GoToGate

Garda-sjøen

Gardasjøen er et meget populært ferieområde, på grunn av billedskjønne omgivelser og vakre historiske bymiljøer rundt hele sjøen. Gardasjøen – eller Lago di Garda – som denne vakre innsjøen ved foten av Alpene heter, er den største av sjøene i Nord-Italia. Gardasjøen er også den av sjøene som ligger lengst øst.

Mer om Gardasjøen
Lago di Garda har navn etter den eldste byen, Garda, som ligger på østsiden av sjøen. Gardasjøen er lang og smal, og strekker seg i retningen nord-syd i 50 kilometer, helt oppunder Alpene. Den sørlige enden av sjøen ligger midt mellom byene Brescia og Verona, hvor landskapet er relativt flatt. Lenger nord i Gardasjøen er det høye fjell på begge sider. Det er kun cirka 25 kilometers avstand fra de nærmeste storbyene i sør, Brescia og Verona. Det går passasjerferge mellom de aller fleste byene rundt sjøen og bilferge mellom Maderno i vest til Torri del Benaco på østsiden av sjøen, som er cirka 20 kilometer bred. Gardasjøen grenser ellers til tre regioner, Trentino i nord, Lombardia i vest og sør og Veneto i øst og sør.

En kort presentasjon av byene rundt Lago di Garda:

Garda
Garda er en liten, malerisk by på østsiden av Gardasjøen med cirka 4 tusen innbyggere. Garda ligger vakker til ved Lago di Garda mellom to høye klipper, og er omgitt av frodig vegetasjon, som bidrar til å forskjønne byen. Garda har en sjarmerende gamleby med typisk middelalder-grunnplan, med smale smug, bueganger, brostein og bebyggelse fra 12-1300-tallet. I sentrum av Garda, ved havnen finner du byens piazza, en vakker sjøpromenade og en liten havn.

Gardasjøen, Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Garda ligger på østsiden av Gardasjøen og er en av de eldste byene i området.

Mer om byen Garda
I det lille havneområdet i Garda finner du det storslåtte Palazzo dei Capitani i venetiansk-gotisk stil på nordsiden, omgitt av murer og bygd i overgangen fra 1300 til 1400-tallet. Havneområdet har en liten molo med havn for fritids- og fiskebåter, og har fergeanløp av en passasjerferge. På piazzaen ved havnen ligger det flere restauranter med utendørs servering. Her samles folk om kveldene for å spise og kose seg. Merk deg at den fine sjøpromenaden strekker seg sørover, helt til nabobyen Bardolino. På sørsiden av Garda ligger klippen Rocca di Garda, som ruver cirka 280 meter i været. Nord for Garda er det fjell på mer enn 400 meters høyde. At vesle Garda er idyllisk og malerisk, er ingen overdrivelse. Garda har dessuten dette udefinerbare, som bare ordentlig gamle byer har. Byens historiske bebyggelse står slik den har gjort i flere hundre år, med murhus i pastellfarger. Bruk øynene høyt og lavt, og du blir belønnet. På nordsiden av byen finner du Punta San Vigolo, et utsiktspunkt ytterst på en odde som gir et flott utsyn over Gardasjøen i alle retninger.

Litt om Garda og historie
Garda har en fantastisk beliggenhet, omgitt av vakker natur og fjell. Gjennom historien har da også Garda vært et attraktivt sted for rekreasjon. Romerne bygde sine villaer her, og på slutten av 400-tallet bygde den tyske herskeren over Romerriket mellom år 493-526, Theodorik, en festning på toppen av klippen Rocca di Garda, som venetianerne dessverre ødela på 1500-tallet. Venetianerne begynte å interessere seg for området på 1300-tallet og hadde i år 1405 tatt makten her. Garda tilhører Veneto-regionen.

Bardolino, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Bardolino har et livlig havneområde, med et tårn fra middelalderen, som en gang var en del av bymurene rundt hele byens historiske sentrum.

