GoToGate

Montpellier

Montpellier er en meget dynamisk, ungdommelig universitetsby i Sør-Frankrike. Montpellier ligger kun 9 kilometer fra noen av Europas beste badestrender, har et uteliv som få andre byer i Frankrike kan vise til, og kan by på en mengde shopping-muligheter og severdigheter. Montpellier er hovedstaden i regionen Languedoc-Roussillon, og er på mange måter kontrastenes by.

Montpellier – en by med store kontraster
Montpellier har både den historiske bydelen Écusson fra middelalderen, det vakre sentrumsområdet med Place de la Comédie, utbygd med klassisk arkitektur på 1800-tallet, samt den hypermoderne bydelen i øst, med Corum og boligkomplekset Antigone i postmoderne stil tegnet av arkitekten Bofill. I tillegg har Montpellier store vakre parkområder. Den eggformede Place de la Comédie er selve hjertet i den vakre Montpellier, og her finner du en mengde restauranter og kafeer med utendørs servering. Denne populære åpne plassen kalles l’Oeuf på folkemunne, og er omgitt av vakre bygg som blant andre byens vakre teater- og operabygning. Her er det store fotgjengersoner i alle retninger, og kun en trikk som trafikkerer plassen.
Shopping og opplevelser i Montpellier

Montpellier, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Montpelliers Place de la Comédie er byens viktigste møteplass

Place de la Comédie er et godt utgangspunkt for å oppdage Montpellier. Rett øst for plassen, kun et minutts gange unna, finner du det enorme kjøpesenteret Le Polygone, der du kan få testet shopping-genene dine mer enn grundig. Le Polygone inneholder blant annet en avdeling av legendariske Galerie Lafayette. Videre gjennom Le Polygone, i østlig retning, kommer du til den ”nye” moderne bydelen Antigone, bygget tidlig på 90-tallet. Den spanske arkitekten Ricardo Bofill fikk oppdraget med å tegne denne bydelen og er tydelig inspirert av antikkens greske og romerske arkitektur, i en temmelig dristig totalplan. Langs aksen i det symmetriske anlegget, visstnok inspirert av Petersplassen i Roma, finner du fontener og kopier av klassiske romerske skulpturer, omgitt av temmelig kalde, glatte veggflater og åpne rom. På den andre siden av elven La Lez ender anlegget i en moderne fortolkning av en triumfbue, bestående av hvit betong og enorme glassflater, som reflekterer blå himmel med slående effekt. Tøft, men temmelig stivt og rigid.

Montpellier, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Fra den moderne bydelen Antigone i Montpellier, tegnet av den spanske arkitekten Ricardo Bofill.

Mer om shopping og opplevelser i Montpellier
Hvis vi går tilbake til Place de la Comedie og ser nordover, kan vi følge Esplanade de Charles De Gaulle oppover en flott allé til det enorme konferansesenteret Corum, og det tegnet av Bofill i futuristisk stil. Til venstre for alleen og vest for Corum ligger gamlebyen i Montpellier. Her finnes det en mengde smale smug og bakgater, som leder til små eller større åpne plasser, der det alltid finnes serveringssteder. Den første plassen du kommer når du går Rue de la Loge fra fra Place de la Comédie til heter Place Jean Jaures, som er omgitt av flere uterestauranter. Rett foran ligger Les Halles på Place Castellane, et enormt matvaremarked under tak der du kan få kjøpt alt det du måtte ønske innen frukt, grønt, kjøtt og fisk – og det er ikke lite. Denne bydelen må for øvrig ha verdens største antall restauranter per kvadratkilometer, for her kryr det av spisesteder over alt. Rett ved siden av Les Halles ligger Place des Martyres de la Resistance, som mange av gatene her stråler ut fra. Rett vestover herfra kommer du til triumfbuen Porte de Peyrou og det flotte parkanlegget fra 16- og 1700-tallet rundt Promenade de Peyrou. Denne promenaden ender i et basseng med Chateau d’Eau i midten, for å markere den imponerende akvedukten som begynner (eller slutter) her. Bydelen vestover heter Les Archeaux, etter arkaden i akvedukten. Rett på nordsiden av promenaden ligger Frankrikes eldste botaniske hage, Jardin des Plantes, som er mer enn 400 år gammel.

