GoToGate

Cadiz

Cadiz i Andalucia er en by med fenomenal beliggenhet, ytterst på en lang, smal odde, med en tynn tarm av en landtunge bestående av en sandstrand, som eneste forbindelse til fastlandet. Cádiz har en vakker strandpromenade, som er flankert av åpne plasser og små parkanlegg mot byen. Havnen ligger på høyre side av byen mens det på venstre side er flere badestrender, også når du kommer ut i gamlebyen.

Mer om Cádiz
Cádiz er en spennende by å besøke, og den nysgjerrige vil oppdage at byen består av lag på lag med historie. Cádiz er en av Europas aller eldste byer, grunnlagt av fønikere cirka år 1100 før Kristus. De ga byen navnet Gadir, som betyr “by med murer”. Fønikerne var et folk som levde i dagens Libanon, og som i antikken var kjent som dyktige sjøfarere og handelsfolk. Cádiz har gjennom sin lange historie blitt erobret av forskjellige fremmede makter, som kartagere, romere og maurere. Byens hadde sin storhetstid etter den kristne gjenerobringen og oppdagelsen av den nye verden, Amerika.

Puertas de Tierras, Cadiz, historisk bydel, romersk teater, gamleby, Andalucia, Spania

Den gamle byporten Puertas de Tierras, som du må passere for å komme ut til gamlebyen i Cadiz.

Gamlebyen Casco Antiguo
Den historiske bydelen kalles Casco Antiguo og befinner seg innenfor restene av de gamle bymurene. Her finnes det et mylder av smale gater og smug, men også en rekke plasser. Denne delen av Cádiz er en typisk andalusisk by med hvitmalt bebyggelse bestående av murhus med stort sett flate tak.

Mer om gamlebyen Casco Antiguo
For å komme ut til gamlebyen må du passere en byport fra 1500-tallet med tårn, Puertas de Tierras. Først kommer du til en del av gamlebyen med lave hus gjennomboret av et mylder av smale smug på kryss og tvers. Denne delen av gamlebyen er utrolig tett bebygd, og mange steder er det bare smale smug som skiller det ene kvartalet fra det andre. Helt til venstre, ved havet, finner du restene etter et romersk teater og en byport fra romertiden. Teateret ble avdekket etter en storbrann i år 1980. Det pågår fortsatt utgravinger i denne delen av byen, som kalles El Popolo. Herfra og utover åpner byen seg i større grad. Det er anlagt flere plasser der fastboende og besøkende møtes. Over alt finner du kafeer og restauranter. Cadiz er en meget vakker og velstelt by, som det er fryd å rusle rundt i. Det at det også ligger en flott badestrand ytterst på venstre side av byen. Mange tilbringer formiddagen her og rusler opp til en av de mange restaurantene langs stranden for å spise lunsj.

Plassene – Cadiz’ grønne lunger
Nå kommer du til de to første plassene, til høyre ligger Plaza de San Juan de Dios med det vakre rådhuset Ayuntamiento fra 1799. Til venstre ligger Plaza de la Catedral, med to flotte kirkebygg – byens fremste landemerke, den fine katedralen, påbegynt i år 1776 etter at den gamle katedralen fra 1260 brant ned – og kirken år Santiago fra 1635 i en stram barokk stil. Katedralen ble gjenoppbygget over en lang periode på 116 år, som har resultert i en rekke endringer av opprinnelige planer, og flere forskjellige stilarter. Planen var en barokk kirke, men resultatet er blitt elementer av både rokokko og nyklassisisme. Kirken er verd et besøk. I kapellene er det samlet kirkekunst, relikvier og gjenstander fra mange klostre og andre gamle kirker i hele Spania. Cádiz vakre katedral har for øvrig en enorm gullforgylt kuppel, som gir byen en lett gjenkjennbar profil.

Plaza de San Juan de Dios, Ayuntamiento, Cadiz, historisk bydel, romersk teater, gamleby, Andalucia, Spania

Plaza de San Juan de Dios med det vakre rådhuset Ayuntamiento fra 1799.