Bardolino
Bardolino er nærmeste naboby til den vesle byen Garda, som Lago di Garda er oppkalt etter. Bardolini er en av Gardasjøens mest kjente feriebyer, ikke minst på grunn av vindruene herfra, ved samme navn. Bardolino har en vakker middelalderbebyggelse som ligger langs en håndfull gater som går parallelt ned mot sjøen og havneområdet. Ved havnen står et vakttårn, som en gang var en del av kraftige bymurer. Du kan se restene av bymuren flere steder i den sjarmerende gamlebyen. Havneområdet er svært idyllisk.

San Severo, Bardolino, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Bardolinos San Severo fra 900-1000-tallet ligger ved gamleveien øst for sjøen, og har vakre fresker innvendig fra 1300-tallets Giotto-skole

Mer om Bardolino
Bardolino ligger tre kilometer sør for nabobyen Garda, og har vært bebodd siden uminnelige tider. Menneskene her har levd av jordbruk og fiske, og har dyrket oliven og vindruer siden lenge før vår tidsregning begynner. Her finnes også rester av bygninger fra romertiden. Bardolino har en meget gammel kirke i romansk stil, San Severo, kanskje bygd så tidlig som på 900-tallet, hvor du fremdeles kan se fresker fra middelalderen. Denne kirken finner du øverst i den historiske bydelen, ved gamleveien rundt Gardasjøen. En annen nyere kirke fra 1800-tallet, San Niccolo, ligger ved byens samlingsplass Piazza Malteotti, hvor folk samles om kveldene for å treffes og spise på en av byens restauranter med utendørs servering. Bardolinos smale gater, som strekker seg i rett vinkel ned mot havnen, er forbundet med passasjer og bueganger på tvers av byen. I gamlebyen finner du en rekke vakre bymiljøer, hvor bebyggelsen omhyggelig er tatt vare på, slik den har stått i 7-800 år. Nyt det.

Bardolino, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Det roer seg ut på ettermiddagen i Bardolino, før folk skal ut å spise om kvelden.

Litt om Bardolinos historie
I likhet med nabobyen Garda ble Bardolino etter Romerrikets kollaps i år 476 snart erobret av den germanske kongen Theodoric. Senere i middelalderen, fra midt på 1200-tallet ble byen underlagt Scaglieri-familien i Verona, som hersket her i cirka 125 år. Mesteparten av den middelalder-bebyggelsen du ser i Bardolino i dag, stammer fra denne tiden, bymurene og borgen inkludert. I år 1405 ble området erobret av venetianere, som forble her til slutten av 1700-tallet, da franske og østeriske makthavere i perioder styrte frem til Veneto ble innlemmet i Italia og i 1870 ble en del av det nye kongedømmet med Vittorio Emanuele på tronen.

Litt om Bardolino-vinen
Vinmarkene til Bardolino dekker åskammene bak Gardasjøen ned mot Affi og motorveien mellom Verona-Bolzano. Det finnes en rekke viner som er underlagt DOC-området Bardolini (Denominazione di Origine Controllata), som grenser mot det velkjente Valpolicella nær Verona. Det er fullt mulig å ta en liten rundtur langs vinruten La Strada del Vino Bardolino, og besøke vinmuseet, som er drevet i regi av Zeni-familien i landlige omgivelser sørøst for Bardolino. Museet er åpent i sommerhalvåret. Les mer om det på denne linken. Bardolino tilhører Veneto-regionen.

Lazise, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Noe mer idyllisk enn Lazises havneområde er det vanskelig å tenke seg.

Lazise
Lazise ligger om lag en halv mil sør for Bardolino og er en av Gardasjøens virkelige perler. Lazise er, i likhet med de andre byene rundt Garda-sjøen, orientert rundt et gammelt havneområde med middelalder-bebyggelse og borgmurer. Havnen strekker seg inn i gamlebyen, til den vakre, åpne plassen Piazza Vittorio Emanuele, som er byens samlingsplass.

Mer om Lazise
Havnen har tradisjonelt vært sentrum for mange av byens aktiviteter, som både fiske og handel, og plassen rundt havnebassenget er livlig. Hit til Piazza Vittorio Emanuele kommer folk for å spise lunsj og middag på en av de mange restaurantene med utendørs servering. Denne plassen er vakkert steinlagt i tofarget mønster, og fortsetter i retning nord som en bred sjøpromenade.

