GoToGate

Lisboa

Lisboa er en spennende og uensartet by, som fra gammelt av ble anlagt på to høydedrag over elven Tajo. I dag ligger byens sentrum og hjerte, Baixa, på flaten mellom høydene, kjent som Alfama i øst og Bairro Alto i vest – begge historiske bydeler med masser av tilbud for deg som er nysgjerrig på det ekte, levende Lisboa. Hit kommer også byens innbyggere for å nyte kveldene. Lisboa ble i år 1983 oppført på Unescos liste over Verdensarven med klosteret Moseiro de Jeronimos og Torre de Belém.

Mer om Lisboa
Lisboa kan være litt vanskelig å få oversikt over, ettersom byen er ganske stor i utstrekning. De viktigste severdighetene finner du i bydelene nevnt i innledningen, i tillegg til Belém. Belém er havneområdet fra middelalderen, som ligger utenfor broen, ytterst i sundet der elven Tejo møter havet. Lisboas sentrum ligger noen kilometer lenger inn, ved en bukt, i ly for dårlig vær og høy sjø. Mer om Belém og severdigheter i eget avsnitt. La oss orientere oss med utgangspunkt i sentrumsbydelen Baixa. Her finner du Lisboas shoppinggate nummer én, den livlige og populære gågaten Rua Augusta, hvor de aller fleste av byens gjester havner mer enn én gang i løpet av besøket. Rua Augusta starter ved triumfbuen Arco da Rua Augusta og strekker nordover oppover i høyden, fra plassen Praca do Comércio.

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Plassen Praca do Comércio omgitt av kongepalasset ligger ved elven. Den viktige gågaten Rua Augusta i sentrumsbydelen Baixa starter ved triumfbuen.

Noen fakta om Lisboa
Lisboa er en stor og vakker by med nesten 600 tusen innbyggere. Stor-Lisboa har bortimot 2 millioner innbyggere. Lisboa ble fullstendig rasert i år 1755, da et kraftig jordskjelv la hele sentrum av byen øde. Gjenreisingen ble gjort planmessig og omstendelig, og Lisboa kan i dag fremvise klassisk arkitektur i bydeler som for eksempel den elegante Baixa. Lenger opp på begge sider av Lisboa, som er anlagt i åssider opp fra havnen ved elven Tejo, finner du sjarmerende bydeler som Alfama og Bairro Alta, med smale gater og pittoreske partier. Lisboas mest sjarmerende trekk er kanskje blandingen av gammelt og enda eldre. Fra gjenreisningen kan vi i dag se klassiske monumentale bygg, som landmerker i byen, med strøk av delvis nyere og delvis eldre bebyggelse rundt.

Kort om å orientere seg i Lisboa
Den store, elegante plassen Praca do Comércio ligger helt nede ved elven Tejo, og er omgitt av kongepalasset, som ble bygd opp etter det store jordskjelvet. Hvis du snur ryggen til elven og ser på triumfbuen midt på det gule palassbygget, så ser du oppover langs byens viktigste akse. På høyden til venstre ser du den gamle bydelen Bairro Alto, og på høyden til høyre Alfama med borgen. Du anbefales på det sterkeste å besøke begge. Mer om dem i egne avsnitt. Videre nordover for sentrumsbydelen Baixa, fortsetter en bred allé, Avenida de Liberdade opp til et storslått parkanlegg, Parque Eduardo VII. Herfra er det fantastisk utsikt over Lisboa og elven Tejo.

Mer om bydelen Baixa i sentrum
Baixa er en kompakt, velproporsjonert bydel med homogen 1700-talls-karakter og arkitektur, ettersom bydelen i sin helhet ble gjenoppbygd etter jordskjelvet i år 1755. Baixa består av flere handlegater foruten gågaten Rua Augusta. De langsgående gatene er med unntak av gågaten Rua Augusta, trafikkerte gjennomfartsårer med navn etter hvilken type håndverkere som holdt til her, eksempelvis er Rua da Prata (sølv) og Rua da Oro (gull) i dag gullsmedenes gater, mens Rua do Comércio er bankgaten etc. De fem øverste tverrgående gatene er bilfrie handlegater, som stedvis benyttes av restauranter til utendørs servering. Det er hyggelig å sette deg ned her og få glimt av de historiske bydelene Alfama og Bairro Alto.

