GoToGate

Loiredalen

Intet sted i Frankrike ligger slottene – château’ene – like tett som i Loiredalen. Dette frodige og naturskjønne området var et naturlig valg for det franske kongehuset når hoffet skulle flyttes rundt og underholdes med jakt, leker og musikk. Her bygde kongehuset en rekke slott – både til seg selv, koner og elskerinner. Resultatet er at vi i dag kan besøke en rekke sjarmerende, fantasifulle og vakre chateau’er i Loiredalen. Mange av dem er åpne for publikum.

Château Chambord, Château Chaumont og Château Chenonceau
Disse tre bemerkelsesverdige Châteauene befinner seg ikke langt fra hverandre, totalt ca 35-40 km, så har du fått med deg alle. Slottene er ganske forskjellige, og gir et godt inntrykk av hvilke arbeider som ligger bak, hvilken enorm rikdom de gir utrykk for – og hvor godt isolerte våre norske hus hjemme er. Hvis du er i nærheten, så ikke la denne muligheten gå fra deg. Et godt utgangspunkt for en slik tur er Blois, Saumur eller Tours.

Saumur, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Byen Saumur har et eget slott, Château de Saumur fra rundt år 1370, og en nydelig beliggenhet over elven Loire. Se også hovedfoto i toppen

Château de Chambord, Loire-dalen, Frankrike
Rett nordøst for Blois ligger Chambord, med 365 skorsteiner. Dette enorme anlegget ble bygget over en 18-års periode, mellom 1519 og 1537, med en arbeidsstokk på 1.800 mann. Slottet ble bygget med høye murer og utsiktspunkter, slik at kvinnene kunne se hvor i skogene mennene var når de jaktet. Leonardo da Vinci skal ha bidratt med plantegninger, og skal ha konstruert trappen i hjertet av bygget, der de som gikk opp, ikke møtte dem som gikk ned trappen.

Chambord Chateau, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Château de Chambord er at av Loiredalens mest berømte slott, ikke minst på grunn av sine 365 skorsteiner.

Slottet var svært upraktisk, ettersom det lå øde. Ved besøk måtte hele følget – ca 2000 mennesker – ha med seg mat og inventarer(!). Chambord ble derfor ikke brukt mye. Slottet har 440 rom og 365 ildsteder. På grunn av byggets plan, lånt fra italiensk renessansearkitektur ment for varmere strøk, ble det vanskelig å holde Chambord oppvarmet utenom sommeren, når været var varmt. Dessverre viste det seg også at vollgravene tiltrakk seg så mye mygg at slottet var nærmest ubeboelig. Pytt-pytt, kongen ga det bort til en general, og så var den saken ute av verden.

Château de Chaumont, Loire-dalen, Frankrike
Château de Chaumont var det første slottet på dette stedet, og ble bygd av Hertug Eudes II på 900-tallet, som en borg for å beskytte Blois fra angrep. Slottsborgen ble ødelagt av brann i 1456, men ble angivelig gjenoppbygd etter ordre fra kong Louis XI, og ble senere ombygd av Charles I av Amboise mellom 1465 og 1475, og fullført av hans sønn mellom 1498 og 1510. Resultatet er et meget imponerende og solid bygg, med tykke murer og et svært robust preg.

Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Chateau de Chaumont ligger vakkert til over Blois, ved elven Loire.

Slottsborgen ligger praktfullt til på en åsrygg med utsikt over elven Loire. Château de Chaumont har en brokete historie, med mange berømte eiere, som kong Henry IIs kone Catharina de Medici. Hun kjøpte slottet et års tid etter mannens død i 1560, og her underholdt de seg med besøk av astrologer, blant andre den mystiske Nostradamus. Det sies at hun etter kort tid tvang eksmannens elskerinne å bytte det sjarmerende Château de Chenonceau mot Château de Chaumont. Benjamin Franklin skal ha vært gjest på slottet relativt kort tid før revolusjonen, da slottet ble beslaglagt av den franske stat.

