GoToGate

Honfleur

Honfleur er en av de vakreste småbyene i hele Frankrike, og et meget populært turistmål. Honfleurs midtpunkt er den gamle havnen, Vieux Bassin, et havnebasseng som ligger litt tilbaketrukket, beskyttet av moloer. Området rundt Vieux Bassin har en ytterst sjarmerende bebyggelse med bygninger helt tilbake fra middelalderen, som er meget godt bevart. Honfleur har vært et yndet oppholdssted for mange av de mest kjente impresjonistene.

Honfleur – en malerisk havneby
Honfleur er som et levende museum, med sine skakke bindingsverkshus, brosteinlagte smug og de typiske husene med flislagte fasader rundt Vieux Bassin. Det er ingen overdrivelse å si at denne vakre byen er et populært turistmål. Den skjermede havnen gjør at mange ankommer Honfleur med båt. Havneområdet er og har alltid vært, byens viktigste sentrum. Her er gourmetrestauranter og mondene kafeer, og et noe høyere prisnivå enn det som er vanlig i Frankrike. Det er kort vei til badestrendene, og dem er både brede og lange, med hvit, fin sand. I Honfleur er det mange uterestauranter med et flott utsyn over denne pittoreske byen og havnen. Beveger du deg litt bort fra det vesle havnebassenget finner du rimeligere spisesteder.

Honfleur, Calvados, Normandie, Vest-Frankrike, Frankrike

Rundt gamlebyens Vieux Bassin er det tett mellom vannhullene i Honfleur

Honfleur – en historisk handels- og sjøfartsby
Honfleur har med sin strategisk viktige beliggenhet sør for utløpet av elven Seienen hatt handel og sjøfart som sin viktigste levevei siden tidlig middelalder. Byen er første gang nevnt i skriftlige kilder i år 1027, av hertug Richard III av Normandie, en av Gange-Rolvs etterkommere. Gange-Rolv var som kjent en norsk viking fra Sunnmøre, som slo seg ned her i år 911 og fikk Normandie som gave av den franske kongen, mot at han ble værende der. Honfleur var allerede på 1.000-tallet en viktig import- og utskipningshavn for Rouen, hovedstaden i Normandie i handelen mellom England og Frankrike. Under den såkalte Hundreårskrigen mellom år 1337 og år 1453 førte Honfleurs strategiske beliggenhet til at havnen ble utbygd med forsvarsverk for å hindre engelske skip å komme opp i Seinen.

Honfleur, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Bebyggelsen ved Le Vieux Bassin – den gamle havnen – har stått i stor grad unedret siden 16-1700-tallet. Foto: © OT Honfleur

Dette medførte ikke bare hell og lykke, ettersom engelskmennene i år 1356 klarte å erobre byen i noen måneder, før de ble drevet ut. Normandie og Honfleur var også under engelsk herredømme i perioden år 1415 til 1450. Etter Hundreårskrigens opphør i år 1453 ble havnen i Honfleur brukt av franske marineskip som base for angrep mot England.

En ny verden og nye muligheter
Honfleur opplevde stor velstand i oppgangstidene etter Hundreårskrigen. Blant annet importerte man varer fra Sør-Frankrike, Spania, Portugal, Middelhavslandene og Afrika, som ble lastet om her og bragt videre til Rouen og Paris via Seinen. Byen fikk også tidlig del i den oversjøiske handelen da Amerika ble oppdaget i år 1492, og utviklet nære handelsforbindelser med Canada, De Vestindiske øyer, Azorene og Vest-Afrika. Honfleur ble på begynnelsen av 1600-tallet en av fem byer i Frankrike som arrangerte faste slavemarkeder og videresolgte slaver fra Afrika for eksport til Amerika. Byen vokste voldsomt og festningsanleggene ble revet og brukt som byggematerialer.

Honfleur, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Fargerike husfasader omkranser havneområdet Vieux Bassin

Den franske revolusjonen og Napoleonskrigene ble en katastrofe for Honfleur. I lengre perioder ble Frankrike utsatt for blokader, noe som naturlig nok gikk spesielt hardt utover handels- og sjøfartsbyene. Honfleur kan, som mange andre byer i Europa, takke dårlige tider for at gammel bebyggelse i så stor grad er bevart.

Litt om byens viktigste severdigheter
Kirken Sainte-Catherine er den største trekirken som er bevart i Frankrike, og er et bemerkelsesverdig kirkebygg med et frittstående kirketårn. Denne store toskipede og fremmedartede kirken ble bygd etter Hundreårskrigen i siste halvdel av 1400-tallet.