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Den vakre plassen Rossio er samlingspunkt for både innbyggere og besøkende, og kjent for sine mange kafeer. Teatro Nacional Dona Maria II ligger øverst på plassen.

Enda litt til om Baixa
I Baixa finnes en mengde forretninger av alle slag og hit kommer både besøkende og fastboende for å shoppe. På oversiden av Baixa finner du strøket Restauradores med tre flotte plasser, Praca de Figueira til høyre, den langstrakte Rossio (Praca dom Pedro IV) til venstre og Praca dos Restauradores et steinkast lenger opp. I dette strøket ligger Rua das Portas de Santo Antao, hvor du finner flere gode fisk- og skalldyrrestauranter som Lisboa er spesielt kjent for. Dette området er meget livlig, og her møtes både besøkende og byens innbyggere på de mange fortauskafeene og restaurantene gjennom hele dagen.

Et frittstående heis-tårn til bydelen Chiado og Bairro Alto
I forlengelsen av tverrgaten Rua de Santa Justa finner du en noe spesiell innretning, en gigantisk nygotisk elevator i jern, med etasjevis utsmykkede spissbuer. Elevador de Santa Justa bringer deg 32 meter opp i høyden, til gaten Rua do Carmo og kirkeruinen av samme navn. Denne kirkeruinen, en gang Portugals største gotiske kirke, huser i dag et flott arkeologisk museum. På toppen av elevatortårnet er det en kul liten café med fantastisk utsyn over både Baixa og byen ellers.

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Bydelen Baixa i forgrunnen med Elevador de Santa Justa og kirkeruinen Igreja do Carmo til høyre. Bakenfor finner du Bairro Alto oppover åssiden.

I bakkant av kirkeruinen Igreja do Carmo finner du en hyggelig liten plass med kafeer. Nå er du i bydelen Chiado, ved grensen til Bairro Alto, den øvre byen. Igreja do Carmo huser et arkeologisk museum. Rua de Garrett er en elegant handlegate med motebutikker, som strekker seg fra plassen Largo do Chiado mot sentrumsbydelen Baixa.

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Igreja do Carmo var en gang Portugals største gotiske kirke. I dag huser ruinene et spennende arkeologisk museum.

Bairro Alto – smale smug, bratte bakker, tascas og barer
Hvis du fortsetter oppover gatene her fra Igreja do Carmo eller Rua de Garrett, så kommer du først til et litt rufsete strøk, med en mengde barer og restauranter, og 3-4 etasjers bygårder med fasader dekket av keramiske fliser i duse farger. Her går både du og trikkene i smale mursteins-smug, omgitt av små matvarebutikker og loslitte leiegårder. Her finner du familiedrevne restauranter, såkalte tascas, hvor du kan spise og drikke svært rimelig. Nattelivet her er mildt sagt heftig. Her finner du også tradisjonelle Casa de Fado hvor de tradisjonelle følelsesladede sangene fremføres til akkompagnement av akustisk gitar. Det kan være ganske rock’n roll her på kveldstid, og det skader ikke å bruke hodet sitt. Det severdige Museo do Chiado omfatter portugisisk malerkunst fra midten av 1800-tallet til cirka 1950.

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Den flotte barokke kirken Igreja Sao Vincente de Fora (til venstre) fra 1627 ligger i bydelen Alfama.

Bydelen Alfama og Castelo de Sao Jorge
På østsiden av sentrum og Baixa ligger en av Lisboas mest besøkte bydeler, Alfama i åssiden opp mot festningen Castelo de Sao Jorge. En spasertur i smugene og gatene her vil gi deg ganske motstridende inntrykk. Her vil du se alt fra sliten upusset bebyggelse, til stramme, bygårder med fliskledde fasader, som skinner i solen. Det er bratt i denne bydelen og mange trapper. Her vil du finne barer og restauranter på de mest overraskende steder, like gjerne i en trang bakgård, som på et platå i åssiden. Også i denne bydelen stønner trikkene seg opp de smale smugene, til fortvilelse for bilister som er på vei ned. Her er ryggelys mer vanlig enn frontlys. Oppe i all denne tilsynelatende forvirringen, hersker en orden. Bitte små grønne parkflekker er plassert rundt om i skråningen, og det finnes mange vannhull i Alfama – bydelen som ikke våkner opp før ut på sen ettermiddag og tidlig kveld. Da dukker både innfødte og tilreisende frem fra smug og trappeganger, for å finne seg en liten bydelsrestaurant eller kneipe å forfriske seg på.