Château de Chenonceau, Loire-dalen, Frankrike
Av alle de fenomenalt vakre og sjarmerende slottene i Loire, er det Château de Chenonceau som huskes best. Det første som møter deg er en vakker allé, omgitt av vakre og velstelte symmetriske hageanlegg. Når du har gått ned alleen og kommer til broen over elven Cher, blir du slått av de  naturskjønne omgivelsene. Slottet er anlagt på en bro over elven – i full bredde, først hovedhuset med tårn, spir, karnapper og skorsteiner, og deretter galleriene i slottets 60 meter lange smalere del.

Chateau Chenonceau, Slottene, Indre-et-Loire, Loiredalen, Vest-Frankrike, Frankrike

Chateau Chenonceau går for å være Loiredalens vakreste slott

Når du ser dette romantiske og elegante eventyrslottet, som formelig florlett svever over Cher, speile seg i den dovne sakteflytende elven, er det så du får lyst til å klype deg i armen for å sjekke at du ikke drømmer.

Mer om Château de Chenonceau, Loire-dalen, Frankrike
Mange eiere, og i særdeleshet kvinner, har bidratt til å gjøre dette ualminnelig vakre slottet til det du i dag ser. Château de Chenonceau ble i 1512 bygget om til renessansestil. Etter at Catherine de Medici gifter seg med kong Henri II i 1533, blir Chenonceau kongelig slott i Loire. I 1547 tilbyr kongen Henri II slottet til sin livslange elskerinne, Diane de Poitiers, til Cathrine de Medicis store forargelse.

 Château Chenonceau, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Den vakre ballsalen i Château Chenonceau strekker seg over elven Cher, og ser ut som den gjorde for 500 år siden.

Kongen dør i 1559, og Catherine de Medici tar hevn. Hun ydmyker Diane med å tvinge henne til å ta det større men mer rustikke og gammelmodige Châteaude Chaumont i bytte for juvelen Château de Chenonceau. Slottet ble reddet fra ødeleggelse i 1789, under revolusjonen. Interiørene er intakte, og slottet fremstår med en skjønnhet og verdighet besøkende aldri glemmer.

Château de Cour-Cherverny, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Château de Cour-Cherverny fra 1634 er kledd med tapeter av dekorerte hjorteskinn innvendig. I parken arrangeres det konserter om sommeren.

Mer om slott i Loire-dalen, Frankrike
Det er mange slott i Loire. Har du lyst til å se flere, kan du besøke Château de Beauregard fra 1520, Château de Cour-Cherverny fra 1634, Château de Villesavin fra 1500-tallet og Château du Moulin fra 1490.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Chateau de Chambord, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Chateau de Chambord i Loiredalen er et enormt og forseggjort byggverk

Chateau de Chambord, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Chateau de Chambord er et populært sted for utflukter og picknik

Chateau de Chambord, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Chateau de Chambord er et av Loiredalens mest besøkte slott

 Chambord, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

1800 mann jobbet i 18 år for å skape mesterverket – Château Chambord

Château de Chaumont

Château de Chaumont i Loiredalen har eksistert siden 900-tallet, men er ombyd etter det

Château de Chaumont, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Château de Chaumont ligger rett ved byen Blois i Loiredalen og er åpent for publikum

Château de Chaumont, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Loiredalens Château de Chaumont var bygd for å kunne forsvares

Château de Chaumont , Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Château de Chaumont ligger høyt over elven Loire

Billig pakkereise
Château de Chenonceau, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Château de Chenonceau er omgitt av vakre og velstelte hageanlegg

Château de Chenonceau, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Château de Chenonceau ligger vakkert til et stykke ut i elven Cher

Château de Chenonceau, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Soverommene på Château de Chenonceau står i stil med slottet i Loiredalen

Château de Chenonceau, Loiredalen, Loire, Vest-Frankrike, Frankrike

Château de Chenonceau i Loiredalen tar seg godt ut fra alle vinkler