Lazise, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Typisk gateparti fra middelalderen i gamlebyen i Lazise, med malerstige fra senrenessansen

Sør for havnen kan du se den gamle middelalderborgen, bygd av Scaglieri-familien fra Verona, som fra midt på 1200-tallet hensynsløst hersket over området frem til overgangen 1300-1400-tallet, da venetianerne tok makten. Havneområdet i Lazise er meget spesielt og pittoresk med gammel bebyggelse helt ned til vannet, rundt det smale bassenget som går inn i gamlebyen. Hele gamlebyen er omgitt av bymurer fra middelalderen. For å komme inn i Lazises historiske bydel må du passere en av de imponerende byportene.

Lazise, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Det er kraftige bymurer fra middelalderen rundt mesteparten av gamlebyen i Lazise

Litt om Lazises historie
Lazise var en gang en romersk landsby med hus som sto på påler i vannet utenfor havnen, som man fanget fisk i stimer fra. Fra 888 til år 961 var Lazise en fri by, kun underlagt kongen Berenenger II og hans sønn, uten føydalt styre. I år 961 kom tyske tropper og senere i år 983 ga keiser Otto I byen rett til å bygge egne festningsverk. Lazises vakre middelalder-kirke, St Nicolo ved den vesle havnen, er fra omkring 1000-tallet, og har fresker etter Giotto-skolen fra 1300-tallets første del. Dagens middelalderbebyggelse er i hovedsak fra Scaglieri-tiden fra cirka 1260 til århundreskiftet 13-1400-hundre, da venetianerne overtok makten her. Lazise tilhører Veneto-regionen. I 1405 kom Lazise under venetiansk styre. Tollhuset er fra 1500-tallet, og ble bygd for å kontrollere handelen langs og på tvers av sjøen, som (også) den gang grenset til forskjellige regioner, som den gang var underlagt forskjellige makthavere.

Malcesine
Malcesine er kanskje den byen ved Gardasjøen som har den mest dramatiske beliggenheten. Dette på grunn av middelalderborgen, som ble anlagt på klippen Rocca i sentrum av byen. Det historiske senteret rett nedenfor er full av sjarmerende smågater, smug og passasjer. Her finner du butikker, små plasser med serveringssteder og omgivelser som er til å bli betatt av.

Malcesine, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Malcesine har en dramatisk beliggenhet ved foten av 1800 meter høye fjell.

Mer om Malcesine
Malcesine har rundt 3.600 innbyggere og ligger ganske langt nord i Gardasjøen, på østsiden. Gamlebyen i Malcesine har en typisk grunnplan for middelalderen, med smale smug, passasjer og bueganger på kryss og tvers. Flere byporter er bevart, både ved sjøen og lenger opp i byen. Det kan se ut som om selve bebyggelsen i ytterkant av den historiske bykjernen fungerte som bymur. Hele gamlebyen er bilfri, og det er trivelig med flotte historiske omgivelser, som i det store og hele har forblitt uforandret gjennom 7-800 år. På den andre siden av festningen finner du en smal, men fin badestrand med småstein, som er populær på varme sommerdager. Scagliari-borgen er åpen for publikum, og erklært som verneverdig.

Litt om Malcesine og historien
Malcesine ligger ved foten av 1.800 meter høy fjellrygg, noe som ikke akkurat gjør beliggenheten mindre dramatisk. Malcesines beliggenhet har også historisk vært strategisk viktig. Den gamle veien på østsiden av Gardasjøen passerte (nødvendigvis) her, og i tidligere tider betød det muligheter for å ilegge handelsfolk toll og avgifter på varer som ble fraktet både til vanns og lands. Byen var derfor viktig i middelalderen, og ble bygd på en måte som gjør den lett å forsvare.