Honfleur, Sainte-Catherine, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Den store toskipede trekirken Sainte-Catherine fra 1400-tallet har sideskip i bindingsverk

Église Sainte-Catherine er sjelden i fransk sammenheng og dens utførelse i tre er i henhold til maritime tradisjoner, bygd som to parallelle markedshaller, med tak formet som opp-ned skipsskrog. Kirketårnet ble bygd adskilt fra kirken, for å forhindre brann ved lynnedslag. Opprinnelig var kirken enskipet, men på 1500-tallet ble den tilført et ekstra skip i tre i en sengotisk form med mer avrundede buer. Alt treverk i kirken er tilhugd og formet med øks, noe man tilskriver normanniske og nordiske byggetradisjoner – på samme måte som vikingene bygde sine skip.

Honfleur, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Fra interiørene i den uvanlige trekirken Église Sainte-Catherine. Foto: Pir6mon / Wikipedia

Flere gamle kirker i Honfleur
Église St.-Étienne er Honfleurs eldste kirke oppført på slutten av 1300-tallet og begynnelsen av 1400-tallet. Den er oppført i flamboyant sengotisk stil av lokal sandstein og ligger helt inntil havnebassenget. Takrytteren er i tre. I dag huser kirken byens maritime museum.

Honfleur, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Gamle seilbåter i Vieux Bassin, sammen med noen av nyere dato – legg merke til kirken Église St.-Étienne, som er byens eldste

Église St Leonard
Kirken St Leonard ble oppført på slutten av 1400-tallet og begynnelsen av 1500-tallet. Fasaden og første del av skipet er i sengotisk flamboyant stil. Det åttekantede kirketårnet ble bygd i år 1760.

Chapelle Notre-Dame
Chapelle Notre-Dame ble oppført helt på begynnelsen av 1600-tallet på restene av en opprinnelig kirke fra 1000-tallet, grunnlagt av Richard den III. Gravkapellet ligger ved den eldste kirkegården i området, en drøy kilometer utenfor sentrum, på en liten høyde kalt Mont Joly – herfra er det flott utsikt over kysten og byen Honfleur.

 Honfleur, greniers-a-sel, Église Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Honfleurs gamle greniers-a-sel – saltlagerhus – fra 1600-tallet er i dag i bruk til kunstutstillinger. Foto: © OT Honfleur

Greniérs à Sel – saltlagerhusene fra 1600-tallet
Opprinnelig ble det reist 3 slike lagerhus for salt på midten av 1600-tallet, hvert av dem kunne lagre 5.000 tonn. Saltet ble benyttet i tilknytning til fiskeriene, for å kunne preservere fangstene som byens fiskere kom inn med. Veggene er av kalkstein, mens takene ble laget av skipsbyggere og fikk form av skipsskrog snudd på hodet. I dag står fremdeles to av de tre lagerhusene – det tredje brant ned til grunnen.

Honfleur, La Ferme Saint-Siméon,  greniers-a-sel, Église Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Fra La Ferme Saint-Siméon hvor kunstnerne holdt til – i dag et flott hotell. Foto: Brunodesacacias / Wikipedia

Mer om Honfleur og kunstnerne
I siste halvdel av 1800-tallet var byen oppholdssted for noen av verdens mest berømte kunstnere. Eugene Boudin, som er født her, fikk besøk av William Turner, Johan Bartold Jongkind, Gustave Courbet, Claude Monet, Charles Baudelaire, Erik Satie samt Sisley, Camille Pissarro, Auguste Renoir og Paul Cézanne, som møttes på Fermé St.-Siméon, i dag et luksushotell. Senere skulle en håndfull av disse malerne i protest mot etablissementet og salongen etablere den alternative bevegelsen impresjonistene. Kunstmalere arbeider fremdeles i havnen her, og Greniérs à Sel, to saltlagerhus som ble bygget på slutten av 1600-tallet, brukes som utstillingslokaler. Musée de la Marine stiller ut minner fra byens fortid, og Musée Eugene Boudin har en samling som forteller om Honfleurs betydning for forskjellige kunstnere.

