GoToGate

Milano

Milano er Italias motemetropol fremfor noen. Men Milano er også mye mer enn det. Milano er Italias nest største by og hovedstaden i provinsen Lombardia. Milano er også et stilig og moderne finanssenter i nord, av mange ansett som mer europisk enn italiensk. Likevel er det italienske lett å få øye på. Milano er oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Milano har helt siden romertiden vært et viktig knutepunkt for handelen over alpene, og har historisk tiltrukket seg mennesker med nettverk ut over regionen. Milano kan tilby førsteklasses shoppingmuligheter, også i det mer eksklusive segmentet. Moteindustrien i Italia har Milano som hovedsete, og for dem som er opptatt av mote, er Milano et mekka og vel så det. Bare det å vindusshoppe er en fryd i Milano – i gatene rundt Via della Spiga og Via Monte Napoleone finner du simpelthen det som gjelder blant de velstående og oppdaterte. Men Milano har mer – hva du enn er ute etter av opplevelser og severdigheter, så har Milano mye å by på. Her finnes restauranter i alle prisklasser, og nattelivet er som i andre businessmetropoler, hektisk.

Duomo, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Milanos gotiske Duomo ble påbegynt på 1300-tallet og er mildt sagt spektakulær

Milanos severdigheter
Mange av de mest interessante attraksjonene og severdighetene befinner seg innenfor den gamle bymuren, eller rettere sagt i Milano sentrum, innenfor ringveien som går der bymuren stod. Det eneste som i praksis står igjen av bymuren, er noen de gamle ærverdige byportene. Bebyggelsen, som i sin tid lå innenfor den åttekantede bymuren, markerer fremdeles den opprinnelige gamlebyens form. Det som en gang var Milanos gamleby, er i dag en bydel noen historiske bygninger og enkelte kvartaler med gammel bebyggelse. Milano sentrum inneholder flere landemerker som er nyttige når du skal orientere deg. Mer om dem nedenfor. Det er for øvrig flere svært trivelige kvarterer i Milano, der kafeene, barene og restaurantene ligger tett. Sør for sentrum, ved Porta Ticinese, ligger bassenget Darsena, der de to Naviglio-kanalene møtes. Langs disse ”Amsterdam-aktige” kanalene er det et utelivsstrøk med barer, kafeer og restauranter på begge sider. Her er det også hyggelig å spasere om kveldene og se på folkelivet.

Shoppingmuligheter i Milano
Midt i sentrum finner du et kvartal med glassoverbygg, som de fleste kjenner fra fotos, nemlig Galleria Vittore Emanuele II. Dette elegante shoppingsenteret og landemerket er et stort korsformet kvartal, med handlegater skjermet for vær og vind av enorme glasstak, som stråler ut fra den gigantiske kuppelen i korsets sentrum. Her finner du en mengde butikker, kafeer, iskrembarer og restauranter – som den historiske Ristorante Savini – et must for mange av byens besøkende.

Galleria Vittore Emanuele, Duomo, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Det enorme Galleria Vittore Emanuele II sett fra Duomos tak.

Galleria Vittore Emanuele II åpnet i år 1871 som en arkitektonisk sensasjon. I dette enorme bygget ble glass og metall for første gang i Italia benyttet som en bærende konstruksjon. Under glasskuppelen finner du for øvrig praktfulle mosaikker og dekorasjoner, som fortjener å sees nærmere på. De mest eksklusive motegatene befinner seg på nordsiden av Galleria Vittore Emanuele II, mellom Via della Spiga og Via Monte Napoleone. Det finnes masser av butikker som selger vanlige klær, og stormagasinene La Rinascente og Coin har brede utvalg. Lørdagsmarkedet er en ganske stor ukentlig begivenhet i gamlebyen.

Milano kulturelle severdigheter
Den enorme gotiske katedralen på Piazza del Duomo ble grunnlagt på 1300-tallet og kjennetegnes av en utvendig ganske overlesset og overdådig arkitektur. Her finnes et utall dragefigurer, spir og strebebuer. Kirkens interiører omfatter enorme søyler og vakre glassmalerier. Skattkammeret kan fremvise praktfulle sølv- og gullarbeider fra flere århundrer i middelalderen. Under utgravinger er det gjort funn av rester av en svært tidlig kirke fra 300-tallet.

Duomo, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Skulpturer på Milanos vakkert dekorerte katedral skuer ut over storbyens tak.

Nesten vegg i vegg med Duomo finner du Palazzo Reale, som inneholder Museo de Duomo, der historien om kirken dokumenteres, i tillegg til byens herskere og viktigste familier gjennom tidene. Blant annet har Visconti-familien gjennom generasjoner har hatt palasset som sin residens. Her kan du også se interiører og glassmalerier som i løpet av århundrene er skiftet ut, helt fra den gangen den første kirken ble bygget her på 300-tallet. Det berømte operahuset Teatro La Scala finner du på nordsiden av Galleria Vittore Emanuele II. La Scala kan selvfølgelig også vise til et eget museum, hvor du kan oppleve kostymer helt tilbake fra romertiden. Du får også tilgang til den praktfullt utsmykkede sirkelrunde salen med losjer i flere etasjer, når du besøker La Scala-museet.

