaner. Husk at du må ha grønt kort for å få lov til å spille. Når det gjelder utflukter på egenhånd er mulighetene nærmest uuttømmelige. Langs hele kysten finnes en mengde små fisker- og ferielandsbyer beliggende i lune bukter og viker, som oftest med en fin liten strand skjermet for vind. Flere av byene ved kysten og i innlandet kan by på fine severdigheter, som Silves med den mauriske borgen fra 1000-tallet, Portimao, Lagos, Vilamoura og Faro. Selve Albufeira har også en del fin gammel bebyggelse. Ha øynene med deg både høyt og lavt når du rusler rundt i gamlebyen, så blir du belønnet. Spesielt i gaten Rua de Igreja Velha kan du se bygninger med opprinnelig maurisk arkitektur fra nesten 1000 år tilbake. Kirken Sâo Sebastiao er verd å få med seg på grunn av sin manuelinske portal, en portugisisk avart av sengotisk arkitektur.

Albufeira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Fra gamlebyen i Albufeira, hvor det også er litt nytt innimellom

Litt om Albufeiras og Algarves historie
Albufeira er en meget gammel by, kjent allerede fra før vår tidsregning, da romerne bygde en borg her. Denne borgen er utgangspunktet for dagens gamleby. Da romerriket kollapset på slutten av 400-tallet kom germanske stammer, suebere og visigotere. Senere på 700-tallet kom araberne, maurere fra Nord-Afrika, og fra dem stammer navnet – Al- Buhar, som betyr borgen ved havet. Maurerne ble drevet ut av det sørlige Portugal så sent som 1249, etter mer enn 500 års arabisk styre. Regionen var utsatt for et kraftig jordskjelv i år 1755, som ødela de fleste byene langs kysten. Svært få bygninger fra før denne tiden finnes. Flyplassen Faro åpnet i 1960 og Algarve-kysten har siden opplevd at turisme gradvis har overtatt for tradisjonelle næringer som jordbruk og fiske. Området øst for Faro er ikke på langt nær så preget av turisme som kystområdene vestenfor. Albufeira ligger 35 kilometer fra Faro flyplass, og busstransporten hit tar normalt cirka 45 minutter.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Albufeira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Stranden foran Albufeira er fenomenal

Albufeira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Nabostranden Oura på den andre siden av klippen

Albufeira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Ikke rart at Albufeira er populær blant solfolket

Albufeira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Mange lever av fiske fra tradisjonelle småbåter på Algarvekysten