GoToGate

Marseille

Marseille i Provence er Frankrikes største og viktigste havneby, og mye mer enn det. Den som første gang kommer hit blir overveldet av størrelsen, den sydfranske arkitekturen, havnen, gamlebyen og atmosfæren. For ikke å snakke om tilbudet av badestrender i og utenfor Marseille, maten, kulturen og alt det du som feriegjest kan oppleve i denne store, vakre og varme byen. På høyden over havnen ruver den vakre katedralen Notre-Dame-de-la-Garde, på byens høyeste punkt 155 meter over havet, med et 46 meter høyt tårn kronet av en gyllen madonnafigur. For et syn!

Sol, bading og shopping i Marseille i Provence i Frankrike
De er flere forskjellige sandstrender, rullesteinstrender og steinete bukter, som befinner seg bare et par minutter fra havnen og sentrum av Marseilles. Badeparken Prado i nærheten av sentrum har store gressplener og fine forhold for barna. Både østover og vestover fra Marseille finner du vakre hvite klipper avbrutt av små viker med sand eller steinstrender og små havner. Dette naturskjønne området er et paradis for klatrere, dykkere og turgåere. Over alt i Marseille finner du fortauskafeer og restauranter, der du kan slå deg ned for å nyte en forfriskning eller et lite måltid. Marseilles er berømt for sitt enorme tilbud av skalldyr og fisk, og i havneområdet finner du mange av de beste restaurantene for sjømat. Byen er stor og har tilsvarende shoppingmuligheter.

Avignon, Unescos liste over Verdensarven, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

Le Vieux Port – den gamle haven – er selve hjertet i Marseille

Havnen i Marseille i Provence i Frankrike
Marseille har en lystbåthavn med 6500 plasser, som gjør den til Europas nest største. Lystbåthavnen her tiltrekker seg havseilere og lyst-yatcher fra hele verden, noe som bidrar til Marseilles internasjonale og spesielle maritime atmosfære. Det arrangeres store nasjonale og internasjonale kappseilings-begivenheter i Marseille. Fra strandbulevarden Corniche i Marseilles havneområde kan du se øygruppa Frioul og øya île d’If, den som er den mest kjente på grunn av slottet som er et berømt fort udødeliggjort av Greven av Monte Cristo av Alexander Dumas. Det går ferge fra den gamle havna til øya île d’If. Enten du spaserer langs byens hovedgate, den berømte Canebière-avenyen, rusler rundt i Vieux-Port (den gamle havnen), titter på fiskemarkedet, eller går ombord i en liten ferge som seiler over Vieux-Port, så vil du fornemme denne byens eksotiske atmosfære.

Marseille, Unescos liste over Verdensarven, Vieux Port, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

Panorama over Le Vieux Port og Marseilles havneområde

Kulturtilbudet i Marseille i Provence i Frankrike
Det flerkulturelle Marseille i Provence i Frankrike har alltid tiltrukket seg kunstnere fra alle verdens hjørner. Marseilles har 25 teatre, deriblant 2 nasjonalteatre, 10 konsertsaler, en opera og et nasjonalt ballettkompani. Byen har 22 museer og mange kunstatelierer, som samlet utgjør det største kulturområdet i Europa. Musée de Docks Romains inneholder utgravninger fra havneområdet, Musée de Vieux Marseille inventarer fra 1700-tallet, Musée d’Histoire de Marseilles ligger i handlesenteret Centre Boerse og inneholder blant annet en rekonstruksjon av den greske Massala fra antikken, og Musée de Beau Artes inneholder verdenskunst fra renessansen og fremover. Til sist nevner vi Musée Grobet-Labadié nord for Marseille, med en flott samling møbler, gobeliner, musikkinstrumenter og malerier fra 1600-tallet.

Marseille, Unescos liste over Verdensarven, Vieux Port, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

Marseilles velstand er tuftet på handel, kjøkkenet på hva havet gir

Tradisjoner i Marseille i Provence i Frankrike
Marseille i Provence har eldgamle tradisjoner og sans for festligheter og livskunst. Marseille har lange tradisjoner innen produksjon av såpe og pastis – (brennevin med anissmak). Marseille er også viden kjent for sin legendariske bouillabaisse, fiskegryte basert på det som ble til overs av dagens fangst – ofte kokt av fiskerne selv i store gryter i havneområdet. I Marseille er det festligheter og arrangementer gjennom hele året. Her kan du oppleve den fremmedartede Chandeleur, kyndelsmesse med navette-kjeks, Marseilles flotte karneval, det særegne markedet for hvitløk og taraïettes (lekeservice), barnas favoritt papirdrage-festivalen og Santons-markedet.

