GoToGate

Cap d’Agde

Cap d’Agde i Sør-Frankrike er en meget populær by blant båtfolket og andre ferie- og badegjester. Ikke bare har denne byen en populær og moderne havn med flere flotte marinaer, men her har også naturen sørget for flotte forhold.

Cap d’Agde – historie og sjarme
Cap d’Agde er anlagt rundt en perfekt formet sirkelrund bukt med en liten øy midt i, som skapt for en havn på en kyst der høst- og vinterstormer kan skape ganske røffe forhold på sjøen. Det er flotte strender på utsiden av bukten på begge sider av havneinnløpet ved Cap d’Agde i Sør-Frankrike. Cap d’Agde er havnen til byen Agde, som ligger få kilometer innenfor, ved elven Herault som er starten på Canal du Midi. Byen Agde har sjarmerende eldre bebyggelse, typisk for Languedoc, langs kanalen.

Cap d'Agde, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Cap d’Agde er en meget populær destinasjon for fritidsbåtfolket.

Mer om Cap d’Agde i Sør-Frankrike
Cap d’Agde i Sør-Frankrike har opplevd et kraftig oppsving de senere årene på grunn av sin satsning på ferieboliger og hoteller i strandområdet. Her har myndigheten tilrettelagt alt for at feriegjester skal nyte fine sommerdager langs stranden, ikke minst for naturister. Her er en stor del av strandområdet reservert og organisert nettopp for naturister, med vakter. Over alt finner du en mengde kafeer og strandbarer langs de flotte finkornede og langgrunne badestrendene. Det kan være en del bølger her, så det er bygget kunstige lune små bukter omgitt av moloer og bølgebrytere. Cap d’Agde i Sør-Frankrike er et ypperlig sted for utøvere av vannsport, som brettseiling, seiling, paragliding etc. Utenfor Cap d’Agde i Sør-Frankrike ligger festningsanlegget Fort Brescou fra middelalderen.

Litt om Agde, kultur og severdigheter
Agde er en meget gammel by, som kan dokumentere bybebyggelse helt tilbake til cirka 500 år før Kristus, da greske kolonister benyttet de ypperlige naturgitte havneforholdene her. Senere kom romerne, deretter visigoterne i år 471, og maurerne i år 714. Dagens kirke St.-Etienne er bygget på 1100-tallet, og erstattet en tidligere romansk kirke fra 800-tallet. Denne ble bygd på restene av en kristen kirke fra romertid fra 400-tallet, som igjen erstattet et Diana-tempel. Dagens kirke er bygget av sort basaltstein, og er ganske spesiell, siden den ser ut som en festning. I gamlebyen kan du rusle rundt omgitt av sjarmerende hus fra 16- og 1700-tallet i svært pittoreske kvartaler. Du kan fremdeles se bygningsrester fra de greske og romerske bosetningene, til tross for at Karl Martell ødela mesteparten av byen da han gjenerobret Agde fra de muslimske maurerne rundt år 755. De gamle bymurene er fremdels synlige flere steder i den historiske delen av byen, og mange av husene her er bygget av steiner fra denne muren.

Cap d'Agde, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Cap de Agde har en enorm havn for fritidsbåter

Litt om Canal du Midi og ferie på vannveien mellom Atlanterhavet med Middelhavet
I år 1666 ble det I et kongelig edikt bestemt at det skulle bygges en kanal for å skape en innenlands vannvei mellom Middelhavet og Atlanterhavet. Kanalen ble åpnet i 1681 og forbundet til Agde via elven Herault. Etter hvert ble også mange andre byer og landsbyer i Languedog og Roussillon tilknyttet kanalen, enten via naturlige elveleier eller ved konstruerte kanaler som ble tilknyttet elver for å skape vanngjennomstrømning i kanalene. Byer som Cap d’Agde, Montpellier, Béziers, Perpignan, Narbonne, Sète, Trèbes, Carcassonne, Toulouse, Moissac, Valence, Agene og Montaubane er alle tilnyttet kanalen, som var ekstremt viktig for handelsvirksomheten, frem til jernbanenettet ble utbygd på slutten av 1800-tallet. I dag benyttes fremdeles kanalen kommersielt, men også til ferieturer. Canal du Midi ble satt på Unescos liste over Verdensarven i 1997. Kanalen har 65 sluser og 54 akvedukter. Noen mil innenfor byen Bordeaux ved landsbyen Castets-en-Dorthe forbindes kanalen, som nå heter Canal de Garonne, med elven Garonne via en sluse. Hvis du har lyst til å prøve båtferie på Canal du Midi kan du lese mer om det på følgende linker:
www.vnf.fr
www.canaux-historiques.com
www.plan-canal-du-midi.com
www.canalmidi.com
www.canal-du-midi.org

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Cap d'Agde, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Cap de Agde er en meget populær turistdestinasjon i sommerhalvåret

Cap d'Agde, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Cap de Agde har typisk sørfransk bebyggelse ved havnen i gamlebyen

Cap d'Agde, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Cap de Agde med stedvis fargerik bebyggelse i gamlebyen