Cavtat i Kroatia er en meget idyllisk liten fiskerlandsby, som befinner seg ca 18 km sør for Dubrovnik by – bare 5 km fra flyplassen i Dubrovnik. Den koselige gamlebyen ligger på en halvøy med frodig pinjeskog i kupert terreng. Det er ingen sandstrender på halvøya, men noen små fine innenfor på ”fastlandet” noen hundre meter i retning Dubrovnik. Cavtat i Kroatia har flere små bukter hvor mange slår seg ned og bader, soler seg og koser seg med medbrakt mat og drikke.

Cavtat – buss- og båtforbindelse til Dubrovnik

Gamle­byen i Cavtat her en palme­om­kranset havne­pro­me­nade med mange kose­lige restau­ranter som ligger vegg i vegg i det idyl­liske havne­om­rådet. Det er både buss- og båtfor­bin­delse til Dubrovnik flere ganger daglig. Cavtat i Kroatia passer ypperlig for barne­fa­mi­lier og voksne mennesker som ønsker å stille og rolig i vakre omgi­velser. Skjær­gården utenfor kysten nord­over gir et vell av mulig­heter for utflukter med båt til andre bade- og ferie­steder på øyene.

Cavtat, Dubrovnik-området, Kroatia

Fra havnen i den vesle, vakre byen Cavtat.

Mer om Cavtat ved Dubrovnik i Kroatia

Gamle­byen er bilfri og svært idyl­lisk med en mengde trange smug og gater opp fra havnen. Her er det enkelte steder som om tiden har stått stille i århundrer. Gamle­byens havne­om­råde er selve hjertet i Cavtat, og ligger på begge sider av den smale land­tungen som forbinder gamle­byen med fast­landet. Her langs kaia finner du restau­ranter, barer, kafeer og små butikker. Her ligger byens fiske­båter fortøyd, og her finner du båtene som kan frakte deg og fami­lien til Dubrovnik eller småøyene Sipan, Lopud og Kolocep. I Cavtat finner du ellers alt fami­lien trenger i ferien – små butikker, bakeri, et lite torg med salg av frukt og grønn­saker, samt bank og posthus.

Kultur og severdigheter i Cavtat og området rundt

Cavtat ble grunn­lagt eller kolo­ni­sert av greske handels­folk og fikk navnet Epidauros, sann­syn­ligvis oppkalt etter deres hjemby på Pelo­ponnes. Byen ble over­tatt av romerne i år 228 før Kristus, og utviklet seg til å bli et viktig senter for handel og skips­byg­ging. Det er lite å se av bygnings­rester fra denne tiden i Cavtat. Oldtids­byen ble angrepet av Slavere og Avarer på 600-tallet og ødelagt. Den over­le­vende delen av befolk­ningen flyktet til Dubrovnik. Cavtat er nevnt alle­rede i kirke­skrifter på 500-tallet som en diokese, det vil si at byen hadde en biskop og tilhørte den katolske kirken.

Cavtat, Dubrovnik-området, Kroatia

Det er vakkert langs strand­pro­me­naden i Cavtat.

Cavtat fikk senere et fran­sis­ka­ner­kloster og kirken St. Nico­laus som ble bygget på 1500-tallet og har en flott alter­tavle i renes­sanse­stil. Cavtat har også et fint lite museum. Cavtat kan også by på ulike sports­ak­ti­vi­teter som tennis, dykking, vann­sport, heste­rid­ning og fotball. Det er også mulig å leie både båt, vann­scooter, bil, scooter og sykler i Cavtat.

Cavtat, Dubrovnik-området, Kroatia

Ikke rart at vesle Cavtat er besøkt av mange feriegjester.