Algarve-kysten i Portugal er i løpet av de seneste tiårene blitt et av Europas mest populære ferieområder. Strendene langs Algarve-kysten er til dels fenomenale, ofte beliggende mellom sandsteinsklipper, som avgrenser den ene stranden fra den neste i begge retninger – karakteristiske for denne delen av Portugal. Ofte ligger det en by eller fiskerlandsby i tilknytning til strendene, der mye av den opprinnelige sjarmen fremdeles er i behold. De fleste og de beste strendene ligger mellom Albufeira og Spania.

Algarve for kulturinteresserte

Algarve har masser av godbiter å by på, enten du ønske å se småbyer langs kysten eller utforske innlandet – for eksempel Monchique-fjel­lene. Her finner du flotte gamle gårder med mandel‑, appelsin og oliven­lunder – og i tillegg fantas­tisk utsikt over et vakkert land­skap. Du kan også kjøre til Cabo Sao Vicente, Portu­gals svar på Verdens Ende og Europas ytter­punkt mot sørvest. Her lå navi­ga­sjons­skolen til Henrik Sjøfa­reren, der den kommende gene­ra­sjonen oppda­gel­ses­rei­sende fikk under­vis­ning og trening. Portu­gi­serne var blant de første som seilte både øst- og vest­over for å finne nye landområder.

Romersk bro i Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Broen i Tavira er to tusen år gammel og ble bygd av romerne.

Mange av byene langs Algarve-kysten er virkelig verd å besøke for deg som har sans for kunst, kultur og arki­tektur, som for eksempel Faro, Portimão, Tavira, Alvor og Lagos, samt de mer uberørte byene i øst mot grensen til Spania. Området ble okku­pert av muslimske maurere i år 711, og mange av deres fest­nings­verk står frem­deles som en del av gamle­byene. Romerne var også her 7–800 år tidli­gere, og det er ikke uvanlig å komme over for eksempel broer fra romer­tiden, som frem­deles er i bruk.

Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Fest­nings­ver­kene i havnen ble sist gang oppgra­dert på 1600-tallet. De eldste murene er fra 700-tallet.

Kysten fra Albufeira vestover

Kysten fra Albu­feira vest­over består av flere klipper, men med bukter og viker med trive­lige fisker­lands­byer og mindre, lune strender. Albu­feira ligger mot Atlan­ter­havet, noe som gjør at det av og til kan blåse en del, samtidig som det kan være sterke havstrømmer her. Merk også at det ikke er lang­grunt over alt her. Det er viktig å være litt på vakt, spesielt når det gjelder de minste barna. Følg derfor med på flag­gene på de regu­lerte stren­dene: Rødt betyr bade­forbud, gult at du må være på vakt og grønt at det ikke er fare forbundet med bading. I det store og hele ser man mest til det grønne flagget. På de forskjel­lige stren­dene vil du finne varie­rende tilbud av vannsportaktiviteter.

Albufeira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Bade­stren­dene på Algar­ve­kysten er fantas­tiske – her fra Albufeira.

Algarvekysten og aktiviteter for barnefamiler

Algarve har flere bade­parker. Aqua­land-The Big One og Slide & Splash går for å være de to beste. Den først nevnte finner du langs riksvei EN 125 mellom Lagoa og Alcan­ta­rilha og er ikke fullt så godt vedli­ke­holdt som Slide & Splash. Aqua­land-The Big One har til gjen­gjeld et ganske omfat­tende og fint park­an­legg, ved siden av et dusin bassenger med 10 ulike sklie- og rutsje­an­legg – inklu­dert en 92 meter lang supersklie med rette kalt «The Longest One». Køene her er dess­uten ikke avskrek­kende. Bade­parken Slide & Splash ligger rett vest for Lagos, er litt mindre, men har tross alt åtte fine sklier med anlegg i alle fasonger.

Zoomarine

Zooma­rine, som ligger nær Albu­feira, har et av Algarves beste fami­lie­tilbud, inklu­dert et delfin­show av høy klasse. Her det til og med mulig å få svømme sammen med delfi­nene, etter nærmere avtale. Zooma­rine omfatter også et hoppe­land, en magisk even­tyr­skog og en Magic Book, med under­hold­ning for barna. Oceanus er et stort akva­rium med en mengde fiske- og dyre­arter. Andre områder i parken har kroko­diller, pape­gøyer, peli­kaner og bassenger med store under­vanns­vin­duer. Zooma­rine har selv­føl­gelig restau­ranter og rekrea­sjons­om­råder, samt butikker, sammen med et Planet Aware­ness Centre, der både barn og voksne sammen kan lære om klima og miljø. Zooma­rines akti­vi­teter for barn (i alle aldre) omfatter bade­bas­senger, et digert pari­ser­hjul, et pirat­skip, en karu­sell og en berg-og-dalbane.
Dyre- og leke­parken Krazy­world ligger et stykke fra kysten, nær Algoz. Krazy­world er et dyre- og leke­land, som kan være verdt et besøk, særlig hvis man er inter­es­sert i krypdyr; kroko­diller, iguaner og slanger. Krazy­world omfater også en avde­ling med gårds- og kjæledyr, ponny-ridning, lamaer, og en tropisk hage med full­ska­la­mo­deller av forhis­to­riske beist, fra mammuter til dino­saurer, som skaper begeist­ring, særlig blant barna.
For ungdom og voksne med sans for høy fart kan Karting Almancil vest for Praias Quar­teira defi­ni­tivt bli en spen­nende dag. Algarves største gokart­bane er laget som en kopi i miniatyr av en Formel 1‑bane i Brasil. Banen er 760 meter lang, syv meter bred og flom­be­lyst, og har til og med tribune for 200 tilskuere.

Praia del Rocha, Portimao, Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Det bygges også nytt enkelte steder – her fra Praia del Rocha i Portimao.

Algarve og golf

I Algarve finnes det et tjue­talls 9- og 18-hulls golf­baner, noen av dem i verdens­klasse når det gjelder stan­dard og luksus­nivå. Den aller beste er San Lorenzo, som av maga­sinet Golf World ble kåret til Europas nest beste bane i 1997 – og stadig befinner seg på top-15-listen i alle bladets senere kåringer. Er du glad i å spille golf, så vet du at luksus ikke er det viktigste ved spillet. Husk at du må ha grønt kort for å spille her også.

Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Fra gamle­byen i Tavira der tiden nesten har stått stille.

Maurisk borg, Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Den mauriske borgen i Lagos fra år 711 er solid.

Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Europas eldste slave­marked ligger i Lagos.

Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Eksempel på lokal bygge­skikk i Lagos – fasader dekket av kera­miske fliser.

Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Sjar­me­rende og gammelt langs elven i Tavira.

Vilamoura, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Golferne reiser gjerne til Vila­moura, etter det vi har forstått.

Alvor, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Renes­sanse og barokk i Alvor.