GoToGate

Korcula

Korcula i Kroatia er en av øyene som ligger nærmest fastlandet, ca 10 mil nord for Dubrovnik. På det smaleste er det ca en kilometer mellom Peljesac-halvøya og Korcula. Korcula i Kroatia er ennå ikke blitt oppdaget av masseturismen. Korcula har et yrende folkeliv med mange restauranter, barer og klubber. Kveldslivet kan være ganske livlig. Lumbarda passer bedre for barnefamilier og voksne som vet å sette pris på vakre omgivelser, stillhet, late dager, avslappet atmosfære og fine bademuligheter.

Området rundt på Korcula
Kystbyene Lumbarda helt i øst og Vela Luka i vest er de største byene nest etter hovedstaden Korcula. Det er få sandstrender på Korcula, og Pupnatske Luke midt på sørkysten har kanskje den beste badestranden, mens du finner fine badesteder på svabergene over hele øya. Lumbarda har småstrender med både rullestein og grovere sand. Korcula gamleby ligger innenfor bymurer fra 1200-tallet. Her finnes også et historisk museum. Alle helgens kirken sto ferdig i 1306, og kapellet St Peter sto ferdig på 1500-tallet sammen med rådhuset. Flere andre hus i denne vakre havnebyen er også fra renessansen.

Korcula, Makarskakysten, Split og øyene, Kroatia

Fra havneområdet i vakre Korcula by, med det venetianske festningsanlegget i forgrunnen

Mer om øya Korcula i Kroatia
Kystbyene er svært vakre og idylliske med havnepromenader der restauranter og kafeer ligger på rekke og rad. Fersk fisk og skalldyr er naturlig nok på menyene, ved siden av mye annet godt. Det kroatiske kjøkkenet er en mild variant av det italienske, og maten er godt likt også av barna. Korcula lever ikke bare av turisme. Øyas innbyggere har gjennom tidene vært kjent for god oliven og ypperlig vin. Hvis du tar bussen mellom Korcula og Vela Luke, kan du gå av i en av byene inne på øya og se hvordan folk lever. Blato er den største innlandsbyen, noen kilometer fra Vela Luka.

 Korcula, gamleby, historiske severdigheter, Makarskakysten, Split og øyene, Kroatia

Korcula by omfatter de flotteste historiske severdighetene på øya Korcula.

Hovedstaden Korcula
Korcula by ligger på en halvøy, strategisk anlagt for forsvar mot angrep fra sjøen. Byens festningsanlegg ble bygd allerede på 1200-tallet, og forsterket av Venetianerne, som fikk herredømme over mange av byene på kysten fra cirka år 1420. Gamlebyen er godt bevart, og har mange smale smug fra middelalderen. Byens viktigste kirke, St. Markus-katedralen fra 1200-tallet ligger ved Korcula bys hovedplass, Strossmayerov trg. Her ligger også det gamle bispepalasset, som i dag er museum, Abbediets Skattkammer. Ved katedralen ligger også den gotiske middelalder-kirken St. Peter, og det gotiske Arneri-palasset, samt Gabriellisfamiliens renessansepalass fra 1500-tallet bygd for , som i dag er bymuseum. Korcula er den byen på øya, som har flest kulturseverdigheter, og hvis du er opptatt av historie og kunst, er det her du bør bo.

 Korcula, gamleby, historiske severdigheter, Makarskakysten, Split og øyene, Kroatia

Den vakre byen Korcula er dominert av den venetianske borgen

Utflukter og severdigheter
Det arrangeres utflukter til områder rundt Korcula, som du kan delta på. Det er relativt kort vei til den vakre festningsbyen Dubrovnik, som er på Unescos liste over Verdensarven. Fra Vela Luka vest på øya går det ferger og katamaraner til øyene Vis, Hvar, Brac og til byen Split, også den på Unescos liste over Verdensarven. Det samme er for øvrig Trogir, Splits naboby. Utenfor Vela Luka er det funnet rester etter romerske bygninger, inklusive badeanlegget Kolos. Byens vakre St Johanneskirke er nevnt allerede på 1400-tallet. Vela Luka har en stor gjestehavn og et vakkert havneområde der folk samles på restaurantene på kveldstid.

Litt om Vela Luka
Vela Luka på øya Korcula i Kroatia er en vakker havneby med mye gammel bebyggelse, slik som er vanlig i Kroatia. Den vakre St Johanneskirken i havneområdet er nevnt allerede på 1400-tallet. En del av bebyggelsen rundt kirken er også fra denne tiden, men mye er modernisert og restaurert.

Mer om Vela Luka på Korcula i Kroatia
Vela Luka har ca 4500 fastboende innbyggere. I denne sjarmerende havnebyen finner du alt det du trenger for å feriere. Vela Luka på Korcula har mange butikker, og en mengde restauranter, kafeer og barer langs havnepromenaden. Utenfor Vela Luka er det funnet rester etter romerske bygninger, inklusive badeanlegget Kolos. Vela Luka har en stor gjestehavn og et idyllisk havneområde der folk samles på restaurantene på kveldstid.

Vela Luka, Korcula, Makarskakysten, Split og øyene, Kroatia

Fra byen Vela Luka helt vest på Korcula går det ferge til Split og Lastovo.

Vela Luka – ferge til Split og andre øyer
Vela Luka på Korcula i Kroatia ligger sentralt til for å utforske øyene rundt Korcula. Fra Vela Luka går det ferger og katamaraner til øyene Vis, Hvar, Brac og til byen Split, som er oppført på Unescos liste over Verdensarven. Det samme er for øvrig Trogir, Splits naboby. Det er bussforbindelse til øyas hovedstad Korcula øst på øya. Rundt på svabergene som omgir Vela Luka er det mange bademuligheter. Øya Korcula produserer egne viner av høy kvalitet, ved siden av oliven og olivenolje. Be om en lokalprodusert vin til maten. Du vil ikke bli skuffet. Menneskene i på Korcula og i Vela Luka er milde, vennlige og hjelpsomme. Her sitter smilet løst. Maten er en mild variant av det italienske kjøkkenet, med fersk sjømat som spesialitet.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Korcula, gamleby, historiske severdigheter, Makarskakysten, Split og øyene, Kroatia

Det første som møtte fiendtlige sjøfarere i middelalderen var festningen i havnen

 Korcula, gamleby, historiske severdigheter, Makarskakysten, Split og øyene, Kroatia

Havnepromenaden i Korcula by

 Korcula, gamleby, historiske severdigheter, Makarskakysten, Split og øyene, Kroatia

En liten, gammel katolsk kirke i vakre Korcula by