Mer om Bydelen Alfama og Castelo de Sao Jorge
Den rutinerte Lisboa-gjest starter besøket i Alfama på toppen ved kastellet og rusler nedover. Castelo de Sao Jorge er i seg selv verd et besøk, med røtter fra romertiden, og en liten bybebyggelse langs en håndfull gater. Du befinner deg cirka 100 meter over havet når du skuer ut over byen og elven fra brystvernet her – en utsikt som også kongen Alfonso Henriques ønsket å få del i da han i år 1147 jagde de arabiske maurerne ut av Lisboa etter deres 440 år lange okkupasjon. Den kristne kongen lot den mauriske borgen ombygge til kongelig residens for de neste 364 årene. Først i år 1511 lot Manuel I bygge et nytt kongepalass, litt vest for dagens palass på Praca do Comércio, som ble ødelagt i jordskjelvet i år 1755. Det samme skjedde med borgen, som ble gjenoppbygd i renessansestil. Et sted mellom 13- og 30 tusen menneske antas å ha omkommet i skjelvene og den påfølgende tsunamien som skylte opp i den endre delen av byen.

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Sentrumsbydelen Baixa med gågater i forgrunnen og Alfama-høyden med borgen i bakgrunnen.

Catedral Sé
Ved foten av Alfama-høyden finner du den noe dystre katedralen Sé, som ble bygd i år 1150, tre år etter gjenerobringen av Lisboa fra maurerne. Katedralen ble sterkt skadet av flere jordskjelv gjennom århundrene, og må betraktes som kraftig restaurert, tross sin enkle fasade med romanske buer og et tilnærmet normannisk tårn. Deler av det enkle interiøret er fra katedralens tidligste år, og det finnes mange flott arkitektoniske detaljer i de ni kapellene på utsiden av ambulatoriet. Katedralen har også et skattekammer med relikvier og kirkekunst.

Litt om bydelene Estrela og Lapa
Videre i retning nordvest finner du bydelen Estrela med de store parkene og Basilica da Estrela i barokk stil, et av Lisboas fremste landemerker. Ikke langt fra elven Tejo, ved Avenida 24 Julho finner du Portugals nasjonalgalleri, Museu Nacional de Arte Antiga i et stilfullt 1600-tallspalss i barokk stil. Her finnes det betydningsfull kunst fra hele europa, inklusive portugisiske malerier, keramikk, skulptur, dekorasjonskunst, sølv- og gullarbeider, tekstiler og møbler. Dette fine og severdige museet ligger i samme retning som Belém, når du kommer fra Baixa. Her finner du verk av europeiske mestere som Hans Holbein, Albrecht Dürer, Hieronimus Bosch, Hans Memling og Lucas Cranac d.e. Få det med deg.

Belém
Belém er kjent som den historiske bydelen med havnen som var utgangspunkt og returmål for mange oppdagelsesferder til både Asia, Afrika, Stillehavet og Sør-Amerika, og befinner seg cirka 7 kilometer vest for sentrum. Denne bydelen er preget av Portugals triumfer til sjøs på 14- og 1500-tallet. De store oppdagelsesreisene som ble initiert av Henrik Sjøfarerens ekspedisjoner langs Afrikas vestkyst på 1400-tallet, og fulgt opp av størrelser som Magellan og Vasco da Gama, samt en mengde for oss mindre kjente oppdagere. Azorene, Madeira, Kapp Verde, Barsil og New Foundland i vest, samt Afrikas vestkyst inklusive Kapp Horn, India, Filippinene, Kina og Japan ble “oppdaget” i øst. Handel med krydder og elfenben i øst og blant annet sukker, korn og vin i vest – samt stjålet gull – var opphavet til ufattelige rikdommer.

