GoToGate

Livorno

Livorno er en stor, viktig og livlig havneby, som kan takke andres fiasko for egen suksess. Her, som i mange andre italienske byer, må vi ty til historien for å forstå det vi i dag kan se.

Livorno – fiskerlandsbyen som ble havneby på 1500-tallet
Den betydningsfulle middelalder-, havne-, handels- og nabobyen Pisa opplevde på 1400-tallet at det utenkelige ble virkelighet, nemlig gjenmudring av havnen – intet mindre enn en katastrofe. Medici-familiens overhode, Cosimo den I i Firenze, så seg tvunget til å ta et viktig valg: Han bestemte i år 1571 at Livorno skulle ta over Pisas viktige rolle som utskipingshavn for det nordlige Toscanas byer, Firenze og Pisa inkludert. Livorno, som inntil da hadde vært en fiskerlandsby, opplevde et oppsving som savner sidestykke i Italia på denne tiden.

Fortezza, havn, Livorno, Toscana, Midt-Italia, Italia

Livorno ble i år 1571 utpekt til å bli Toscanas nye hovedhavneby, etter at Pisas havn mudret igjen. Fortezza fra samme periode i bakgrunnen.

Mer om Livorno
En engelsk havneingeniør, Sir Robert Dudley ble betrodd oppgaven å oppgradere Livorno til Toscanas nye hovedhavn. Havneområdet ble utvidet og utbygd, kraftige festningsmurer ble anlagt og alt lagt til rette for sjøfart, handel, import og eksport. I 1608 ble den nye havnen åpnet med en bekjentgjørelse at alle var velkommen hit, uansett religiøs overbevisning eller hudfarge. Jøder, arabere, tyrkere og protestanter og andre som var utsatt for religiøs eller politisk forfølgelse kom hit og bidro til at Livorno opplevde en eventyrlig vekst. Livorno har flere fine severdigheter: Rundt Piazza Grande, i dag riktig nok en skygge av fordums prakt, ble planlagt og gjennomført av arkitekten med det slående navnet Buontalenti. Dessverre resulterte gjenoppbyggingen etter krigen i at denne plassen ble delt opp og ødelagt. Du kan likevel se storhet i både arkitektur og byplan her. Merk deg også byens flotte Duomo, som ble gjenoppbygget i 1959, og Piazza Micheli med utsikt til Fortezza fra 1500-tallet.

Livorno, Fortezza, kanalene, Toscana, Midt-Italia, Italia

Fra kanalene ved Fortezzo Nuovo – et slags Venezia i miniatyr

Livornos lille Venezia
Venezia Nuova er et kanalsystem var opprinnelig var mer omfattende enn det du kan se i dag. Kanalene fulgte en sekskantet forsvarsmur rundt byen, med Fortezza som et ekstra mangekantet forsvarsverk, en siste skanse, innerst i den gamle byen. Dette området er i dag svært idyllisk og populært. Her ligger mange av byens trivelige restauranter, og her er det livlig både på dag- og kveldstid. Kanalen fungerer i praksis som småbåt- og gjestehavn. Livorno har en engelsk kirkegård, ettersom mange engelskmenn var involvert i planleggingen og byggingen av byen, både på 16- og 1700-tallet. Museo Civico ligger i Palazzo Fabricotti, et herskapshus fra 1800-tallet. Her finnes det samlinger av 1800-tallskunst, blant annet av ”Macchiaioliskolen”, en parallell til de franske impresjonistene i siste halvdel av 1800-tallet. Livorno er en vital, humørfylt og dynamisk havneby med masser av sjarm og sjarmerende kvartaler, spesielt langs kanalene i gamlebyen. Herfra er det fergeforbindelse til Elba.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Livorno, Toscana, Midt-Italia, Italia

Livorno kalles Lille Venedig på grunn av kanalene

Livorno, Toscana, Midt-Italia, Italia

Fra plassen Terrazza Mascagni, også kalt Piazza Rotundo, som ligger sør i byen

Livorno, Toscana, Midt-Italia, Italia

Terrazza Mascagni med utsyn sørover

Livorno, Portoferraio, Elba, Toscana, Midt-Italia, Italia

Fra Livorno kan du blant annet ta ferge til Portoferraio på Elba