GoToGate

Orange

Orange i Provence i Frankrike er en meget trivelig liten by, beliggende rett nord for Avignon, ikke langt fra elven Rhône. Gamlebyen ligger rundt det romerske teateret ved foten av klippe, og er både vakker, pittoresk og interessant.

Orange – praktbygg fra romertiden
Orange i Provence i Frankrike har nemlig to av de flotteste byggverkene i Europa, fra romertid – og det sier ikke så lite. Théatre Antique d’Orange er fra 27-25 før Kristus og sammen med byens triumfbue på Unescos liste over Verdensarven. Her arrangeres det stadig konserter – klassisk musikk eller rock. Teateret har den opprinnelige muren bak scenen bevart, med en original hilsende Augustus-skulptur høyt oppe i en nisje. Muren er 103 meter lang, 37 meter høy og 1,8 meter tykk, og står slik den har gjort i 2000 år. Det tilhører sjeldenhetene.

Det romerske teateret, Orange, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Det romerske teateret i Orange er imponerende – keiser Augustus hilser deg

Mer om Orange i Provence i Frankrike
Arc de Triomphe ble oppført ca år 20 før Kristus, ved Via Agrippa, veien mellom Arles og Lyon, etter en viktig seier over gallerne. 85 år tidligere hadde romerne mistet 100.000 soldater her i et katastrofalt slag mot galliske styrker. Romerne har etterlatt seg en viktig arkitektonisk arv i Sør-Frankrike. Andre viktige severdigheter i Orange er det staselige rådhuset Hôtel de Ville fra 1600-tallet og den gamle romanske Ancienne Cathédrale Notre-Dame, som ligger rett ved siden av hverandre, ved en sjarmerende liten plass der du kan slå deg ned utendørs ved kafeen og nyte en forfriskning. Katedralens vestfront er dessverre svært medtatt, men interiørene kan by på godbiter.

Orange, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Orange er en fin gammel by

Kafeer, shopping og severdigheter i Orange
Mellom katedralen og det romerske teateret er den flere fotgjengersoner med butikker og utendørs serveringssteder. Orange har en mengde smale smug og krokete gater, og her står det trær nær sagt på hver eneste lille plass, noe som skaper trivsel og atmosfære. Musée de la Ville ligger rett ved teateret på Place des Fréres-Mounet og formidler Oranges historie gjennom tidene.

Triumfbue, Orange, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Den flotte triumfbuen er fra keiser Augustus’ tid

I Orange kommer du litt inn på dagliglivet, ettersom byen ikke bare er et turistmål, men i høyeste grad lever av tradisjonsrike næringer. Orange er handelssentrum for Côtes du Rhônes viner og blant annet spesialiteter som oliven, trøfler og honning.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

triumfbue, Orange, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Orange har dessuten en flott triumfbue fra romertid

Orange, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Orange er et spennende stykke Syd-Frankrike

Orange, amfiteater, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Fra Oranges flotte teater, som kunne ta mer enn 10.000 tilskuere

Julius Cæsar, keiser, teater, Orange, romertid, teater, triumfbue, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Gode, gamle Julius hilser deg velkommen