Marseilles historie og kulturarv
Marseille i Provence har en lang historie og en omfattende kulturarv. Greske kolonister fra Fokaia grunnla byen Massalia som provins om lag 600 år før Kristus, kanskje tidligere. Det gamle bysamfunnet i antikken utviklet seg her rundt det vi i dag kaller Vieux-Port, eller den gamle havna. Det finnes mange rester fra denne perioden rundt dagens Vieux-Port. Det er også funnet bygningsrester ved Jardin des Vestiges, en arkeologisk park som viser funn fra utgravinger i det gamle Marseille. Med utgangspunkt i Marseille, koloniserte grekerne herfra byer i områdene rundt, samt vestover og nordover fra Avignon. Grekerne brakte vindruer hit, plantet dem og produserte meget anerkjent vin i samtiden, til eksport til hele den greske verden. Det produseres visstnok fremdeles vin av de opprinnelige druetypene.

Marseille, Unescos liste over Verdensarven, Vieux Port, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

Innseilingen til Vieux Port – den gamle havnen, tilnærmet slik den har vært i århundrer

Marseilles Vieux Port
Vieux-Port er et enestående havneområde beliggende midt i Marseilles bykjerne. Utgangspunktet er den lune bukten som kalles Calanque du Lacydon som ble oppdaget for 2600 år siden. Vieux-Port er omringet av flotte bygg som Fort Saint-Nicolas, Fort Saint-Jean, Palais du Pharo, Saint-Laurent-kirken, Hôtel de Ville (Rådhuset), Hôtel Dieu og det berømte klokketårnet Accoules. Du bør oppleve fiskemarkedet og restaurantene, særlig om morgenen. Fiskerne auksjonerer bort dagens fangst, og skaper livlig aktivitet i Vieux-Port. Det er nå den berømte Bouillabaisen tilberedes i havneområdets restauranter, som du finner over nesten hele havneområdet.

Om Vieux Ports arkitektur
Le Panier, eller gamlebyen har smale, buktende gater og ligger nord i Vieux-Port. Her finner vi de eldste byggene og monumentene i Marseille siden oldtiden og fram til våre dager Du kan se Maison Diamantée, La Vieille Charité og l’Hôtel Dieu. Bydelen er nå under rehabilitering og opplever en oppblomstring. Le Panier tiltrekker seg mange håndverkere, som driver eller jobber i verksteder for fabrikasjon av santons, tradisjonell såpe, steintøy og keramikk og annet kunsthåndverk. Klosteret Saint-Victor ruver over søndre del av Vieux-Port, og ble påbegynt i det 5. århundre på rester av oldtids-nekropolen Massalia. Etter flere ødeleggelser ble klosteret forskanset på 1300-tallet av pave Urbain V. Kryptene omfatter levninger fra 400-tallet og mange unike og flotte sarkofager. Klosteret var utgangspunktet kristningen av hele Provence-regionen på 300-400-tallet, da romerriket ble erklært kristent av keiser Konstantin i år 324.

Basilikaen Notre-Dame de La Garde
Basiliken er byens symbol og ligger flott til på en 154 m høy bakketopp med fantastisk utsikt. Det første kirkebygget ble reist her i siste halvdel av 1100-tallet. I 1524 bestilte kong François I at det skulle bygges et fort. Den nåværende basiliken i nybysantinsk stil ble tegnet av arkitekt Espérandieu og fullført i 1864. De kostbare materialene og detaljerte mosaikkutsmykningene ble restaurert i 2007. Basilikaen er kronet med en 9,70 m høy forgyllet jomfru på toppen av det 46 meter høye klokketårnet, som er synlig over hele Marseilles. Arkitekt Espérandieu tegnet også Palais Longchamp, som har et praktfullt kunstnerisk springvannanlegg med vannfall, fontener, bassenger og skulpturer. Det er i dag et kunst- og naturhistorisk museum.

