GoToGate

Chinon

Middelalderlandsbyen Chinon ligger om lag en kilometer fra der Vienne, en sideelv, renner ut i Loire. Landsbyen Chinon ligger flott til, nærmest bygget inn i klippen under Château de Chinon, hvor du har en praktfull utsikt over elven og det frodige landskapet for øvrig. Den hyggelige Chinon er definitivt verd et besøk. Middelalderbebyggelsen er meget godt tatt vare på. Vær spesielt oppmerksom på Rue Voltaire med vakre 14-1500-tallshus i bindingsverk, som tidligere var omsluttet av bymuren.

Mer om Chinon
Chinon har flere storslåtte herskapshus og bindingsverkshus både langs den bilfrie hovedgaten med hele tre navn etter hvert som den strekker seg oppover. Først heter hovedgaten en Rue Haute St Maurice, så Rue Voltaire og deretter Rue Jean-Jacques Rousseau. På sin vei passerer hovedgaten Place General du Gaulle, hvor det finnes flere restauranter, barer og kafeer. Rett ved plassen i Rue Voltaire nummer 12 ligger et merkelig vinmuseum, der mekaniske figurer forteller deg det du trenger å vite om vinproduksjon. I Rue Voltaire nummer 44 skal ingen mindre enn Rickard Løvehjerte ha dødd i år 1199! Glem ikke å gå på oppdagelsesferd i sidegatene og -smugene. Her finner du morsomme butikker og flere restauranter. Hvert år i august arrangeres det et middelaldermarked i Chinon, som ikke bare er en fryd for øyet, men som også medfører en masse liv og røre på middelaldersk vis.

Chinon, Loire, Jeanne d'Arc, middelalder, historisk, gamleby, Vest-Frankrike, Frankrike

Middelalderbroen over elven Vienne står i stil med resten av den vakre, historiske byen Chinon

Mer om Chinon og Frankrikes historie
Château de Chinon var fra midt på 1100-tallet et av Plantagenet-dynastiets yndlingssteder. Kong Henry II døde her, som hersker over England og deler av Frankrike. Hans far, grev Geoffrey Plantagenet av Anjou, giftet seg med prinsesse Matilda av England, datter av Henry I. Deres sønn Henry II giftet seg så med Eleanor av Aquitaine i Frankrike og arvet retten til den engelske tronen i år 1154, samtidig som deler av Frankrike fulgte med giftemålet. Dette skulle medføre et 300 års tidvis ulykkelig samliv mellom England og deler av Frankrike, som kulminerte i hundreårskrigen.

Chinon, Loire, Jeanne d'Arc, middelalder, historisk, gamleby, Vest-Frankrike, Frankrike

Chinon med sin flotte middelalderborg på klippen over byen

Chinon og Jeanne d’Arc
Det var angivelig her i Chinon at Jeanne d’Arc i år 1429 gjenkjente dauphinen eller tronarvingen som senere skulle bli kong Charles VII. Jeanne d’Arc var virksom i årene 1429 og 1430 og hadde en viktig rolle i og med at hun med sitt brennende religiøse engasjement bidro til at krigslykken snudde. Hun ble senere dømt til døden i Poitiers og henrettet på torget i Rouen i 30. mai i år 1431 for å ha båret mannsklær.

Chinon og omgivelsene
Noen kilometer lenger opp Loire-elven mot Tours, ligger Solkongens 1400-tallsslott Château d’Ussé, med hvite tårn og spir, rett ved siden av en liten sideelv til Loire, Indre. Slottet var opprinnelig en borg, som ble bygget om til lystslott. Noen kilometer videre oppover langs elven Indre finner du et annet praktslott, Château d’Azay-le-Rideau med omgivelser og hageanlegg som gjør inntrykk. Her er flere restauranter og et hotell.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Chinon, Loire, Jeanne d'Arc, middelalder, historisk, gamleby, Vest-Frankrike, Frankrike

Chinon ligger på begge sider av Vienne, en sidearm til elven Loire

Chinon, Loire, Jeanne d'Arc, middelalder, historisk, gamleby, Vest-Frankrike, Frankrike

Nederst i middelalderbyenChinon, ved Eglise St Maurice

Chinon, Loire, Jeanne d'Arc, middelalder, historisk, gamleby, Vest-Frankrike, Frankrike

Chinon er middelalderbyen hvor Richard Løvehjerte angivelig døde i år 1199