GoToGate

Narbonne

Narbonne i Sør-Frankrike er en mer enn to tusen år gammel by med et godt bevart historisk senter. Narbonne har bygningsrester fra romertiden, middelalderen og senere epoker. Canal de la Robine deler byen i to og langs denne ferdselsåren er det mange fine, gamle bymiljøer. Narbonne kan by på storartede museer, både innen kunst og historie. En enorm, ufullført gotisk katedral er blant byens mest besøkte historiske severdigheter.

Narbonne – middelalder og en bebodd bro
Narbonne er ikke bare en typisk vinby, den er også en middelalderby med helt unike severdigheter knyttet til byens tidlige historie. Rett på nordsiden av kanalen Canal de la Robine som deler byen i to, ligger Narbonnes historiske senter, flott restaurert med en mengde elegante og spennende butikker og restauranter. Den midterste broen her, Ponte Marchant, minner litt om Ponte Vecchia i Firenze – en bred bro der det er bygget hus med boliger og butikker oppe på selve brospennet, som for øvrig er 15 meter bredt.

Narbonne, Ponte Marchant, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Sjarmerende strøk i gamle Narbonne, Ponte Marchant, en bro med hus på.

Mer om Narbonne, mat vin og markeder
Utenom de mer eksklusive forretningene i gamlebyen, er det mest å finne innen vin og forskjellig matvarer i Narbonne. Les Halles de Narbonne, er en fin markedshall i Boulevard du Docteur-E.-Ferroul, åpen fra mandag til lørdag. Her finner du selvfølgelig egnens spesialiteter, både fersk, confit og hermetisk. Her er et fantastisk utvalg av frukt, sopp og grønnsaker, generelt bra utvalg av kjøtt og fisk, samt østers og blåskjell fra Port Leucate. Her er foie gras gåselever i både fersk og hermetisert utgave, fersk and eller gås og oster fra Auvergne og Pyreneene og kirsebær fra Céret, som byen er berømt for. Rett ved finner du et artig og livlig brasserie, L’Estagnol. Vinene fra distriktet, Coteaux de Languedoc i høydedragene sør for byen, er gjerne røde og basert på den gamle carignan-druen, blandet med grenache, syrah, cinsaut og mourvèdre. Det har vært en rivende utvikling her de senere årene, og du kan komme over meget vellykkede viner fra Narbonne. I Narbonne er det hver uke stort utendørsmarked torsdag og søndag morgen og formiddag. I nabobyen Gruissan ved kysten er det marked hver mandag, onsdag og lørdag.

Les Halles, Narbonne, Ponte Marchant, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Les Halles – et ferskvaremarked i Narbonne hvor byens kjøpmenn selger matvarer.

Mer om Narbonne, historie, kultur og severdigheter
Narbonne ble grunnlagt i år 118 før Kristus, som Colonia Norbo Martius på den første romerske veien i Gallia, Via Domitia, hovedveien mellom Spania og Italia. Restene av Via Domita kan du se ved plassen foran byens flotte rådhus – Hotell de Ville. Herfra gikk også Via Aquataine nordøstover til Atlanterhavskysten og Bordeaux. Veteranene fra rytterlegionen til Julius Cæsar ble tildelt jordstykker her som pensjon i årene 44-40 før Kristus, og mange av dem plantet vinstokker her. Narbonne ligger dessuten ved en tredje gammel kommunikasjonsåre, nemlig kanalen Canal de la Robine, som er forbundet både med elven Aude og den store kanalen Canal du Midi. Den strekker seg nesten 250 kilometer, helt fra kystbyen Séte lenger nordvest til storbyen Toulouse lenger øst. I gamlebyen finner du en turistattraksjon som Narbonne er helt alene om, i hvert fall i Frankrike; Horreum – et omfattende system av romerske katakomber brukt som kornlagre. Narbonne var i romersk tid hovedstad i provinsen Gallia Narbonnensis, og den største import- og eksporthavnen i denne delen av Sør-Frankrike.

Narbonne, Sør-Frankrike

Den gotiske Cathédrale St.-Just et St.-Pasteur er ikke fullført, men har dimensjoner som imponerer

Narbonne – mer om kultur og historiske severdigheter
Etter Romerrikets fall erobret først visigoterne og deretter muslimske maurere byen og området, til Karl den Stores far kong Pippin den Lille gjenerobret Roussillon og Languedoc på 750-tallet. Utover i middelalderen opplevde Narbonne stadig vekst og fremgang, til havnen tidlig på 1300-tallet mudret igjen. Som om det ikke var nok, endret også elven Aude  sitt leie. Narbonne var med tiden blitt et viktig bispesete og Cathédrale St.-Just et St.-Pasteur et enormt gotisk byggverk ble påbegynt i år 1272, men aldri fullført i henhold til planen. Katedralen ruver imidlertid den dag i dag med imponerende dimensjoner, fantastiske glassmalerier og skulpturer fra 1300-tallet, samt en utsmykning som gjennom århundrene utgjør et helt unikt, overdådig interiør. Når du i dag skal besøke kirken vil du oppdage at kun halvparten er fullført, bakerste del av hovedskipet og koret. Foran denne står de bærende konstruksjonene til de planlagte, enorme tverrskipene og det som skulle vært det vestlige inngangspartiet ufullført. Dimensjonene forteller imidlertid sitt.

