GoToGate

Nimes

Nimes er en av Sør-Frankrikes flotteste og mest elegante byer. Nimes har masse å tilby sine besøkende, enten de kommer hit på grunn av historiske severdigheter, de moderne arkitektoniske prosjektene eller for å oppleve byen med den spesielle sørfranske atmosfæren.

Nimes er både en gammel og ny by
Det symboliseres godt ved to viktige bygg som ligger ved siden av hverandre i hjertet av Nimes, Maison Carré og Carré d’Art. Maison Carré er et romersk tempel bygget en gang mellom år 1-10 etter Kristus, og verdens best bevarte i sitt slag. Nabobygget Carré d’Art er Nimes’ ultramoderne og en gang kontroversielle kunstsenter, tegnet av den britiske arkitekten Sir Norman Foster og ferdigstilt i 1993. Nimes’ sentrum preges av flere flotte byggverk fra antikken.

Mer om Nimes i Sør-Frankrike, shopping og restauranter
Nimes er en stor by med et oversiktlig bysentrum. Fra Jardin de la Fontaine, en vakker park med kanaler og bassenger anlagt på 1700-tallet, er det lett å orientere seg. I retning øst-vest går kanalen Quai de la Fontaine og videre østover i forlengelsen av denne, Boulevard Gambetta. Fra parken går Rue Boissier skrått i sørøstlig retning mot Place de la Maison Carré. Herfra fortsetter Boulevard Victor Hugo videre ned mot det enorme amfiteateret som kalles Les Arènes. Derfra går Boulevard Amiral Corbet opp igjen og møter Boulevard Gabetta. Innenfor dette triangelet finner du Nimes’ shoppingkvarter med en mengde eksklusive og rimeligere butikker, som selger alt fra sko, vesker og moteklær til kunsthåndverk og møbler, samt en rekke kunstgallerier. Her finner du fremfor alt restauranter og kafeer med utendørs servering, der innbyggere og feriegjester slår seg ned for å se på folkelivet og nyte en forfriskning.

Nimes, romertid, akvedukt, amfiteater, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Et av Romerrikets største amfiteatre står den dag i dag i sentrum av Nimes

Amfiteateret nederst i triangelet, som har plass til 25 tusen mennesker, ble bygget i siste halvdel av det første århundret etter Kristus og brukes i dag til konserter og tyrefekting. Tyrefekterfestivalen Feria de Penecôte midt i mai har fått mang en tilskuer til å oppdage den katalanske arven som fremdeles lever i beste velgående denne delen av Frankrike.

Mer om Nimes og gamlebyen
Til tross for den imponerende kulturarven er Nimes en levende, ekte sørfransk by, som ikke er spesielt opptatt av å tekkes turister eller fremstå som en provencalsk kulisse. Nimes har gjennom århundrene formet sin by rundt byggverkene fra antikken, som minner om tidligere tiders storhet. I gamlebyen finnes det bygningsrester fra nær sagt alle tidsepoker, her kommer du over alt fra storslåtte herskapshus fra 16- og 1700-tallet, imponerende inngangspartier og trapper fra renessansen, romanske bueganger og kanskje en frise eller en søyle fra romertid, gjenbrukt og innkorporert i senere bygninger. Slik blir det miljø og atmosfære av. Nimes innbyggere verner om sin egen kulturarv, og setter pris på at andre har kunnskap til å forstå hva de ser. De moderne innslagene som Philp Starcks bussholdeplass på avenue Carnot, boligblokken Némausus på route d’Arles og kunstneren Martial Raysses ultramoderne fontener på Place du Marché og Place d’Assas, ble ikke møtt med en skuldertrekning. Men etter hvert som tiden går, så vokser selv det mest moderne sammen med byen Nimes.

Nimes, romertid, akvedukt, amfiteater, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

En vakker fontenei Nimes’ gamleby med romersk tema; keiser Marcus Agrippus

Nimes, kirker, kultur og museer
Nimes eldste kirke Cathédrale Notre-Dame et St.-Castor ble innviet år 1096 og noe ombygd på 1100-tallet. Under religionskrigene på 1500-tallet ble katedralen sterkt skadet, men fremstår i dag omtrent som for 900 år siden. Musée Archéologique har store samlinger av romerske, greske og etruskiske vaser, romerske glass, mosaikker og mynter, samt skulpturer fra århundrene før romerne kom. Musée des Beaux Arts har en flott samling italienske, flamske, franske og nederlandske malerier fra rennesansen og barokken.

Litt om Nimes’ historie, severdigheter og omgivelser

Nimes, romertid, akvedukt, amfiteater, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Romerne konstruerte vanntilførsler fra nabobyen Uzés via Pont de Gard, som ble fordelt til forskjellige steder i Nimes i dette tårnet

Nimes ble grunnlagt som romersk koloni ved navn Colonia Nemausus i det første århundret før Kristus. Under keiser Augustus fikk Nimes en 6 kilometer lang bymur med 16 tårn. To av byportene står fremdeles, Porte Auguste og Porte de Francia. Nordøst for Nimes finner du den enorme akvedukten Pont du Gard i tre etasjer, som var en del av vanntilførselen fra kildene i byen Uzés, 48 kilometer unna. Den 275 meter lange Pont du Gard ble bygget under Augustus i år 16 før Kristus og er med sine 49 meter den høyeste akvedukten romerne noen sinne bygde. Øverste etasje frakter vann, mens den nederste ble brukt som vei. ”Andre etasje” var nødvendig for å oppnå tilstrekkelig høyde til å komme på nivå med vannkanalen. Byen Uzés er også verd et besøk. Les mer om den i egen artikkel.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Nimes, romersk tempel, Maison Carée, romertid, akvedukt, amfiteater, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Trivsel ved det romerske tempelet fra første århundre, Maison Carrée i Nimes

Nimes, romertid, akvedukt, amfiteater, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Kanalene i sentrum av Nimes ble påbgynt for mer enn 2.000 år siden, under romertiden

Nimes, romertid, akvedukt, amfiteater, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Over alt i vakre Nimes kommer du over rester fra romertiden

Pont du Gard, akvedukt, Nimes, romertid, akvedukt, amfiteater, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Utenfor Nimes ligger den enorme akvedukten og viadukten Pont du Gard – fra romertid, den også

Maison Carrée, Nimes, romertid, akvedukt, amfiteater, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Nimes’ Maison Carrée er et av de fineste og best bevarte templene fra romertiden

Maison Carrée, Norman Fosters Carrée d'Art, Nimes, romertid, akvedukt, amfiteater, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Maison Carrée med Norman Fosters Carrée d’Art i bakgrunnen