Malcesine - middelealder, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Malcesine – middelealder, middelalder og atter middelalder

Mer om Malcesine og historien
Det er nylig gjort spennende arkeologiske funn i festningen på klippen Rocca. Det ble bygd forsvarsverk her tidligere, noe som egentlig ikke er rart, beliggenheten tatt i betraktning. Både lombardiske og frankiske herskere byget festningsverk.  Etter romertiden ble området underlagt den germanske kongen Theodorik, senere lombardiere på 600-tallet og frankere sent på 700-tallet. I de følgende århundrene kjempet keidere og paver om herredømmet over området. Festningen ble bygd av Scagliari-familien fra Verona som kom til makten her i år 1277, og som regjerte nokså hensynsløst sett med dagens øyne. En flott festning bygde de imidlertid – og ikke bare her. Spor etter Scagliari-familien ser du flere steder rundt Gardasjøen, både i Lazise og Sirmione. Deres tid var ute i år 1378, og kort tid etter kom venetianerne. I år 1405 hadde de erobret hele området. De hadde makten til 1797, da østerrikske og etter hvert franske styrker erobret området. Malcesine tilhører Veneto-regionen.

Malcesines tidlige historie
Det er funnet også spor etter etruskiske bosetninger og graver i området. Etruskerne var et oldtidsfolk som kan dokumenteres fra cirka år 900 før Kristus til cirka år 45 før Kristus, da de ble assimilert i Romerriket. Deres område i Italia var Toscana (og noe av Emilia-Romagna), hvor deres 12 byer regjerte som uavhengige bystater. Romerne kom til området her i det første århundret før Kristus.

Riva del Garda
Riva del Garda er kanskje den mest kjente byen ved Gardasjøen. Riva del Garda ligger ved foten av fjellet Monte Rocchetta som er mer enn 1.500 meter høyt, og kan by på et historisk senter fra middelalderen med en festning, Rocca di Riva fra 1100-tallet, omgitt av vanngraver. Byens landemerke er et kraftig, 34 meter høyt klokketårn fra år 1200, som ruver helt nederst i havnen.

Riva del Garda, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Riva del Gardas nærmeste nabo er 1.500 meter høye Monte Rocchetta.

Mer om Riva di Garda
Det trivelige havneområdet består av en åpen plass, Piazza Catena, som vender ut mot sjøen, omgitt av gamle bygninger med arkader, hvor du finner butikker, kafeer og restauranter med utendørs servering. Riva del Garda består av et kompakt, lite historisk sentrum som strekker seg ned mot havnen. Her er byplanen typisk middelaldersk, med smale smug, passasjer og bueganger. To av de gamle byportene står fremdeles, Porta San Marco fra 900-tallet og den senere, gotiske Porta San Michele fra slutten av 1200-tallet. Flere steder i byen kan du se rester av bymurer fra 1200-tallet. Det finnes flere gater og plasser i gamlebyen med uterestauranter.

Litt om severdigheter i Rivas historiske bydel
Riva del Garda har flere kjente middelalderbygninger i sin historiske bydel. Festningen Rocca i havneområdet sto ferdig i år 1124, med vanngraver rundt på middelalder-maner. I dag er Rocca åpent for publikum, og det arrangeres konserter her, i svært stemningsfulle omgivelser. I gamlebyen finnes det en kirke i barokk stil, Chiesa Inviolata, fra 1600-tallet. Rundt plassen Piazza Tre Novembre kan du se bygninger i lombardisk-ventiansk stil, etter Scagliari-familiens hensynsløse styre fra cirka 1260 til 1278 – blant andre står Palazzo Pretorio, som ble fullført rett før venetianerne jaget Scagliari-familien ut av området og tilbake til Verona der de kom fra. I loggiaen her kan du se våpenskjold fra flere tidsepoker, fra romertid til 1700-tallet, og på fasaden er det en freske malt i første del av 1500-tallet.

Litt mer om severdigheter i Rivas historiske bydel
Nabobygningen til Palazzo Pretoria er rådhuset, som sist ble ombygd i perioden mellom år 1475 og 1482. Rett ved ligger Piazza San Rocco, hvor du er omgitt av middelalder og deler av den eldste bymuren, sammen med kirken Chiesa San Rocco e Vigilio, som er fra middelalderen, kanskje opprinnelig så tidlig som 1000-tallet. Rundt plassene Piazza Catena, Piazza C. Battisti og Piazza Garibaldi kan du også se mye flott bebyggelse fra middelalderen. Venetianerne bygde også Bastion, et festningsverk oppe i fjellsiden, på 1500-tallet for å ha oversikt over både sjøen og sletten nordover. Her oppe har du en utsikt, som selv etter norske begreper er grandios.

