GoToGate

Bodrum

Bodrum i Tyrkia er en berømt by beliggende på en vakker, kupert halvøy. Bodrum har en meget stor marina der lystbåter og havseilere fra hele verden kommer innom i løpet av sommeren. Bodrum er ganske stor i utstrekning, og er omgitt av 15 bukter, hver og en med strender og forskjellige kjennetegn, alle med gode kommunikasjoner til sentrum av byen.

Populær ferie- og badeby
I de fleste buktene ligger det hotellanlegg med egne badestrender og bassenger. Fordelen med å bo litt utenfor bykjernen er at man slipper unna støyen fra trafikken og fornøyelseslivet. Bodrum har to flotte badestrender som strekker seg ut nedenfor sentrum vestover fra middelalderborgen, som marinaen ligger på den andre siden av. Langs strandpromenaden ligger det restauranter, kafeer, barer, nattklubber og diskoteker tett i tett, og her er nattelivet mildt sagt livlig. Den flotte marinaen bidrar til å gi Bodrum en internasjonal atmosfære.

Bodrum, Halikarnassos, Egeerhavskysten, Pamukkale, Efesos, Tyrkia

Bodrums korsridderborg St Peter fra slutten av 1400-tallet – her ligger et flott museum for undervannsarkeologi

Mer om Bodrum i Tyrkia
Bodrum har et enormt shoppingtilbud. I side- og bakgatene ved strandpromenaden og langs plassene finnes det en mengde butikker som selger alt fra moteklær og billige sko og vesker til krydder, og håndarbeider. Det er også et stort marked nær sentrum. Her er det flere bilfrie soner, og en rekke koselige kafeer, barer og restauranter med utendørs servering blant krokete smug, små plasser blant småskeive gamle hus. Riktig så eksotiske det hele, og med et snev av orientalsk atmosfære. Bodrum var ellers en svært populær feriedestinasjon på 80-tallet, men uhemmet utbygging førte til dårlig rykte. Mange turister hadde negative opplevelser på grunn av at infrastrukturen i byen ikke var dimensjonert for veksten i antall besøkende. I dag er alt på plass, og Bodrum opplever nå en renessanse som feriedestinasjon.

Bodrum, Halikarnassos, Egeerhavskysten, Pamukkale, Efesos, Tyrkia

Bodrum har en av Tyrkias største gjestehavner

Bodrum – historie og severdigheter
Bodrums historie som by spenner over mer enn 3000 år. I antikken het byen Halikarnassos, og her ble ett av verdens syv underverker bygd i det 4. århundret før Kristus, kjent som Mausoleet i Halikarnassos. Mange berømte mennesker fra antikken kom herfra: Herodotus, historien fra, Mausolus, historikeren Dionysos og Artemisa I, dronningen av Caria. Her bygde den mektige Johanitterordenen et av sine siste festningsverk, borgen ved marinaen, som for øvrig huser et spennende marinarkeologisk museum. Johanitterne var opprinnelig korsfarere, som etter at de tapte Jerusalem til Saladin og muslimene i år 1291 kjøpte øya Rhodos. Her bygde i et enormt festningsanlegg og herfra la de under seg områder både på fastlandet og øyene langs kysten. Johanitterne var i et par hundre år en viktig maktfaktor i denne delen av Middelhavet.

Bodrum, Halikarnassos, Egeerhavskysten, Pamukkale, Efesos, Tyrkia

Efesos skal i sin glanstid rundt Kristi fødsell ha hatt mer enn en halv million innbyggere

Bodrum, utflukter og severdigheter
Bodrum er et ypperlig utgangspunkt for en utflukt eller en dagsreise til severdigheter i området. Pamukkale er kjent for mange fra postkort og fotos, her er klippene hvite og bølgende, med kalkholdig vann rennende nedover fra kulp til kulp, som får den kritthvite klippen til å se ut som et gigantisk smeltende isfjell. Efesos var en av de virkelig store havnebyene i antikken; vi kjenner den fra mer enn 3500 år tilbake, den gang het den Apasas. Her sto et av verdens syv underverker, Artemistempelet fra cirka år 550 før Kristus, et byggverk av dimensjoner vi dessverre vanskelig kan forestille oss, siden bygget raste sammen under et jordskjelv, og steinene ble gjenbrukt til å oppføre nye bygninger.

biblioteket i Efesos, Bodrum, Halikarnassos, Egeerhavskysten, Pamukkale, Efesos, Tyrkia

Det berømte biblioteket i Efesos, fra romertid

Mer om Efesos
Efesos skal i sin glanstid rundt år null ha hatt mer enn en halv million innbyggere. Da var byen en del av Romerriket, og det er slik du møter den i dag, med bibliotek, bordell, fellestoilett, bad og teater. Arkeologer har arbeidet med utgravinger her i mange tiår, og kun avdekket en snau tiendedel av det totale arealet. Det som er gravd ut er imidlertid storslagent, og i høyeste grad verd et besøk. Apostelen Paulus har vært her på besøk hos en av de tidligste kristne forsamlingene, og apostelen Johannes skal angivelig ha ført Jesu mor Maria hit etter korsfestelsen. Det er mulig å besøke huset der hun skal ha bodd. Sørg for å ankomme tidlig. Det blir varmt og mye folk etter hvert.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Bodrum, Halikarnassos, Egeerhavskysten, Pamukkale, Efesos, Tyrkia

Bodrum har fine badestrender i et kupert, grønt og frodig landskap

Bodrum, Halikarnassos, Egeerhavskysten, Pamukkale, Efesos, Tyrkia

Det er mange kafeer og restauranter langs strendene i gamle Bodrum

Bodrum, Halikarnassos, Egeerhavskysten, Pamukkale, Efesos, Tyrkia

Mange av hotellene ligger i kort avstand fra strendene

Bodrum, Halikarnassos, Egeerhavskysten, Pamukkale, Efesos, Tyrkia

Oldtidsbyen Efesos ligger noen mil nordover, ved Kusadasi