Orange i Provence i Frankrike er en meget trivelig liten by, beliggende rett nord for Avignon, ikke langt fra elven Rhône. Gamlebyen ligger rundt det romerske teateret ved foten av klippe, og er både vakker, pittoresk og interessant.

Orange – praktbygg fra romertiden

Orange i Provence har nemlig to av Europas flot­teste bygg­verk fra romer­tiden – og det sier ikke så lite. Théatre Antique d’Orange ble oppført under keiser Augustus i årene 27–25 før Kristus og ble sammen med byens triumfbue oppført på Unescos liste over Verdens­arven i år 1981. Her arran­geres det stadig konserter – klas­sisk musikk eller rock. Teateret har den opprin­ne­lige muren bak scenen bevart, med en original hilsende Augustus-skulptur høyt oppe i en nisje. Muren er 103 meter lang, 37 meter høy og 1,8 meter tykk, og står slik den har gjort i 2000 år. Det tilhører sjeldenhetene.

Det romerske teateret, Orange, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Det romerske teateret i Orange er impo­ne­rende – keiser Augustus hilser deg.

Mer om Orange i Provence

Arc de Triomphe ble oppført ca år 20 før Kristus, ved Via Agrippa, veien mellom Arles og Lyon, etter en viktig seier over gallerne. 85 år tidli­gere hadde romerne mistet 100.000 soldater her i et kata­stro­falt slag mot galliske styrker. Romerne har etter­latt seg en viktig arki­tek­to­nisk arv i Sør-Frank­rike. Andre viktige sever­dig­heter i Orange er det stase­lige rådhuset Hôtel de Ville fra 1600-tallet og den gamle romanske Ancienne Cath­é­drale Notre-Dame, som ligger rett ved siden av hver­andre, ved en sjar­me­rende liten plass der du kan slå deg ned uten­dørs ved kafeen og nyte en forfrisk­ning. Kate­dra­lens vest­front er dess­verre svært medtatt, men inte­ri­ø­rene kan by på godbiter. 

Orange, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Orange er en fin gammel by.

Kafeer, shopping og severdigheter i Orange

Mellom kate­dralen og det romerske teateret er den flere fotgjen­ger­soner med butikker og uten­dørs serve­rings­steder. Orange har en mengde smale smug og krokete gater, og her står det trær nær sagt på hver eneste lille plass, noe som skaper trivsel og atmo­sfære. Musée de la Ville ligger rett ved teateret på Place des Fréres-Mounet og formidler Oranges historie gjennom tidene.

Triumfbue, Orange, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Den flotte triumf­buen er fra keiser Augustus’ tid.

I Orange kommer du litt inn på daglig­livet, ettersom byen ikke bare er et turistmål, men i høyeste grad lever av tradi­sjons­rike næringer. Orange er handels­sen­trum for Côtes du Rhônes viner og blant annet spesia­li­teter som oliven, trøfler og honning.

triumfbue, Orange, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Orange har dess­uten en flott triumfbue fra romertiden.

Orange, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Orange er et spen­nende stykke Syd-Frankrike.

Orange, amfiteater, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Fra Oranges flotte teater, som kunne ta mer enn 10.000 tilskuere.

Julius Cæsar, keiser, teater, Orange, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Gode, gamle Julius hilser deg velkommen.