Rocca, Riva del Garda, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Den vesle broen over vanngraven til festningen Rocca fra 1124, som ligger i havneområdet i Riva del Garda.

Enda litt mer Riva di Garda
Riva del Gard har mer enn 15 tusen innbyggere og er ganske stor i utstrekning, og har moderne bydeler ovenfor gamlebyen. Riva di Garda ligger helt nord-vest i Gardasjøen, med flate sletter et par kilometer nordover mot Alpene. Det mer enn 1500 meter høye Monte Rocchetta som rager over byen i vest. En drøy kilometer østover finner du byen Nago-Torbole, og innerst på den fruktbare sletten ligger byen Arco ved foten av Alpene. Turisme er en viktig næringsvei i Riva di Garda. Det høyeste fjellet du kan se fra Riva heter Monte Brione og er 2.218 meter høyt. Mange kommer til området for å vandre i fjellene. Fra byen Malcesine, noen kilometer sørover på østsiden av innsjøen, går det taubane opp i fjellene.

Litt om Riva di Gardas historie
Riva har vært bebodd før romertiden, og delte skjebne med de fleste andre byene rundt Gardasjøen da Romerriket kollapset i år 476. Den germanske kongen Theodoric tok makten, og senere kom langobardene, etter dem frankere i år 774. Rundt år 1270 tok den fryktede Scagliari-familien fra nærliggende Verona makten. De ble i området drøye hundre år, til den mektige bystaten Venezia endelig tok makten i år 1405, som de beholdt til år 1797, da østerrikere og franskmenn herjet Nord-Italia. Italia ble samlet som kongerike under Vittorio Emanuele i år 1870. Riva del Garda tilhører regionen Trentino, som strekker seg nord-østover.

Riva Speedboats – sjøens juveler (og en misforståelse mindre)
Mange tror at det var i Riva del Garda at den berømte speedbåten Riva ble bygd, men det stemmer ikke. Navnet Riva stammer fra mannen som startet båtbyggingen. Han het Pietro Riva, var snekker og kom fra Lago di Como til Lago d’Iseo i år 1842 for å hjelpe fiskerne der å bygge nye båter, etter at hele fiskebåtflåten der var knust i en voldsom storm. Han lyktes, hans sønn Ernesto lyktes, hans sønnesønn Serafino lyktes, og hans sønnesønns sønn Carlo rendyrket speedbåtene og lyktes enda bedre. Les mer på denne linken:
www.riva-yacht.com/visitors/index.php?page=corporate&mod=storia&lang=en

Sirmione
Første gang du ankommer Sirmione, så får du vanskeligheter med å tro dine egne øyne. På en smal landtunge som stikker ut i Gardasjøen fra sør, ligger en idyllisk gamleby med en festning som ser ut som den er fra middelalderen. Er det sant det du ser, eller er festningen bare en kulisse for å trekke til seg turister?

Sirmione, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Sirmione ser ut som om byen er klippet rett ut av middelalderen – hvilket jo i stor grad er helt korrekt.

Mer om Sirmione
Festningen i Sirmione er sann. Og ikke bare det; festningen var i middelalderen blodig alvor, oppført av den mektige og hensynsløse Scagliari-familien fra Verona, som tok makten over området i 1260-70-årene og regjerte med hard hånd. Les mer om Sirmiones historie i eget avsnitt nedenfor. Sirmione er et av de mest populære feriestedene ved Gardasjøen, eller Lago di Garda, som den heter på italiensk. Sirmione er en godt bevart by med en gamleby som i stor grad har bebyggelse og byplan fra 12-1400-tallet. I gamlebyen finner du en sentral plass, blant smale smug, bueganger og passasjer – Piazza Castello – rett utenfor den vesle broen, hvor du også finner festningen. Sirmione ligger nemlig på en øy, få meter fra fastlandet. Rett etter Piazza Castello finner du Piazza Carducci på venstre hånd, med et titalls restauranter med utendørs servering.

