GoToGate

Cefalu

Cefalu er en sjeldent vakker by med en flott og dramatisk beliggenhet under den enorme klippen Rocca på Sicilias nordkyst. Det som er spesielt fint med Cefalu er at byen passer like godt som reise- og feriemål for barnefamilier, som for deg som er spesielt interessert i kunst og kultur. Cefalu har både praktfulle strender og praktfull arkitektur i praktfulle omgivelser.

Cefalu – en av Sicilias vakreste byer
Cefalu er en svært gammel by, som ligger helt ut mot havet med en flott, temmelig langgrunn badestrand som strekker seg en drøy kilometer i vestlig retning. Gamlebyen, som ligger tett opptil klippen og ut mot havet, har en mengde smale smug og gater, der du kan spasere på den samme brosteinen som antikkens og middelalderens mennesker har gjort. Det er en liten strand midt i gamlebyen også, ytterst ved den vesle moloen. Her er også en kafé med flott utsyn over havet. Den nyere bydelen ligger vest for gamlebyen, ovenfor stranden.

Cefalu, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Du finner fine badestrender rett bortenfor sentrum av den gamle byen Cefalu.

Mer om Cefalu
Som andre gamle byer i middelhavsområdet, er Cefalu bygget i forbindelse med en klippe som lett lar seg forsvare. Det er rester etter festningsverk på klippen. I motsetning til andre middelhavsbyer ved havet, ligger Cefalus havn utenfor bykjernen, på den andre siden av klippen Rocca. Det er ingen havne- eller strandpromenade i sentrum her – husene er bygget som en festningsmur helt ut i sjøen, kun avbrutt av noen gater som vender ut mot havet. Gamlebyen er både pittoresk og koselig. Det finnes en mengde kafeer, barer og restauranter her i den gamle bydelen. Der det er kirker, er det også gjerne plasser foran. Slik er det også her, både foran Cefalus imponerende domkirke, Duomo Santissimo Salvatore di Cefalu. Den er for øvrig ble bygget av en av våre fjerne slektninger, Roger II, en normannisk konge, direkte etterkommer etter Gange-Rolv fra Sunnmøre, som slo seg ned i Normandie på 900-tallet. På plassen foran denne store, flotte kirken er det flere restauranter med utendørs servering.

Cefalu, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Cefalu har en dramatisk beliggenhet under den enorme klippen Rocca.

Mer om Cefalu – historie, kultur, kunst og arkitektur
Cefalu er som nevnt en gammel by, ut i fra navnet grunnlagt av greske kolonister, kanskje en gang rundt 600-tallet før Kristus. Det har stått et romersk Diana-tempel på klippen Rocca. Det finnes også en meget gammel bygningsstruktur fra den eldste bydelen på klippen, utypisk for Sicilia, med rester etter fundamenter av doriske søyler – og særegne kyklopiske steinmurer, som vi ellers kjenner blant annet fra Mykene i Hellas. Første gang Cefalu forekommer i skriftlige kilder er i år 394 før Kristus, og da er den kun omtalt som en festning. Øya Sicilia har alltid hatt en viktig strategisk beliggenhet i Middelhavet, og har dermed vært åsted for mange kriger og mye uro.

Sicilias som etnisk smeltedigel
Sicilia har gjennom tidene vært angrepet og okkupert av både romere, etruskere og karthagere/punere i antikken, og senere, i middelalderen av arabiske maurere, genovesere, pisanere, araognesere, samt normannere og andre nordeuropeere. Resultatet er en fantastisk blanding av alle mulige stilarter, smeltet sammen i en helhet man kun finner her på Sicilia. Et eksempel på dette er Duomo Santissimo Salvatore di Cefalu med utvendig umiskjennelig normannisk arkitektur, men med en maurisk/arabisk bruk av tofarget stein innendørs, og mosaikker fra år 1148 i bysantinsk stil. Det finnes flere kirker fra 1100-tallet opp til vår tid i Cefalu. En rusletur med årvåkent blikk, gir stor belønning. Merk deg også Museo Mandralisca, som har samlinger av både kunst og arkeologiske gjenstander.

Cefalu, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Klippen Rocca ruver over den gamle historiske Cefalu

Mer om Sicilia
Når du er i Cefalu har du et ypperlig utgangspunkt for å undersøke Sicilia nærmere. Øya har et vell av severdigheter å by på, fra alle tidsepoker. Her finnes flere godt bevarte greske templer fra 6-700-tallet før Kristus, flere steder på øya, og i Palermo finner du kanskje noe av det flotteste Sicilia har å by på – duomoen i Monreale – også den bygget av normannere. Her finnes dessuten det fantastiske Museo Archeologico Regionale, som betegnes som Sicilias viktigste museum. Det sier ikke lite. Dersom du er ute etter en kunstopplevelse av de sjeldne, bør du benytte anledningen til å besøke Palermos Palazzo Abatellis og Galleria Regionale di Sicilia, som har en eksepsjonell samling av spansk sengotisk kunst og italiensk renessanse.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Cefalu, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Cefalu er en historisk by med sterke bånd til normannerne – etterkommere av norske vikinger

Cefalu, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Fra Cefalus Rocca er det mulig å se ned på en normannisk katedral

Cefalu, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Den kraftige og festningsliknende vestfasaden til Duomo Santissimo Salvatore di Cefalu i normannisk-romansk stil

Cefalu, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Piazzaen foran Duomo di Cefalu er et samlingssted for både fastboende og feriegjester

Rocca, Cefalu, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Cefalu ser liten ut, under klippen Rocca