Klosteret Moseiro de Jeronimos, Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Klosteret Moseiro de Jeronimos ble bygd da den oppdagelsesreisende Vasco da Gama returnerte i triumf fra India.

Beléms viktigste severdigheter
Dan Manuel I ble konge i år 1495 igangsatte han et omfattende byggeprogram i Belém som monumenter over oppdagelsesreisene og rikdommene som ble bragt til Lisboa. I år 1501 startet byggingen av det praktfulle klosteret Moseiro de Jeronimos, rett etter Vasco da Gamas tilbakekomst fra India og Østen. Klosteret regnes som et mesterverk innen såkalt manuelinsk arkitektur, kjennetegnet ved tett dekorerte flater med intrikate mønstre over blant annet flettet tauverk, et maritimt innslag relatert til sjøreisene. I kirken i klosterets Santa Mara-kirke kommer stilens særpreg til syne på slanke oktogone, intrikat dekorerte pilarer som bærer et markert, rundbuet ribbehvelv i store vifter, på sengotisk maner. Klostergårdens arkader er utvendig dekorert med en detaljrikdom som kan lede tankene til spansk mudejar-arkitektur, noe det imidlertid ikke er. Detaljrikdommen går igjen på portaler, tårn, grindverksvinduer, gesimser og balkonger – et arbaid som må ha vært ufattelig krevende. Klosteret omfatter en nybygd arkeologisk avdeling med meget interessante samlinger, og vestfløyen huser Museu de Marinha, med en mengde kart, instrumenter, skipsmodeller og annet som illustrerer den viktige sjøfartens utvikling fra 1300-tallet og i de kommende århundrene.

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Lisboas Torre de Belém i typisk manuelinsk stil, bygd i begynnelsen av 1500-tallet.

Torre de Belém
Torre de Belém ble reist i perioden mellom år 1515 og 1521. Den gang sto denne vesle festningen et godt stykke ut i elven Tejo. Torre de Belém ble benyttet som “propagandisk” utgangspunkt for sjøreiser, hvis avreise ble markert med store ord, pomp og prakt. Festningen ble på den måten sterkt symbolsk knyttet til kong Manuel I og Portugals viktige rolle i oppdagelsen av den nye verden. Eksteriøret er i typisk manuelinsk stil, med detaljrikt uthugde dekorasjoner, som flettede rep og kristne symboler – den nye verden skulle omvendes må vite. En noe fremmedartet, slank renessanse-loggia på italiensk maner står i kontrast til de ellers kraftig dimensjonerte murene og brystvernet. Byggverket er kronet med et tårn i maurisk stil – av alle ting.

Litt om Lisboas tidlige historie
Lisboa er en av Europas eldste byer. Det antas at de første bosetningene her var fønikiske sjøfarende handelsfolk, som fant ly i bukten og muligens opprettet en handelsstasjon på 13-1200-tallet før vår tidsregning. Grekere skal ha kommet hit cirka 5-600 år senere, angivelig på grunn av metallforekomster i området. Det som imidlertid er helt sikkert, er at romerne erobret området og byen i år 205 før Kristus. Romerne gikk som vanlig konkret til verks, ryddet plasser og la brostein til veier. De bygde et teater, bad og en akvedukt som fraktet vann fra kilder 25 kilometer unna til byen de kalte Olisipo. Det er funnet rester etter flere templer. der i dag den øvre delen av Baixa befinner seg. Under Praca de Figureira ligger det en romersk nekropoilis – et gravfelt. Romerne bygde i tillegg feler insulas, bygårder i tre etasjer med gårdsrom oppunder Alfamahøyden. På selve høyden bygde de kraftige festningsmurer helt ned til Tejo på begge sider. Det er mulig å se rester etter et romersk tempel med gulvmosaikker i Banco Comrcial Portugues i Rua de Correiros i Baixa.

Litt mer om Lisboas tidlige historie
På 400-tallet begynte Romerrikets tilbakegang, og nå sto kristne Visigotere klare til å overta. De kalte byen Olispona, og sørget for at Lisboa fikk sin første katedral og biskop, St. Gens, sannsynligvis en gang tidlig på 500-tallet. Visigoterne styrket festningsverkene, men forgjeves. I år 711 medførte en voldsom muslimsk ekspansjon at Lisboa og nesten hele Portugal falt i deres hender. Den fremmede kulturen som de lærde araberne bragte med seg, ga Lisboa store fordeler, innen matematikk, astronomi, legekunst og navigasjon. De mauriske araberne kalte byen Ulisbona og bygde kraftige bymurer rundt bebyggelsen. Festningen ble omgjort til et alcazar, et palass med importerte sitrustrær og vakre hager. En stor moské ble bygd ved havnen.

