GoToGate

Fethiye

Fethiye ved Egeerhavskysten i det vestlige Tyrkia ligger vakkert til i en skjermet bukt med Taurusfjellene i bakgrunnen. Fethiye er en by av ganske stor utstrekning, men det finnes ingen høyhus her. Fethiye er kjent for sin flotte marina, som er en av de største i Tyrkia.

Fethiye – en vakker havne- og ferieby
Havneområdet er stort i utstrekning, og omfatter både lystbåthavner og kaiområder for fiskerbåter og en utstikker for lastebåter. I hanen her finnes det mange større tyrkiske seilbåter, men denne idylliske og sjarmerende ferie- og badebyen på den turkise kysten tiltrekker seg også internasjonale havseilere. Nærheten til den greske øyverden gjør også sitt til at mange tar turen innom med båt.

Fethiye, Egeerhavskysten, Tyrkia

Fethiye har en av Tyrkias største og fineste marinaer

Mer om Fethiye, familieopplevelser, bading og soling
Den mange kilometer lange badestranden Calis ligger i den andre enden av Fethiye, på en landtunge som strekker seg på utsiden av den vesle elven som renner ut her. Calis ligger bare ti minutter fra Fethiye med buss, og er familievennlig med både restauranter og kafeer med utendørs servering i hele strandens lengde. De fineste badestrendene i området ligger et stykke utenfor Fethiye. For å komme dit tar du enten en taxibåt fra havnen, eller lokalbussen som kalles dolmus. Den mest kjente stranden i området er en mer enn to kilometer lang landtunge med lys finkornet sand, som ligger utenfor nabobyen Ölüdeniz. Med lokalbuss kommer du dit på en halvtime.

Fethiye, Egeerhavskysten, Tyrkia

Fra Fethiye er det kort vei med båt til den berømte lagunen i Ölüdeniz

Mer om Fethiye
Fethiye er en litt uvant blanding av moderne tyrkisk by og en bade- og ferieby. Nær den travle småbåthavnen finner du en sjarmerende blanding av basarer, konditorier, handlegater og restauranter. I denne delen av Fethiye ligger det mange store og flotte seilbåter på rekke og rad langs bryggene. I havneområdet finnes det mange restauranter, barer og kafeer med uteservering og flott utsikt over bukten. Her finner du også det lille som er igjen av gamlebyen, oppunder fjellskrenten ved siden av det romerske teateret fra antikken. I den gamle bydelens basarkvartal finner du butikker med alt fra spennende interiørartikler, klær og tekstiler til krydder og grønnsaker. I og rundt Fethiye finnes det mange interessante og spesielle historiske severdigheter. I fjellsiden over gamlebyen finnes det eksempelvis ruiner av en tempelridderborg. Adskillig mer spennende er klippegravene lengre opp i fjellsiden, møysommelig hugget ut en gang for om lag 2500 år siden, flere av dem utformet som greske tempelfronter med søyler og tempelgavler eller pedimenter. Fethiye har et meget interessant arkeologisk museum, med enestående gjenstander fra arkeologiske funn.

Fethiye, historie og severdigheter
Sør for Fethiye, i åssiden over koselige Ölüdeniz med de flotte strendene, ligger den forlatte byen Kaya Köyu som en spøkelsesby i det idylliske landskapet. Videre sørøstover langs kysten kommer du til noen av de fineste strendene i hele Tyrkia, nemlig Patara Beach. Her er det ingen hoteller eller bebyggelse, men mange turister kommer hit med båt på dagsturer. Her finner du også restene etter to av antikkens viktigste byer i Lykia, som denne delen av Tyrkia heter fra gammelt av. I den østlige delen av Patara Beach finner du ruinbyen Patara, som for 2500 var den viktigste havnebyen i Lykia. Her er både lykiske og romerske ruiner. Patara Beach er delt i to av elven Xanthos. Et stykke oppover elven finner du restene av en annen oldtidsby, nemlig Xanthos, rett på oversiden av broen, på østsiden av der hovedveien krysser elven. Du rekker fint å se både Xanthos og Patara på en kort dagstur med bil fra Fethiye – ta med dere en picknik-kurv og kos dere på denne fantastiske stranden i samme slengen.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Fethiye, Egeerhavskysten, Tyrkia

Fethiye ligger i grønne og frodige omgivelser

Fethiye, Egeerhavskysten, Tyrkia

Fethiye ligger i grønne og frodige omgivelser

Fethiye, Egeerhavskysten, Tyrkia

Over byen Fethiye ligger det lykiske gravplasser i fjellsiden

Fethiye, Egeerhavskysten, Tyrkia

Fethiyes hjerte er den travle havnen