Canal du Midi, Narbonne, Ponte Marchant, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Canal du Midi er en menneskeskapt vannvei som strekker seg fra elven Garonne ved Atlanterhavet i vest, til Séte ved Middelhavet i øst.

Narbonne startet på 1600-tallet å grave kanalen la Robine, som i år 1776 ble tilsluttet Canal du Midi, noe som igjen ga et oppsving i handel og velstand. Canal du Midi er for øvrig oppført på Unescos liste over Verdensarven. Mange leier båter og ferierer på Canal du Midi.

Narbonne – enda mer om kultur og historiske severdigheter
I tilknytning til kirken ble det samtidig bygget et palass for erkebiskopen, Palais des Archevegues, diagonalt i forhold til katedralens apside, i en helhet som i dag fremstår som noe rotet. Katedralen og palasset dominerer sentrum av Narbonne, og 1800-talls-arkitekten Viollet Le Duc utnyttet dette ved å bygge byens rådhus i nygotisk stil i en åpen nisje mellom det enorme middelaldertårnet og et hjørnetårn til erkebispe-palasset. Place de Hotel de Ville er i dag byens hjerte, og her er finner du kafeer og restauranter med utendørs servering. Palais des Archevegues huser i dag flere av de viktigste museene i Narbonne. Her er Musée d’Archeologie et de Préhistoire med gjenstander fra romertid frem til renessansen, og Chapelle de la Madeleine med fresker fra 1300-tallet og en samling gresk vasekunst, samt romerske mosaikker og sarkofager. I erkebispens tidligere leilighet finner du Musée d’Arte et d’Histoire med malerier av renessanse- og barokkmestere som Breughel, Veronese og Canaletto, samt luksuriøse innredninger som kun geistlige på den tiden var forunt. Narbonne hadde under middelalderen en betydelig jødisk befolkning, som satte sitt preg på byen.

Narbonne – severdigheter sør for kanalen
Til tross for at hovedtyngden av den vakre gamlebyen ligger på nordsiden av kanalen, finner du også på sørsiden bygninger som er verd å besøke. Maison de Trois Nourrices finner du i gaten av samme navn, og rett ved ligger Musée Lapidaire med rester fra den gallo-romerske perioden. Her ligger også en flott gotisk kirke Basilique St.-Paul-Serge fra 1200-tallet, som inneholder sarkofager og en krypt fra en tidligere kirke. I hele gamlebyen finner du ellers sjarmerende smågater, smale smug med kriker og kroker, og masse spennende å se dersom du har øynene med deg.

Côte d’Amethyste og flotte badestrender
Fra Narbonne er det kort vei til populære ferie- og badebyene Gruissan Plage, Narbonne-Plage og Saint-Pierre-la-Mer på den flotte kysten Côte d’Amethyste. Innenfor kysten er det også et stort naturlig saltvannsbasseng eller en lagune, som strekker seg helt fra innsiden av strendene til den sørlige delen av byen Narbonne.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Cathédrale St.-Just et St.-Pasteur, Narbonne, Ponte Marchant, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Narbonnes Cathédrale St.-Just et St.-Pasteur ble aldri fullført som planlagt og består i dag kun av koret

Katedral, Viuex ville, gamlebyen, Canal du Midi, Narbonne, Ponte Marchant, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Narbonnes katedral synes godt i gamlebyen

Narbonnes Palais des Archeveques, Katedral, Viuex ville, gamlebyen, Canal du Midi, Narbonne, Ponte Marchant, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Narbonnes Palais des Archeveques og katedralen dominerer i gamlebyen

Katedral, Viuex ville, gamlebyen, Canal du Midi, Narbonne, Ponte Marchant, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Narbonne og middelaldertårnet ved Hotel de Ville er synlig fra Canal de la Robine

Katedral, Katedral, Viuex ville, gamlebyen, Canal du Midi, Narbonne, Ponte Marchant, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Narbonnes katedral ville vært enorm, dersom den hadde blitt fullført etter planen

Billig pakkereise
Katedral, Viuex ville, gamlebyen, Canal du Midi, Narbonne, Ponte Marchant, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Mange besøker Narbonne med leide kanalbåter, via Canal du Midi, som strekker seg fra Atlanterhavet til Middelhavet

Klosterhage, Katedral, Viuex ville, gamlebyen, Canal du Midi, Narbonne, Ponte Marchant, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

En liten klosterhage ved den imponerende gotiske katedralen i Narbonne

Katedral, Viuex ville, gamlebyen, Canal du Midi, Narbonne, Ponte Marchant, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Kraftige strebebuer gir støtte til den høye katedralen i Narbonne

Narbonne, Sør-Frankrike

Kystbyen Gruissan ligger snaue 15 kilometer unna Narbonne – her er det fine badestrender