GoToGate

Montepulciano

Montepulciano i Italia er en av Toscanas høyest beliggende byer, på en åsrygg mer enn 600 meter over havet. Montepulciano ligger i hjertet av et av Italias mest spennende vindistrikter. Her produseres nemlig Vino Nobile, som byen er kjent for. Innenfor de omfattende festningsmurene som omgir Montepulciano finner du en rekke hus, kirker og palasser fra renessansen.

Montepulciano – en by for deg med sterke lårmuskler
Det er stor høydeforskjell i Montepulciano. Hovedgaten Corso, en gågate, har 80 meter høydeforskjell og ender øverst ikke langt fra byens høyeste punkt den store Piazza Grande som tradisjonen tro er omgitt av byens viktigste kirker og offisielle bygg. Det er flere kafeer og restauranter med utendørs servering, både her, i gågata Corso og på andre plasser i Montepulciano. I Corso finner du også en del butikker, med blant annet lokalt håndverk. En av de vakreste kirkene i Montepulciano, Madonna di San Biagio fra  renessansen, ligger nedenfor bykjernen, på et lite platå. Arkitekten bak  er Antonia da Sangallo den eldre, en av samtidens ledende. Den vakre  kirken bygget i lys travertinstein, med gresk grunnplan og fine  proporsjoner, anses som spesielt vellykket og Sangallos mesterverk.

Piazza Grande, Mercato, marked, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Piazza Grande er Montepulcianos hjerte, hvor det blant annet arrangeres markeder

Mer om severdighetene i Montepulciano i Italia
Palazzo Bucelli i nederste del av Corso fra 1648 er kanskje mest interessant på grunn av de etruskiske relieffene og urnene som ble murt inn i grunnmuren på 1700-tallet. Palazzo Comunale på Piazza Grande var opprinnelig en bygning i gotisk stil, med fikk ny fasade og tårn av Michelozzo på 1400-tallet. I tårnet har du en utsikt uten like. Duomo på Piazza Grande, bygget mellom 1595 og 1630 er mest interessant på grunn av interiøret. Her finnes også en kunstskatt som er verd å få med seg, nemlig en tredelt altertavle malt av Taddeo di Bartolo i 1401, Marias hemmelighet, et eksempel fra den såkalte Siena-skolen. Palazzo Tarugi på Piazza Grande fra 1600-tallet er dessverre ikke åpent for publikum.

Renessanse-kirken Madonna di San Biagio, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Renessanse-kirken Madonna di San Biagio ligger utenfor sentrum av Montepulciano, i åssiden nedenfor bysenteret

Enda mer om kirker og severdigheter i Montepulciano
Sant’Agostino er en kirke tegnet og bygd av Michelozzo i begynnelsen av renessansen i 1427. Legg spesielt merke til vakre portalen. Santa Maria dei Servi er en gotisk kirke bygget på slutten av 1200-tallet. Når du går i gatene i Montepulciano, vil du ofte kunne se en sjelden helhet av bymiljøer fra så langt tilbake som 1300-tallet. Montepulciano er svært stolt av sin lokalproduserte Vino Nobile. Du vil finne en rekke ”Enoteca” i byen med store utvalg av både viner og årganger, der du er velkommen til å smake på viner mot betaling. Flere av disse benytter vinkjellere som ble hugget ut i middelalderen, i det porøse kalksteinsfjellet som byen ligger på. Merk deg også at Montepulciano har en fantastisk utsikt. Fra byen høyeste punkter kan du se i milevis omkrets både i Toscana og Umbria. Montepulciano ble grunnlagt av etruskerne rundt 500 år før vår tidsregning. I byens Museo Civico kan du se enkelte gjenstander fra byens tidligste periode, samt kirkekunst og kunst gjennom tidene.

Sant'Agostino, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Vakkert dyp-relieff fra tympanon over portalen til Sant’Agostino.

Montepulcianos omgivelser og severdigheter – Val ’d’Orcia
Montepulciano ligger i langt unna den vakre renessansebyen Pienza og det usedvanlig vakre landskapet Val d’Orcia som strekker seg vestover herfra. Val d’Orcia med sitt bølgende frodige landskap er selve essensen av Toscana, slik vi gjennom fotos har lært å oppfatte det. Her ligger gårdene på små bakketopper, med alleer av sypresser som følger veien i sik-sak fra dalbunnen. En solnedgang her er så romantisk at halvparten kunne være nok for vanlige mennesker med Volvo og engelsk setter. De små byene San Quirico d’Orcia og Bagno Vignoni ligger ”rett rundt hjørnet. Er du først her, så få med deg 700-tallskirken Sant’Antelmo i samme slengen. Under bilturen mellom hvert sted kan du bare nyte det vakre, frodige landskapet.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Palkazzo Comunale, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Montepulcianos rådhus, Palazzo Comunale fra 1400-tallet, er godt synlig på Piazza Grande

 Palazzo dei Nobili, Palazzo Tarugi, Piazza Grande, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Palazzo Tarugi på Piazza Grande kalles også Palazzo dei Nobili, og ble oppført cirka år 1600

Madonna di San Biagio, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Kveldssol og utsyn mot renessanse-kirken Madonna di San Biagio nedenfor bykjernen i Montepulciano

Torre Orologio, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Montepulcianos staselige klokketårn Torre Orologio

Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Montepulciano ligger på en åsrygg på 600 meters høyde