GoToGate

Las Palmas

Las Palmas er en flott storby, kulturby, badeparadis og charter-destinasjon. Las Palmas har et jevnt og varmt klima året rundt og den berømte badestranden Playa de las Canteras i sentrum er følgelig sjelden tom på dagtid. Mye av den opprinnelige bebyggelsen fra slutten av 1400-tallet er dessuten tatt vare på. Las Palmas er åpenbart bygget for at mennesker skal trives – over alt i byen finner du vakre plasser. Ikke rart at byen er populær? Bydelene Triana og La Vegueta er på Unescos liste over Verdensarven.

Mer om Las Palmas
Las Palmas er i dag en ganske stor by, som strekker seg nordover på en landtunge som blir gradvis smalere før den går over i en halvøy, som bare delvis er utbygd. Selve byen har mer enn 400 tusen faste innbyggere, i tillegg til at det til en hver tid er mange titusener turister her – byen besøker årlig av 1,5 millioner feriegjester. De fleste hotellene, barene og restaurantene ligger ved den flotte og meget populære badestranden Playa de Las Canteras. Langs denne badestranden går den en fin strandpromenade hvor du finner en mengde butikker og serveringssteder. Tapas er meget populært spise i Las Palmas, både rimelig, godt og mettende. Denne delen av Las Palmas er meget livlig også på kveldstid, og nattelivet her kan være ganske heftig. På motsatt side av landtungen for Playa de Las Canteras ligger det store havneområdet. Litt sør for havnen er det også en fin liten badestrand. Handlegaten i denne bydelen heter Avenida de José Mesa y Lopez og ligger rett ved badestranden Canteras.

Las Palmas Canteras Beach, Las Palmas, Unescos liste over Verdensarven, Gran canaria, Kanariøyene, Spania

Om kveldene er det folksomt på serveringsstedene langs de flotte og populære badestrendene i Las Palmas.

Litt om shopping og uteliv
Byens eldste bebyggelse fra slutten av 1400-tallet finner du i gamlebyen La Vegueta, som ligger et godt stykke lenger sør i Las Palmas. Mer om de historiske bygningene i eget avsnitt. Også denne bydelen er meget populær. Rett nord for La Vegueta finner du bydelen Triana med den viktigste handlegaten, Calle Mayor de Triana. Mange tar en taxi hit, både på dagen og i kveldstimene, enten for å handle eller å besøke en av de mange tapasbarene i sidegatene og strøket rundt. De fleste spisestedene ligger i den øverste delen av La Vegueta og den nederste delen av Triana. Calle det Triana er bilfri og i seg selv en severdighet. Denne gaten har arkitektur i Art Noveau eller spansk modernistisk stil fra tiden omkring forrige århundreskifte, og er rett og slett til å bli i godt humør av. Du bør absolutt sørge for å ta en tur hit, selv om du bor og trives godt i strøket oppe ved Playa de Las Canteras. Det er kort vei fra Triana til katedralen og rådhusplassen og de viktigste severdighetene i den historiske bydelen La Vegueta.

Catedral de Santa Ana ligger i den historiske bydelen, Unescos liste over Verdensarven, La Vegueta, Las Palmas, Gran canaria, Kanariøyene, Spania

Catedral de Santa Ana ligger i den historiske bydelen La Vegueta, som er oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Mer om den historiske bydelen La Vegueta og severdigheter
La Vegueta er den eldste bydelen i Las Palmas og i dag et attraktivt boligområde med dyre boliger. La Vegueta har smale gater og smug, omgitt av historiske bygninger og flere hundre år gamle bolighus i typisk kanarisk stil. Mange av dem malt i lyse farger med mørke hjørnesteiner og de typiske balkongene i treverk. I den den nordligste eller øverste delen av La Vegueta finner du de aller eldste bygningene i byen. Her ligger for eksempel Casa de Colón som var ferdig allerede i år 1492, ni år etter at byen ble grunnlagt. Colón er spansk for Columbus.

Las Palmas, Unescos liste over Verdensarven, Gran canaria, Kanariøyene, Spania

Casa de Colón var guvernørpalass og bosted for Cristopher Columbos i år 1492 på hans første overfart til Amerika.

I 1492 var Cristopher Columbus gjest hos øyas guvernør på sin første seilas da han oppdaget det nye kontinentet Amerika, som han til sin død trodde var India. Han var for øvrig innom på tilbaketuren også. I dag er det et Columbus-museum i Casa de Colón med gjenstander knyttet til sjøfarten, samt en samling prekolumbisk kunst fra Sør- og Mellom-Amerika. Casa de Colón ble ombygd siste gang i år 1770, og er et typisk eksempel på kanarisk arkitektur, ikke minst i gårdsrommet med arkader i mur og gallerier i treverk. Husets kraftige inngangsportal er i mørk basalt med utskjæringer. Casa de Colón ligger rett bak Catedral de Santa Ana.

