GoToGate

Algarve-kysten

Algarve-kysten i Portugal er i løpet av de seneste tiårene blitt et av Europas mest populære ferieområder. Strendene langs Algarve-kysten er til dels fenomenale, ofte beliggende mellom sandsteinsklipper, som avgrenser den ene stranden fra den neste i begge retninger – karakteristiske for denne delen av Portugal. Som regel ligger det en by eller fiskerlandsby i tilknytning til strendene, der mye av den opprinnelige sjarmen fremdeles er i behold. De fleste og de beste strendene ligger mellom Albufeira og Spania.

Algarve for kulturinteresserte
Algarve har masser av godbiter å by på, enten du ønske å se småbyer langs kysten eller utforske innlandet og for eksempel Monchique-fjellene. Her finner du flotte gamle gårder med mandel-, appelsin og olivenlunder – og i tillegg fantastisk utsikt og frisk luft i et vakkert landskap. Du kan også kjøre til Cabo Sao Vicente, Portugals svar på Verdens Ende og Europas ytterpunkt mot sørvest. Her lå navigasjonsskolen til Henrik Sjøfareren, der den kommende generasjonen oppdagelsesreisende fikk undervisning og trening. Portugiserne var blant de første som seilte både øst- og vestover for å finne nye landområder.

Romersk bro i Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Broen i Tavira er to tusen år gammel og ble bygd av romerne.

Mange av byene langs Algarve-kysten er virkelig verd å besøke for deg som har sans for kunst, kultur og arkitektur, som for eksempel Faro, Portimão, Tavira, Alvor og Lagos, samt de mer uberørte byene i øst mot grensen til Spania.Området ble okkupert av muslimske maurere i år 711, og mange av deres festningsverk står fremdeles som en del av gamlebyene. Romerne var også her 7-800 år tidligere, og det er ikke uvanlig å komme over for eksempel broer fra romertiden, som fremdeles er i bruk.

Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Festningsverkene i havnen ble sist gang oppgradert på 1600-tallet. De eldste murene er fra 700-tallet

Kysten fra Albufeira vestover
Kysten fra Albufeira vestover består av flere klipper, men med bukter og viker med trivelige fiskerlandsbyer og mindre, lune strender. Albufeira ligger mot Atlanterhavet, noe som gjør at det av og til kan blåse en del, samtidig som det kan være sterke havstrømmer her. Merk også at det ikke er langgrunt over alt her. Det er viktig å være litt på vakt, spesielt når det gjelder de minste barna. Følg derfor med på flaggene på de regulerte strendene: Rødt betyr badeforbud, gult at du må være på vakt og grønt at det ikke er fare forbundet med bading. I det store og hele ser man mest til det grønne flagget. På de forskjellige strendene vil du finne varierende tilbud av vannsportaktiviteter.

Albufeira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Badestrendene på Algarvekysten er fantastiske – her fra Albufeira

Algarvekysten og aktiviteter for barnefamiler
Algarve har flere badeparker. Aqualand-The Big One og Slide & Splash går for å være de to beste. Den først nevnte finner du langs riksvei EN 125 mellom Lagoa og Alcantarilha og er ikke fullt så godt vedlikeholdt som Slide & Splash. Aqualand-The Big One har til gjengjeld et ganske omfattende og fint parkanlegg, ved siden av et dusin bassenger med 10 ulike sklie- og rutsjeanlegg – inkludert en 92 meter lang supersklie med rette kalt “The Longest One”. Køene her er dessuten ikke avskrekkende. Badeparken Slide & Splash ligger rett vest for Lagos, er litt mindre, men har tross alt åtte fine sklier med anlegg i alle fasonger.

Zoomarine
Zoomarine, som ligger nær Albufeira, har et av Algarves beste familietilbud, inkludert et delfinshow av høy klasse. Her det til og med mulig å få svømme sammen med delfinene, etter nærmere avtale. Zoomarine omfatter også et hoppeland, en magisk eventyrskog og en Magic Book, med underholdning for barna. Oceanus er et stort akvarium med en mengde fiske- og dyrearter. Andre områder i parken har krokodiller, papegøyer, pelikaner og bassenger med store undervannsvinduer. Zoomarine har selvfølgelig restauranter og rekreasjonsområder, samt butikker, sammen med et Planet Awareness Centre, der både barn og voksne sammen kan lære om klima og miljø. Zoomarines aktiviteter for barn (i alle aldre) omfatter badebassenger, et digert pariserhjul, et piratskip, en karusell og en berg-og-dalbane.
Dyre- og lekeparken Krazyworld ligger et stykke fra kysten, nær Algoz. Krazyworld er et dyre- og lekeland, som kan være verdt et besøk, særlig hvis man er interessert i krypdyr; krokodiller, iguaner og slanger. Krazyworld omfater også en avdeling med gårds- og kjæledyr, ponny-ridning, lamaer, og en tropisk hage med fullskalamodeller av forhistoriske beist, fra mammuter til dinosaurer. Anlegget kunne vært bedre vedlikeholdt, men skaper likevel begeistring, særlig blant barna.
For ungdom og voksne med sans for høy fart kan Karting Almancil vest for Praias Quarteira definitivt bli en spennende dag. Algarves største gokartbane er laget som en kopi i miniatyr av en Formel 1-bane i Brasil. Banen er 760 meter lang, syv meter bred og flombelyst, og har til og med tribune for 200 tilskuere.

Praia del Rocha, Portimao, Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Det bygges også nytt enkelte steder – her fra Praia del Rocha i Portimao

Algarve og golf
I Algarve finnes det et tjuetalls 9- og 18-hulls golfbaner, noen av dem i verdensklasse når det gjelder standard og luksusnivå. Den aller beste er San Lorenzo, som av magasinet Golf World ble kåret til Europas nest beste bane i 1997 – og stadig befinner seg på top-ten-listen i alle bladets senere kåringer. Er du glad i å spille golf, så vet du at luksus ikke er det viktigste ved spillet. Husk at du må ha grønt kort for å spille her også.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Fra gamlebyen i Tavira der tiden nesten har stått stille

Maurisk borg, Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Den mauriske borgen i Lagos fra år 711 er solid

Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Europas eldste slavemarked ligger i Lagos

Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Eksempel på lokal byggeskikk i Lagos – fasader dekket av keramiske fliser

Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Sjarmerende og gammelt langs elven i Tavira

Vilamoura, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Golferne reiser gjerne til Vilamoura, etter det vi har forstått

Alvor, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Renessanse og barokk i Alvor