GoToGate

Nice

Nice er en av de mest besøkte byene på rivieraen syd i Provence i Frankrike. Nice i Frankrike er ett av verdens mest populære reisemål. Årsakene til det er mange. Nice er en bade- og ferieby med 8 kilometer lange flotte rullesteinsstrender.

Mer om vakre Nice i Provence
Nice har noen av de fineste bymiljøene i hele Europa. En idyllisk og trivelig gamleby, et hektisk og fargerikt havneområde, og midt i mellom ligger klippen ”Le Chateau”, som i antikkens Nice var stedet der grekerne grunnla byen på 300-tallet før Kristus. Da het Nice Nikeia, etter seiersguden Nike. ”Le Chateau” er et noe misvisende navn – slottet som lå her ble revet rundt år 1700 – i dag er det en park her med et lite fossefall, restauranter og kafeer og en fantastisk utsikt i alle retninger.

Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Nice er berømt for sin La Plage flankert av Promenade des Anglais

Mer om Nice i Provence, Frankrike – bading, shopping, luksus og opplevelser
Nice er shoppingbyen i Sør-Frankrike, fremfor noen. Her er de store motehusene representert, og her finner du småbutikker og markeder. Nice er ingen billig by. Hit har Europas overklasse og aristokrater kommet, helt siden 1800-tallet. Den fem kilometer lange vakre Promenade des Anglais, omgitt av palmer, er Nices hovedpulsåre. Her ligger legendariske Hotel Negresco, her ligger byens casino, og her finner du en mengde andre storslagne luksushoteller, eksklusive butikker og gallerier. De aller fleste hotellene langs Promenade des Anglais har eksklusive lunsjrestauranter på stranden. Prisene er stive, men en lunsj her er verd pengene. Her kan du fråtse i ferske skalldyr- og fiskeretter, akkompagnert av tørre hvite franske Chablier eller Sancerres. Eller hva med å leske seg med en avkjølt lett rødvin i varmen?

Gamlebyen, Vielle Ville, Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Fra den kjente gamlebyen i Nice

Nice i Provence, Frankrike – La Vielle Ville, gamlebyen
Gamlebyen i Nice er et must. Du har simpelthen ikke vært i Nice, hvis du ikke har besøkt denne livlige, pittoreske delen av Nice – med trange smug, sjarmerende fargerike murhus, bitte små boutiques, en fortauskafé her og en liten intim bar der. Dump ned på en av uteserveringene ved Place de Cathédrale, titt på livet og føl atmosfæren. For en opplevelse! 1600-talls Cathédrale de Ste-Réparate er for øvrig verd et besøk – interiøret her er et godt eksempel på barokkens overdådige utsmykning. Litt nærmere klippen finner du Palais Lascaris, en 1600-tallsbygning som i dag er et museum. Her er flotte stukkarbeider, flamske billedvever, illusjonistiske himlinger og vakre og overdådige utsmykninger. Til og med et lite apotek fra 1700-tallet finner du her. Det fargesparkende blomstermarkedet La Cours Saleya, med de intense duftene er verd å få med seg, fra klokken 06.00 alle dager unntatt mandag.

Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Fiskerbåtene i havnen har selskap av lystyatcher

Nice i Provence, Frankrike – mer om gamlebyen og havnen
Du finner glimrende restauranter nesten i hver eneste gate i gamlebyen. Mange av dem har uteservering, selv om gatene er smale. På de åpne plassene Cours Saleya, Place Pierre Gautier og Place Rosetti er det mange serverinssteder. Her kan du kose deg med en lang lunsj, og her er det yrende liv til godt over midnatt – fint folk spiser sent. Havneområdet på den andre siden av klippen – Le Chateau – er undervurdert. Greit nok at gamlebyen Vielle Ville er trivelig, men havneområdet i Nice er slett ikke å kimse av. Havnens fargerike italienske bebyggelse er spennende og har mye atmosfære. I gjestehavnen her ligger det lystbåter i 10-millionersklassen, og lengre ut legger cruiseskipene til. Det er flere meget gode restauranter i havneområdene, flere av dem med skalldyr- og fisk som spesialitet. Prisnivået er høyt, men det er gjerne kvaliteten og utbyttet også.

Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Fra det flotte havneområdet i Nice

Flere severdigheter i Nice i Provence
Nice kan by på fire ualminnelig flotte museer med samlinger av stort omfang og høy kvalitet. Musée d’Art Comtemporain med spektakulære eksteriører og samlinger ligger rett opp fra gamlebyen, Matissemuseet i bydelen Cimiez litt opp i byen, Musée Chagall og Musée de Beaux Arts, med blant andre verk av impresjonistene Monét, Renoir og Sisley. Bydelen Cimiez har også det vakre klosteranlegget Notre Dame de Cimiez å vise frem. Palais Masséna rett bak Hotel Negresco, har lokal kunst og keramikk, men også arbeider av impresjonistene. Ved siden av Musée Matisse finner du det arkeologiske museet, med gjenstander fra gresk og romersk tid. Den ortodokse russiske kirken med løkkupler ved Jernbanestasjonen er også verd å få med seg, i tillegg til den underlige, kritthvite modernistiske Eglise de Jeanne d’Arc litt opp i byen.

Til og fra Aéroport Nice Côte d’Azure
Det er enkelt å komme seg fra flyplassen til sentrum av Nice. Det trenger heller ikke være dyrt. Busser går hver halvtime alle dager fra flyplassen til jernbanestasjonen Gare Thiers eller til busstasjonen i Nice. Begge disse koster cirka 35 kroner. Lokalbussen, nummer 23, stopper ved alle holdeplasser, tar lengre tid og går til jernbanestasjonen Gare Thiers. Prisen er bare 15-16 kroner. Taxi fra flyplassen til sentrum koster fra 250 til 350 kroner, avhengig av når på døgnet, flyterminal og sted i Nice.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Promenade des Anglais, Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Fra den fem kilometer lange vakre Promenade des Anglais

Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Panorama over det som anses som en av verdens vakreste gamlebyer

Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Fra et av gamlebyens smug

Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Local heroes sørger for dagsfersk sjømat til byens restauranter

Place Masséna, Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Fra den staselige Place Masséna ved gamlebyen

Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Havnen sett fra La Chateau, klippen midt i byen

Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Gamlebyen i Nice med smale smug og pittoreske partier

Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Typisk støk i gamlebyen i Nice

Nice, Côte d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Slaraffenliv på den flotte stranden i Nice