Bagni Vignoni i Toscana er noe så sjeldent som et lite kursted fra middelalderen, bygget opp rundt et oppkomme av svovelholdig vann fra vulkanske kilder i grunnen. Anlegget ble i renessansen utvidet av Firenzes mektige Medici-familie for å kunne tilby kurbad for bedrestilte og adelige. Stedet er først og fremst verd et besøk på grunn av arkitekturen. Her er en liten by planlagt og bygget i en og samme prosess, rundt en diger plass med et stort basseng omgitt av homogen renessansebebyggelse.

Mer om Bagni Vignoni i Italia

Badene er i dag ikke åpne for publikum. Rett ved siden av kan du se kanal­sys­te­mene som sørger for vann­til­førsel og sirku­la­sjon. Langs bassenget finner du blant annet en restau­rant med uten­dørs serve­ring. Svovelbad var ingen ny oppfin­nelse på 1500-tallet. Romerne bygde tidlig bad og var svært opptatt av den helse­brin­gende effekten varmt vann innebar – også her i Bagni Vignoni.

Bagni Vignoni, Toscana, Midt-Italia, Italia

Bagni Vignoni er et komplett bevart bade­an­legg fra renessansen.

Romerske bad utviklet seg til å bli miljøer for sosialt samvær, natur­ligvis uten at kvinner fikk adgang. Mange viktige poli­tiske disku­sjoner ble ført i badene – og etter hvert ble disse anleg­gene stadig større og mer påkostet. Kjente person­lig­heter i renes­sansen, som Pave Pius II, Santa Cata­rina da Siena og Lorenzo Medici den Magni­fi­sente. Byen oppstod som en direkte følge av nærheten til den viktige hoved- og pile­grims­veien Via Fran­ci­gena mellom Roma og Cantebury.
Bagni Vignoni, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

Bagni Vignoni er et meget godt bevart stykke renessanse-arkitektur.

Når du først er her i Val d’Orcia, bør du vurdere å besøke de nærlig­gende byene San Quirico d’Orcia, Montal­cino og 700-talls­kirken Sant’Antelmo, renes­sanse­byen Pienza. Monte­pul­ciano er en annen severdig by, som ligger øst for Pienza og billed­skjønne Val d’Orcia. Under bilturen mellom hvert sted kan du bare nyte landskapet.

Bagni Vignoni, Toscana, Midt-Italia, Italia

Bagni Vignonis svovel­kilder har gjort at stedet ble kurbad alle­rede under romer­tiden for 2.000 år siden.

Bagni Vignoni, Toscana, Midt-Italia, Italia

Bagni Vignoni er i dag et elegant, privat ferieanlegg.

Bagni Vignoni, Toscana, Midt-Italia, Italia

Bagni Vignoni har bebyg­gelse i flere stil­arter – her en sengo­tisk portal.

Bagni Vignoni, Toscana, Midt-Italia, Italia

Bagni Vignoni ble besøkt blant andre av Medici-fysten Lorenzo il Magni­fico, so led av leddgikt.