GoToGate

Bologna

Som alle andre italienske byer har Bologna en gamleby med et historisk senter, med bevart arkitektur fra mange århundrer tilbake. Bolognas historiske bysentrum er meget stort, og kan by på praktfull middelalder-arkitektur, flotte museer, shoppinggater og restauranter. Bologna er flere år på rad kåret som en av Italias beste byer å bo i. Bologna er en av Italias største og eldste byer. Europas eldste universitet ble grunnlagt i Bologna, i år 1088.

Bologna – om å ankomme middelalderen
Det er en spesiell opplevelse å ankomme Bologna med bil eller mc. Fra en av Europas mest trafikkerte motorveier nord for byen ledes du gjennom mer eller mindre moderne bystrøk til jernbanestasjonen, og så – rundt hjørnet ligger den massive rødbrune gamlebyen foran deg. Opprinnelig var byplanen typisk for middelalderen, med smale gater som strålte ut fra en sentral plass, Piazza Maggiore. Denne plassen er fremdeles omgitt av sirkulære gater som krysser gatene som stråler ut fra sentrum, på østsiden av hovedgaten Via Indipendenza, som strekker seg fra jernbanestasjonen til Piazza Maggiore, midt i gamlebyen. Det spesielle med Bologna er alle arkadene langs gatene. Hele 47 kilometer arkader finnes det i Bolognas gamleby, bygd fra 1000-tallet og frem til 1800-tallet. Bologna ble oppført på Unescos liste over Verdensarven i år 2006 på grunn av de unike arkadene.

Piazza Maggiore, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Piazza Maggiore med den store kirken Basilica di San Petrino til venstre og Palazzo Comunale midt i, med turistinformasjonen i arkaden.

Mer om Bologna og Unesco
Det spesielle med Bologna var at man allerede på 1000-tallet begynte å bygge hus med arkader mot gaten, på privat grunn. Dette ble med årene regelen i Bologna, og kun her. I år 1288 kom en lov som gjorde det obligatorisk å bygge arkader der dette var nyttig for byens innbyggere – selv om man altså bygde på privat grunn. Resultatet ser du i dag. I år 1363 kom det en lov som forbød arkader med søyler i tre, men du kan fortsatt kommer over slike i sidegatene. På 1100- og 1200-tallet strømmet det studenter til universitet i Bologna fra alle Europas hjørner. Det ble vanlig å leie ut 2. etasje over arkadene til studenter, og ha forretninger med lager på grunnplanet, innenfor arkadene. Bologna har flere kallenavn, “La dotta” – den smarte – med hentydning til universitetet, “La Grassa” – den feite – på grunn av kostholdet – og “La Rossa” – den røde – på grunn av taksteinene.

Mercato di Mezzo, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Ved Piazza Maggiore finner du et smug, Mercato di Mezzo med butikker som denne. Bologna er hovedstaden i Italias matkammer, Emilia-Romagna. Foto: © reisdit.no

Litt om å orientere seg i Bolognas historiske sentrum
Via Indipendenza, anlagt i år 1888, er den brede hovedgaten med arkader som strekker seg fra jernbanestasjonen opp til Piazza Maggiore og Piazza Nettuno, i sentrum av gamlebyen. Rundt disse naboplassene ligger den berømte Fontana di Nettuno fra år 1566, byens gotiske rådhus, den flotte Basilica San Petrino, Palazzo del Podesta fra 1200-tallet og Archiginnasio, de opprinnelige universitetsbygningene fra år 1088, som i dag rommer byens utmerkede arkeologiske museum. Når du går oppover Via Indipendenza med ryggen mot jernbanestasjonen, passerer du byens flotte middelaldermuseum Museo Medievale, som ligger på høyre hånd, rett før du kommer til den barokke kirken Madonna della Galleria på venstre side av gaten. Begge er verd en nærmere titt. Du har mye igjen for å ta deg god tid her, ta gjerne en titt inn i sidegatene, hvor du for kommer over både middelalder-arkitektur og renessansepalasser. Ha øynene høyt og lavt, du blir belønnet. Via Indipendenza stenges av hver lørdag og omgjøres til frilufts-marked for klær, lærvarer, sko, hatter etc.

Piazza di Porta Ravegnana, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Piazza di Porta Ravegnana sett fra et av tårnene. Legg merke til den gotiske loggiaen fra 1200-tallet med et lite tårn på fasaden.