Korsfarerne og gjenerobringen i år 1147
I år 1147 kom en flåte korsfarere og gjenerobret Liboa til kristent eie, fire år etter at maurerne var fordrevet fra det nordlige Portugal. Moskeen ble ombygd til katedralen Sé og kongen Alfonso I flyttet etter hvert hovedstaden fra Coimbra til Lisboa. Storhetstiden med sjøfart, handel og oppdagelsesreiser ga byen et enormt oppsving i gullalderen på 1400- og 1500-tallet. I år 1580 ble Portugal underlagt Spania, noe de fremdeles fortviler over. I år 1640 var landet tilbake på egne hender. Den 1. november 1755 ble Lisboa og resten av det sørlige Portugal rammet av et voldsomt jordskjelv, som raserte hele det sentrum som i dag er Baixa. En tsunami gjorde vondt verre. Mange store offentlige bygninger raste sammen og anslagsvis ti tusen bolighus ble jevnet med jorden eller skylt på havet.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Plassen Praca do Comércio ved elven Tajo, hvor Lisboas viktige gågate Rua Augusta starter ved triumfbuen til høyre i bildet

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Plassen Rossio rett ovenfor Lisboas sentrum Baixa er vakkert stensatt. Legg merke til heistårnet Elevador de Santa Justa til høyre for søylen

I overgangen mellom bydelene Baixa og Alfama i Lisboa finner du den barokke Igreja da Magdalena

fra den storslåtte Parque Eduardo VII har du en fantastisk utsikt nedover Avenida de Liberdade, sentrum av Lisboa og elven Tejo

Fra den storslåtte Parque Eduardo VII har du en fantastisk utsikt nedover Avenida de Liberdade, sentrum av Lisboa og elven Tejo

Lisboa - panorama fra den andre siden av Tejo

Panorama over Lisboa fra den andre siden av elven Tejo

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Fra Lisboas populære gågate Rua Augusta i Baixa med masser av eksklusive butikker

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

I gågatene som krysser Rua Augusta finner du mange uterestauranter

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Lisboas særegne Elevador de Santa Justa bringer deg 32 meter opp i høyden til bydelen Chiado. (Du finner en liknende heis i Bern i Sveits)

Billig pakkereise
Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

…og slik ser det ut på toppen av Elevador de Santa Justa

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Kirkeruinen Igreja do Carmo huser et av Lisboas spennende arkeologisk museer

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

I Lisboa går kabeldrevne sporvogner opp til Bairro Alto, både sør og nord i bydelen

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

I Portugals hovedstad Lisboa er det bratt, her fra bydelen Alfama

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Byfornyelse synes enkelte steder i Lisboa å være et fremmedord

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Et vannhull i Lisboa er et vannhull – uansett om man går oppover eller nedover

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Et av Lisboas mer spesielle hus, Casa dos Bicos bygd i år 1523, ligger to gater nedenfor katedralen Sé

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Den gotiske katedralen Sé fra år 1150 ligger ved foten av Alfamahøyden

Billig pakkereise
Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Sarkofag i den gotiske katedralen Sé fra år 1150

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

En av de gode restaurantene i Lisboas Baixa; Restaurante Destino i Rua Das Portas de Santo Antao, 78/80

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

En av Portugals særegenheter er azujelos, keramiske fliser, som brukes til nær sagt alt

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Monumentet over oppdagelsene ble reist i år 1960, som var 500-årsdagen for Henrik Sjøfarerens død

Lisboa, elven Tajo, Baixa, historisk, Alfama, gamlebyen Bairro Alto, Belém, Unescos liste over Verdensarven, Midt-Portugal, Portugal

Fra klosterhagen til Moseiro de Jeronimos i Belém, et prakteksempel på den portugisiske manuelinske stilen, en avart av sengotikken