Mer om Montpellier og historie
Montpellier er ingen gammel by i forhold til mange andre byer i Languedoc, som ble grunnlagt av romerne i århundret før vår tidsregning. Når de første bosetningene i Montpellier ble etablert vet man ikke med sikkerhet, men på 900-tallet begynte byen å vokse som følge av handel. Montpellier ble et senter for krydderhandel, og hit kom båter fra Midt-Østen med krydder som var fraktet på Silkeveien helt fra Kina, samt fra Nord-Afrika. Byen vokste fort og på 1100-tallet ble det bygget omfattende festningsverk, som det i dag kun er rester av – de to tårnene Tour de la Babote og Tour des Pins. På 1100-tallet ble et av Europas eldste universiteter grunnlagt i Montpellier, i første omgang et medisinsk fakultet i forbindelse med klosteret vegg i vegg med Cathédrale St.-Pierre, den eneste middelalderkirken i byen som er bevart. Det medisinske fakultet flyttet inn i klosteret etter revolusjonene i 1789 og er der fremdeles. Montpellier var i middelalderen kjent for å være en svært tolerant by, der både jøder, muslimer og katarer valgte å slå deg ned. Montpellier ble i stor grad ødelagt under religionskrigene på 1500-tallet, og på 1600-tallet startet en gjenoppbygging, som i stor grad preger dagens gamleby.

Montpellier, gamlebyen, severdigheter og museer
Gamlebyen i Montpellier er virkelig noe for seg selv, kanskje fordi så mye annet i byen er moderne, og fordi byens befolkning er så ung. Nær sagt uansett hvor du går, så ender du opp på et lite torg eller en plass, der du kan slå deg ned ved kafé eller restaurantbord i skyggen av trær. Her finnes det også en mengde småbutikker som selger lokalproduserte og kortreiste matvarer av alle slag. Flere av de gamle husene – Hôtels – er åpne for publikum. Et av disse er Hôtel des Lunaret, som huser Musée Languedocien med gjenstander helt tilbake til forhistorisk tid. Musée Fabre, som ligger i en 1600-tallsbygning, har en fin samling av franske malerier. Cathédrale St Pierre ligger nordvest i gamlebyen og er definitivt verd et besøk. Rett bak ligger tårnet Tour des Pins. Turistinformasjonen befinner seg på Place de la Comédie.

Montpellier, La Grande Motte og andre badebyer langs kysten
Kun ni kilometer fra Montpellier ligger La Grande Motte, en stor og moderne bade- og ferieby med karakteristiske kritthvite pyramide- og sukkertoppformede boligblokker på rekke og rad langs strendene og rundt den flotte moderne marinaen. Herfra strekker det seg kilometervis av praktfulle strender i begge retninger, kun avbrutt av marinaer og kanaler. Her ligger det flere livlige og trivelige kystbyer etter hverandre, med omfattende tilbud av alle slags aktiviteter og vannsport. Flere av disse badebyene var opprinnelig små fiskerlandsbyer, der du fremdeles finner trivelig gammel bebyggelse.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Montpellier, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Montpellier er en levende og ungdommelig universitetsby – her fra gamlebyen

Montpellier, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Place de la Comédie er Montpelliers samlingspunkt, med mange serveringssteder

Montpellier, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Montpelliers Promenade de Peyrou starter ved triumfbuen fra 1715

Château d'Eau, Montpellier, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Denne akvedukten ved parken Château d’Eau sørget tidligere for Montpelliers vannforsyning