Montepulciano i Italia er en av Toscanas høyest beliggende byer, på en åsrygg mer enn 600 meter over havet. Montepulciano ligger i hjertet av et av Italias mest spennende vindistrikter. Her produseres nemlig Vino Nobile, som byen er kjent for. Innenfor de omfattende festningsmurene som omgir Montepulciano finner du en rekke hus, kirker og palasser fra renessansen.

Montepulciano – en by for deg med sterke lårmuskler

Det er stor høyde­for­skjell i Monte­pul­ciano. Hoved­gaten Corso, en gågate, har 80 meter høyde­for­skjell og ender øverst ikke langt fra byens høyeste punkt den store Piazza Grande som tradi­sjonen tro er omgitt av byens viktigste kirker og offi­si­elle bygg. Det er flere kafeer og restau­ranter med uten­dørs serve­ring, både her, i gågata Corso og på andre plasser i Monte­pul­ciano. I Corso finner du også en del butikker, med blant annet lokalt hånd­verk. En av de vakreste kirkene i Monte­pul­ciano, Madonna di San Biagio fra renes­sansen, ligger nedenfor bykjernen, på et lite platå. Arki­tekten bak  er Antonia da Sangallo den eldre, en av samti­dens ledende. Den vakre  kirken bygget i lys travert­in­stein, med gresk grunn­plan og fine  propor­sjoner, anses som spesielt vellykket og Sangallos mesterverk.

Piazza Grande, Mercato, marked, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Piazza Grande er Monte­pul­cianos hjerte, hvor det blant annet arran­geres markeder.

Mer om severdighetene i Montepulciano

Palazzo Bucelli i nederste del av Corso fra 1648 er kanskje mest inter­es­sant på grunn av de etrus­kiske reli­ef­fene og urnene som ble murt inn i grunn­muren på 1700-tallet. Palazzo Comu­nale på Piazza Grande var opprin­nelig en bygning i gotisk stil, med fikk ny fasade og tårn av Michel­ozzo på 1400-tallet. I tårnet har du en utsikt uten like. Duomo på Piazza Grande, bygget mellom 1595 og 1630 er mest inter­es­sant på grunn av inte­ri­øret. Her finnes også en kunst­skatt som er verd å få med seg, nemlig en tredelt alter­tavle malt av Taddeo di Bartolo i 1401, Marias hemme­lighet, et eksempel fra den såkalte Siena-skolen. Palazzo Tarugi på Piazza Grande fra 1600-tallet er dess­verre ikke åpent for publikum.

Renessanse-kirken Madonna di San Biagio, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Renes­sanse-kirken Madonna di San Biagio ligger utenfor sentrum av Monte­pul­ciano, i åssiden nedenfor bysenteret.

Enda mer om kirker og severdigheter i Montepulciano

Sant’Agostino er en kirke tegnet og bygd av Michel­ozzo i begyn­nelsen av renes­sansen i 1427. Legg spesielt merke til vakre portalen. Santa Maria dei Servi er en gotisk kirke bygget på slutten av 1200-tallet. Når du går i gatene i Monte­pul­ciano, vil du ofte kunne se en sjelden helhet av bymil­jøer fra så langt tilbake som 1200-tallet. Monte­pul­ciano er svært stolt av sin lokal­pro­du­serte Vino Nobile. Du vil finne en rekke ”Enoteca” i byen med store utvalg av både viner og årganger, der du er velkommen til å smake på viner mot beta­ling. Flere av disse benytter vinkjel­lere som ble hugget ut i middel­al­deren, i det porøse kalk­steins­fjellet som byen ligger på. Merk deg også at Monte­pul­ciano har en fantas­tisk utsikt. Fra byen høyeste punkter kan du se i milevis omkrets både i Toscana og Umbria. Monte­pul­ciano ble grunn­lagt av etrus­kerne rundt 500 år før vår tids­reg­ning. I byens Museo Civico kan du se enkelte gjen­stander fra byens tidligste periode, samt kirke­kunst og kunst gjennom tidene.

Sant'Agostino, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Vakkert dyp-relieff fra tympanon over portalen til Sant’Agostino.

Montepulcianos omgivelser og severdigheter – Val ’d’Orcia

Monte­pul­ciano ligger ikke så langt unna den vakre renes­sanse­byen Pienza og det used­vanlig vakre land­skapet Val d’Orcia som strekker seg vest­over herfra. Val d’Orcia med sitt bølgende frodige land­skap er selve essensen av Toscana, slik vi gjennom fotos har lært å oppfatte det. Her ligger gårdene på små bakke­topper, med alleer av sypresser som følger veien i sik-sak fra dalbunnen. En solned­gang her er så roman­tisk at halv­parten kunne være nok for vanlige mennesker med Volvo og engelsk setter. De små byene San Quirico d’Orcia og Bagno Vignoni ligger ”rett rundt hjørnet. Er du først her, så få med deg 700-talls­kirken Sant’Antelmo i samme slengen. Under bilturen mellom hvert sted kan du bare nyte det vakre, frodige landskapet.

Palkazzo Comunale, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Monte­pul­cianos rådhus, Palazzo Comu­nale fra 1400-tallet, er godt synlig på Piazza Grande.

 Palazzo dei Nobili, Palazzo Tarugi, Piazza Grande, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Palazzo Tarugi på Piazza Grande kalles også Palazzo dei Nobili, og ble oppført cirka år 1600.

Madonna di San Biagio, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Kveldssol og utsyn mot renes­sanse-kirken Madonna di San Biagio nedenfor bykjernen i Montepulciano.

Torre Orologio, Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Monte­pul­cianos stase­lige klokke­tårn Torre Orologio.

Montepulciano, gamleby, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Monte­pul­ciano ligger på en åsrygg på 600 meters høyde.