Litt fakta om Bologna
Bologna har masser av severdigheter å by på for sine feriegjester, og en flott og stemningsfull gamleby. Byen er dessuten berømt for sine gastronomiske tilbud, her den ligger midt i Italias matkammer, Emilia Romagna. Byen har på grunn av universitetet en ung befolkning og et svært allsidig utelivstilbud. Bologna har neste 400 tusen innbyggere og er hovedstaden i regionen Emilia-Romagna og i provinsen Bologna. Bologna er i dag et viktig trafikknutepunkt både for veitrafikk og jernbane, og et av Italias viktigste økonomiske og industrielle sentere.

Mer om Bologna
I sentrum av det historiske Bologna, et steinkast fra Piazza Maggiore, står det to enorme tårn fra 1100-tallet, det ene temmelig på skeive. Torri degli Asinalli e Garisena er to høyeste gjenværende av nesten 200 slike prestisjebygg, som ble påbegynt av de rike familiene i byen. Det finnes ellers et 20-talls middelalder-tårn og byporter spredt rundt i gamlebyen. I området rundt kolosstårnene finner du flere middelalder-palasser og kirker, samt en smal gate med slakter- og delikatesseforretninger, Mercato di Mezzo. De vakre plassene Piazza Maggiore og Piazza del Nettuna skaper rom for storslått arkitektur, og er omkranset av flere restauranter med uteservering. De fleste bygningene her har karakteristiske arkader eller bueganger, slik at innbyggerne kan gå tørrskodd gjennom byen. Innenfor disse er det i dag en mengde forretninger, barer og koselige kafeer.

Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Bolognas mange tårn fra middelalderen var prestisjebygg og tegn på rikdom – hver familie sitt tårn

Mer om Bolognas Bolognas arkitektur fra middelalderen
Ved Piazza Maggiore finner du den vakre katedralen San Petronio fra siste halvdel av 1200-tallet med utsøkte gotiske interiører. Spesielt kapellet Capella Bentivoglio fra 1445, med freskene av Lorenzo Costa ansees å være høydepunkter. Ved denne plassen ligger også Palazzo del Podesta fra 1200-tallet og flere andre ærverdige bygninger. Det er flere utendørs serveringer på plassen, hvor du kan slå deg ned og nyte omgivelsene. Merk deg også Abbazio di Santo Stefano et kvartal unna, i gaten av samme navn, som består av fire middelalderkirker under samme tak, den eldste fra 400-tallet! Midt i borggården står Pilatus-fontenen fra 700-tallet med lombardiske inskripsjoner. Når du rusler rundt i sentrum bør du ta deg god tid, og gjerne gå en annen vei tilbake enn den du kom. Hvis du eksempelvis kom opp Via Indipendenza, kan du gå tilbake i en av “ringgatene” i øst og følge disse rundt til du kommer ut i Via Indipendenza igjen. Her er det mye fin middelalder-arkitektur å se.

Fasaden til Basilica San Petrino vender ut mot Bolognas mest sentrale plass, Piazza Maggiore. Foto: Giovanni Dall’Orto / Wikipedia

Bologna og museer
Vi har nevnt to museer, Museo Archaeologico og Museo Medievale. De arkeologiske samlingene er meget omfattende, med samlinger av både etruskiske, romerske og greske vaser, ved siden av mynter og skulpturer. Museuo Medievale holder til i det majestetiske Palazzo Ghisilardi-Fava, typisk for Bolognas 1400-tallsbebyggelse. Begge anbefales på det varmeste. I tillegg finner du et flott kunstmuseum, Pinacoteca Nazionale i universitetsområdet, omtrent der Via Zamboni møter Via Irnerio. Pinacoteca Nazionale kan by på godbiter av Giotto og Rafael, ved siden av en mengde vakre kunstverk fra Bolognas gullalder i siste halvdel av 1500-tallet og første halvdel av 1600-tallet.

Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Basilica San Petrino sett fra inngangen til det arkeologiske museet i Bologna. Foto: © reisdit.no

Mer om Bolognas historiske sentrum
Langs Via Zamboni finner du også kirken og klosteret San Giacomo Maggiore, med en praktfull renessanse-loggia. Via Zamboni starter oppe ved de to tårnene, Le Due Torri, og går ned forbi universitetet på høyre hånd og Pinacoteca på venstre hånd. I området rundt Due Torri og Piazza Nettuno er det flere bilfrie soner. Over alt i sentrum finner du små plasser med kafeer eller restauranter, ofte med utendørs servering. Prisene kan være ganske stive, en halvliter øl kostet fort 5 Euro på de mest populære plassene.

Mer om Bolognas historie
Bologna ble grunnlagt av etruskerne i år 534 før Kristus. Etruskerne var et folk som snakket et ikke-indoeuropeisk språk og levde i et område som dekker det som i dag utgjør Toscana og videre østover mot Adriaterhavet. Romas første konger på 600-tallet før Kristus var etruskere, men den siste av disse, Tarquinus Superbus, ble fordrevet i år 509 før Kristus, hvorpå den romerske republikken ble dannet. Etruskerne var løst organisert i en føderasjon av 12 byer, men klarte ikke å holde fred med hverandre og danne et felles forsvar utad. Etruskerne ble by for by nedkjempet av romerne og ble assimilert i det romerske riket i det første århundret før Kristus. Mange av de romerske adelsfamiliene var inngiftet med etruskiske adelsfamilier, noe som ga prestisje. I følge romerske historikere hersket en gang etruskerne over hele Italia.

Et tips om hotell og restauranter
Reisdit.no overnattet tre netter på meget trivelige Hotel Metropolitan i smale Via dell’Orso 6, snaue 50 meter fra Via Indipendenza. Et hyggelig hotell, rent og pent rom, og meget hjelpsom og serviceinnstilt betjening. Parkering i trygt p-hus to kvartaler unna. Et par tips fra resepsjonen om restauranter viste seg å slå til: Trattoria del Pietro i gaten nedenfor var en artig, litt gammeldags restaurant med meget god mat og hyggelig betjening i spesielle omgivelser. To små kvartaler bort på motsatt side av Via Indipendenza ligger Trattoria del Biassanot i Via Piella 16, ved et av de gotiske tårnene, som var en del av den eldre bymuren. Trattoria del Biassanot var en tradisjonell, meget solid og effektiv bydelsrestaurant med god mat i rikelige porsjoner, i et lyst, flisdekket lokale. Begge anbefales, ikke minst på grunn av fornuftige priser.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Via Ugo Bassi, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Bologna: Via Ugo Bassi midt på bildet krysser en annen hovedgate, Via dell’ Indipendenza i hjertet av den historiske bydelen

Neptun-fontenen fra år 1566 på Piazza del Nettuno, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Neptun-fontenen fra år 1566 på Piazza del Nettuno, som grenser til Piazza Maggiore i hjertet av Bolognas historiske sentrum.

Piazza Maggiore med Palazzo Comunale, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

I hjertet av Bolognas historiske sentrum: Piazza Maggiore med Palazzo Comunale – tårnet midt på tilhører Palazzo del Podesta fra 1200-tallet

Piazza Nettuno med Neptun-fontenen grenser til Piazza Maggiore, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Piazza Nettuno med Neptun-fontenen grenser til Piazza Maggiore, med Palazzo Comunale til høyre

Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Kirken og klosteret San Giacomo Maggiores renessanseloggia. Foto: © reisdit.no

Basilika San Bartolomeo, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Basilika San Bartolomeo ved et av de to enorme middeladertårnene. Foto: © reisdit.no

Arkader, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Bologna er kjent for sine omfattende arkader, tilsammen strekker de seg over 42 kilometer

Metropolitana di San Pietro, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Nok en flott kirke, Metropolitana di San Pietro i Bologna, omgitt av et par drøye familie-prestisje-tårn fra middelalderen

Piazza Comunale, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Bolognas Piazza Comunale fra 1200-tallet med klokketårnet – på plassene her er det flere serveringssteder

Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Arkaden til en av gatene som går i bue rundt Bolognas middelaldersentrum

Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

I går var det sol og uteserving her – uansett, den gotiske loggiaen er flott. Foto: © reisdit.no

Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Dette er middelalderbygninger fra før år 1288 – det året ble nemlig søyler av treverk ble forbudt i Bologna. Foto: © reisdit.no

San Giacomo Maggiore, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Kirken og klosteret San Giacomo Maggiore og litt av renessanse-loggiaen. Foto: © reisdit.no