Mer om gamlebyen i Sirmione
Sirmiones gamleby er bilfri. Over alt i den vakre, historiske middelalder-byen Sirmione finner du restauranter og kafeer med utendørs servering, både på gamlebyens små plasser og langs smugene og gatene. Sirmione har beholdt mye av sin typiske grunnplan fra middelalderen. Her har det vokst frem bebyggelse ut til alle kanter mot sjøen. Den historiske gamlebyen har i hovedsak smug som går på tvers av odden den ligger på, for at angripere skulle møte hindre, og være lettere å gjøre kål på, som man sa i hine hårde dage. Resultatet er en idyllisk bykjerne med smug på kryss og tvers, med bebyggelse som stort sett er 7-800 år gammel. Man endrer ikke på ting, sånn uten videre i Italia.

Sirmione, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

En titt utover fra festningen i Sirmione. Foto: © Brescia Turismo

Enda litt mer om vakre, gamle Sirmione
I gamlebyens smug vil du i tillegg til butikker av alle slag og serveringssteder, finne en mengde turister. Det ligger flere hyggelige piazzaer på tvers, utover odden, hvor du kan kose deg med mat og drikke. Restaurantene har bygd plattinger ut i sjøen på vestsiden av gamlebyen, for å få plass til flere gjester. Vi anbefaler at du prøver å unngå å komme hit i august, som er fellesferien her nede. I juni-juli er det også mye folk her, men det må man regne med på et såpass spektakulært sted som Sirmione. Merk at klimaet i april-mai og september – tidlig oktober passer oss nordboere godt, med cirka 20-23 graders varme.

Sirmiones middelalderkirker
I sentrum av Sirmione finner du for øvrig en kirke med røtter helt tilbake fra 700-tallet, nemlig San Pietro in Mavino. Kirken fikk tilført klokketårn i år 1070, og ble noe ombygd på 1200-tallet. Da ble også interiøret i kirken dekorert, blant annet ble det malt fresker. En annen, større kirke fra 1400-tallet, Santa Maggiore, kan også by på vakre interiører, i tillegg til en tidstypisk konstruksjon. Inne i denne kirken finner du også fresker og dekorasjoner, blant annet en statue i tre fra 1400-tallet, av Santa Maria di Neve. Besøk gjerne kirkene, men husk at de er viktige religiøse bygninger for den troende befolkningen her. Vær lavmælt og vis respekt.

Suirmione, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Sirmione – folk samles om kveldene på byens piazza’er for å spise og kose seg sammen

Litt om Sirmiones historie
Sirmione har vært bebodd i flere tusen år. Den lange, smale odden som byen ligger på, har gitt en fin strategisk beliggenhet, som har vært lett å forsvare mot fiender, i alle tider. Ytterst på odden finner du rester en villa, bygd av poeten Catullus, som levde i perioden år 85 – 45 før vår tidsregning, samtidig som Cæsar. Som mange oldtidsfolk, var romerne opptatt av beliggenhet, både for sine feriehus og for sine religiøse bygninger. Romerne var de første som bygde forsvarsverk her. Etter romertidens slutt i år 476, kom germanerne med kongen Odovaker. Senere kom langobardene, som også bygde en festning her på 6-700-tallet, og grunnla en kirke. Etter dem, i år 774 kom frankere, og på 1200-tallet den fryktede Scagliari-familien fra nærliggende Verona. De ble i området drøye hundre år, til den mektige bystaten Venezia endelig tok makten i år 1405. Scagliari-familien bygde festningen her, i en ganske spesiell utgave – som du vil se omgir festningsmurene et havnebasseng. Dette er svært uvanlig. Du kan se Scagliari-festninger også i andre byer rundt Gardasjøen, som Malcesine og Lazise. Venezia beholdt for øvrig makten helt til år 1797, da østerrikere og franskmenn herjet rundt i Nord-Italia. Italia ble samlet som kongerike under Vittorio Emanuele i år 1870. Sirmione tilhører regionen Lombardia.

