GoToGate

New York

New Yorks innbyggere er stolte av å tilhøre The Big Apple, lette å komme i kontakt med, og setter sin ære i åpenhet og godt humør. New York har også et ualminnelig livlig uteliv. De mange teatrene, konserthusene, museene og scenene i kombinasjon med et restauranttilbud som savner sidestykke noe sted i verden, gjør at New York syder av liv og energi.

New York – The Big Apple
New York er med sine 8,5 millioner innbyggere den største byen i USA. New York er på mange måter et utstillingsvindu mot verden for hele USA. Wall Street gjør New York til et av verdens viktigste økonomiske sentre, FN bidrar til å gjøre byen til en av verdens mest internasjonale, og en lang rekke kulturinstitusjoner gir New York en enestående posisjon som kunst- og kulturby. New York har dessuten flere universiteter, som også bidrar til både å gi byen en ung befolkning ved siden av internasjonalisering. For ingen by i verden er vel mer multietnisk og -kulturell enn New York.

Mer om New York
New York består av 5 bydeler eller borroughs, Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens og Staten Island. Disse har offisiell status som fylker, og består igjen av en mengde bystrøk med egen identitet og karakter. Bronx med nesten 1,5 millioner innbyggere er den nordligste bydelen i New York City og den eneste som ligger på fastlandet. Bronx er kanskje mest kjent for Yankee Stadium, som befinner rett på den andre siden av Harlem River for Manhattan. Brooklyn har mer en 2,5 millioner innbyggere og er senter for det jødiske samfunnet. Brooklyn har en lang strandlinje og er kjent for fornøyelsesparken på Coney Island. Manhattan har cirka 1,6 millioner innbyggere og er den bydelen som har høyest folketetthet. Se avsnitt nedenfor for nærmere beskrivelse. Queens er den største bydelen i utstrekning og har cirka 2,3 millioner innbyggere. Queens har det største etniske mangfoldet og er USAs mest multikulturelle fylke. Flyplassene La Guardia og John F Kennedy ligger på hver sin side av Queens. Staten Island i sør er preget av forstadsbebyggelse, og er typisk boligstrøk for den øvre middelklassen.

New York, Unescos liste over Verdensarven, USA

Fra New Yorks Manhattan med Empire State Building i bakgrunnen

Mer om Manhattan
De fleste turister som snakker om New York, mener egentlig Manhattan. Det er her de fleste severdighetene befinner seg, inklusive Broadway, Central Park og shoppingstrøkene. Det er enkelt å orientere seg på Manhattan, ettersom tverrgatene er nummererte med angivelse West og East i forhold til Central Park. De langsgående brede avenyene heter som regel noe med Avenue, som Fifth Avenue eller Amsterdam Avenue. Flere av avenyene er også nummerert, First Avenue ligger i øst nær East River og 10th i vest. Et unntak er Broadway, som slynger seg diagonalt over store deler av Manhattan. Den sørligste delen av Manhattan, som blant annet omfatter Soho, Battery Park City, Little Italy, Chinatown og Lower Manhattan har vanlige, ikkenummererte gatenavn fra Hudson Street og sørover. Midt på øvre halvdel av Manhattan ligger den store Central park, som innbyggerne i byen bruker så ofte de kan. Langs denne parken finner du de mest ettertraktede boligkvarterene i hele verden. Blant annet bodde John Lennon her i The Dakota House.

New York, Central Park, Unescos liste over Verdensarven, USA

Central Park på Manhattan er for New Yorks innbyggere nesten en helligdom

Mer om Manhattan og severdigheter
Metropolitan Museum of Art har en av verdens mest verdifulle og omfattende samlinger kunst fra nær sagt alle perioder. Her kan du ikke bare se verdenskunst fra det gamle Egypt, den greske og romerske antikken, renessansen, barokken, 1800-tallet og frem til nå, her kan du også ta heisen opp til taket og får en fantastisk utsikt over New York. Helt nordvest på Manhattan, i en stor park, ligger det mindre kjente museet The Cloisters, en avdeling av Metropolitan Museum of Art som tar for seg europeisk middelalderkunst og -arkitektur.
Museum of Modern Art, eller MOMA, har verdens største og viktigste samling moderne kunst. Få gjerne med deg Solomon Guggenheim Museum med 1900-tallskunst også, i Frank Lloyd Wrights berømte bygning.

New York, Guggenheim, MOMA, Unescos liste over Verdensarven, USA

Solomon Guggenheim Museum sett fra 5th Avenue. Bygningen er tegnet av den berømte arkitekten Frank Lloyd Wright

Mer om Manhattan og severdigheter
På Manhattan finner du også Empire State Building, Flatiron Building og den flotte Chrysler Building i Art Deco-stil. Andre steder som mange besøkende velger å så, er Time’s Square, Central Park, Broadway og Ground Zero, der Twin Towers sto før terrorangrepet 11. september 2001. Med Circle Line Boat kan du bli med på en tur rundt hele Manhattan, der du blir orientert om cirka 25 viktige historiske landemerker. Fra Manhattan går det ferger til Liberty Island med Frihetsgudinnen og Ellis Island, som var stedet der millioner av immigranter ble tatt i mot og innrullert, blant andre om lag en million nordmenn. Et av New Yorks mest berømte byggverk er en bro, Brooklyn Bridge mellom Manhattan og Brooklyn. Den strekker seg 1834 meter over East River, hovedspennet over selve elven er 486 meter langt, noe som gjorde den til verdens lengste hengebro da den sto ferdig i 1883. Brooklyn Bridge var den første bro av denne typen i verden som ble konstruert med stålkabler og var en av sin tids største ingeniørbragder.

