Paros i Hellas er kjent som den timianduftende øya, den tredje største innen øygruppen Kykladene. Rundt om på Paros finner små pittoreske fiskerlandsbyer som i dag også er bade- og feriebyer, men med gamle dagers sjarm ivaretatt.

Paros – en rundtur

Rundt hele Paros finner du fine bade­strender, spesielt midt på østkysten og nord på øya. Byer som Piso Livadi på østkysten, Parikia i vest og Nauossa i nord er alle stem­nings­fulle fisker­lands­byer med masser av sjarm og et ganske beda­gelig tempo. Paros passer ypperlig for barne­fa­mi­lier, men har også mye å tilby den kultur­in­ter­es­serte. Lenger inne på øya, oppe i åssi­dene finner du mange vakre, hvite lands­byer der livet går sin gang, som det alltid har gjort.

Naoussa, Paros, Hellas

Fra den hvite havnen i Naoussa på Paros.

Mer om antikkens Paros

Paros i Hellas var i antikken kjent for sin fine hvite marmor. Marmoren ble ekspor­tert til andre øyer og til fast­landet, og brukt til tempel­byg­ninger og skulp­turer, også av romerne når de besatte øya i det andre århundre før Kristus. Hoved­staden Paroikiá (også kalt Chorá) har en flott havn med prome­nade, og bade­strender nord i byen. Her ligger et flott arkeo­lo­gisk museum, den berømte og blen­dende vakre Ekaton­ta­py­lianí-kate­dralen fra 500-tallet etter Kristus med 100 dører, og den vene­ti­anske borgen fra 1260 bygget oppå oldti­dens akro­polis. Søyle­rester og marmor­blokker fra antik­kens tempel ble brukt som bygnings­ma­te­rialer i borgens østlige del, og i noen av nabohusene.

Naoussa, Paros, Hellas

Naoussa er vakker i kveldingen.

Paros’ middelalder

Andre sever­dig­heter er Lefkes oppe i fjel­lene, som var hoved­stad i middel­al­deren. Náoussa er ferie­sted for de rike, og har mange flotte restau­ranter og forret­ninger. Petaloúdes er en ualmin­nelig male­risk landsby i sommer­fugl­dalen, en grønn frodig oase som er tilholds­sted for en mengde utro­lige vakre sommer­fugler. Her ligger det stem­nings­fulle klos­teret Moni Khristoú tou Dásous.

Panagia of the Holy Cross in Parikia

Den gamle og vakre Panagia of the Holy Cross in Parikia, typisk kykla­disk i hvitt og blått.

Naoussa, Paros Hellas

Naoussas havn er meget trivelig med flere restauranter.

Naoussa Paros, Hellas

Fra den vakre havnen Naoussa igjen.

Naoussa, Paros, Hellas

Vind­møl­lene på Paros er også kjente.

Naoussa, Paros, Hellas

Et bloms­ter­pyntet smug i Naoussa.