GoToGate

Orleans

Orléans i Loire-dalen er byen som ble reddet fra engelskmennene i 1429 – av en kvinne, Jeanne d’Arc – som senere led martyrdøden da hun ble brent på bålet på torget i Rouen. Hvert år, den 29. april samt 7. og 8. mai blir hun feiret av byens borgere med opptog og masse festivitas.

Orleans bevarte gamleby
Orleans ble ødelagt under 2. verdenskrig, men har fremdeles en ganske omfattende gamleby – det vil si en rekke kvartaler med hus fra middelalderen og renessansen.

Orleans, Vest-Frankrike, Frankrike

Hotel Groslot fra 1500-tallet, hvor flere av de franske kongene har bodd.

Den historiske bydelen Vieil Orléans finner du mellom katedralen, elven Loire og Place du Martroi. Langs hovedgaten i gamlebyen, rue de Bourgogne, finner du mange restauranter og barer. Denne bydelen er fremdeles preget av en middelalderplan med mange smale brosteinssmug, passasjer og bueganger. Det er folksomt og trivelig på kveldstid i denne fine bydelen. Cathédrale Sainte-Croix ble oppført på 1200-tallet, ødelagt av protestantene (hugenottene) i 1568, og gjenoppbygget som en gotisk katedral på 1600-tallet.

Orleans, Vest-Frankrike, Frankrike

Et meget godt bevart hus i gamlebyen fra middelalderen

Mer om Orléans i Loire-dalen
I Orléans finner du også et av Loires fineste kunstmuséer, Musée des Beau Arts. Her finner du verk av Tintoretto, Velâsqués, Van Ruysdael og Corregio, blant mange andre. Dette museet er Frankrikes nest største, etter Louvre i Paris. I 1500-tallsbygget Hôtel Cabu finner du byens flotte historiske og arkeologiske museum, med en samling som er verd å ta i nærmere øyesyn. Her finner du alt fra gallo-romerske statuetter, til 1500-talls kirkekunst. Besøk også Maison Jeanne d’Arc, fra 13-1400-tallet. Orléans har også et naturvitenskapelig museum.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Cathédrale Sainte-Croix, Orleans, Vest-Frankrike, Frankrike

Den gotiske Cathédrale Sainte-Croix i Orleans

Cathédrale Sainte croix d'Orléans, Orleans, Vest-Frankrike, Frankrike

Cathédrale Sainte Croix d’Orléans er enorm med ennkle gotiske interiører

bindingsverk, Orleans, Vest-Frankrike, Frankrike

Et gammelt bindingsverkshus i Orleans historiske bydel

Jeanne d'Arc, Orleans, Vest-Frankrike, Frankrike

Jeanne d’Arc er byens store datter