GoToGate

Funchal

Funchal er hovedstad på Madeira og den eneste byen på øya som egentlig med rette kan kalle seg en by. Funchal kalles gjerne ”Lille Lisboa” på grunn av de bratte brosteinsgatene og den storslagne arkitekturen. Funchal ligger flott til i en skjermet skålformet skråning med bebyggelse som strekker seg helt opp til 800 meters høyde. Mesteparten av bybebyggelsen befinner seg i nærheten av det naturlig dype havneområdet, der Funchal i sin tid ble grunnlagt tidlig på 1420-tallet.

Funchal – en vakker, historisk by
Den historiske delen av Funchal ligger rett ved det moderne havneanlegget, og omfatter en rekke flotte bygninger i karakteristisk stil. Her er hvitpussede murbygninger med kraftig innrammede vindus- og døråpninger i mørk basalt, og balkonger med smijernsarbeider gjengangere, både i renessanse og barokk stil. Funchal er velsignet fri for høyhus, og det finnes mange bilfrie soner i den historiske delen av byen, som kalles Zona Velha (den gamle sonen). Gågaten Avenida Arriaga løper parallelt med havnepromenaden ett kvartal opp i byen. Rundt Jardin Municipal de Funchal og langs denne gågaten finner du flere av de eldste bygningene i Funchal.

Funchal, Madeira, Portugal

Madeiras hovedstad Funchal ligger vakkert til i en åsside ned mot havet

Mer om Funchals historiske bygninger
Mellom gågaten Avenida Arriaga og havnen finner du Palacio de Sao Lourenco fra 1500-tallet, den opprinnelige festningen. Vis-à-vis denne, på hjørnet mot parken, finner du Toyota Showroom, med fasaden dekorert med keramiske fliser fra rundt år 1900 – med motiver fra Madeira. Til venstre i neste kvartal, i retning katedralen Sé, ligger vinhuset Adegas de Sao Francisco fra 1600-tallet – opprinnelig et fransiskanerkloster som produserte vin. Her er det muligheter til å se alt det som tradisjonelt var involvert i Madeira-produksjon. Her kan du også prøvesmake mer enn 150 år gamle årganger. I gatekrysset utenfor står statuen over kaptein Zarco, som annekterte Madeira for Portugal. Neste kvartal er det flotte Palacio do Governo Regional. I enden av gågaten Avenida Arrigara ser du Cathedral Sé, påbegynt i 1485 og ferdig i år 1515, en av de ytterst få bygningene som er bevart fra denne tiden. Eksteriørmessig er katedralen bygget i en enkel gotisk stil, mens interiørene er i både maurisk stil og manuelistisk stil, en portugisisk avart av gotikk.

Zona Vehla, Funchal, Madeira

Fra den historiske delen av Funchal, som kalles Zona Vehla – gamlebyen.

Mer om Funchal og kultur
To kvartaler nedenfor katedralen Sé ligger nok et gammelt bygg, Alfandega Velha, den gamle tollboden fra 1477, som i dag huser Madeiras parlament. To kvartaler ovenfor katedralen finner du en annen viktig og vakker plass, Praca do Municipal, som omkranses av flere gamle og viktige hus. Som de aller fleste gågatene, er plassen vakkert dekorert med steinsettinger i ulike farger. Mellom katedralen og denne plassen er det mye gammel, opprinnelig bebyggelse. Ha øynene med deg høyt og lavt, og du vil bli belønnet. Ved plassen ligger Museu Arte Sacra, som har kirkekunst fra øya, skjenket kirkene gjennom århundrene av rike kjøpmenn som ønsket å sikre sin sjels frelse. Her er religiøse malerier av flamske mesterne fra 1400-tallet, samt skulpturer, håndskrevne og illuminerte bibler, messeklær, sølv- og gullarbeider, og masse annet. Ved den vakre plassen ligger også Funchals rådhus fra 1700-tallet Camera Municipal, og jesuittkirken Igrejo do Colegio fra 1574, eksteriørmessig enkel, men med overdådig utsmykkede interiører. I gatene rundt plassen finner du mye av den opprinnelige bebyggelsen som overlevde jordskjelvet i 1748. En liten vandretur langs Rua da Carreira, Rua do Surdo og Rua das Pretas tar deg rundt det viktigste kvartalet i så måte. På den runden passerer du også Museu Municipal med et populært akvarium, som barna synes er gøy, samt den gamle Sao Pedro-kirken.