"Velasca", Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Milanos bygg “Velasca” fra 1958 har klare referanser til middelalderens arkitektur

Milanos historiske severdigheter og museer
To kvartaler oppover Via Allesandro Manzoni, som for øvrig sterter ved La Scala, finner du Museo Poldi-Pessoli, som omfatter en makeløs samling malerier fra renessansen, skjenket til Milano by av adelsmannen Giacoma Poldi Pessoli da han døde i år 1879. Her finner du verk av verdenskunstnere som Piero della Francesca, Mantegna, Andrea Botticelli og flere andre mestere fra renessansen. Du finner dessuten en spennende utstilling av brukskunst i dette museet. Vi har etter hvert beveget oss mot øst i sentrum, gåavstanden er ikke mer enn om lag 5-6 minutter.

Milano, Unesco, Leonardo

Leonardo da Vincis berømte veggfreske “Det siste måltid” finner du i klosterkirken Santa Maria Grazie i Milano

På vestsiden av sentrum, rett på innsiden av Porta Magenta, finner du klosterkirken Santa Marie della Grazie, hvor Leonardos mest kjente verk, freskoen ”Nattverden”, også kalt ”Det siste måltid” ble malt på våt murpuss og avduket i år 1498 til øredøvende applaus. Denne kirken ble for øvrig oppført på Unescos liste over Verdensarven i år 1980. Det er også verd å få med seg klosterkirken San Lorenzo, opprinnelig fra 300-tallet med 1700 år gamle mosaikker i et av sidekapellene, samt Sant’Ambrogio fra år 379, ombygd siste gang på 900-tallet, for mer enn 1000 år siden!

Castello Sforzesco, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Et flott middelaldertårn fra Castello Sforzesco

Milanos to stoltheter – Castello Sforzeco og Pinacoteca di Brera
Nordvesti Milanos historiske bydel finner du det praktfulle festningsanlegget Castello Sforzeco. Denne storslåtte renessanseborgen erstattet Viscontienes palass fra 1400-tallet, som temmelig omgående og brutalt ble revet denne familien ble fratatt makten i byen av den rivaliserende Sforza-familen. Sforzeco-borgen er i dag museum, som omfatter arkitektur, arkeologiske funn, kunst, interiører og mynter. Her kan du for eksempel se Michelangelos berømte uferdige skulptur fra 1546, Rondanina Pieta. Et par kvartaler lenger opp i gamlebyen, så langt nord i sentrum som du kommer, ligger Pinacoteca di Brera med en av Italias fineste kunstsamlinger – i hvert fall Milanos. Her finner du verker av de store kunstnerne fra renessansen og barokken, som Rafael, Mantegna, Bellini, Caravaggio og Tintoretto bare for å ha nevnt noen. Her er også Italias 1900-talls modernister representert i fullt monn.

Sforzeco-borgen, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Sforzeco-borgen er i dag museum, som omfatter arkitektur, arkeologiske funn, kunst, interiører og mynter.

Milano har kunstsamlinger i verdensklasse
Det finnes imidlertid nok et museum med kunst i verdensklasse i Milano, et par kvartaler vest for domkirken Duomo. Dette flotte museet heter Pinacoteca Ambrisiana, og inneholder kardinal Borromeos personlige samlinger av kunst og skrifter. Da han trakk sitt siste sukk i år 1618 hadde han intet mindre enn 30.000 manuskripter i sitt bibliotek, de aller fleste håndskrevne. Her fantes blant annet en utgave av Homers Iliaden fra 400-tallet og tidlige utgaver av Dantes Guddommelige komedie, samt Leonardos Codex Atlantic fra sent 1400-tall. Her finnes også et av Leonardos få malerier, Portrett av en musiker, samt andre malerier av renessansens og barokkens mest kjente kunstnere. Rett ved siden av ligger den vakre renessansekirken San Satiro, med Capella delle Pieta fra 1000-tallet ved klokketårnet. 4-5 kvartaler lenger vest finner du Civico Museo Archeologico med samlinger fra regionen, blant annet helleristninger fra Val Camunico, i tillegg til en stor samling romersk skulptur. Museet har også greske og etruskiske samlinger med vaser helt tilbake fra det åttende århundre før vår tidsregning.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Duomo, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Milanos Duomo er eksepsjonelt rikt dekorert og ruver i bylandskapet

Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Galleria Vittore Emanuel er et varemagasin som ligger ved Piazza del Duomo

Naviglia, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Milanos kanaler i ytterkant av gamlebyen kalles Naviglia

Duomo Cathedral, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Utsmykning på Duomos hovedfasade

bronse-dører, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Dramatisk scene på en av Milano-katedralens dekorerte bronsedører

Duomo di Milano, Donald Duck,Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Er det noe kjent ved denne karen, som er montert på katedralen?

Billig pakkereise
Santa Maria Grazie,  Leonardo da Vinci, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

I klosteret til Santa Maria Grazie, finner du Leonardo da Vincis berømte freske, Nattverden

Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Fra middelalderens bymur, som i stor grad omringer gamlebyen

Klosterkirken San Lorenzo, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Klosterkirken San Lorenzo, opprinnelig fra 300-tallet, med vakre 1700 år gamle mosaikker i et av sidekapellene.

Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Den romanske Sant’Ambrogio, påbegynt i år 379. Det meste av det du ser i dag er fra 900-tallet.

Renessanseklosteret San Lorenzo Maggiore, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Renessanseklosteret San Lorenzo Maggiore fra 1400-tallet

operae Teatro La Scala, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Milanos berømte opera Teatro La Scala

Milano, Unescos liste over Verdensarven, renessansen, Pinacoteca di Brera

I Pinacoteca di Brera kan du se dette mesterverket, “Den døde Kristus” fra år 1490 av Andrea Mantegna, ved siden av andre renessanse- og barokkmalerier i verdensklasse

Castello Sforzesca, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Tilårskommen skulptur fra muren til Castello Sforzesco