GoToGate

Chania

Khania eller Chania er en meget populær feriedestinasjon på Kretas nordvestkyst. Både øst og vest for byen finnes det en rekke mindre ferie- og badebyer. Khania er en meget gammel by, som har eksistert i nesten 4 tusen år. Det meste av severdighetene i Khania finnes i området rundt den venetianske havnen. Her ligger det en rekke restauranter med utendørs servering, og her er det alltid mye folk om kveldene. Denne historiske delen av byen er full av pittoreske smug og smågater. Denne eldste delen av Khania er i stor grad preget av handels- og sjøfartsbyen og stormakten Venezias påvirkning under høymiddelalderen.

Chania og gamlebyen
Et fort fra venetiansk tid finnes fortsatt bevart i Khania. Hvis du beveger deg ut i den ytre delen av havna, på venstre side av havnebassenget, kan du både oppleve fortet og kanskje besøke det fine marinemuseet. Her er det utstilt en stor samling historiske båtmodeller og en rekke gamle gjenstander som har med sjøfarten å gjøre. Husk at Helles er en nasjon med ufattelig lange sjøfartstradisjoner, og at de aller fleste grekere har et forhold til havet. Vegg i vegg med det arkeologiske museet i den tidligere San Francesco-kirken finner du et gammelt overbygd marked, der man selger fersk frukt og grønnsaker i tillegg til lokalproduserte spesialiteter. Over alt i den koselige gamlebyen finner du kafeer, restauranter og barer hvor du kan slå deg ned for en forfriskning.

Chania, Khania, venetiansk havn, Hellas

Du finner både restauranter og rester etter venetianske festningsmurer – også på den andre siden av havna.

Mer om Khania og gamlebyen
Denne delen av gamlebyen med festningen og museet er meget populær, og har masser av smale smug med småbutikker, intime restauranter og barer. Lenger utover i vestlig retning ligger de beste badestrendene. Også den andre siden av havnen er fin. Hvis du beveger gjennom gamlebyen på motsatt side, til høyre når du står innerst i havnebassenget og ser utover, vil du finne en meget trivelig bydel, også her. Langs sjøen her er det noen små antydninger til badestrender, og her ligger restaurantene vegg i vegg. Mange kommer hit for å spise om kvelden. Utsikten er nydelig og prisene lavere enn i den indre venetianske havnen. Også denne delen av byen har smale smug og masse spennende å oppdage. Chania kan by på mange storslåtte herskapshus fra den venetianske perioden. Ha øynene med deg.

Chania, Kreta, Hellas

Chanias havneområde er meget stemningsfullt på kveldstid

Litt om Khanias lange historie
Khania var en kjent by allerede i minoisk tid, og het den gang Kydonia, som for øvrig er omtalt i Homers Odysseen – noe man både var og er stolt av her. Minoisk tid var fra det 27. århundret til midt i det andre årtusenet før vår tidsregning. Minoerne var kjent som et sjøfarende fredelig handelsfolk med en høyt utviklet kultur og en usedvanlig frodig kunst. Du bør absolutt besøke Knossos ved Heraklion, dersom du har mulighet – gjerne også det arkeologiske museet i Heraklion, som regnes som ett av verdens viktigste. Knossos var en palassby, der kongen hadde sin residens. Khania har ellers et utmerket arkeologisk museum, som ligger i havneområdet. Her kan du blant annet se små leirtavler med deres skriftsystem, minoisk Linear A og gresk Linear B. Kreta ble erobret av Mykenerne fra fastlandet rundt 1450 før Kristus, og det minoiske riket opphørte å eksistere.

Linear A fra Kreta, Hellas

Eksempel på Linear A – brikke i brent leire – slike finnes i Chanias arkeologiske museum

Mer om Khanias historie
Den mykenske sivilisasjonen gikk til grunne rundt år 1100 før Kristus, og de såkalt mørke århundrene fulgte, med avfolking og nedgangstider. På 700-tallet opplever Hellas igjen vekst og bedre tider, bystatene oppstår og forløperen til demokratiet prøves ut i Athen og andre byer på fastlandet. Kreta og Chania blir erobret av romerne i år 69, og det østromerske riket Bysants når Romerriket kollapser i år 476. Mellom årene 820 og 961 falt øya i hendene på araberne, men bysantinerne gjenerobret øya. I år 1212 ble Kreta solgt til venetianerne. De neste 400 årene opplevde Khania et kraftig oppsving, til tyrkiske ottomanere erobret øya i år 1661. Kreta og Khania forble tyrkisk til den gresk-tyrkiske krigen i 1923, da øya kom tilbake på greske hender. En dramatisk og omtumlet historie, som du kan oppdage i de historiske lagene Khania består av.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Chanias gamle Janitsjar-moské, Kreta, Hellas

Bygningen med kuppel er Chanias gamle Janitsjarenes moské fra cirka år 1645

Chania, Hellas, Kreta

Mange velger å tilbringe kvelden i den venetianske havnen i Chania

Gamlebyen, Chania, kreta, Hellas

Det er mange fargerike innslag i gamlebyen i Chania

Chania, Kreta, Hellas

Chania – den venetianske festningen med båtmuseet ligger ytterst i havnen

Katedralen Agia Triada, Chania, Kreta

Katedralen Agia Triada ligger ved torget i gamlebyen.

Chania, Kreta, Hellas

I den venetianske havnen i Chania er det livlig på kveldstid