Gran Canaria har tre ansikter. Det ene er masseturismen, det andre er det ukjente innlandet og det tredje er storbyen Las Palmas de Gran Canaria. Du tenker kanskje at storbyen er en del av masseturismen, og, ja – det er den. Men Las Palmas har noe å by på, som svært få andre storbyer har – nemlig en i stor grad helhetlig, opprinnelig bebyggelse fra renessansen og barokken. I tillegg har byen flotte badestrender rett ved sentrum, noe som også gjør den til et populært charter-reisemål.

Mer om Gran Canaria

Gran Canaria er rund, nesten sirkel­formet. De mest popu­lære charter-desti­na­sjo­nene ligger på sørkysten. Der er det bygd moderne hotell­byer i de digre kløf­tene i fjellet, som munner ut i bukter med fine bade­strender. Steder som Puerto de Mogan, Puerto Rico og Maspalomas er blant de mest popu­lære, og besøkes av titu­senvis nord­menn hvert år. Mange av dem er kanskje ikke helt er klar over hvilke mulig­heter som finnes her. Puerto de Mogán er litt utypisk, i ettersom det her finnes en histo­risk bydel, hvor bebyg­gelsen fra den opprin­ne­lige fisker­lands­byen er tatt vare på. Les mer om det i guidene for disse destinasjonene.

Maspalomas, Gran Canaria, Kanariøyene, Spania

Maspalomas er en stille oase ved sand­dy­nene, og har en fin golfbane.

Litt om innlandet på Gran Canaria

Gran Canaria blir som regel en enorm, positiv over­ras­kelse og en stor opptur for dem som tar en rundtur på øya, i særde­leshet for dem som leier bil og møter inntryk­kene i egen regi. Øya er rund, slik at jo nærmere “sirke­lens midt­punkt” du kommer, desto høyere i terrenget kommer du. Og terrenget her er ganske stor­slått og vakkert. Her er forrevne kløfter, enkelte skog­om­råder, fjell og daler. Enkelte steder kan du se helt til vulkanen Teide på naboøya Tene­rife. Gran Cana­rias høyeste punkt er fjell­toppen Pico del la Nieves – snøtoppen – hele 1949 meter over havet. Her kan det falle snø i januar og februar. Noen steder er det ganske goldt.

Utflukter

Hvis du skal være her mer enn én uke, bør du leie bil og ta en rundtur på øya, gjerne med en over­nat­ting i hoved­staden Las Palmas, slik at du kan oppleve denne enestå­ende byen. Det er bilveier langs kysten rundt nesten hele Gran Canaria. Kun nord for Puerto de Mogan er det et stykke av vest­kysten som er så ulendt at veien går opp i høyden. Det fine med en rundtur på Gran Canaria er at du kommer til lands­byer og steder som er helt uberørt av turismen, i tillegg til en hånd­full byer, mange av dem med mye fin arkitektur.

Columbus, Casa de Colón i Las Palmas, Gran Canaria, Kanariøyene, Spania

Casa de Colón i Las Palmas er et typisk eksempel på den kana­riske arki­tek­turen med røtter i renes­sansen, med et vakkert innvendig gårdsrom med arkader. I dag huser Casa de Colón et museum om Cristo­pher Columbus, som bodde her under en av over­far­tene til Amerika.

Vi anbe­faler ellers denne linken for deg som vil bli bedre kjent med Gran Canaria:
https://www.grancanaria.com/turismo/en/

Båtturer og havfiske

Du bør også under­søke om det arran­geres båtturer. Kysten rundt øya er flott, og det er gøy å oppleve noe mer enn bare det stedet du er på. Vær oppmerksom på at det er mulig å delta på havfiske på denne delen av kysten. Undersøk med reiseselskapet.

Playa de Amadores på Gran Canaria, Kanariøyene, Spania

Fra Playa de Amadores på Gran Canaria.

Puerto de Mogán, Gran Canaria, Kanariøyene, Spania

Puerto de Mogán på Gran Canaria har en vakker gamleby.

 Las Palmas, Unescos liste over Verdensarven, Gran Canaria, Kanariøyene, Spania

Las Palmas på Gran Canaria er oppført på Unescos liste over Verdens­arven – en storby med badestrender.

Las Palmas Canteras Beach, Las Palmas, Unescos liste over Verdensarven, Gran Canaria, Kanariøyene, Spania

Om kvel­dene er det folk­somt på serve­rings­ste­dene langs de flotte og popu­lære bade­stren­dene i Las Palmas på Gran Canaria.