GoToGate

Garfagnana

Garfagnana er et fjellrikt område nord for den vakre byen Lucca. Fjellmassivet ligger øst for Serchiodalen som går følger elven ved samme navn helt opp i høyfjellet. Området er svært vakkert og her finner du gamle middelalderlandsbyer spredt rundt på høydragene, mange av dem fraflyttingstruet. Langs elven ligger vakre og severdige småbyer som Bagni di Lucca, Barga, Castelnuovo di Garfagnana, og jo lengre opp i fjellene du kommer desto midre blir landsbyene – men ikke når det gjelder sjarm.

Litt om naturen og terrenget i Garfagnana
Det ville, frie og frodige terrenget på begge sider av dalen er som skapt for fotturer, klatring og utfoldelse. Det høyeste fjellet heter Monte Pisanino, som ligger øst for dalen og elven, og rager 1945 meter i høyden. Vest for dalen ligger naturparken Parco Naturale delle Alpi Apuane. Flere av landsbyene i området var viktige og befestede ”borgoer” i middelalderen. I det store og hele er det mye middelalder å se i Garfagnana og området rundt. Castelnuovo di Garfagnana er det beste utgangspunktet for aktiviteter av alle slag. Informasjon og utflukter arrangeres av Cooperativa Garfagnana Vacanze. Her ligger også middelalderfestningen Rocca, som i dag huser byens rådhus. Garfagnana er et stykke Italia som kan gi deg helt unike opplevelser i et litt utypisk landskap, men med umiskjennelig italiensk preg. Det er for øvrig mulig å kjøre videre mot Genova via et fjellpass som leder over i en dal som munner ut ved byen Aulla.

Garfagnana. Toscana, Midt-Italia, Italia

Garfagnana – Ponte della Maddalena over elven Serchio kalles også djevelens bro

Mer om Garfagnana og byen Barga
Barga er en liten by som ligger omtrent midtveis i dalen, som går for å være den vakre og mest pittoreske i området. Barga er omgitt av en bymur, det er brostein i gatene, og på byens øverste punkt ligger det en nydelig kirke i romansk stil, som du kan se i mils omkrets. Herfra er det utsikt til de hvite fjelltoppene i Alpi Alpuane. Bargas Duomo er fra 1000-tallet i romansk stil med utskjæringer av ville dyr og riddere i rustning på ytterveggene. Over den vesle nordportalen er det hugget en frise som skildrer nattverden. Inne i kirken står en diger treskulptur fra 1100-tallet av San Cristofano, som kirken er viet til. Det vakre, originale interiøret omfatter også en forgylt baldakin voktet av to engler, keramikkglaserte engler utformet av Lucca della Robbia. Den kunstferdige fem meter høye prekestolen i marmor fra 1200-tallet gjør også inntrykk. Kurbadbyen Bagni di Lucca kan du lese mer om under egen artikkel på denne websiden, hvor også den vakre 1100-tallsbroen Ponte della Maddelena, eller Ponte de Diabolo befinner seg – et par kilometer nedenfor.

Garfagnana, Toscana, Midt-Italia, Italia

Byen Barga ligger høyt i landskapet

Flere byer i Garfagnana og Parco Naturale delle Alpe Apuane
San Pellegrino in Alpe er en fin liten by med et flott Museo Etnografico. Herfra kan du også besøke naturparken Parco dell’Orecchiella og Orto Botanico Pania di Corfino med en stor samling sjeldne alpeplanter. I Parco Naturale delle Alpe Apuane finnes det mange små, men spennende severdigheter. Ved Monte Pisanino ligger innsjøen Lago di Vagli, som ble oppdemmet for å forsyne dalens innbyggere med strøm. Under vannflaten ligger en hel landsby, Vagli di Sotto og Vagli di Sopra, begge bestående av gamle steinhus fra mange århundrer tilbake. Hvert tiende år tømmes dammen for vedlikeholdsarbeider, noe som er et spektakulært syn. Mange av de eksisterende landsbyene i fjellene er bygget opp rundt middelalderborger og svært gamle. I Coreglia Antelminelli, Bargas naboby, ligger et spesielt museum, som dokumenterer produksjonen av gipsfigurer som i sin tid var en stor industri og ble eksportert til hele Europa i de to foregående århundrene.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Garfagnana, Toscana, Midt-Italia, Italia

Garfagnana omfatter fjell og frodige daler

Barga, Garfagnana, Toscana, Midt-Italia, Italia

Den gamle, vakre byen Barga er verdt et besøk

 Garfagnana, Toscana, Midt-Italia, Italia

Det ble bygd klostre i fjellene i middelalderen