Honfleur, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Ved havnen innløp ligger Løytnantens hus og kirken St Stephan

Mer om Honfleur i Normandie
Honfleur er en helt unik kystby på grunn av sin vel bevarte bebyggelse og sin store trekirke. Du vil ha stort utbytte av å rusle opp i noen av brosteinssmugene bort fra havnen. Her finner du mange eksempler på en annen lokal og regional byggeskikk, nemlig bindingsverkshus. Med all turismen er det også kommet et stort antall spisesteder, mange av dem med utendørs servering i sommerhalvåret. Ta deg god tid og bruk øynene både høyt og lavt når du rusler rundt i gamle Honfleur. Ta turen innom Vieux Honfleur Museum, som dokumenterer byens utvikling fra tidlig middelalder frem til i dag. En oversikt over Honfleurs museer finner du her http://www.musees-honfleur.fr/

Honfleur, Église Sainte Catherine, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Marked eller Marché på fransk, holdes lørdag formiddag ved Place Sainte Catherine. Foto: Daniel Villafruela / Wikipedia

Markeder
Hver lørdag formiddag arrangeres det lokale ferskvaremarkeder på Cours des Fossés and Place Sainte-Catherine, det sist nevnte ved kirken av samme navn. På denne plassen er det også marked for organiske landbruksprodukter på onsdager. I fiskemottaket er det fiskemarked fra torsdager til søndager. Det er kveldsmarkeder på onsdager i juli og august på Cours des Fossés.

Honfleur, Calvados, Normandie, Vest-Frankrike, Frankrike

Den vesle kystbyen Honfleur er kjent for sitt gamle havnebasseng

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Honfleur, impresjonistene, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Honfleur fikk sin nye havn på 1600-tallet, godt beskyttet mot vær og vind. Foto: © OT Honfleur

Honfleur, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Honfleur har en ganske omfattende historisk bebyggelse rundt havnebassenget. Foto: © OT Honfleur

Honfleur, Calvados, Normandie, Vest-Frankrike, Frankrike

Fra innløpet til Vieux Bassin – det gamle havnebassenget i Honfleur, som ga ly under stormene ved denne forblåste kysten i Normandie

Honfleur, Calvados, Normandie, Vest-Frankrike, Frankrike

Føling i fjæra er et kjent gammelt begrep i vakre Honfleur

Honfleur, Calvados, Normandie, Vest-Frankrike, Frankrike

Brostein i smugene ned til den gamle havnen, Vieux Bassin i Honfleur

Honfleur, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Honfleur tiltrekker seg mange turister i sommersesongen. Foto: © OT Honfleur

Honfleur, Église Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Mange mener at Honfleur er den vakreste byen i hele Normandie

Honfleur, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Église Sainte-Catherine med sine to skip og apside – koravslutningen. Foto: Daniel Villafruela/ Wikipedia

Honfleur, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Vestfasaden til Église Sainte-Catherine er mildt sagt uvanlig. Foto: Pir6mon / Wikipedia

Honfleur, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Fra det eldste delen av Église Sainte-Catherine. Foto: Pir6mon / Wikipedia

Honfleur, Église Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Église St.-Étienne er Honfleurs eldste, og huser i dag byens maritime museum. Foto: © OT Honfleur

 Honfleur, Église Saint Leonard, Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Église St.-Leonard med sin flotte sengotiske fasade. Foto: © OT Honfleur

Honfleur, greniers-a-sel, Église Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Honfleur har en god del bebyggelse i bindingsverk. Foto: © OT Honfleur

Honfleur, greniers-a-sel, Église Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Honfleur er ikke lenger noen hemmelighet – her fra Les Terrasses ved Vieux Bassin. Foto: © OT Honfleur

Honfleur, greniers-a-sel, Église Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Musee Vieux Honfleur ligger i en passende bygning. Foto: © OT Honfleur

Honfleur, greniers-a-sel, Église Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Claude Monet malte Rue de la Bavolle da han oppholdt seg i Honfleur. Kilde: Wikipedia

Honfleur, greniers-a-sel, Église Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Lieutenance er navnet på huset ved innseilingen til Vieux Bassin. Foto: © OT Honfleur

 Honfleur, greniers-a-sel, Église Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Lieutenance ved kveldstid. Foto: © OT Honfleur

Honfleur, greniers-a-sel, Église Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Bindingsverk i Honfleurs gamleby. Foto: © OT Honfleur

Honfleur, greniers-a-sel, Église Saint-Étienne, Vieux Bassin, impresjonistene, Hundreårskrigen, Normandie, Calvados, Vest-Frankrike

Honfleurs Terrasses ved Vieux Bassin er noe å drømme seg tilbake til! Foto: © OT Honfleur