Marseilles i middelalderen
Marseilles bymur ble utvidet i middelalderen og det ble oppført store religiøse bygninger, som for eksempel klosterbygningen Saint-Victor ferdigstilt på 400-tallet, eller Cathédrale de la Major der den eldste delen skriver seg fra siste halvdel av 1100-tallet.
I første del av 1600-tallet århundre befalte kong Louis XIV at orlogsverftet Arsenal des Galères skulle bygges, og byen bredte seg nå ut over Marseilles hovedgate Canebière og med rettlinjede gater. Her kan du fremdeles se datidens herskapelige villaer, som ble bygget av velstående kjøpmenn, redere og skipskapteiner.

Nord i Marseille – Estaque
I den aller nordligste delen av Marseille havnen Estaque en av de mest pittoreske bydelene, som har vært i stand til å beholde særpreg og livlighet. Noen av de største impresjonistmalerne, fauvistene eller kubistene, som Cézanne, Dufy og Braque holdt til her. I denne lille populære havnen kan du smake utpregede spesialiteter som chichi, fregi og panisses – søtt og salt frityrstekt bakverk – mens du ser på dagliglivet rundt deg.

Andre severdigheter:
Palais de La Bourse ble bygd i år 1854 og huser et av verdens eldste handelskamre (1599) og er i dag Marseilles marine- og økonomimuseum. Den flotte utsmykningen med skulpturer reflekterer Marseilles velstand handelens strålende historie.

Det majestetiske Palais du Pharo er en gammel keiserresidens, som ble bygd under Napoleon III og ruver over havnen rett ovenfor Fort St Jean. Det tilhører nå Marseille kommune og brukes for det meste til kongresser og andre prestisjefylte arrangementer. I parken er det en fantastisk panoramautsikt over Vieux-Port.

Le Corbusier
Litt østover i byen, rett forbi Velodrome, ligger Le Corbusiers berømte boligkompleks La Cité Radieuse fra 1952, bygget som et eksperiment rundt kollektiv beboelse.

Le Corbusier, Cité Radieuse, Marseille, Unescos liste over Verdensarven, Vieux Port, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

Le Corbusiers nyskapende Cité Radieuse i Marseille

Boligkomplekset er bygd i råbetong på 34 enorme påler og inneholder en innegate med butikker, hotell-restaurant, skole, gymnastikksal, utendørs lekeplass og takterrasse. Arkitekten hadde som mål å bygge individuelle boliger tilpasset familiene: Den består av toetasjes leiligheter med balkong, tilpasset barna, med fargerike tre-interiører og mye lys. Leilighetene er møblert, og dermed kunne familiene flytte rett inn. Takterrassen har panoramautsikt over Marseille-bukta.

Vallon des Auffes, Marseille, Unescos liste over Verdensarven, Vieux Port, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

I fiskerbydelen Vallon des Auffes finner du de beste restaurantene for fisk og skalldyr

Vallon des Auffes – de beste fisk- og skalldyr-restaurantene
Vallon des Auffes er opprinnelig en gammel fiskerlandsby hvor vi i dag finner de aller beste fiskerestaurantene i Marseille. Rundt den lille fredelige havnen med oppankrede små, typiske, fargerike båter – barquettes – ligger les cabanons, gamle fiskerhytter slik de så ut. Du kommer deg dit fra strandbulevarden La Corniche, via trappene opp en smal gate – en hyggelig spasertur bare noen minutter fra sentrum

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Notre Dame de la Gare, Marseille, Unescos liste over Verdensarven, Vieux Port, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

Notre Dame de la Gare med sitt 46 meter høye klokketårn troner over storbyen Marseille

La Vieux Port, Marseille, Unescos liste over Verdensarven, Vieux Port, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

Det er fargerikt i mer enn én forstand i den gamle bydelen La Vieux Port

 Cathédrale de la Major, Marseille, Unescos liste over Verdensarven, Vieux Port, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

1700-tallskirken Cathédrale de la Major rager i havneområdet

Cathédrale de la Major, Marseille, Unescos liste over Verdensarven, Vieux Port, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

Storslåtte interiører i Cathédrale de la Major

Marseille, Unescos liste over Verdensarven, Vieux Port, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

Typisk gateparti i gamlebyen i Marseille


Billig pakkereise

Vielle Charité, Marseille, Unescos liste over Verdensarven, Vieux Port, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

En av byens historiske severdigheter: Fattighuset Vielle Charité fra år 1640

Marseille, Unescos liste over Verdensarven, Vieux Port, Vieux ville, gamlebyen, middelalder, Rhône, Sør-Frankrike, Frankrike

Uortodoks planløsning i gamlebyen