Flere vakre plasser i Cádiz’ gamleby
Vi fortsetter videre utover i gamlebyen. Nå kommer vi til Mercado Publico en markedsplass åpenbart designet etter modell av Athens Agora. Denne markedsplassen, hvor det selges ferskvarer på torget, er omgitt av en overbygd arkade med doriske søyler, riktig ærverdig og stilfullt. Under arkadene ligger det butikker vegg i vegg i ytterkant. Midt på torget er det rigget boder der det selges kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt. En del av plassen er under tak, hvor det også selges fra boder. Meget fargerikt og livlig. Til høyre for markedet ligger Plaza de Flores, et blomstermarked foran den gamle telegrafbygningen. Over alt rundt og på plassene i gamlebyen finnes det kafeer, barer og restauranter med utendørs servering. Lenger ut til høyre i gamlebyen finner du den flotte plassen Plaza de San Antonio, med en vakker barokk kirke ved samme navn, fra år 1699. Denne plassen var ment å være Cádiz’ hovedplass, og er omgitt av storslått nyklassisistisk arkitektur. Plassen er i dag fredet av myndighetene. To kvartaler til høyre for denne plassen finner du Plaza de Mina. Mer om den i neste avsnitt.

Plaza de Mina
Plaza de Mina regnes for å være den vakreste plassen i hele Cádiz. Rett ved siden av plassen ligger klosteret og kirken San Francesco fra 1566. Der hvor klosterets frukthage lå, har man skapt en stor, åpen plass med en mengde trær som gir kjærkommen skygge. Plassen er omgitt av nyklassisistisk arkitektur i en lokal stil som kalles Isabelline gotikk, opprinnelig populær blant byens overklasse. På denne plassen ligger Museo de Cádiz, som har en fin arkeologisk avdeling med gjenstander fra byens 3 tusen år gamle historie, samt en av Andalucias største og mes prestisjefylte samlinger av kunst med verk av blant andre Rubens, Zurbaran, Van Orley, Murillo og Miro. Vi er nå ganske langt ut i byen på høyre side på oversiden av havnen. Det er anlagt en flott sjøpromenade langs havet her, med trær og små parkanlegg og småplasser.

Playa de la Caleta, Cadiz, historisk bydel, romersk teater, gamleby, Andalucia, Spania

Playa de la Caleta ligger rett nedenfor sentrum, og har flere serveringssteder.

Badestranden Playa de Caleta
På byens venstre side finner du en flott badestrandstrand, Playa de Caleta. Helt ytterst mot havet ligger gamle festningsanlegg både på høyre og venstre side. Festningen San Sebastian ligger helt ute i havet ytterst til venstre, og kan nås via en gangvei. Mellom disse ligger Parc Genovese med trær som gir god skygge på varme sommerdager. Og dem er det mange av i Cádiz.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Cadiz, historisk bydel, romersk teater, gamleby, Casco Antiguo, Andalucia, Spania

Panorama over gamlebyen Casco Antiguo i Cadiz

Katedral, Cadiz, historisk bydel, romersk teater, gamleby, Casco Antiguo, Andalucia, Spania

Katedralen med den enorme kuppelen gjør Cadiz lett gjenkjennelig

Castello San Sebastián, Cadiz, historisk bydel, romersk teater, gamleby, Casco Antiguo, Andalucia, Spania

Fra Playa de Caleta er det anlagt en gangvei ut til 1700-tallsfestningen San Sebastián

Katedral, Cadiz, historisk bydel, romersk teater, gamleby, Casco Antiguo, Andalucia, Spania

Den gule mursteinen, som kuppelen til Cadiz’ katedral består av, lyser som gull i solen

Cadiz, historisk bydel, romersk teater, gamleby, Casco Antiguo, Andalucia, Spania

Det romerske teateret i Cadiz historiske bydel Casco Antiguo fra cirka år 40 før Kristus ble oppdaget i 1980 i forbindelse med en brann

El Popolo, Cadiz, historisk bydel, romersk teater, gamleby, Casco Antiguo, Andalucia, Spania

Typisk smug i bydelen El Popolo i gamlebyen Casco Antiguo i Cadiz

Plaza San Antonio, Cadiz, historisk bydel, romersk teater, gamleby, Casco Antiguo, Andalucia, Spania

Cadiz’ Plaza San Antonio med den barokke kirken San Antonio

Cadiz, historisk bydel, romersk teater, gamleby, Casco Antiguo, Andalucia, Spania

Eksempel på lokal arkitektur i Cadiz