New York og shopping
Shoppingmulighetene i denne verdensbyen er mildt sagt avsindige. Hvis det er overhodet finnes ting som mennesker vil ha, så er det å få kjøpt her. New York har en mengde magasiner, loppemarkeder og butikkstrøk. Her er det mulig både å gjøre gode kjøp, og å finne luksusartikler som du kan være rimelig sikker på å være alene om i hele Nord-Europa. Magasiner som Bloomingdale’s, Macy’s og Saks Fifth Avenue tilbyr et enormt utvalg av varer fra det relativt rimelige til det svært eksklusive. Shoppingstrøkene Midtown, Canal Street i Chinatown, stilige Prince Street i Soho, St. Mark’s Avenue i Lower East Side og loppemarkedet i Hell’s Kitchen er vel kjent for enorme utvalg og muligheter til å gjøre kupp. Den berømte fotobutikken B&H Photo, Video and Pro Audio er et must for deg som søker slikt, mens Century 21 går for å være et funn, med opptil 75 % rabatt på designerklær.

Ut å spise i New York
Ingen by i hele verden har et mer variert restaurant- og utelivstilbud enn New York. I en by hvor det snakkes 183 språk, hvor FN har sitt hovedkvarter, og hvor immigrasjon historisk er selve ryggraden i samfunnet, sier det seg selv at tilbudet er omfattende. Konkurransen om kundene er tilsvarende. De aller fleste land i verden er representert, enten med egne restauranter eller på menyer. Har du lyst til å spise jødisk, er det mange muligheter. Hvis tibetansk, bengalsk, russisk, taiwansk, malayisk, australsk eller svensk er ønsket, så vil du finne det i New York. Hver eneste restaurant, fra de minste til de største, har sine egne spesialiteter og særegenheter som de markedsfører for å skille seg ut – kampen for tilværelsen er beintøff.

Michelin-stjerner og fremmede planeter
I New York finner du eksempelvis 33 restauranter med én Michelin-stjerne, 6 tostjerners og 3 trestjerners. Alle ligger på Manhattan. Har du lyst til å prøve en, er det nok et sjakktrekk å forhåndsbestille. På linken nedenfor kan du bestille bord på en del av dem. Husk også at New Yorks karakteristiske diners og steakhouses har masser av og rustikk sjarm. Men vær klar over at du har mye rart å velge mellom. Her finnes nyetablerte restauranter med kjøkken du aldri før har hørt om, og som du sannsynligvis aldri mer vil komme over, pluss restauranter som serverer spesialiteter til det bisarre – det være seg lammekjøtt kun kokt i whisky, eller puddinger i 53 varianter. Hvis du er lysten på prøve ut uortodokse saker, så har du muligheten her. Prisene er med norske øyne relativt behagelige i New York. Selv restaurantene med Michelin-stjerner er ikke i stand til å sjokkere, med mindre du går berserk i menyene. Husk også at tips er en viktig del av lønnen her, et sted mellom 15 – 20 % er vanlig.

 New York, Unescos liste over Verdensarven, USA

Et kjent spillefilmmotiv: Manhattan Brigde over East River sett fra Pike Street

Chinatown, Little Italy og Little India
Chinatown har mer enn 200 restauranter, alt fra de mest eksklusive til de enklere. Vil du være sikker på at stedet er velrenommert, så velger du en av dem med et nytt kvalitetsmerke fra Time Out eller Zaga på vinduet eller inngangsdøra. Little Italy blir stadig mindre fordi Chinatown stadig vokser, så en god del av dette sjarmerende kvarteret er borte. Du kan imidlertid fremdeles finne en rekke gode og ekte italienske restauranter i den maleriske Mulberry Street og Mott Street. Ta deg god tid når du er her, be om å bli servert i ”tempo pianissimo” og se på folket. Kanskje vil du få øye på mennesker som er kjent for både det ene og det andre her. I det trivelige, livlige og tidvis småkaotiske strøket Little India, vil du finne en liten gate med indiske restauranter mellom 1st Avenue og 5th og 6th Street.

Fornøyelser og natteliv i New York
Du vil alltid finne noe å oppleve på Broadway, hvis du tåler å stå litt i kø. Mange av tilskuerne her havner på barer og klubber på Broadway eller i sidegatene, som for eksempel 27th Street, også kalt ”The Row”, med 13 klubber hvorav noen hippere, som Pink Elephant og Marquee. Her finnes større etablissementer som kjører tilbud med lave priser og hæla i taket, som Brother Jimmy’s Bite Shack, hyppig frekventert av studenter, spesielle barer som den australske Sunburnt Cow med ”Hello Mate” og levende lys i bakgården – eller indie-rockeklubben Bowery Ballroom. Hvis du er i det litt eksklusive hjørnet kan du oppsøke Rose Bar på fasjonable Gramercy Hotel. Etter klokken 22 må du ha bestilt bord, og dørvaktene plukker selektivt i køen før dette tidspunkt. Lykke til.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

 New York, Unescos liste over Verdensarven, USA

New Yorks mest kjente symbol, Frihetsgudinne

New York, Ellis Island,  Unescos liste over Verdensarven, USA

Ellis Island, hvor innvandrere ble registrert på 1800- og 1900-tallet – her passerte nesten en million nordmenn

New York, Flatiron Building, Unescos liste over Verdensarven, USA

New York City – berømte Flatiron Building fra år 1902 på Manhattan

 New York City, Unescos liste over Verdensarven, USA

New York City – hvilken annen by kan oppvise en slik skyline?

New York, Vespa à la Chelsea, Unescos liste over Verdensarven, USA

New York City – snapshot fra bydelen Chelsea

New York City Skyline and Brooklyn Bridge, Unescos liste over Verdensarven, USA

New York City – Brooklyn Bridge var verdens lengste hengebro da den sto ferdig i 1883