Besøk gjerne Sirmione som en del av en tur rundt Gardasjøen – men du bør påregne minimum 5 overnattinger på turen, slik at du slipper stress. Andre byer som anbefales på en slik rundtur, er Malcesine, Riva del Garda, Lazise, Bardolino og Garda.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Den gamle byen Garda ligger på østsiden av den vakre Gardasjøen

Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Den vesle byen Garda ligger mellom to klippeformasjoner

Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Garda har et historisk sentrum med bebyggelse fra middelalderen

Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Lago di Garda er en av verdens vakreste innsjøer

Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Terrenget rundt Gardasjøen er stedvis mildt sagt kupert

Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

En sjøpromenade gjør at du kan spasere fra Garda til Bardolino

Bardolino, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Bardolino er en vinby som ligger 2-3 kilometer sør for byen Garda

Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Bardolino, Bardolinos gamle tårn i havnen var en del av bymuren i middelalderen

Bardolino, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Det tynnes ut i sentrum i Bardolino på ettermiddagen

Bardolino, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Denne vakre herskapsvillaen fra venetiansk tid på 1400-tallet, ligger rett ved havnen i Bardolino

Marked, bardolino, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

På faste dager i uka arrangeres det marked i Bardolino

Bardolinos kirke San Severo, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Bardolinos kirke San Severo fra 900-1000-talllet har vakre fresker innvendig fra 1300-tallets Giotto-skole.

Lazise, St Nicolo, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Den vakre middelalder-kirken i Lazise, St Nicolo, er fra omkring 1000-tallet

Lazise, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Havneområdet i vakre Lazise er meget livlig på kveldstid, når feriefolket og byens fastboende kommer for å treffes og spise og kose seg sammen.

Lazise, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Fredfullt ved havneområdet i pittoreske Lazise ved Gardasjøen

Lazise, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Lazises sjøpromenade fortsetter nordover fra Piazza Vittorio Emanuele

Lazise Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Havneområdet i Lazise ligger godt skjermet for vind og vær

Malcesine, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Scagliari-familien fra Verona var hensynsløse herskere, som styrte Malcesine i deler av middelalderen, fra år 1277 til år 1378.

Malcesine, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Malcesine har en viktig og travel havn, som alle byene rundt Gardasjøen

Malcesine, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Malcesine har en eventyrlig vakker beliggenhet ved Gardasjøen

Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Fra Malcesine går det taubane opp i fjellet

Malcesine, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Malcesines kirke ligger på en høyde over byen

Malcesine, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Det er livlig i havneområdet i Malcesine på kveldene

Malcesine, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Malcesine har en flott festning og tett bebyggelse mot Gardasjøen.

Malcesine, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Malcesine har flere restauranter i havneområdet med praktfull utsikt over Gardasjøen

Riva del Garda, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Også Riva del Garda kan by på solide doser middelalder

Riva del Garda, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Det flotte havneområdet i Riva del Garda er dominert av det 34 meter høye Torre Apponale fra år 1200

Riva del Garda, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Riva del Garda sett fra festningsverket Bastione i fjellsiden til Monte Rocchetta

Riva del Garda, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Riva del Garda – langs havneområdet ligger serveringsstedene vegg i vegg, med en nydelig utsikt sørover Gardasjøen

Riva del Garda, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Havneområdet er samlingsstedet også i Riva del grada

 Torre Orologio, Riva del Garda, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Torre Orologio ruver i havneområdet i Riva

Riva del Grada, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

En klassisk Riva, bygget av familien Riva fra Lago di Como, som bosatte seg ved ved Lago d’Iseo – fotografert i Portofino. Say no more.

Sirmione, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Du tror ikke helt dine egne øyne første gang du kommer til Sirmione

Sirmione, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Middelalderborgen i Sirmione omfatter også et havnebasseng

Sirmione, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Landtungen som Sirmione ligger på er lang og smal

Sirmione, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Sirmione – den gamle byen på odden, fra fugleperspektiv. Foto: © Brescia Turismo

Sirmione, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Det er alltid hyggelig å tilbringe kveldene på en av Sirmiones fine piazzaer.

Sirmione, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Sirmione er mildt sagt pittoresk, uansett hvor du befinner deg

Sirmione, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

I Scaglieriborgen i Sirmione kunne det gå hard for seg i middelalderen

Catullo villa, Sirmione, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Sirmione – ytterst på landtungen finner du rester etter romeren Catullus’ villa fra det første århundret før vår tidsregning

Sirmione, Gardasjøen, Lago di Garda, Lombardia, Trentino, Nord-Italia, Italia

Sirmione – det er dimensjoner over Catullus’ villa fra romertiden. Foto: © Brescia Turismo