GoToGate

Ferrara

Ferrara er en by i Emilia-Romagna, som for all tid er preget av én eneste familie, som levde for mer enn 700 år siden. Adelsfamilien d’Este tok nemlig kontroll over byen på slutten av 1200-tallet, og beholdt grepet om all virksomhet i byen helt frem til 1598, noe som er bortimot enestående i denne velstående delen av Italia.

Ferrara – en sjeldent godt bevart kulturby
Resultatet er en sterkt befestet by, med storslagen arkitektur i sentrum av den eldste delen av byen. Hele byen er faktisk omringet av en kraftig festningsmur, hele 9 kilometer lang. Castello Estenese er meget godt synlig i byen, der det ruver høyt med sine fire typiske middelaldertårn. Castello er omgitt av vanngrav med nedsenkbar vindelbro. I denne bydelen ligger det for øvrig en rekke kafeer, barer og restauranter. Det er mange bakgater og smug med overbygde bueganger, som skaper en litt fremmedartet atmosfære på kveldstid. Bydelen er svært hyggelig og livlig, både på dagtid og kveld. Ferrara er en universitetsby og på Unescos liste over Verdensarven.

Duomo Ferrara, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Ferraras unike Duomo har handelsboder langs sideskipet

Mer om Ferrara, arkitektur, museer og severdigheter
Et steinkast unna langs Piazza Savonarola, ligger både Palazzo del Comune påbegynt i år 1243 og den merkelige Duomo fra 1100-tallet, med en tredelt fasade der sideskipene markerer samme størrelse som hovedskipet. Fasaden på denne kirken er en lett blanding av romansk og gotisk, med fantastiske relieffer, som fremstiller dommedag. Merk deg det flotte museet Museo della Cattedrale, vis-a-vis Duomo holder til i en avvigslet tidligere kirkebygning, som har flere flotte severdigheter, blant annet et marmorrelieff fra 1100-tallet. Plassen til høyre for katedralen, Piazza Trento e Trieste, med flere utendørs serveringssteder og et yrende folkeliv. I enden av denne plassen ligger Duomos vakre og høye klokketårn, campanilen. Pussig nok er det markedsboder i forlengelsen av Duomos sideskip mot plassen.

Ferrara, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Deler av fasaden til Ferraras romansk-gotiske Duomo skal være hugget av Wiligelmo, kjent for fasaden på Parmas Duomo

Mer om Ferrara museer, kunst og kultur
Palazza Schifanoia ble påbegynt i år 1385 av Este-familien og er i dag et museum, mest kjent for den praktfulle salen Salone Mesi, eller månedenes rom, med fresker av lokale malere, med de enkelte månedene som tema. I et annet palass, dette fra renessansen, Palazzo dei Diamanti, finner du flere samlinger. Et galleri er foreboholdt moderne kunst, et annet er viet Risorgemento, mens juvelen i kronen er renessansesamlingen med verk av Giovanni Bellini og Andrea Mantegna, som oppholdt seg hod Este-familien i lengre tid, sammen med andre storheter som Andrea Mantegna, Vicino da Ferrara, Giovanni Bellini, Leon Battista Alberti, Pisanello, Piero della Francesca, Rogier van der Weyden, Battista Dossi, Dosso Dossi, Cosmé Tura, Francesco del Cossa og Tizian! Disse formet den såkalte Ferrara-skolen, under Este-familiens beskyttende vinger.. I Museo Archeologico kan du se en spennende samling gresk-etruskiske gjenstander fra en handelspost nær Spina i Po-deltaet. Ferrara er en relativt fredelig og lite besøkt by av turister, til tross for at bykjernen inneholder praktfull arkitektur fra flere epoker, ikke minst mange mindre palasser og bygg fra renessansen. Ferrara har flere gamle kirker med svært vakre interiører.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Ferrara, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Panorama over gamlebyen i Ferrara

 Ferrara, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Ferraras merkverdige Duomo med campanile og handelsboder