Enda mer om La Vegueta – den historiske bydelen
Bydelen La Vegueta har flere interessante historiske severdigheter og museer. Den enorme katedralen Santa Ana ligger i den ene enden av den store plassen Plaza de Santa Ana. I den andre enden av plassen ligger det flotte rådhuset Ajuntamiento. Katedralen Santa Ana ble påbegynt i år 1497, men ikke ferdigstilt før nesten 400 år senere. Det har medført at du i dette kirkebygget kan finne elementer fra mange stilepoker. Innvendig har den vakre kirken blant annet gotiske hvelv, mens fasaden har både barokke og nyklassisistiske elementer. Interiørene er ellers i stor grad i barokk stil, med vakre altertavler og prekestoler. Det er mulig å ta heis opp i et av tårnene, hvor det er flott utsikt over hele byen. I et gult murhus på Plaza del Espiritu Santo rett Plaza de Santa Ana finner du Museo Diocesiano de Arte Santo med kirkekunst, skulpturer og malerier – noen av dem av flamske renessansemestere. På denne plassen står også en spesiell overbygd fontene.

Catedral de Santa Ana, Unescos liste over Verdensarven, Plaza de Santa Ana in Las Palmas de Gran Canaria, Las Palmas, Gran canaria, Kanariøyene, Spania

Catedral de Santa Ana ble påbegynt allerede i år 1497, men var ikke fullført før nesten 400 år senere.

Flere museer i La Vegueta
Museo Canario ligger to gater bortenfor katedralen i Calle Doctor Chil. Museet har en arkeologisk avdeling med omfattende samlinger av gjenstander fra de innfødtes kultur. Litt lenger mot havet finner du et museum for moderne kunst, det flotte Centro Canario de Arte Moderno (CCAM) i gaten Los Balcones. Når du besøker La Vegueta bør du rusle ned til Plaza de Santo Domingo å få med deg den fine arkitekturen og 1700-tallskirken Santo Domingo og den tidligere kirken San Francisco som nå huser tingretten. Helt øverst i utkanten av La Vegueta, ved havet, finner du Mercado Vegueta, som er store markedshaller hvor det selges ferske matvarer som grønnsaker, frukt, kjøtt, fisk, delikatesser, samt lokale oster og spekevarer. Herfra er det kort vei til bydelen Triana.

Litt om Las Palmas’ historie
Las Palmas de Gran Canaria ble grunnlagt om morgenen den 24. juni 1478 av sjøfolk i den Castillanske marinen, ledet av kapteinen Juan Réjon, etter at øya gjentatte ganger på 13- og spesielt 1400-tallet var besøkt av skip fra Italia, Portugal, Frankrike og Spania for erobre øya og for å fange slaver. Forsøkene på erobring av Gran Canaria mislyktes de første hundre århundrene fordi de innfødte satte seg kraftig til motverge. Også Juan Réjon og hans tropper måtte slåss mot de innfødte, og var de første europeerne som vant et slag mot dem denne juni-dagen i 1478. Spanjolene skyndte seg med å bygge en festning av trevirke der Casa de Colón i dag står. De innfødte overga seg i år 1483 og lot seg kristne. To av høvdingene valgte å ta livet av seg ved å kaste seg ut for fjellet Antise. De innfødte ble dårlig behandlet, mange av dem ble tatt til fange, satt i fengsel og solgt som slaver.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Las Palmas - Piazza Santa Ana, Unescos liste over Verdensarven, Las Palmas, Gran canaria, Kanariøyene, Spania

Piazza Santa Ana sett fra katedralens tårn – det gamle rådhuset i Las Palmas står i den andre enden

Cathedral Santa Ana, Unescos liste over Verdensarven, Las Palmas de Gran Canaria, Spain, Spania

Catedral Santa Ana i Las Palmas ruver over den historiske bydelen La Vegueta

Playa de las Canteras i Las Palmas, Unescos liste over Verdensarven, Las Palmas, Gran canaria, Kanariøyene, Spania

Playa de las Canteras i Las Palmas faller til ro når kveldsmørket senker seg

Santa Ana i bydelen, Unescos liste over Verdensarven, La Vegueta i Las Palmas, Gran Canaria, Kanariøyene

Du finner mye historisk arkitektur rundt katedralen Santa Ana i bydelen La Vegueta i Las Palmas

Ayuntamentio,  Unescos liste over Verdensarven, Las Palmas de Gran Canaria, Kanariøyene, Spania

Det gamle rådhuset Ayuntamentio ligger ved en av Las Palmas’ mange åpne plasser

Las Palmas de Gran Canaria, Unescos liste over Verdensarven, Kanariøyene, Spania

Om kvelden våkner Las Palmas til liv og tapasbarene fylles med sultne mennesker. Alfredo Kraus berømte auditorium og konserthall i forgrunnen

Las Palmas de Gran Canaria, Unescos liste over Verdensarven, Kanariøyene, Spania

Det er fargerikt på høyden innenfor gamlebyen i Las Palmas

Las Palmas, La Vegueta, Gran Canaria, Kanariøyene, Spania

Fra gamlebyen La Vegueta, med Casa de Colón til venstre. Foto: © Promotur Turismo Canarias, S.A.