GoToGate

Carrara

Carrara er først og fremst kjent for sin praktfulle, hvite marmor, eksportert over hele Romerriket siden antikken. Det er pussig å tenke på at Carrara dermed er verdens eldste industriområder, som fremdeles er i drift. Carrara kan sees på lang avstand som hvite arr i åssiden, og frister kanskje ikke så veldig til besøk.

Carrara – antikkens “marmor-butikk”
Vær imidlertid klar over at byen Carrara ikke bare består av marmorbrudd, men i høyeste grad også er en levende by med et ditto levende historisk bysentrum. Marmorbruddene ligger for øvrig vesentlig høyere enn den vesle byen. Carrara har også en utskipingshavn ikke mange kilometer fra byen og bruddene, Marina di Carrara. Her er det flotte kilometerlange strender på begge sider av det konsentrerte havneområdet, og en mengde bade- og feriebyer med hoteller, restauranter og alt det ferigjester kan ønske seg. Spesielt i retning sørover er strendene flotte og svært godt organiserte. Noen kilometer nordover møter du det liguriske landskapet, med klipper og furukledde skoger helt ned til vannkanten, avbrutt av små viker og bukter og pittoreske småbyer som klorer seg fast i terrenget.

Carrara, stenbrudd, marmor, Toscana, Midt-Italia, Italia

Sentrum av den vesle byen Carrara er velstelt – her fra Piazza Alberica

Mer om Carrara
Carrara gamle bydeler er sentrert rundt tre plasser. Den største heter Piazza Alberica, og er samlingsplassen for fastboende og feriegjester. Her finner du noen få restauranter, og en del butikker. Den andre plassen er Piazza de Duomo, der den praktfulle romanske 1100-tallkirken, ikke overraskende med fasade i hvit Carraramarmor, troner sammen med den høye campanilen. Legg merke til rosevinduet. Her ligger for øvrig huset Michelangelo bodde i da han kom til byen for å plukke ut marmorblokken til skulpturen David, som nå er å se i Galleria dell’Accademia i Firenze. Rett nedenfor Piazza Alberica finner du plassen rund Teatro Animosi, hvor det også finnes en restaurant. Et interessant museum, som du bør få med deg i Carrara, er Museo Civico del Marmo. Her får du innblikk i alle aspekter rundt marmor, alt fra hvordan den brytes, til kunsten å bearbeide den til skulpturer eller bygningsdeler. Det går busser fra Carrara til og fra marmorbruddene hele dagen. I Carrara finnes det en mengde verksteder som bearbeider marmor. En del av disse er åpne for publikum.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Carrara, marmor, Toscana, Midt-Italia, Italia

Carrara har forsynt verden med marmor siden antikken

Carrara, Toscana, Midt-Italia, Italia

Eksempel på hva man kan få til med Carrara-marmor, fingerferdigheter og en viss tålmodighet – her fra Duomo i Lucca