GoToGate

Lagos

Lagos i Portugal er en av de fineste byene på Algarve-kysten. Lagos har nemlig alt det en by i Sør-Portugal skal ha. Lagos kan by på fantastiske strender, både nedenfor sentrum og gamlebyen, og på den fantastiske Meia Praia som strekker seg 4 kilometer østover, på den andre siden av elven og marinaen. Her er det strandkafeer og utleie av solsenger og parasoller.

En ekte by som lever av tradisjonelle næringer
Lagos’ innbyggere fremdeles av tradisjonelle næringer som fiske og landsbruk, noe som gjør at byen er ekte, og ikke bare en turistkulisse. I tillegg har Lagos en svært trivelig og variert gamleby med gågater, eldre bebyggelse, husfasader dekket av fargerike keramiske fliser, smale smug og mange små åpne plasser, der du finner kafeer og restauranter med uteservering. Her er det trivelig å sette seg ned for å se på folkelivet og kose seg med en forfriskning eller et lite måltid. Ved enden av Meia Praia finner du en fin golfbane.

Lagos, Centro, Algarvekysten, Sør-Portugal

Fra sentrum i gamle Lagos, der det tilsynelatende går avslappet for seg. Foto: Lacobrigo / Wikipedia

Mer om Lagos på Algarve-kysten i Portugal
Lagos i Portugal har dessuten mye historie å by på. Denne trivelige og livlige byen var en gang Algarve-kystens hovedstad, fra 1476 til 1756. Byen fikk store ødeleggelser under jordskjelvet i 1755, men du kan fremdeles se bygninger fra før denne hendelsen. Lagos har en historie som går mer en 2000 år tilbake i tid. Romerne grunnla en koloni her, og på 700-tallet ble Lagos, som resten av den sørlige iberiske halvøy, erobret av arabiske maurere fra Nord-Afrika, som bygde festningsverk her.

 Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Festningsverkene i havnen i Lagos ble sist gang oppgradert på 1600-tallet – opprinnelig oppført i år 711

Etter at de ble jaget ut av Lagos i 1249, ble festningsverkene forsterket og utvidet. Den myteomspunne Henrik Sjøfareren etablerte en sjøfartsskole her i Lagos på 1400-tallet, og gjorde byen til et viktig senter for sjøfarten. Ved Rua do Castelo des Governandores kan du se opprinnelig bebyggelse fra denne tiden, der statuen av Henrik Sjøfareren sto. Dagens marina i Lagos er den første trygge havnen på Algarve-kysten for båter som kommer inn fra Atlanterhavet i vest.

Lagos, Mercado de Escravos, Algarve, Sør-Portugal

Slavemarkedet Mercado de Escravos ble bygd og åpnet i år 1444. Foto: Lacobrigo / Wikipedia

Litt mer om Lagos’ historie
Lagos var på denne tiden ”utklekkingsanstalt” for oppdagelsesreisende, som seilt ut fra Portugal til alle verdens hjørner, grunnla kolonier og brakte rikdommer hjem. Ikke alt med denne virksomheten var solskinnshistorier: Lagos ble et av Europas viktigste sentre for slavehandel etter den første slavetransporten fra Afrika i 1444. Plassen for det første slavemarkedet er markert med en plakett, som du finner under arkadene i Rua da Senhora da Graca. Ved havnen kan du fremdeles se festningsverket som forsvarte byen og havnen mot fiendtlige angrep. De nyeste murene har er fra 1600-tallet. De eldste er fra det arabiske styret fra år 711 til 1249.

Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Igreja de Santa Maria ligger i sentrum av gamlebyen i Lagos, nede ved havnen

Mer om severdigheter i Lagos
Lagos har også et par gamle kirker, som er verd et besøk. Sognekirken Santa Maria er opprinnelig fra 1500-tallet med hovedportal i renessansestil, og vakre interiører. 1700-tallskirken Sao Antonio har meget forseggjorte interiører typiske for Algarvekysten, her er den overdådige barokke stilen fremtredende. Azujeros er betegnelsen på paneler som er utskårne og malte og forgylte. I denne kirken finnes det åtte slike paneler, som beskriver gjerningene og miraklene til Sant Antonius, som kirken er vigslet til.

Sao Antonio,  Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Den vakre Santa Marias interiør er verd et besøk

Denne kirken er en virkelig godbit for deg som er opptatt av kunst og kultur. Rett ved siden av denne kirken finner du et etnografisk museum som viser kunsthåndverk, drakter og andre kulturgjenstander.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Gamlebyen, Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Typisk gateparti i gamlebyen i Lagos

Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Et utvendig flislagt hus i gamlebyen i Lagos

Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Lagos har flotte badestrender og mange historiske severdigheter

Slave-markedet, Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

I Lagos ble Europas første slavemarked arrangert i denne bygningen, Mercado de Escravos i år 1444

Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal

En illustrasjon av slavehandlen fra 1400-tallet, som du finner i byens museum. Kilde: Wikipedia

Maurisk borg,  Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Denne borgen i Lagos ble bygd av maurere på begynnelsen av 700-tallet

Lagos, Algarvekysten, Portugal

Igreja de Santo António Foto: Steven Fruitsmaak / Wikipedia

Lagos, Igreja de Santo António, Algarvekysten, Sør-Portugal

Høyalteret i kirken Igreja de Santo António er spektakulært. Foto: Lacobrigo / Wikipedia

Lagos, Algarvekysten, Sør-Portugal

Litt av Lagos med de flotte strendene på den andre siden av elven. Foto: Lacobrigo / Wikipedia