GoToGate

Bergamo

Bergamo er en vakkert beliggende by ved foten av alpene, mellom innsjøene Lago d’Iseo og Comosjøen. Bergamo er delt i to, med Bergamo Alta, den sjarmerende og severdige gamlebyen på en kolle – og Bergamo Bassa, den moderne byen fra 1900-tallet på sletten nedenfor. Bergamo Alta er vel verd et besøk – her finnes storartet arkitektur fra middelalderen og renessansen.

Bergamo – et meget attraktivt reisemål
Gamlebyen Bargamo Alta ble i sin tid anlagt på en høyde, som de fleste andre gamle byer, for at den skulle være lettere å forsvare mot angrep. Bergamo Alta – gamlebyen – er i dag et meget populært reisemål på grunn av arkitektur og naturskjønn beliggenhet. Bergamo ligger i overgangen fra Po-sletten og alpene, ca 50 kilometer nordøst for Milano og om lag 100 kilometer vest for Verona.

Bergamo Alta, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Bergamo Alta ligger høyt, beskyttet av kraftige bymurer fra 14-1700-tallet.

Venezia hadde herredømme over Bergamo fra 1400-tallet og utover, noe som har hatt mange positive følger med hensyn til arkitektur. Borgmuren rundt Bergamo Alta ble bygget av venetianerne på 1700-tallet, mens det opprinnelige citadellet som omgir deler av byen er fra 1400-tallet.

Mer om Bergamo
Bergamo Alta har masser av sjarme og severdigheter å tilby sine besøkende. Vakker arkitektur i kombinasjon med naturskjønne omgivelser skaper en helhet og skjønnhet som du sjelden har sett maken til. Her er arkitektur fra flere stilepoker, her er smale smug, trange gater og små og større plasser der man kan slå seg ned på en kafé eller restaurant med utendørs servering se på folkelivet mens man nyter en forfriskning. Det er kun om lag 30 kilometer til både Comosjøen og Lago d’Iseo, som begge er kjent for vakre omgivelser, med mange fine severdigheter og enkelte bademuligheter.

Piazza Vecchia med Torre del Commune, Bergamo, Lombardia, Nord-Italia, italia

Bergamo – bygningene rundt Piazza Vecchia med Torre del Commune med klokken til høyre.

Mer om kultur, arkitektur, kunst og severdigheter i Bergamo
Bergamo Alta er spesielt kjent for sin flotte arkitektur fra middelalderen, renessansen og barokken. Piazza Vecchia er omgitt av 1200-tallsbygget Torre de Commune, tinghuset Palazzo della Ragione fra 1100-tallet og biblioteket fra slutten av 1500-tallet. Rundt denne vakre plassen ligger det flere restauranter med utendørs servering. Rett ved Piazza Vecchia, gjennom buegangene, ligger den eksepsjonelt vakre Capella Colleoni fra 1400-tallet, med en rikt dekorert fasade i tidlig renessansestil, med en åttekantet kuppel à la Firenzes Duomo. Vegg i vegg på høyre side ligger et åttekantet dåpskapell og på venstre side finner du den romanske basilikaen Santa Maria Maggiore, med en ytterst kunstferdig dekorert portico og overdådige barokke interiører.

Bergamo Alta, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Bergamos Piazza Vecchia med Biblioteca Civica fra 1500-tallet.

Bergamo Bassa – museum med renessansekunst
I Bergamo Bassa finner du det flotte Gallerie dell’Accademia Carrara, som er et museum med en stor samling av høydepunkter fra lokal og italiensk malerkunst fra blant annet renessansen. Her kan du se bilder av Rafael, Bottichelli, Mantegna, Giovanni Bellini og Tizian, i tillegg til mange andre av Italias og Europas ypperste kunstnere. Bergamo kan by på store opplevelser på et lite område, og er absolutt verd å stoppe ved dersom du er i traktene og har et par, tre timer til overs.

Capella Colleoini, Basilica di Santa Maria Maggiore, Bergamo Alta, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Fasaden på Capella Colleoini er verdt et studium. Legg merke til den illusjonistisk dekorerte fasaden, fargebruken og de flotte, små figurene.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

 Bergamo Alta, Porta San Giacomo, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Gangbroen som leder opp til Porta San Giacomo og gamlebyen Bergamo Alta.

Torre Comunale, Piazza Vecchia i Bergamo, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Kveldsstemning på Piazza Vecchia i Bergamo – Torre Comunale med klokken.

Bergamo Bassa og Po-sletten, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Utsikten over Bergamo Bassa og Po-sletten er formidabel.

Cappella Colleoni , Bergamo, Alta, Lombardia, Nord-italia, Italia

Bergamos Cappella Colleoni fra 1476 og på hitsiden den romanske Santa Maria Maggiore påbegynt i år 1137.

Santa Maria Maggiore, Bergamo, Lombardia, Nord-Italia, italia

Porticoen til høyre sideskip på Santa Maria Maggiore i Bergamo er voktet av to løver.

Bergamo Altas Porta San Giacomo, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Bergamo Altas flotte byport Porta San Giacomo og bymuren tar seg godt ut i skumringen

Bergamo Cappella Colleoni, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Fra den nydelige fasaden til Bergamos Cappella Colleoni.