GoToGate

Kos

Kos i Hellas er Dodekanesernes 3. største øy og ofte omtalt som ”kontrastenes øy”. På denne vakre øya sørøst i Egeerhavet finner du nemlig alt fra strender til 1000 meter høye fjell, her finner du total stillhet og heftig natteliv. De lengste og flotteste badestrendene ligger på nordkysten, og på denne delen av øya er det turismen som gjelder.

Kos og kulturseverdigheter
I tillegg har øya et vell av severdigheter å by på. Fra rester av oldtidsbyer 3000 år før Kristus, via antikken, romertid, bysantinsk tid, Johanitter-riddere, osmanske tyrkere og nåtid. Alt tilgjengelig for alle, og i en herlig blanding av gammelt og nytt om hverandre. I fjellene råder stillheten, og her finner man perler av originale greske landsbyer slik de har vært i århundrer, og klostre med alvorlige munker som søker Gud.

Kardamena, Kos, Hellas

Fra havneområdet i den sjarmerende byen Kardamena, på sørkysten av øya Kos

Om å orientere seg i Kos by
La oss ta utgangspunkt i Kos by og derfra se hvor på øya de beste strendene og bade- og feriebyene finnes. Når du står innerst i havna i sentrum av Kos by, ser du ridderborgen fra middelalderen til høyre. Utenfor den ligger fergehavnen. Til venstre for havnen og nordover opp til den vesle badebyen Lampi, er det flotte strender hele veien. De fineste strendene ligger foran Kos by. Innerst i havnen finner du koselige kvartaler, med trange smug og små gater. Her ligger det mange små kafeer og fortausrestauranter, både nede ved havnen og i bakkene opp bak havnen. Her er det et ganske heftig natteliv med mengder av feststemte mennesker på vei til eller fra en liten bar, restaurant eller diskotek, kanskje på vei hjemover eller til en nattklubb. Noen få titalls meter lenger opp ved moskeen er det et marked. Her er det åpne plasser med mange uteserveringer.

Mer om øya Kos i Hellas
Hovedveien fra Kos by i nordøst til Aspri Petra i det fjellrike sørvest går midt inne på øya. Herfra går det små stikkveier ut til kysten både på nordsiden og sørsiden av Kos. Rundt neset ved Lampi nord for Kos by, fortsetter de fine strendene nedover hele nordvestkysten. Først via de kule bade-, brettseiler- og feriebyene Tigkáki og Marmári, videre ned til byen Mastrikhári, som er en trivelig liten ferie- og badeby med fine strender og et moderne hotellanlegg. Herfra videre nedover nordvestkysten finner du også mange fine badestrender, kun avbrutt av partier med kupert klippelandskap. Her er det øde, ingen landsbyer ved kysten, og færre mennesker. Her kan du finne små romantiske strender som du kan ha helt for deg selv. Limonia er en bukt med en liten havn for fiskerbåter og med en strand.

Resten av rundturen
Videre vest og ”rundt hjørnet” sørover finner du vesle Agios Thologos med strender og en kafé. Videre rundt ”neste hjørne”, som tar oss opp nordover på sørkysten finner du Kamari og Kefalo, og deretter Paradice Beach lenger øst. Mellom Paradice Beach og Thermes går det en vei fra hovedveien midt inne på øya, ned til ungdomsstedet Kardámania, eller Kardamena, med heftig natteliv og rester etter et gresk teater. Ved siden av ligger Khelóna, hvor det også er flere fine strender. Videre herfra strekker fjellene seg til Thermes og Agios Fokás helt i øst, ikke langt fra Kos by. På vei herfra og nordover til Kos by, passerer du noen småstrender og gjestehavnen der Kos by begynner.

Gresk tempel, Kos, hellas

Du finner rester av et gresk tempel og et teater rett utenfor Kos by

Kos by, severdigheter og attraksjoner
I Kos by er det først og fremst den flotte ridderborgen som fremhever seg. Den tilhørte Johanitter-ordenen som havnet på Rhodos etter Jerusalems fall i 1291, da muslimene tok denne hellige byen. I Rhodos by kan du selv gå på oppdagelsesferd. Har du øynene med deg, finner du mange godbiter fra forskjellige historiske tider. Bar- og kafégaten Nafklírou ligger eksempelvis ved siden av det gamle Agora (torget) fra antikken. Dette Agora består av ruiner og bygningsrester tilbake fra hellenistisk tid (336 f Kr til ca 50 f Kr) og her er mosaikkgulv fra Herakles-tempelet, som ble avdekket etter jordskjelvet i 1993. Her er også ruiner av tempelet Pandemós Afrodite. Her er også rester av en tidligkristen basilikakirke fra 400-tallet. Kos by har et meget fint arkeologisk museum. Kos by har også omfattende rester etter romertidens bebyggelse. Alt dette finner du i kort gåavstand fra havna. Følg skilt og kjøp en guide, slik at du forstår helheten.

Asklepieion, Hippokrates, Kos, Hellas

Mye av oldtidsbyen Asklepieion er fremdeles bevart, etter mer enn 2300 år

Severdigheter og attraksjoner på resten av øya Kos
Det finnes flere severdigheter med bygningsrester fra antikken og fremover over hele øya Kos. Asklepieion, en liten by med hvite marmorterrasser, ble bygget som et rekreasjonsområde i antikken, på 300-tallet før vår tidsregning. Her finner du rester av et Apollon-tempel med korintiske søyler fra 300-tallet f Kr. Utsikten fra anlegget er flott. Her var det skoler, templer og medisinsk skole, som ble bygget til ære for øyas store sønn, Hippokrates, den moderne medisinens far.

Kos, hellas

Det er flotte badestrender flere steder på Kos

Mer om severdigheter og attraksjoner på resten av øya Kos
Vestover herfra opp i fjellene kommer du til de tradisjonelle greske landsbyene Laguídi, Ziá og Asómatos med flere, i de bratte skråningene under fjellet Dikaios. Palaió Pylí er en forlatt bysantinsk by beliggende på en klippe. Her er rester etter en 1000 år gammel kirke, Ipapandís, og Stávros-kirken med de 12 kryptene. Ved flyplassen ligger Antimákheia med den venetianske borgen og en del flotte vindmøller. Veien nordover herfra går til vakre Mastrikhári, med ruinene av en gammelkristen kirke med flotte gulvmosaikker.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Kos, Hellas

Fra havnen Kos by hvor aktiviteten til tider er stor

Kos, Hellas

Flotte badestrender nær sentrum av Kos by

Kirke, Kos, Hellas

På Kos finner kan du komme over flere av de hvite små kirkene, som er så typiske for Hellas

Apollon-tempelet i oldtidsbyen Asklepieion, Hippokrates, Kos, Hellas

Restaurerte korintiske søyler fra Apollon-tempelet i oldtidsbyen Asklepieion – et av Hellas viktigste arkeologiske funnsteder