Fortaleza de Sao Tiago fra år 1614, Funchal, Madeira

Den gule festningen Fortaleza de Sao Tiago fra år 1614 ligger i havnen til Funchal

Mer om Funchal, museer, kultur og sledefart
Hvis du har lyst til å se mer av det opprinnelige Funchal, anbefaler vi et besøk på det flotte museet Quinta das Cruzez. Dette flotte huset inneholder i dag et museum for dekorativ kunst, og er innredet på klassikk rikmanns vis, med en rekke flotte tapeter, møbler og utsmykninger. Også hagen med gravsteiner og arkeologiske funn er verd et besøk. Vis-à-vis ligger klosteret Convento de Santa Clara, grunnlagt i 1496. Oppdageren av øya, kaptein Zarco, er gravlagt her. Her kan du også se hvordan dekorerte azulejo-fliser ble benyttet til veggdekor på 1600-tallet. Det du ser her er slik det var den gang. Litt lenger opp i åsen, til venstre, ligger den vakre festningen Castel de Pico fra 1600-tallet. Et av Funchals mest besøkte attraksjoner er Monte, som ligger på cirka 600 meters høyde i åssiden. Her ligger den vakre kirken Nossa Senhora do Monte, bygget i 1818 på stedet der det i 1470 ble bygget et kapell. På nedsiden av kirken finner du et ualminnelig vakkert parkanlegg, Monte Palace Tropical Gardens, med sjeldne planter fra hele kloden samlet i et nydelig anlegg med bekker, dammer, fossefall, broer og turstier. Herfra kan du ta deg ned i sentrum i en av de berømte Monte-sledene. Turen tar 10 minutter i en treslede med plass til 2 personer, styrt av to sledeførere som bruker skoene som bremser og styreverktøy. Denne ”sporten” ble oppfunnet i 1850. Et tips fra en av våre lesere: Hvis en tur med sledene ikke frister, kan man ta den andre taubanen som går mellom botanisk hage og Monte. Oppe på Monte kan man rusle en tur i den vakre hagen og deretter ta taubanen ned til Funchal. Den frakter deg helt ned til byen, noe sledene ikke gjør. Mange synes også at sledeturen koster mer enn den smaker.

Monte, Funchal, Madeira

Ta turen opp til Monte i Funchal og bli med en av sledene ned.

Funchal, shopping og opplevelser
I sentrumsgatene vi har så langt har beskrevet, finnes det flere shoppingmuligheter. I gågaten Avenida Arriaga helt nederst ved havnen finner du Marina Shopping, det største senteret i denne delen av Funchal. Videre oppover gågaten, i retning katedralen, ligger det to andre shoppingsentre, det lille, men eksklusive Galerias de São Lourenço på høyre hånd, og noen få skritt lenger opp, vis-à-vis parken, ligger Arcadas de São Francisco, på høyre hånd. Funchal har ellers et helt enestående marked, der fersk fisk, grønnsaker, frukt, blomster og håndarbeider tilbys. Mercado dos Lavradores består av tre etasjer rundt e åpen patio, der det mildt sagt yrer av liv og ivrige selgere. Her tilbys smaksprøver av alt mulig innen Madeiras primærnæringer. I den kjølige kjelleren er marmorbordene dekket av alt fra tunfisk og sverdfisk til ål og for oss fremmede fisketyper av alle slag. Her er det moro å se på folkelivet, og handle litt.

Funchal, Madeira, Portugal

Funchal på Madeira er kjent for sine flotte fruktmarkeder

Mer om Funchal og markeder
På fredager settes det opp markedsboder i gatene rundt Mercado’et, og da er aktiviteten her stor. Vi er fremdeles i Zona Velha i den historiske delen av byen, og her finnes det gågater og smale smug blant gammel bebyggelse, med kafeer, butikker, barer, restauranter og alt mulig rart. Mercado dos Lavradores ligger få kvartaler øst for katedralen Sé, cirka 5-7 minutters gange. Det er gågater og bilfrie soner hele veien mellom katedralen og markedet, og du passerer via broer to små ”kanaler”, som gir plass for de to av de små elvene som renner gjennom byen, fra fjellene. En tredje liten elv munner ut i havnen. Disse elveleiene er sjarmerende og frodige innslag i bybildet, med masse vegetasjon og blomster plantet langsetter kanalmurene. Funchal innbyr til spaserturer i bakgater og smug, hvor det er sjarmerende bebyggelse og artige butikker å oppdage.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Monte, Funchal, Madeira

Hvorfor ikke ta taubanen opp til Monte og kjøre ned til Funchal igjen med kjelke?

Funchal, katedral Sé, Madeira

Fra gamlebyen i Funchal med katedralens tårn i bakgrunnen

Catedral Sé i Funchal, med gotisk fasade. Foto: Ville Koistinen/Wikipedia

Funchal, Madeira

Du finner flere kafeer og restauranter med utendørs servering i den trivelige gamlebyen i Funchal

Praca do Municipio, Funchal, Madeira

Fra Praca do Municipio i sentrum av gamlebyen i Funchal

Fortaleza de Sao Tiago innholder et museum, Funchal, Madeira

Funchals Fortaleza de Sao Tiago innholder et museum for samtidskunst og en restaurant

Nossa Senhora do Monte ligger høyt over byen Funchal , Madeira, Portugal

Nossa Senhora do Monte ligger høyt over byen Funchal

Jardim Botanicos, Funchal, Madeira, Portugal

Funchals flotte park Jardim Botanicos er verd et besøk

Funchal, Madeira, Portugal

Panorama over gamlebyen i Funchal